Google Analytics

Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου 2016

Γιατί δεν παραιτείται;

Οι παλιότεροι πολιτικοί είχαν ευθιξία. Όταν έκαναν μια γκάφα, είχαν έτοιμη την παραίτηση. Οι προπονητές, μετά από μια βαριά ήττα, πάνε στο σπίτι τους. Μόνο ο Νίκος Παππάς νομίζει ότι το φτύσιμο είναι ψιχάλες...

Γράφει ο Γιώργος Καρελιάς


Λένε ότι το μεγαλύτερο όπλο ενός πολιτικού είναι το κείμενο μιας παραίτησης, το οποίο γράφει μόλις αναλαμβάνει μια θέση ευθύνης. Ειδικά οι υπουργοί πρέπει να την έχουν ανά πάσα στιγμή στο συρτάρι του γραφείου τους. Σε όλο τον κόσμο είναι κανόνας: όταν ένας υπουργός κάνει μια γκάφα, παραιτείται. Ακόμα κι αν έχει τις καλύτερες προθέσεις, όταν ένα έργο που ανέλαβε να διεκπεραιώσει αποτυγχάνει, δεν κρύβεται. Αναλαμβάνει την ευθύνη. Μόνος του, δεν περιμένει να του το ζητήσει ο Πρωθυπουργός.

Ο κανόνας αυτός γινόταν αποδεκτός στο παρελθόν, όταν κυβερνούσε αυτός που σήμερα αποκαλείται «παλιός πολιτικός κόσμος». Η ευθιξία δεν ήταν είδος εν ανεπαρκεία. Οι υπουργοί τότε παραιτούνταν ακόμα και για ασήμαντη αφορμή. Θα θυμίσω τρία παραδείγματα:

1991, κυβέρνηση Μητσοτάκη. Στη Μόσχα, όπου βρισκόταν κυβερνητική αντιπροσωπεία, ο τότε υπουργός Βιομηχανίας Σταύρος Δήμας είχε ένα επεισόδιο με τη σύζυγο του Πρωθυπουργού. Επιστρέφοντας στην Αθήνα, ο Δήμας παραιτήθηκε. Προσοχή, δεν είχε υποπέσει σε κάποια γκάφα, δεν είχε προκαλέσει την οργή άλλων θεσμικών εξουσιών. Αλλά παραιτήθηκε. (Υπενθύμιση: ο Δήμας ήταν ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας που ο ΣΥΡΙΖΑ απέρριψε το 2014, προκαλώντας πρόωρες εκλογές, οι οποίες, ως γνωστόν, οδήγησαν στα μετέπειτα σπουδαία επιτεύγματα της δικής του διακυβέρνησης).

1994, κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου. Ο υπουργός Αναστάσιος Πεπονής υποβάλλει την παραίτησή του μόλις κυκλοφόρησε μια εφημερίδα που έγραφε ότι γίνονταν προσλήψεις στο Δημόσιο από το παράθυρο, δηλαδή κατά παράβαση του νόμου 2194, του σπουδαιότερου, ίσως, νόμου της Μεταπολίτευσης, που έχει πάρει το όνομά του («νόμος Πεπονή»-ΑΣΕΠ). Προσοχή, ουδείς του ζήτησε να παραιτηθεί. Το έκανε από ευθιξία και για να προστατεύσει το νόμο του.

1995, ίδια κυβέρνηση. Ο Ανδρέας Παπανδρέου δηλώνει ότι δεν είναι ευχαριστημένος από τον τρόπο που ο αρμόδιος υπουργός χειρίστηκε το θέμα των ναυπηγείων. Την επόμενη ώρα ο υπουργός αυτός (Κώστας Σημίτης) παραιτήθηκε. Λυτοί και δεμένοι από το τότε πρωθυπουργικό περιβάλλον πάσχισαν να τον αποτρέψουν, διαβεβαιώνοντάς τον ότι δεν υπήρχε κανένα θέμα, αλλά η παραίτηση υποβλήθηκε και δεν ανακλήθηκε.

