Google Analytics

Δευτέρα, 5 Σεπτεμβρίου 2016

Το νέο έντυπο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ και οι αλλαγές στους κωδικούς των αγροτεμάχιων

Ο Οικονομολόγος-Λογιστής Α’ Τάξης και Υποψήφιος Διδάκτωρ στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Αναστασίου Λυμπερίου. Είναι μέλος της Συνέλευσης των Αντιπροσώπων του Οικονομικού Επιμελητήριου Ελλάδας και μας παραθέτει τις γνώσεις του σχετικά με το νέο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ και οι αλλαγές στους κωδικούς των αγροτεμάχιο........

Σύμφωνα με τη ΠΟΛ.1123/2016 που εξέδωσε η ΓΓΔΕ (ΦΕΚ 2629/Β/24.8.2016) αναφορικά με το τύπο και το περιεχόμενο της δήλωσης Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι Α.) - πράξης προσδιορισμού φόρου έτους 2016 και επομένων ετών, το νέο εκκαθαριστικό περιέχει νέες πληροφορίες σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τόσο στον πίνακα των κτισμάτων όσο και στον πίνακα των γηπέδων. 

Ο συμπληρωματικός φόρος στα αγροτεμάχια που δεν εφαρμόστηκε για φέτος λόγω τεχνικών δυσκολιών και του κινδύνου να εκδοθούν εξωπραγματικά εκκαθαριστικά που θα εξέθεταν σε υπερθετικό βαθμό την Φορολογική αρχή, επανέρχεται με το νέο εκκαθαριστικό επιβεβαιώνοντας έτσι με το ποιο σαφή και κατηγορηματικό τρόπο ότι το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ που θα επιβληθεί από τον επόμενο χρόνο ήρθε για να παραμείνει στα αγροτεμάχια και σε όλες τις εκτός σχεδίου και οικισμού εκτάσεις. 

Αναλυτικότερα στη νέα μορφή του εντύπου ενδιαφέρον έχουν οι προσθήκες που βρίσκονται στον Πίνακα 2 όπου δηλώνονται οι εκτός σχεδίου και οικισμού εκτάσεις όπως είναι τα εκτός σχεδίου οικόπεδα, τα χωράφια, οι βοσκότοποι, οι ιδιωτικές δασικές εκτάσεις κα, και προστέθηκαν δύο νέες στήλες με αύξοντα αριθμό 25 και 26 οι οποίες αφορούν στην Αρχική ή Ειδική Βασική Αξία (ΑΒΑ ή ΕΒΑ) για κάθε εκτός σχεδίου έκτασης. Εκεί θα εμφανιστεί η αντικειμενική αξία κάθε αγροτεμαχίου βάση της οποίας θα υπολογιστεί και ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ το επόμενο έτος. 

Συγκεκριμένα πρόκειται για τη Στήλη 25 (Αρχική Βασική Αξία κύριου φόρου) και τη Στήλη 26 (Αρχική Βασική Αξία ή Ειδική Βασική Αξία συμπληρωματικού φόρου), οι οποίες αφορούν στην Αρχική ή Ειδική Βασική Αξία (ΑΒΑ ή ΕΒΑ) κάθε εκτός σχεδίου έκτασης. 

