Google Analytics

Κυριακή, 2 Οκτωβρίου 2016

Κάτι περισσότερο από ένα ντέρμπι!

Για κάποιους είναι ένα κλασικό ντέρμπι. Για κάποιους δεν είναι καν ένα ποδοσφαιρικό ματς. Βαγγέλης Μαρινάκης εναντίον Δημήτρη Μελισσανίδη και η πιο μεγάλη κόντρα μεταφέρεται στο Καραϊσκάκη...


Ένα περιοδικό, που κάνει ανένδοτο πόλεμο στον έναν, με άρθρα για λαθρεμπόριο καυσίμων, καταγγελίες για απειλές και αγωγές που βρίσκονται ακόμα στα δικαστήρια. Ένα περιοδικό που ξαφνικά απορροφάται από όμιλο συμφερόντων του άλλου και αυτόματα μοιάζει να χάνει την αξιοπιστία και την έξωθεν μαρτυρία του. Ένας οργανισμός που συνήθιζε να δίνει χορηγίες στο ελληνικό ποδόσφαιρο, με μεγαλύτερη, φυσιολογικά, στον πρωταθλητή. Ένας οργανισμός που εξαγοράζεται από όμιλο συμφερόντων του άλλου και αυτομάτως μειώνει τα έσοδα των ομάδων. Κι ενδιάμεσα σε όλα, δηλώσεις, ανακοινώσεις, υπόδικοι, κατάδικοι και δύο ομάδες στη μέση. Πιστεύετε ότι μιλάμε για ένα ποδοσφαιρικό ντέρμπι;

Η μεγάλη γιορτή της ελληνικής ναυτιλίας. Η έκθεση, η χλιδή, τα πάρτι, οι καλεσμένοι, οι ανέκδοτες ιστορίες, οι μασκαρεμένες λυκοφιλίες, τα ψεύτικα χαμόγελα, τα ακριβά φορέματα, η επίδειξη πλούτου και ο ανομολόγητος διαγωνισμός για την πιο λαμπρή δεξίωση. Από το 2014 και μετά η λίστα καλεσμένων ήταν διαφορετική. Ο Δημήτρης Μελισσανίδης είναι από τους εφοπλιστές που μαζί με τον γιο του Γιώργο, διοργανώνουν μερικά από τα καλύτερα πάρτι. Η σύμπραξη της νέας γενιάς καλλιτεχνών, μοντέλων και celebrity που ακολουθεί τον υιό, δίπλα στα τζάκια οικογενειών που συναναστρέφεται ο πατέρας του.

Στη λίστα καλεσμένων υπήρχε πάντα τα προηγούμενα χρόνια ένα όνομα. Ευάγγελος Μαρινάκης! Στο περιοδικό της «Aegean news», που κυκλοφόρησε το καλοκαίρι του 2012, υπάρχει το φωτογραφικό πειστήριο των δύο νυν ορκισμένων εχθρών να ποζάρουν όλο χαμόγελα και οικειότητα στο πάρτι του Μελισσανίδη στο «Balux Prive». Από την εφημερίδα «Espresso» βρίσκουμε λίγα χρόνια πιο πριν το ρεπορτάζ για τη δεξίωση του Βαγγέλη Μαρινάκη στο «Island», όπου ο μεγαλομέτοχος της ΑΕΚ αναφέρεται στα πρώτα ονόματα των γνωστών καλεσμένων του προέδρου του Ολυμπιακού.

Κι αν πάμε το χρόνο ακόμα πιο πίσω, θα βρούμε το ρεπορτάζ ναυτιλιακού περιοδικού για την χολιγουντιανή ιστορία του Δημήτρη Μελισσανίδη που κατόρθωσε από το μηδέν να φτιάξει μια αυτοκρατορία. Ανάμεσα στις γραμμές, βρίσκουμε και την εξής λεπτομέρεια:

«Για κάτι που επίσης χαρακτηρίζεται ο Μελισσανίδης είναι οι σταθερές φιλίες του και η απλοχεριά του, όταν φίλοι του περνούν δύσκολα. Μεταξύ εκείνων που πίνουν καφέ μαζί του είναι ο εφοπλιστής Βαγγέλης Μαρινάκης, ο Νίκος Μουνδρέας, ο Γιάννης Κούστας, ο Γιάννης Ξυλάς, ενώ διατηρεί και τις παλιές του φιλίες από την Νίκαια και τον Κορυδαλλό, καθώς ουδέποτε ξέχασε από πού ξεκίνησε».

