Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Γιγάντιο νησί πάγου αποσπάστηκε από παγετώνα στην Γροιλανδία

- Advertisement -

Ένα νησί από πάγο έκτασης 260 τετραγωνικών χιλιομέτρων έχει σπάσει από τον ένα από τους δύο μεγαλύτερους παγετώνες της Γροιλανδίας, σε ένα συμβάν που δεν έχει ξανασυμβεί εδώ και 50 χρόνια

Είχε προβλεφθεί ότι ένα κομμάτι πάγου θα αποχωριζόταν από τον παγετώνα Petermann , έναν από τους δύο μεγαλύτερους διατηρημένους παγετώνες της Γροιλανδίας, αλλά ποτέ σε αυτή την κλίμακα.

Το νησί πάχους 180 μέτρων που αποκολλήθηκε την Τετάρτη θα μπει σε μια απομονωμένη περιοχή που λέγεται Nares Strait, περίπου 620 μίλια νότια από τον Βόρειο Πόλο μεταξύ Γροιλανδίας και Καναδά.
Τα παγόβουνα μπορούν να κάνουν την πλοήγηση στα νερά γύρω από την Γροιλανδία πολύ επικίνδυνη, καθώς αποκαλύφθηκε με μία πτήση με την Υπηρεσία περιπολίας των παγόβουνων.
Είναι η τέταρτη υπηρεσία έκτακτης ανάγκης στην Αρκτική, που καλύπτει σε μήκος 400 χιλιόμετρα ακτών, περιλαμβανομένης της περιοχής της αποκόλλησης από τον παγετώνα Petermann.
Απογειωθήκαμε από την παλιά Αμερικάνικη βάση, Bluie West One, στην νότια Γροιλανδία.
“Είμαστε υπέυθυνοι για την περιοχή 62 μοίρες βόρια της Ανατολικής ακτής και 62 μοίρες βόρεια στην δυτική” Εξηγεί η αξιωματικός της περιπολία πάγων.
“Κοιτάμε αυτή την εποχή του χρόνου για παγόβουνα και κομμάτια από τους παγετώνες στην περιοχή. Σε πολλές περιοχές τα κανάλια και οι διάδρομοι πλεύσης είναι τόσο στενά που ένα μεγάλο παγόβουνο που πλέει ακυβέρνητο μπορεί να αποκλείσει το πέρασμα των καραβιών δίπλα στα κανάλια της ακτογραμμής.”
Κάθε πλοίο που μπαίνει στα νερά νότια της Γροιλανδίας αναφέρει την θέση του, την ταχύτητα και την κατεύθυνση στην περιπολία του πάγου, ώστε να χαράξει την πορεία του.
Τότε η περίπολος πετάει κατά μήκος της πορείας του ελέγχοντας το μέγεθος και την πυκνότητα των πάγων.
πηγή:tromaktiko
- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog