Google Analytics

Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου 2016

Εξι χρόνια «μαζί τα φάγαμε» με τον Θ. Πάγκαλο: η ατάκα της 10ετίας

Συμπληρώνονται έξι χρόνια από τότε που ο Θεόδωρος Πάγκαλος εκστόμισε την δημοφιλέστερη φράση της μνημονιακής περιόδου -μαζί με το "λεφτά υπάρχουν".....


Ηταν 21 Σεπτεμβρίου του 2010, όταν στην Ελλάδα του Μνημονίου, ο Θεόδωρος Πάγκαλος, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παπανδρέου, , μιλώντας στη Βουλή, στη διαβούλευση του νομοσχεδίου για την κατάργηση και τη συγχώνευση υπηρεσιών, οργανισμών και φορέων του δημοσίου τομέα, εκστόμισε την γνωστή πλέον φράση, -μαζί τα φάγαμε-, η οποία σημάδεψε τον πολιτικό βίο της χώρας.«Η απάντηση εις την κατακραυγή που υπάρχει εναντίον του πολιτικού προσωπικού της χώρας "πώς τα φάγατε τα λεφτά", που μας ρωτάει ο κόσμος, είναι αυτή: Σας διορίσαμε. Τα φάγαμε όλοι μαζί. Μέσα στα πλαίσια μιας σχέσης πολιτικής πελατείας, διαφθοράς, εξαγοράς και εξευτελισμού της έννοιας της ίδιας της πολιτικής» υποστήριξε από το βήμα της Βουλής ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θεόδωρος Πάγκαλος. Η φράση αυτή λίγο αργότερα, έγινε μια από τις πιο viral ατάκες της εποχής του Μνημονίου και στέκεται επάξια δίπλα στο "λεφτά υπάρχουν" του Γιώργου Παπανδρέου.

Επί της ουσίας, επρόκειτο για την ομολογία της συγκρότησης ενός κράτους αναξιοκρατίας και αναποτελεσματικότητας, αλλά και μια καθυστερημένη παραδοχή για τις χιλιάδες ρουσφετολογικές προσλήψεις ενός πλήρως αντιπαραγωγικού κράτος.

Ωστόσο, το πρόσωπο που είπε αυτή την φράση, ήταν ταυτισμένο με αρκετές λεκτικές ακρότητες, αλλά και με τη μακροχρόνια συμμετοχή του στη διακυβέρνηση της χώρας, στο πλευρό του Ανδρέα Παπανδρέου.

Αποτέλεσμα ήταν σύντομα να αρχίσουν θυελλώδεις επικρίσεις, από χρήστες των social media μέχρι συναδέλφους πολιτικούς του κ. Πάγκαλου.

Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας σήκωσε το γάντι του "μαζί τα φάγαμε", λέγοντας σε ομιλία του το 2010:

"Ε,δεν τα φάγαμε μαζί. Κάποιοι τα φάγανε από τις μίζες και το μαύρο πολιτικό χρήμα και κάποιοι προσπαθούν να ζήσουν με μισθούς των 700 και 500 ευρώ".

Ο μελλοντικός του κυβερνητικός συνεταίρος, ο Πάνος Καμμένος, είχε επίσης προβεί σε σκληρές επικρίσεις κατά του Θεόδωρου Πάγκαλου για τη φράση του αυτή, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Τη μία μέρα δηλώνουν ''μαζί τα φάγαμε'' και την άλλη μέρα υποδεικνύουν στο λαό την εξαφάνιση όποιου αντιστέκεται. Αυτή είναι η αλήθεια».

Αλλά και η Νέα Δημοκρατία είχε τοποθετηθεί στο "μαζί τα φάγαμε", με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, Αδωνι Γεωργιάδη, να αναφέρει χαρακτηριστικά:

''Η φράση του Θόδωρου Πάγκαλου «όλοι μαζί τα φάγαμε» θα ήταν τέλεια και πιο ακριβής, αν έλεγε «όλοι μαζί τα φάγαμε, αλλά όχι το ίδιο»''.

Τα ψάρια, το βιβλίο, ο Βαρουφάκης και η ταβέρνα

«Το μαζί τα φάγαμε», συνοδεύθηκε και από ένα κύμα αντιδράσεων κατά του κ. Πάγκαλου, με ένα αξιοσημείωτο γεγονός να λαμβάνει χώρα το 2011. Ο κ. Πάγκαλος βρισκόταν σε ψαροταβέρνα του Πειραιά, όταν ένας άνδρας τον πλησίασε και εκτυλίχθηκε η ακόλουθη σκηνή:

«Συγγνώμη, εσείς δεν είστε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ο κύριος Πάγκαλος;» Ο αντιπρόεδρος απάντησε ξερά "ναι". «Κύριε Πάγκαλε να σας θυμίσω ότι είπατε ‘μαζί τα φάγαμε' συνέχισε ο καλοντυμένος κύριος και ο αντιπρόεδρος άρχισε να αισθάνεται κάπως άβολα. «Μην ξαναγυρνάμε στα ίδια» του είπε. «Όχι κύριε Πάγκαλε, δίκιο έχετε, μαζί τα φάγαμε και μαζί θα τα φάμε! Μου επιτρέπετε σας παρακαλώ να πάρω την πιατέλα σας;», συνέχισε ο 35χρονος που πήρε το δίσκο με τα ψάρια και τον πήγε στην παρέα του για να τα φάνε. Στη συνέχεια αποχώρησε από το μαγαζί.