Η κλιμάκωση των σχέσεων που περιγράφεται και από μαρτυρίες ανθρώπων που ήταν παρόντες σε διάφορα περιστατικά. Από τον ένθερμο χαιρετισμό ένα τυχαίο βράδυ στα μπουζούκια πριν δύο χρόνια, στην ψυχρή συνύπαρξη σε διαφορετικά τραπέζια σε εστιατόριο της Βουλιαγμένης το καλοκαίρι του 2013 και στο επεισόδιο παρουσία του Μισέλ Πλατίνι στο Hilton πριν από δύο χρόνια.

Διαφορετικοί κόσμοι!

Το υπόβαθρο των δύο εφοπλιστών είναι εντελώς διαφορετικό. Και παρότι ο Βαγγέλης Μαρινάκης δε θα δεχόταν ποτέ να το παραδεχτεί, ο Δημήτρης Μελισσανίδης είναι εκείνος που ταιριάζει περισσότερο στο προφίλ και την ψυχοσύνθεση του Πειραιώτη. Όταν κύκλοι της ΠΑΕ Ολυμπιακός διέρρεαν τον Σεπτέμβριο του 2013 πως «ο κ. Μελισσανίδης δεν δικαιούται δια να ομιλεί. Άλλωστε και όταν το κάνει, τα ελληνικά του, που είναι επιπέδου Νηπιαγωγείου, ούτε καν Δημοτικού, δεν τον βοηθούν να γίνει κατανοητός», δεν αντιλαμβάνονταν ίσως πως ο σκεπτόμενος Πειραιώτης λογικά ταυτίζεται πιο εύκολα με το προφίλ του ανθρώπου που μεγάλωσε στη Νίκαια και με το ζόρι είχε τα προς το ζην, παρά με εκείνο του παιδιού που μεγάλωσε στη Μαρίνα Ζέας, πήγε στο κολέγιο Αθηνών, ζει στην Αραβαντινού και διαδέχτηκε τον πατέρα του στις επιχειρήσεις.

Αυτό το προφίλ του Βαγγέλη Μαρινάκη έχει πολλάκις επιδιώξει να προβάλει ο Δημήτρης Μελισσανίδης. Άλλοτε μιλώντας για εκείνους που «τα βρήκαν όλα έτοιμα. Μπούληδες ήταν και μπούληδες θα παραμείνουν. Μαμά είπε 20 χρονών» και άλλοτε επαναφέροντας το θέμα της στρατιωτικής θητείας. «Εγώ τα βάζω με άντρες όχι με αυτούς που φοράνε φουρό και δεν πήγαν στον ελληνικό στρατό».

Οι λεπτομέρειες για τον τρόπο που οι δύο ποδοσφαιρικοί ηγέτες αναπτύχθηκαν επιχειρηματικά είναι λίγο-πολύ γνωστοί. Ο Ευάγγελος Μαρινάκης ως μοναχογιός πήρε τα ηνία από τον Μιλτιάδη Μαρινάκη που είχε φτιάξει μια ναυτιλιακή εταιρία από το μηδέν. Στα χέρια του προέδρου του Ολυμπιακού η εταιρία γιγαντώθηκε, απέκτησε αδελφάκια και έχει δύο εταιρίες εισηγμένες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης με ένα χαρτοφυλάκιο-αποτίμηση των μετοχών του της τάξης των 180 εκατομμυρίων δολαρίων. Οι δυο εταιρίες είναι η Capital Product Partners, η Crude Carriers, ενώ μια άλλη εταιρία του η Capital ship Management διαχειρίζεται τα πλοία του. Η Capital Product Partners, στην οποία ελέγχει το 40% των μετοχών, είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης από τον Απρίλιο του 2007 και η κεφαλαιοποίησή της φτάνει στα 376 εκατ. δολάρια.

Ο Δημήτρης Μελισσανίδης ξεκίνησε από το μικρό αυτοκίνητο που είχε ο πατέρας του και έκανε μαθήματα οδήγησης για να φτάσει να έχει στόλο πάνω από 70 δεξαμενόπλοια και μια αυτοκρατορία που αξίζει πάνω από 6 δις δολάρια. Έχει σταθμούς ανεφοδιασμού πλοίων από την Καραϊβική μέχρι το Γιβραλτάρ και πάνω από 600 πρατήρια βενζίνης «Aegean Oil» σε όλη την Ελλάδα. Η Aegean Marina είναι εισηγμένη – νωρίτερα από τις εταιρίες του Μαρινάκη – στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και οι επενδύσεις του επεκτείνονται ανά τον κόσμο, προσθέτοντας διαρκώς νέους σταθμούς, εξαγοράζοντας εταιρίες, ακόμα και τις εγκαταστάσεις της «Shell» στα Κανάρια Νησιά!