Ας έρθουμε τώρα σε ένα άλλο τομέα του δημόσιου βίου, τον αθλητισμό. Οπου οι προπονητές, ύστερα από μια βαριά ήττα της ομάδας τους, πάνε στο σπίτι τους. Πιο πρόσφατο παράδειγμα ο προπονητής του μπασκετικού Παναθηναϊκού Αργύρης Πεδουλάκης. Μιλάμε για μια ήττα, στην αρχή της περιόδου και από τον αιώνιο αντίπαλο Ολυμπιακό.

Oλα αυτά δεν είναι ίδια, για κάθε περίπτωση ισχύουν άλλα μέτρα και σταθμά, το βάρος κάθε περίπτωση είναι διαφορετικό. Όμως, έχουν έναν κοινό παρανομαστή: την ανάληψη της ευθύνης. Η οποία φαίνεται ότι είναι άγνωστη λέξη για τον πρωταγωνιστή των ημερών Νίκο Παππά. Την επομένη της κατατραπακιάς από το Συμβούλιο της Επικρατείας βγήκε στην ΕΡΤ, για να «αντεπιτεθεί». Με θράσος χιλίων πιθήκων.

Προσοχή, δεν μιλάμε για συνήθη υπόθεση. Το ΣτΕ έχει βγάλει πολλούς νόμους αντισυνταγματικούς και ουδείς ζήτησε την παραίτηση των υπουργών που τους εμπνεύστηκαν. Εδώ, όμως, το θέμα πήρε άλλες διαστάσεις. Ο ίδιος ο υπουργός το κατέστησε μείζον. Ο ίδιος επαιρόταν για το δημιούργημά του έως την τελευταία στιγμή. Και όταν αυτό κατέρρευσε, ο ίδιος δήλωσε ότι ετοιμάζεται να φτιάξει άλλο. Στην περίπτωσή του η τσίπα δεν είναι απλώς είδος εν ανεπαρκεία, δεν υπάρχει στο λεξιλόγιό του.

Δεν χρειάζεται ο Παππάς να φοράει τα πολιτικά παντελόνια των παλιότερων πολιτικών, που τα τιμούσαν με μια παραίτηση. Ακόμα κι αν φορούσε το σορτσάκι των προπονητών, θα ήξερε ότι η ευθιξία και η ανάληψη της ευθύνης (πρέπει να) χαρακτηρίζει πάνω απ’ όλα τα δημόσια πρόσωπα, όπου κι αν δρουν. Αλλά προφανέστατα εδώ έχουμε να κάνουμε με αυτό που περιγράφει ο στίχος του Μανώλη Αναγνωστάκη: «Δεν έφταιγεν ο ίδιος. Τόσος ήτανε».

9 σχόλια :

Ανώνυμος είπε... Best Blogger Tips

Εκδήλωση 15 μελες λυκείου μου θυμίζουν όλοι αυτοί.
Βρε που μπλέξαμε..

Ανώνυμος είπε... Best Blogger Tips

Κε ΠΑΠΠΑ ΒΑΡΑ ΤΗΝ ΔΙΑΠΛΟΚΗ ΕΧΟΥΝ ΠΑΘΕΙ ΤΗΝ ΠΛΑΚΑ ΤΟΥΣ,ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΑΝ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ;ΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΜΕ ΤΑ ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΑΠΟΒΛΑΚΩΣΗΣ;ΠΟΙΟΙ ΜΙΛΑΝΕ ΓΙΑ ΝΕΑ ΔΙΑΠΛΟΚΗ Η ΓΝΩΣΤΗ ΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΣΟΚΟΚΡΑΤΙΑ.ΕΛΕΟΣ ΚΥΡΙΟΙ,ΔΕΝ ΜΑΣΑΜΕ.

Ανώνυμος είπε... Best Blogger Tips

Να παραιτηθεί ο Παππάς?
Τι λέτε ρε πατριωτάκια, τα παλικάρια έπιασαν το τζόκερ αφού τους ψήφισε ο Ελληνικός λαός.
Τόσο εύκολα ρε γίνεσαι υπουργός, αυτά γίνονται μια φορά στη ζωή και όχι στον καθένα.
Εξουσία απο κωλοφαρδία λόγω βλακείας του λαού αδερφέ δεν χαρίζεται, απολαμβάνεται μέχρι τελευταίας μπουκιάς, δεν έχει σημασία σε βάρους ποιου!!!