Λίγο αργότερα, το 2012, ο Θεόδωρος Πάγκαλος κυκλοφόρησε και ένα ebook με τίτλο «Μαζί τα φάγαμε» όπου πλέκει το εγκώμιο του Στέφανου Μάνου και του Αλέκου Παπαδόπουλου, τεκμηριώνοντας παράλληλα την άποψη του με τον ακόλουθο συλλογισμό:

«Η φράση «τα φάγαμε όλοι μαζί» σημαίνει ότι ένα μεγάλο τμήμα από εμάς -τον ελληνικό λαό- συμμετείχαμε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σε μη ορθολογικές πρακτικές και συμπεριφορές, στην πορεία του χρόνου, σε σχέση με τις δαπάνες και τα έσοδα του κράτους. Αυτό που λέμε «δημοσιονομική κρίση» είναι και δικό μας δημιούργημα... Οι πολίτες είτε με πράξεις, είτε με την εκπορευόμενη από την ενοχή απραξία τους, είτε απλά εκλέγοντας ακατάλληλα πολιτικά πρόσωπα για να διαχειριστούν τα κοινά, συμμετέχουν με συλλογικό τρόπο στη δημοκρατία και έχουν την ευθύνη των επιλογών τους...Φυσικά δεν έχουν όλοι το ίδιο μερίδιο ευθύνης, η ευθύνη ξεκινάει από πάνω προς τα κάτω».

«Η πλειοψηφία των βουλευτών της Αριστεράς όχι μόνο δεν πρότεινε και δεν βοήθησε στο πολιτικό και άρα κοινωνικό έργο αλλά αποτέλεσε φραγμό στις τεκμηριωμένες και σοβαρές προτάσεις των άλλων. Ολα αυτά τα χρόνια ουδέποτε εκπρόσωπος της Αριστεράς αντέδρασε σε προσλήψεις, σε αυξήσεις μισθών, σε θέσπιση επιδομάτων, σε αυξήσεις συντάξεων, σε κοινωνικοποιήσεις επιχειρήσεων, σε απεργιακές κινητοποιήσεις ή σε διαδηλώσεις...Αντίθετα, σε συζητήσεις και προτάσεις τους ήθελαν και άλλες, πιο πολλές ακόμα παροχές...»

Το "Μαζί τα φάγαμε", παραμένει επίκαιρο μέχρι το 2016 και έγινε μάλιστα και ταβέρνα στην Χαλκίδα, την οποία έκανε γνωστή στο ευρύ κοινό ο ίδιος ο Θεόδωρος Πάγκαλος με ανάρτηση στο twitter
.

Η ανάρτηση του Θεόδωρου Πάγκαλου

Η φράση του κ. Πάγκαλου, τροφοδότησε και μια "σύγκρουση γιγάντων", καθώς επί των ημερών που ήταν Υπουργός Οικονομικών το 2015, ο Γιάνης Βαρουφάκης, αναφέρθηκε στη φράση του πρώην αντιπροέδρου, κάνοντας λόγο για "τροφαντό κατεστημένο". Συγκεκριμένα, είπε:

«Όταν το τρίγωνο της αμαρτίας των κατασκευαστών, των καρτέλ, των τραπεζών, των μέσων μαζικής ενημέρωσης αφήνεται ανέπαφο, την ώρα που οι εργαζόμενοι και οι μικρομεσαίοι χάνουν το έδαφος κάτω από τα πόδια τους και το τροφαντό κατεστημένο τους δείχνει το δάχτυλο, λέγοντας "μαζί τα φάγαμε", η υπόθεση των μεταρρυθμίσεων έχει χαθεί. Ιδίως όταν ο κατάλογος των μεταρρυθμίσεων δεν έχει γεννηθεί εδώ, αλλά έχει έρθει με email ή φαξ από την Ουάσιγκτον από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο», σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών, παρουσιάζοντας τον προγραμματισμό του ενώπιον της Ολομέλειας.

Η αντίδραση του κ. Πάγκαλου ήταν άμεση, καθώς αποκάλεσε τον Γιάνη Βαρουφάκη "άθλιο υποκείμενο".

"Δεν τα φάγαμε μαζί - μαζί τα τρώμε"

Ο Θεόδωρος Πάγκαλος δεν ανασκεύασε ποτέ τη δήλωση του αυτή - ή μάλλον την ανασκεύασε αλλά προς το χειρότερο.