Η εφοπλιστική τους κόντρα βγάζει νικητή τον Ευάγγελο Μαρινάκη. Η λίστα Lloyd’s με τους 100 κορυφαίους εφοπλιστές του κόσμου περιλάμβανε τα δύο ονόματα. Ο πρόεδρος του Ολυμπιακού βρίσκεται στην 65η θέση, ενώ ο ομόλογός του στην ΑΕΚ στην 98η. Και με τη σύγχρονη ποδοσφαιρική λογική, το status του ιδιοκτήτη είναι σημαντικότερο και από εκείνο της ομάδας!

ΣΥΡΙΖΑ από τον… Σαμαρά!

​Φυσικά και το πολιτικό προσκήνιο και παρασκήνιο, υπήρξε και παραμένει βασική παράμετρος της σχέσης του Βαγγέλη Μαρινάκη με τον Δημήτρη Μελισσανίδη. Ο Αντώνης Σαμαράς είναι το πολιτικό πρόσωπο που ενώνει τους δύο επιχειρηματίες, καθώς αμφότεροι έχουν κοινή ιδεολογία στη Νέα Δημοκρατία και προσωπική φιλία με τον πρώην πρωθυπουργό. Το σχίσμα και στα πολιτικά προέκυψε λόγω της στενής φιλίας του Βαγγέλη Μαρινάκη με τον Ισίδωρο Κούβελο και την Ντόρα Μπακογιάννη, που ήταν αντιπολίτευση στον Σαμαρά για περίπου δύο χρόνια, μετά τη διαγραφή της από τη Νέα Δημοκρατία τον Μάιο του 2010.

Ο Αντώνης Σαμαράς, που στην προσπάθεια που είχε κάνει να σώσει την Εθνική Τράπεζα με δωρεές επιχειρηματιών είχε απευθύνει πρόσκληση τόσο στον Δημήτρη Μελισσανίδη, όσο και στον Βαγγέλη Μαρινάκη, έδειξε ή τουλάχιστον έτσι θεωρούσε ο πρόεδρος του Ολυμπιακού, ξεκάθαρη εύνοια στον μεγαλομέτοχο της ΑΕΚ. Πρώτο πεδίο αντιπαράθεσης ο Δήμος Πειραιά! Ο Μαρινάκης δεν συγχώρεσε ποτέ το δημόσιο ευχαριστώ του Βασίλη Μιχαλολιάκο στον Δημήτρη Μελισσανίδη για τη δωρεά 50.000 ευρώ, ώστε να ανακαινιστεί το Δημοτικό Θέατρο και στις δημοτικές εκλογές του 2014 το ψηφοδέλτιο για τον Δήμο Πειραιά ήταν αιτία να αναζωπυρωθεί η κόντρα.

Από τη μία ήταν ο Γιάννης Μώραλης και από την άλλη ο πρώην δήμαρχος του Πειραιά, ο οποίος είχε την στήριξη του Αντώνη Σαμαρά. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης προσεταιρίστηκε με ένα… ψαράκι τον ΣΥΡΙΖΑ μέσω της Άννας Δούρου και το νυν κυβερνών κόμμα έμεινε αμέτοχο απέναντι στα τεκταινόμενα του δήμου, έστω κι αν είχε δικό του υποψήφιο. Εκείνο το μεσημέρι ήταν μόνο η πρώτη των γεφυρών που έχτισε ο Μαρινάκης με τον ΣΥΡΙΖΑ, με την κυβέρνηση να κατηγορείται συχνά ότι ευνοεί τον μεγαλομέτοχο του Ολυμπιακού.