Ανώνυμος είπε... Best Blogger Tips

Όλοι στο κεφάλι του κασιδιάρη (Ελλήνων) θα μάθουν….!!
Ο Γαρουφάκης μας έφερε τα κάπιταλ κοντόλ..
Όπου αποτελείωσε την Ελληνική οικονομία….!!
Ο Τσίπρας μας πήγε κατά διαβόλου με τα ψέματα..
Ο υπουργός επικρατείας ενάμιση χρόνο μας απασχολεί με αυτές της άδειες καναλιών…!! (παράνομες αποδείχτηκαν…!)
Όπου και δεν ήταν και το πρώτο θέμα για τους Έλληνες πολίτες….!!
Τι να πει κάποιος με δαύτους…
δεν έχουν τσίπα…..
Άσχετοι….. αριστερόστροφες κάνουλες……..
Ήμαρτον θα έλεγα, για τους ψηφοφόρους αυτόν…

Ανώνυμος είπε... Best Blogger Tips

το εχετε κάψει εντελώς ΣΥΡΙΖΟ ΚΆΦΡΟΙ?
Ότι σας σπείρουν, το τρώτε επειδή το είπαν οι δικοί μας;
Να σας ρωτήσω κάτι ρε ψευτόμαγκες της αριστερής ξεφτύλας;
Όλα αυτά τα χρόνια, όλες αυτές οι εταιρίες με ποια ιδιότητα πήραν το οκ και εξέμπεμπαν; Γνωρίζεται;
Απο το υπουργείο εμπορίου και ήταν στο πλαίσιο ελέγχου όπως οι υπόλοιποι κλάδοι.
Τα εκατομμύρια που έχουν πληρώσει μέχρι τώρα σε ΙΚΑ ΣΕ ΦΠΑ ΣΕ ΑΓΓΕΛΙΟΣΗΜΟ τα γνωρίζετε τα νούμερα ή παίζουμε τις κουμπαρες;
Επειδή είστε και υποκριτές.
Αναφέρεστε ως γνήσιοι προδότες της ελληνικής ιστορίας και του διαχασμού της ότι δεν πληρωσαν.
Τι να πληρώσουν ρε προδότες; Τι κάτι που δεν υπάρχει ούτε μέχρι τώρα; Εάν φταίνε οι προηγούμενοι; ναι φταίνε γιατί δεν το έΤΡεξαν πιο γρήγορα όχι ότι δεν έκαναν κάτι. Τον Βασικό μέτοχο τον θυμάστε; Αλλά εκεί προδοτάκια της αριστεράς και της κωλο προόδους σας, ήσασταν αντίθετοι.
Τα χρήματα που έχουν πληρωθεί σε μισθούς και έχουν δουλειά τόσοι και τόσοι συνάδελφοι το έχετε ποτέ σκεφτεί ρε ξεφτύλες;
Και επειδή η υποκρισία σας έχει ξεπεράσει κάθε όριο και κάθε στοιχείο λογικής, σας ρωτώ.
Θέλετε να έχετε καθαρά κανάλια με υγιή και με καθαρές διαχειριστικές χρονιές.
Δε θα διαφωνήσω. Συμφωνώ σε αυτό.
Γιατί αυτό δε το κάνετε και σε όλες τους άλλους κλάδους;
Γιατί δεν κάνετε ελε΄γχους σε ιδιωτικές εταιρίες να καθαρίσει το τοπίο απο βρώμικες εταιρίες και παθογένειες;
Γιατί ρε αριστερές χλέπες, δε κόπτεστε για τον Έλληνα που ματώνει κάθε μέρα και είναι εντάξει στις υποχρεώσεις του;
Γιατί δεν εφαρμόζετε αυτό που ζητάτε και στην ΕΡΤ.
μΕ 400 ΕΡΓΑΖΌΜΕΝΟΥς και χωρίς την οικονομική ενίσχυση του Κράτους;
Λαμόγια. Κοντοπίθαροι σε αξίες και σε ιδανικά.
Το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι τα χρήματα.
Ψεύτες και υποκριτές. Κατακάθια της κοινωνίας που έχετε σπείρει ξανά τον εμφύλιο.
Είστε ότι χειρότερο πε΄ρασε απο την ελλάδα απο την χούντα και μετά.
Και η Χούντα ήταν πολύ καλύτερη απο εσάς.Και ήταν καλύτερη για΄τι είχε ένα τρίπτυχο. ΠΑΤΡΙΔΑ - ΘΡΗΣΚΕΙΑ - ΟΙΚΟΓΕΝΙΑ.
Εσείς δεν έχετε απολύτως τίποτα. Καμία αξία.Κανένα ιδανικό. Κανένα πιστεύω.
Οι χειρότεροι όλων των εποχων.

