Google Analytics

Δευτέρα, 8 Οκτωβρίου 2012

Χωρίς τελική συμφωνία Στουρνάρας -τρόικα στο Eurogroup

Ιδιαίτερα κρίσιμο είναι το επόμενο διήμερα για την Ελλάδα. Από τη μία το Eurogroup της Δευτέρας και από την άλλη η άφιξη της Μέρκελ την Τρίτη...
«Ευελπιστούμε στο Eurogroup να έχουμε μια θετική παρουσίαση από την τρόικα», τόνισε ο κ. Στουρνάρας, ενώ επιβεβαίωσε ότι οι δανειστές ζητούν περαιτέρω περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα.

Πρόοδος και μάλιστα σημαντική έχει σημειωθεί στις συζητήσεις με την τρόικα. Ομως, το πακέτο δεν έχει κλείσει. Η φράση αυτή υψηλόβαθμου στελέχους του υπουργείου οικονομικών φανερώνει πώς μεταβαίνει η ελληνική αντιπροσωπεία στο Eurogroup.

Το πακέτο για τα μέτρα θα παρουσιάσει η Ελλάδα στο Eurogroup της Δευτέρας στο Λουξεμβούργο, ενώ στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να υπάρξει κοινή δήλωση από ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ ότι υπάρχει πρόοδος αναφορικά με την Ελλάδα.

Το Σάββατο ο κ. Στουρνάρας, μετά τη νέα συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους της τρόικας και στη συνεχεία με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, γνωστοποίησε ότι οι διαβουλεύσεις με την τρόικα θα συνεχιστούν και μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, καθώς υπάρχουν ακόμη αποκλίσεις. «Ευελπιστούμε στο Eurogroup να έχουμε μια θετική παρουσίαση από την τρόικα», τόνισε ο κ. Στουρνάρας, ενώ επιβεβαίωσε ότι οι δανειστές ζητούν περαιτέρω περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα.

Δεν υπάρχουν πολιτικές λύσεις, διαπραγματεύσεις με την τρόικα υπάρχουν, και προσπαθούμε να καταλήξουμε σε ένα συμβιβασμό επανέλαβε.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας θα συνταξιδέψει σήμερα με τους επικεφαλής της τρόικας για το Λουξεμβούργο και θα έχουν επαφές ως ότου αρχίσει το Eurogroup.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή της Κυριακής, όλα δείχνουν ότι στο Eurogroup η ελληνική πλευρά προσέρχεται με ένα εν πολλοίς συμφωνημένο πακέτο μέτρων για το 2013 (9 δισ. ευρώ) και για το 2014 (τα υπόλοιπα 4,5).

Επίσης υπάρχει προσέγγιση για τις διαρθρωτικές αλλαγές οι οποίες θα τεθούν ως προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης, αλλά και για τη ρήτρα απόκλισης και αντικατάστασης.

Ο κ. Στουρνάρας αναμένει μία θετική αξιολόγηση από την τρόικα και να εξασφαλίσει την αναγνώριση των ευρωπαίων ομόλογων για την ουσιαστική πρόοδο που έχει επιτευχθεί.

Ωστόσο το θέμα της επιμήκυνσης της δημοσιονομικής προσαρμογής αναμένεται να τεθεί από την τρόικα, η οποία εργάζεται με την υπόθεση ότι το νέο μνημόνιο θα έχει στόχο την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 4,5% του ΑΕΠ το 2016 αντί για το 2014, χωρίς όμως να έχει τη ρητή εξουσιοδότηση του Eurogroup.

Αν πάρει την εξουσιοδότηση να εργασθεί σε αυτό το σενάριο επιμήκυνσης, μπορεί να ολοκληρωθούν νωρίτερα οι διαπραγματεύσεις και να ψηφιστούν τα μέτρα ακόμα και πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, στις18-19 Οκτωβρίου.

Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά πάντως ότι πιθανότατα θα πάμε σε ένα έκτακτο Eurogroup, που θα συγκληθεί στο τέλος του μήνα, ώστε να εκταμιευθεί η δόση ως τις 20 Νοεμβρίου

newsit.gr

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιό σας...

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το loutrakiblog.gr δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια.

 
Powered by Blogger