Παράλληλα προστέθηκε η πολύ σημαντική πληροφορία της έκπτωσης, σε όσους την δικαιούνται. Στον πίνακα 1 στον οποίο εμφανίζονται τα στοιχεία των κτισμάτων και των οικοπέδων, έχουν προστεθεί 4 νέες στήλες. Η πρώτη αφορά την ένδειξη Α.Π.Α.Α. (Αντικειμενικού Προσδιορισμού Αξίας Ακινήτων)και οι υπόλοιπες τρεις αφορούν πληροφορίες για την βάση υπολογισμού του φόρου (τιμή ζώνης, συνολική τιμή εκκίνησης οικοπέδου και τιμή εκκίνησης Τ.Ε.). Σημειώνουμε ότι και στους δύο νέους πίνακες των ακινήτων έχει προστεθεί αύξουσα αρίθμηση για τα ακίνητα, καθώς και αρίθμηση σε κάθε πληροφοριακή στήλη. Οι πληροφορίες για την θέση του ακινήτου οι οποίες εμφανίζονταν στο παλιό εκκαθαριστικό (Νομός, Δήμος, Οδός ή Θέση), έχουν συγχωνευτεί πλέον σε μία μόνο στήλη με την ονομασία : Διεύθυνση Ακινήτου. Επίσης κάτω από του πίνακες στη νέα μορφή του έντυπου εκκαθαριστικού έχει προστεθεί ο ΣΤ’ πίνακας που αφορά τα στοιχεία πληρωμής φόρου (Ποσό Εφάπαξ Πληρωμής, Ταυτότητα Οφειλής και Δόσεις) 

Συνοπτικά έχουμε στο νέο έντυπο τις εξής πρόσθετες πληροφορίες : 
1.Στον πίνακα 1 (κτίσματα) έχουν προστεθεί οι ακόλουθες στήλες:
 • Στήλη 1 (Αύξων Αριθμός)
 • Στήλη 5 (‘Ενδειξη ΑΠΑΑ)
 • Στήλη 23 (Τιμή Ζώνης)
 • Στήλη 24 (Συνολική Τιμή Εκκίνησης οικοπέδου)
 • Στήλη 25 (Τιμή εκκίνησης) 
2. Στον πίνακα 2 (αγροτεμάχια) έχουν προστεθεί οι ακόλουθες στήλες: 
• Στήλη 1 (Αύξων Αριθμός)
• Στήλη 25 (Αρχική Βασική Αξία κύριου φόρου)
 • Στήλη 26 (Αρχική Βασική Αξία ή Ειδική Βασική Αξία συμπληρωματικού φόρου).

Να σημειωθεί επίσης ότι ενόψει της επιβολής συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ στις εκτός σχεδίου εκτάσεις πρόκειται να δοθεί η δυνατότητα στους φορολογούμενους από την αρχή του επόμενου έτους να προχωρήσουν χωρίς πρόστιμο σε διορθώσεις και τροποποιήσεις των χαρακτηριστικών των εκτός σχεδίου εκτάσεις που διαθέτουν (πίνακας 2 του Ε9).

 Υπενθυμίζουμε ότι η πληρωμή του ΕΝ.Φ.Ι.Α. με δόσεις σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 64 του ν. 4410/2016 (ΦΕΚ Α' 141/03-08-2016) για το έτος 2016 διαμορφώνεται ως εξής : η πρώτη δόση να καταβάλλεται μέχρι και την 30ή Σεπτεμβρίου 2016 και η τελευταία μέχρι και την 31η Ιανουαρίου 2017.(Αναγράφονται στο έντυπο αναλυτικά οι ημερομηνίες πληρωμής των δόσεων). Τέλος σημειώνουμε ότι επανέρχονται σε ισχύ οι διατάξεις που προβλέπουν την επιβολή φόρου υπεραξίας για το θέμα των μεταβιβάσεων χωραφιών και ακινήτων για το νέο έτος καθώς από την 1η Ιανουαρίου του επομένου έτους επανέρχονται σε ισχύ οι διατάξεις που προβλέπουν την επιβολή φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων. 

Υπενθυμίζουμε ότι η εφαρμογή των διατάξεων για την επιβολή του φόρου υπεραξίας ακινήτων ανεστάλη για δύο χρόνια, για το 2015 και το 2016, με νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε από τη Βουλή τον Δεκέμβριο του 2014 ενώ θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όσοι φορολογούμενοι προβούν σε αγοραπώλησίες σπιτιών, λοιπών κτισμάτων, οικόπεδων ή αγροτεμάχιων από την 1η Ιανουαρίου του επομένου έτους. *

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιό σας...

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το loutrakiblog.gr δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια.

 
Powered by Blogger