Τα συμφέροντα που αμφότεροι οι εφοπλιστές επεδίωκαν και επιδιώκουν είχαν να κάνουν με την αναδιανομή παραλιακού μετώπου στον Πειραιά και ΟΛΠ, ενώ σε δεύτερο πλάνο υπήρχε η ίδια κόντρα στην Δραπετσώνα με απώτερο στόχο την έκταση του πρώην εργοστασίου Λιπασμάτων, έκταση που θέλουν να ελέγξουν ώστε χρησιμοποιήσουν για ίδιον συμφέρον. Η κορυφή του παγόβουνου των σχέσεων των τριών αντρών, όμως, ήταν ο ΟΠΑΠ, το στοίχημα και όσα συνεπάγονται των τυχερών παιχνιδιών!

Στα συμφέροντα που υπήρχαν στην αγοραπωλησία ποσοστού της εταιρίας στην Emma Delta ενεπλάκη και ο Σωκράτης Κόκκαλης, ο οποίος μέσω της «Intracom» είχε ποσοστό στον ΟΠΑΠ, από το οποίο με εξώδικα προσπάθησε να απεμπλακεί ο Δημήτρης Μελισσανίδης. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης προφανώς και τάχθηκε στο πλευρό του πρώην μεγαλομετόχου του Ολυμπιακού κι ενώ στην πορεία επετεύχθη συμφωνία του Κόκκαλη με τον Μελισσανίδη, ο πόλεμος πέρασε εκεί που εύλογα υπάρχει η δύναμη. Στην τέταρτη εξουσία!

Un-ομολόγητα…

Ο Δημήτρης Μελισσανίδης βγαίνει ανοικτά και καταδικάζει… Δίνει συνεντεύξεις Τύπου, χρησιμοποιεί λαϊκή γλώσσα και ανάλογο προφίλ, όπως πολύ εύστοχα επικοινωνιακά τον έχουν συμβουλέψει και αναμετράται με δεκάδες non-paper, κύκλους που διαρρέουν, ανακοινώσεις, εξώδικα, απειλές και μόνο σπάνιες επίσημες επιθέσεις του Βαγγέλη Μαρινάκη στο πρόσωπό του. Ο πόλεμος εξουσίας μεταξύ των δύο αντρών περνάει και από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Μετά την εκλογή του Αντώνη Σαμαρά, ο Δημήτρης Μελισσανίδης άρχισε να κινείται δυνατά σε όλα τα μέτωπα. Φυσικά και ο ΟΠΑΠ είναι το σπουδαιότερο εγχείρημά του, ακολούθησε η ΑΕΚ και λέγεται πως προσπαθεί να μπει σε έναν χώρο που δεν είχε ιδιαίτερες σχέσεις στο παρελθόν. Μπήκε με ποσοστό στις εφημερίδες «Δημοκρατία», «Espresso» και στο site «defencenet.gr», όμως η εγκυρότητα της είδησης ελέγχεται.

Ο λόγος; Η επίσημη πληροφόρηση ήρθε από τα «parapolitika.gr», ιστοσελίδα την οποία φέρεται να χρηματοδοτεί ο Βαγγέλης Μαρινάκης, όπως και την έκδοση της εφημερίδας. Ο μεγαλομέτοχος του Ολυμπιακού έχει πολλάκις προσπαθήσει να εμπλακεί στο χώρο των μέσων μαζικής ενημέρωσης, είχε ποσοστό στο ΣΚΑΙ μαζί με τον Γιάννη Αλαφούζο και για ένα διάστημα έπαιζε δυνατά η φήμη - που μάλλον δεν επαληθεύτηκε ποτέ - ότι εξαγόρασε τον «Πήγασο».

Φυσικά και αυτή τη στιγμή, ο Βαγγέλης Μαρινάκης κερδίζει κατά κράτος στη κόντρα για τον έλεγχο της τέταρτης εξουσίας. Οι επικεφαλής της συντακτικής ομάδας του «unfollow» απορροφήθηκαν από τα «Παραπολιτικά» και αυτό όχι απλά ήταν η κορυφή του παγόβουνου, αλλά το παγόβουνο το ίδιο σε αυτή την κόντρα. Τα βασικά στελέχη του περιοδικού το οποίο είχε κηρύξει ανένδοτο πόλεμο στον Δημήτρη Μελισσανίδη με δημοσιεύματα, αγωγές, καταγγελίες συνεργάζονται πλέον με τον αδερφικό συνεργάτη του Βαγγέλη Μαρινάκη.