«Το "μαζί τα φάγαμε" είναι τελείως λάθος. Αν το ξανάγραφα και το ξαναέλεγα θα ήταν "μαζί τα τρώμε"». Μάλιστα ο πρώην υπουργός, το πήγε και ένα βήμα παρακάτω, προσθέτοντας: «Βεβαίως τα τρώμε ακόμα, αβέρτα και το ξέρει όλος ο λαός που μας ακούει», είχε δηλώσει στο Βήμα FM.

4 σχόλια :

Ανώνυμος είπε... Best Blogger Tips

..και ποιος ευθύνεται για αυτό?
Εγώ ξέρω ότι όλοι εμείς οι απλοί άνθρωποι δουλεύαμε και είχαμε αυτά που μπορούσαμε.Εσεις και κάποιοι πιο μάγκες από εμάς..τα βρήκατε έτοιμα.Αεριτζιδικα..Δεν τα φάγαμε μαζί λοιπόν.
Ημέρα Τετάρτη είμασταν καλά..ημερα πέμπτη μάθαμε ότι χρωστάμε 400 μύρια.Πως έφτασε το χρέος εκεί?Ποιος συνεχιζε να μας δανείζει ενώ χρωσταγαμε τόσα?Που πήγαν όλα αυτά?Έχουμε άγνοια κύριοι.Απαντησεις δεν πήραμε ποτε.
Μόνο δημοψηφίσματα για να βρισκόμαστε σε δουλεια.
Δουλευόμαστε κανονικά.

Ανώνυμος είπε... Best Blogger Tips

Εδώ ρε μόνο ο Καλογρίτσας πήρε 75 εκατομμύρια θαλασσοδάνεια με εγγύηση βοσκοτόπια και αέρα στον ένα χρόνο ΣΥΡΙΖΑ. ΑΚΟΜΑ ΤΡΩΝΕ....ΞΥΠΝΗΣΤΕ!!!!

Ανώνυμος είπε... Best Blogger Tips

Μα όλοι τους συμπεριλαμβανομένου φυσικά και του επαγγελματία πολιτικού Πάγκαλου είναι σκυλιά της ίδιας στάνης.Πρέπει λοιπόν να υπερασπιστούν τον τσοπάνη τους αλλά και τα κοψίδια που όλοι μαζί τρώγανε.Ενας καλός τρόπος λοιπόν είναι να μοιράσουν το φταίξιμο και τις ευθύνες και στα πρόβατα. Οχι Πάγκαλε ,δεν τα φάγαμε μαζί.Δούλευα και δουλεύω σαν κορόϊδο (τίμια δηλαδή) σε δυο και τρεις δουλειές από τα 16 μου χρόνια και καταφερα και να σπουδάσω κλπ.Ποτέ μου δεν είχα περίσσεια χρημάτων γιατί δεν είμουν καταφερτζίκος ούτε καλός γλύφτης σας ,ούτε "δικό σας παιδί" ,ούτε καλός "εμπορος" για να ξέρω να πουλάω καλά τον εαυτό μου. Πάντα δύσκολα περνούσα και οι μόνες πολυτέλειες που είχα για τον εαυτό μου ήταν ότι μπορούσα να πάω στον οδοντίατρο και στον καρδιολόγο μία φορά τον χρόνο που τώρα δεν μπορώ και έχω να πάω τέσσερα χρόνια.Μπόρεσα κι εγώ να πάω διακοπές της μίας εβδομάδας όχι στην Καραϊβική αλλά σε κάτι ελληνικά νησάκια και το μεσημέρι δεν έτρωγα σε ψαροταβέρνες ψαρούκλες αλλά κονσέρβες απο το σουπερ μάρκετ και το βράδυ σουβλάκια. Δεν τα φάγαμε λοιπόν μαζί .Εσύ και η πολιτική συμμορία σας τα τρώγατε μαζί με τους παρατρεχαμενούς σας και τώρα μας ζητάτε να πληρώσουμε εμεις τον λογαριασμό,Αντε να χαθείτε καθάρματα.........
ΦΙΛΌΠΑΠΠΟΣ

Ανώνυμος είπε... Best Blogger Tips

Είναι καλυμενοι από τις πάντες.Πρωτοι μάγκες.
Ας γινόταν να μπει στην δημοσιότητα τα χρήματα που έχουν όλοι αυτοί έξω..και μετά τα συζητάγαμε.Να δούμε ποιοι έφαγαν.
Αλλά όλοι στο παιχνίδι είναι.
Αλλά όλοι ξέρουμε..και εσείς και εμείς.Μην δουλευόμαστε.
Απλά επιτέλους περιμένω να σας ρίξουμε στο 1% όλους κάποια στιγμή.Ελπιζω να ξεκολλήσουν οι κολλημένοι..

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιό σας...

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το loutrakiblog.gr δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια.

 
Powered by Blogger