Ανώνυμος είπε... Best Blogger Tips

ΛΥΠΑΜΑΙ ΠΟΛΥ ΔΙΟΤΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ.ΟΤΑΝ Ο ΓΑΠ ΕΙΠΕ ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΛΙ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ. ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΤΣΕΠΕΣ. ΤΩΡΑ ΕΠΕΙΔΗ ΒΡΕΘΗΚΕ ΕΝΑ ΜΑΓΚΑΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΚΑΙ ΠΑΠΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΠΑΡΕΙ ΧΟΝΤΡΑ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΤΟ ΕΣΡ ΚΑΙ ΒΛΕΠΕΙ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΗΚΟΤΗΤΑ ΕΝΩ ΣΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ.ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΑΙΣΧΟΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ.ΠΡΟΤΑΣΗ.... ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΤΗΛ. ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ 25 ΚΑΝΑΛΙΑ ΚΑΙ ΔΩΣΤΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΔΩΣΑΝ ΟΙ 4 ΚΑΝΑΛΑΡΧΕΣ΄

ΔΙΟΜΗΔΗΣ

Ανώνυμος είπε... Best Blogger Tips

Τι να παραιτηθεί το μπουχεσοπαιδο μαζί με το άλλο το κάθικι τον κρετσο. Νέο κουμουνακια του κερατα. Αυτή δεν είναι πρώτη φορά αριστερά είναι πρώτη κουμουνιστικη δεξιά.

Ανώνυμος είπε... Best Blogger Tips

Ρε Διομηδη,σαλτα και πνίξου. Που είναι μάγκας ο τσιπρας. Τα κανάλια τα έχωσαν γιατί έπρεπε να ακολουθήσουν την παράνομη, αντισυνταγματική και αυταρχική νομοθετική ρύθμιση των προδοτών. Και δικαιώθηκαν και τα παίρνουν πισω Διομηδακο και με διθύραμβους.
Ρε Διομηδακο,για πες μου, ο σουλτάνος ο παππάς γιατί δεν παραιτητε αφού ακυρώθηκε το κομματικό του νομοθετικό παιδί.
Διομηδακο, για πες μου, γιατί δεν ισχύει το ίδιο και με την ΕΡΤ;
400 Εργαζόμενοι και οικονομική εξυγίανση;
Έχετε το ψέμα στο αίμα σας.

Ανώνυμος είπε... Best Blogger Tips

κορόιδο είναι να παραιτηθεί αφου τρωει και πινει στην υγεια των κοροιδων που νομιζαν οτι θα καταργουσαν οι συριζαιοι τον ενφια??? Φατε σκ@τ@ τωρα στα μουτρα αμυαλοι ψηφοφοροι που πηρατε στο λαιμο σας κι εμας που δεν χαψαμε το τσιπροπαραμυθι. Κλαυτειτε εσεις για τις αυξησεις γα να εχουν να τρωνε ο καρανικας και η αλλη που διοριστηκε για να μας βαζει ανταρτικα στα ΜΜΜ. Αυτη ειναι η προπαγανδα: στα ΜΜΕ και ΜΜΜ, μετα μεγάλες αφισσες και αγαλματα του τσιπρα παντου και απο το λεγε-λεγε θα φτασετε να κλαιτε απο χαρα οταν τον βλεπετε μπροστα σας, οπως οι αλλοι τον βορειοκορεατη τους! Εθνοσωτηρας ο ενας, το ιδιο και ο αλλος

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιό σας...

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το loutrakiblog.gr δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια.

 
Powered by Blogger