Παράλληλα, ο μεγαλομέτοχος του Ολυμπιακού έχει στα χέρια του εδώ και μερικές εβδομάδες την άδεια για τηλεοπτικό κανάλι. Μια δύναμη που προφανέστατα του δίνει πλεονέκτημα στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης, έστω κι αν ακόμα υπάρχει μεγάλος δρόμος από την εξαγορά της άδειας μέχρι τη λειτουργεία ενός καναλιού.

Το δικό τους γήπεδο

«Σε μένα, αλλά και στην ΑΕΚ πλέον, αυτές οι μαγκιές δεν περνάνε. Αυτά που ήξεραν να τα ξεχάσουν. Τελειώσανε. Θα καθαρίσουμε το ποδόσφαιρο, όσο και να μην τους αρέσει… Ό,τι έκαναν τα τελευταία 15 χρόνια να τα ξεχάσουν. Κατέστρεψαν το ποδόσφαιρο. Θέλουμε δυνατό και τον Παναθηναϊκό και τον ΠΑΟΚ και με νέα δικά τους γήπεδα. Δεν υπάρχει καμιά βεντέτα, γιατί εγώ αρνούμαι να έρθω σε αντιπαράθεση με κάποιους που δεν έχουν εκπληρώσει την υποχρέωσή τους στην πατρίδα και δεν έχουν πάει στρατό. Με κάποιους που κρύβονταν για να μην πάνε στον στρατό… Τι δουλειά έχω εγώ με αυτούς; Δεν ασχολούμαι μαζί τους. Η πρόταση για χορηγία που έγινε, είναι πολύ καλή. Αν δεν την θέλουν, καλώς. Να μας το πούνε όμως γραπτώς κι επίσημα κι όχι με… τσίου τσίου και νεροπίστολα από εφημερίδες. Ποια βεντέτα; Μόνο με μάγκες ανοίγω εγώ κόντρες».

Το τσεκούρι του πολέμου έχει τη δική του ιστορία στα ντέρμπι μεταξύ Ολυμπιακού και ΑΕΚ, ΑΕΚ και Ολυμπιακού… Συνήθως, όμως, το ονοματεπώνυμό του ήταν ποδοσφαιρικό. Ντούσαν Μπάγεβιτς, Ντέμης Νικολαΐδης, Ντανιέλ Μπατίστα, Αλέκος Αλεξανδρής, Ρέφικ Σαμπανάτζοβιτς, Τιμούρ Κετσπάγια και δεκάδες ακόμα ποδοσφαιριστές που έπαιξαν και στους δύο ή που προσπάθησε ο Ολυμπιακός να «κλέψει» από την ΑΕΚ. Ενίοτε είχαν και ονοματεπώνυμο διαιτητή ή επόπτη, αλλά ήταν πάντα ποδοσφαιρική υπόθεση. Κάτι που προ πολλού έχει σταματήσει… Η κόντρα, πλέον, των δύο αντιπάλων είτε με μορφή ανακοινώσεων, είτε με μορφή δηλώσεων έχει ονοματεπώνυμο, το οποίο ενίοτε αναφέρεται και ενίοτε φωτογραφίζεται!

Στις 14 Νοεμβρίου ο Βαγγέλης Μαρινάκης με αφορμή τον ξυλοδαρμό του Χριστόφορου Ζωγράφου – κι ενώ έχει προηγηθεί η κόντρα για τη χορηγία του ΟΠΑΠ στον Ολυμπιακό και η ανταλλαγή επιστολών – επιτέθηκε στον Δημήτρη Μελισσανίδη. «Δυστυχώς το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει να αντιμετωπίσει μια δολοφονική ενέργεια. Είχα την ηθική υποχρέωση να έρθω στο Δ.Σ. με μεγάλη μου λύπη και προβληματισμό και να καταγγείλω με ονόματα και με επίθετα τι ακριβώς με έχουν ενημερώσει οι συνεργάτες μου για το τι έχει συμβεί αυτές τις μέρες και έχει άμεση σχέση με αυτόν τον ξυλοδαρμό. Να ανοίξουν τηλέφωνα για να δούμε ποιοι είναι οι νοικοκύρηδες και ποιοι οι τυχοδιώκτες και οι λαθρέμποροι, που έχουν μάθει να απειλούν παράγοντες, διαιτητές, ανθρώπους του ποδοσφαίρου, αλλά να έχουμε και δολοφονικά χτυπήματα, για να τους φοβίσουν, να τους φιμώσουν και να πετύχουν το σκοπό τους».

Η – περιληπτικά αναφερθείσα δήλωσή του – απαντήθηκε μέσα σε μερικά λεπτά με γραπτή δήλωση του Δημήτρη Μελισσανίδη. «Τα σενάρια επιστημονικής φαντασίας που ανακάλυψε σήμερα με αφορμή το θλιβερό και καταδικαστέο γεγονός του ξυλοδαρμού του Χριστόφορου Ζωγράφου, δείχνουν άνθρωπο σε κατάσταση πανικού. Αντιλαμβάνομαι την αγωνία του εν όψει του αναμενόμενου «πορίσματος» του Αθλητικού Εισαγγελέα. Αντιλαμβάνομαι επίσης την ανάγκη του να στρέψει την προσοχή του κοινού σε τρίτους. Με την μόνη διαφορά ότι ο ένοχος δεν μπορεί να δημιουργεί ενόχους. Μάλλον ψάχνει για πρόθυμους ηλίθιους ο υπό διπλή εισαγγελική δίωξη για εγκληματική οργάνωση στο ποδόσφαιρο. Να δικαστεί η εγκληματική οργάνωση, να απελευθερωθεί το ποδόσφαιρο, να πάψει να είναι τσιφλίκι του ενός. Ας το χωνέψουν επιτέλους ότι το ποδόσφαιρο ανήκει σε όλους. Για μια ακόμη φορά καταδικάζω απερίφραστα την επίθεση στον κ. Ζωγράφο. Την απάντηση στον συκοφάντη θα δώσουν τα Αρμόδια Ελληνικά Δικαστήρια».

Ο Δημήτρης Μελισσανίδης, ο οποίος ειρήσθω εν παρόδων έχει αθωωθεί για την υπόθεση, έκλεινε τη γραπτή του δήλωση με δέσμευση για προσφυγή στα δικαστήρια, κάτι που έπραξε λίγες ημέρες αργότερα και στις 20 Νοεμβρίου έκανε νέα επίθεση στον Βαγγέλη Μαρινάκη σε συνέντευξη Τύπου. «Αποδεικνύεται περίτρανα ποιος είναι ο αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης. Δεν υπάρχει χούντα στον πλανήτη που δεν έχει πέσει. Μπορείτε να μου πείτε πώς ο κ. Μαρινάκης τα γνωρίζει όλα χαρτί και καλαμάρι; Πώς είναι δυνατόν να του τα μεταφέρει αυτά ο κ. Ζωγράφος; Τι είναι, υπάλληλός του; Πώς είναι δυνατόν από το κρεβάτι του πόνου να τηλεφωνεί στον κ. Μαρινάκη, και σε χρόνο ρεκόρ να πηγαίνουν στο νοσοκομείο κι εκείνος και ο κ. Σαρρής», έλεγε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΑΕΚ και η απάντηση ήρθε με ταχύτατα αντανακλαστικά.

«Ακούσαμε προσεκτικά τον γελωτοποιό Δημήτρη Μελισσανίδη στην τελευταία του παράσταση και διαπιστώσαμε ότι με τα όσα είπε διευκολύνει το έργο των εισαγγελέων, αφού ομολόγησε πως μίλησε με το θύμα απόπειρας ανθρωποκτονίας εκ προμελέτης Χριστόφορο Ζωγράφο όχι μόνο μία φορά αλλά επαναλαμβανόμενα, και πριν από παιχνίδι της ομάδας του. Κατά τα άλλα, ο κύριος Μελισσανίδης κορύφωσε την παράσταση του με την αναφορά του στο λευκό ποινικό του μητρώο (με αυτό πρέπει να γέλασαν τα δικαστήρια και τα κάγκελα στις φυλακές της χώρας που τον έχουν φιλοξενήσει κατ’ επανάληψη) και πέταξε και πάλι την ίδια λάσπη που εξαπολύει συστηματικά ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΙ. Σε αυτό, προφανώς, βοήθησε το χθεσινό ραντεβού (προετοιμασίας) στα γραφεία της εταιρείας του με τον κύριο Θωμαΐδη, με τον οποίο έχουν στενή συνεργασία. Φωτογραφίες για τα τετ-α-τετ τους υπάρχουν στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου».

Η αλληλοκατηγορίες για ξυλοδαρμούς και απειλές δεν έδειχναν να σοκάρουν την ελληνική κοινωνία και το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ούτε η ξεκάθαρη θέση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για παρακολούθηση του Δημήτρη Μελισσανίδη και του Κυριάκου Θωμαΐδη έκαναν κάποιον να κοκκινίσει. Προφανώς και θεωρήθηκε φυσικό και καθημερινό φαινόμενο, η αρχή όσων θα ακολουθούσαν με τις δύο ομάδες αντίπαλες στη Super League. Και, όπως αποδείχθηκε, τα χειρότερα ήταν μπροστά μας.

Γκολ και… δέος!

«Αυτή η ΑΕΚ δεν είναι μεγάλη ομάδα. Είναι μια απάτη. Οι μεγάλες νίκες καταγράφονται απέναντι σε μεγάλες ομάδες. Η ΑΕΚ είναι ιστορική ομάδα, αλλά δεν είναι μεγάλη ομάδα. Μεγάλη ήταν επί Μπάρλου, ακόμα και επί Ντέμη. Τότε είχαν ξοδευτεί χρήματα, η σημερινή ΑΕΚ είναι μια απάτη, δεν είναι μεγάλη ομάδα. Να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Μακάρι αυτοί που διοικούν την ΑΕΚ να είχαν ρίξει χρήματα και να την είχαν κάνει μεγάλη. Πώς να το κάνεις αυτό όταν έχεις αφήσει την ομάδα να πέσει στην Γ’ Εθνική, να έχεις φεσώσει όλο τον κόσμο και να το παίζεις όχι μόνο τσάμπα μάγκας, αλλά και τσάμπα ευεργέτης; Αυτές είναι οι αλήθειες και πρέπει να καταγράφονται».

Το ματς πέρυσι στις 17 Οκτωβρίου στο Στάδιο Καραϊσκάκη άνοιξε έναν νέο κύκλο αίματος. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης το είδε ως μια ευκαιρία αντεπίθεσης, ο εγωισμός του Δημήτρη Μελισσανίδη επλήγη με τα γνωστά επακόλουθα (σ.σ. απομάκρυνση Τραϊανού Δέλλα) και οι ανακοινώσεις έπεφταν βροχή. «Αυτό που δεν μπορούμε να εξηγήσουμε, πάντως, είναι το πώς μπορεί να μιλάει για ομάδα-απάτη κάποιος που διώκεται ποινικά για πέντε κακουργήματα, μπροστά στα όποια η όποια δική μας… απάτη μοιάζει με απλό πταίσμα. Απάτη είναι να βγαίνεις πρωταθλητής με «αθέμιτα μέσα», όπως αναφέρει το κατηγορητήριο της ελληνικής δικαιοσύνης. Σε τελική ανάλυση δεν είμαστε εμείς εκείνοι που κάθε 1η και 15 του μηνός οφείλουμε να παρουσιαζόμαστε στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής μας», ανέφερε μεταξύ άλλων η ΠΑΕ ΑΕΚ και η απάντηση ήταν άμεση.

«Στους ισολογισμούς της δικής μας ομάδας μπορεί κανείς να δει την επένδυση 50 εκατ. ευρώ από τον Πρόεδρο του Ολυμπιακού, μόνο για την πρώτη χρονιά, αμέσως μετά την ανάληψη της ηγεσίας του Συλλόγου και ενώ η ομάδα ήταν εκτός ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Για τις συκοφαντικές αναφορές της ΠΑΕ ΑΕΚ θα προσφύγουμε στη Δικαιοσύνη. Δυστυχώς για αυτούς η αλήθεια λάμπει στην ελληνική Δικαιοσύνη, στους θεσμούς και στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου και αυτή την αλήθεια δεν μπορεί να την αλλάξει η μαύρη προπαγάνδα».

Ακολούθησε ηρεμία… Σαν μια ανακωχή που δεν την επιλέγουν οι πολέμιοι, αλλά οι καταστάσεις. Ολυμπιακός και ΑΕΚ ακολούθησαν τον δρόμο τους και μέχρι να συναντηθούν εκ νέου στο δεύτερο γύρο, τα τσεκούρια είχαν θαφτεί. Μέχρι και στο ίδιο τραπέζι έκατσαν ο Βαγγέλης Μαρινάκης με τον Δημήτρη Μελισσανίδη, αλλά όταν σηκώθηκαν είχαν διαπιστώσει πως δεν πρόκειται να επέλθει ειρήνη. Στο μόνο πράγμα που μπορούσαν να συμφωνήσουν είναι ότι διαφωνούν και η κόντρα τους θα ερχόταν να «χτυπήσει» και πάλι το ελληνικό ποδόσφαιρο σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

«Σήμερα έπρεπε να πω ότι η ΑΕΚ δεν κέρδισε τον Ολυμπιακό. Τον Αλί Μπαμπά και τους 40 κλέφτες κέρδισε», δήλωνε μετά το ματς ο μεγαλομέτοχος της Ένωσης κι ενώ κάπως έτσι – και με μια ανακοίνωση των ερυθρολεύκων για τη διαιτησία – έμοιαζε ότι θα έκλεινε το κεφάλαιο «ντέρμπι δεύτερου γύρου», η καταγγελία του Κύρκου για επίθεση από τον Δημήτρη Μελισσανίδη, το κράτησε ανοικτό. Τον Μάιο, η αθώωσή του έφερε νέες ανακοινώσεις κι ενώ λίγες μέρες είχε σπάσει κάθε προηγούμενο, καταγεγραμμένο, παγκόσμιο ρεκόρ!

Στις 6 Μαΐου, ο Σταύρος Κοντονή αναβάλλει τον τελικό του κυπέλλου Ελλάδας και ανοίγει τον ασκό του Αιόλου. Στις προσεχείς ώρες, από το απόγευμα μέχρι σχεδόν να φτάσουμε μεσάνυχτα, οι δύο ΠΑΕ ανταλλάσσουν έξι (!!) ανακοινώσεις γεμάτη αγάπη και ευγενή άμιλλα. Αν μπορούσαμε να τις συνοψίσουμε – για οικονομία χώρου – σε έναν διάλογο, θα ήταν κάπως έτσι:

- Ο Υπουργός Αθλητισμού, σε ευνομούμενη Πολιτεία, δεν μπορεί να ευθυγραμμίζεται με την παράνομη διοίκηση της ΑΕΚ και τον κρυπτόμενο και «αόρατο» ιδιοκτήτη της και να ακολουθεί τις διαρροές και τις επίσημες ανακοινώσεις της.

- Κανείς από τη διοίκηση της ΑΕΚ δεν είναι υποχρεωμένος να παρουσιάζεται δύο φορές τον μήνα σε αστυνομικό τμήμα.

- Κανείς από τη διοίκηση του Ολυμπιακού δεν υπήρξε τρόφιμος των φυλακών. Κανείς απ' τη διοίκηση του Ολυμπιακού δεν έχει πληρώσει πρόστιμα εκατομμυρίων για λαθρεμπόριο, ούτε έχει ανοιχτές υποθέσεις χρεών προς το Δημόσιο.

- Στη φυλακή βρίσκεται το πρώην στέλεχος και στενός συνεργάτης του προέδρου της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Αιμίλιος Κοτσώνης με πρόταση για ισόβια από την εισαγγελέα.

Ο τελικός εντέλει έγινε στις 17 Μαΐου στο άδειο ΟΑΚΑ, η ΑΕΚ επικράτησε 2-1 και κατέκτησε το κύπελλο, όμως η συνέχεια ήταν και πάλι βγαλμένη από… πληκτρολόγιο. Ο Ολυμπιακός έβγαλε ανακοίνωση, η ΕΠΟ έκανε καταγγελίες για τις οποίες αθωώθηκε τον Αύγουστο η Ένωση και το παιχνίδι κάθε άλλο παρά ποδοσφαιρικό συνεχίζεται να είναι!

Υπάρχουν οι ρομαντικοί. Εκείνοι που βλέπουν το σημερινό ντέρμπι ως την τελευταία ευκαιρία του Μπέντο, τη δυνατότητα ανάστασης του Ολυμπιακού, εκείνοι που σκέφτονται τον Τσόρι, τον Φορτούνη και τον Ιντέγε! Υπάρχουν οι αισθηματίες που γράφουν για την απουσία του Αλμέιδα, το πλάνο του Τιμούρ Κετσπάγια, την επιστροφή του Μάνταλου. Και υπάρχουν οι ρεαλιστές: Εκείνοι που θα περιμένουν την πρώτη δήλωση, την πρώτη ανακοίνωση, την πρώτη un-fair κίνηση πάνω σε ένα άθλημα που θα έπρεπε να διδάξει το fair-play. Μόνο που εδώ το παιχνίδι δεν είναι ποδοσφαιρικό… 

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιό σας...

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το loutrakiblog.gr δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια.

 
Powered by Blogger