Google Analytics

Σάββατο, 22 Οκτωβρίου 2016

Γενετιστής Τριανταφυλλίδης: «Ελάχιστες προσμίξεις στο DNA των Ελλήνων εδώ και δεκάδες χιλιάδες χρόνια»

Αυτόν τον επιστήμονα δεν θα τον δείτε στα μεγάλα κανάλια…..

Το pontos-news.gr συνομιλεί με τον ομότιμο καθηγητή του Τομέα Γενετικής Ανάπτυξης και Μοριακής Βιολογίας του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ, Κωνσταντίνο Τριανταφυλλίδη.

Εξαιρετικά ενδιαφέροντα στοιχεία για τη γενετική σύσταση των Ελλήνων, είτε ζούσαν εντός των ορίων της μητροπολιτικής Ελλάδας είτε στον Πόντο, στην Ιωνία και την Καππαδοκία, απέδωσαν οι πολύχρονες έρευνες του ομότιμου καθηγητή γενετικής Κωνσταντίνου Τριανταφυλλίδη. Ο καθηγητής εντόπισε τη γενετική υπογραφή Ελλήνων σε περιοχές της Ευρώπης όπου είχε σημειωθεί ελληνικός αποικισμός, ενώ στηριζόμενος σε μελέτες για το προσφυγικό χωριό Πλατύ Ημαθίας κατέρριψε μύθους όπως ότι οι Έλληνες έχουν γενετική ομοιότητα με Τούρκους και Βούλγαρους, ή ότι οι Πομάκοι είναι Τούρκοι.
Παρά τα σχεδόν 400 χρόνια σκλαβιάς των Ελλήνων από τους Τούρκους σε αρκετές περιοχές του ελλαδικού χώρου, το ποσοστό ετερομιξίας (προσμίξεων) του γενετικού στοιχείου (DNA) των Ελλήνων με μη καυκάσιες φυλές από τη Νεολιθική Εποχή μέχρι σήμερα φθάνει μόλις το 2%. Είναι μάλιστα πολύ μικρότερο σε σύγκριση με άλλους πληθυσμούς της Μεσογείου, όπως για παράδειγμα οι Ισπανοί, των οποίων η πρόσμιξη με τους Άραβες φτάνει στο 8% του DNA τους.Η γενετική σύσταση των προσφυγικής καταγωγής Ελλήνων της Ανατολής (Πόντιοι, Μικρασιάτες, Καππαδόκες) δεν παρουσιάζει στατιστικά καμία σημαντική διαφορά με το DNA των μη προσφυγικής καταγωγής Ελλήνων. Έχει όμως τεράστια διαφορά με αυτό των Τούρκων, παρά τη γειτνίαση Ελλήνων και Τούρκων σε πολλές περιοχές πριν από τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Αντιστοίχως, οι νεοπρόσφυγες Πόντιοι από τη Γεωργία έχουν παρόμοια γενετική σύσταση με τους κατοίκους της μητροπολιτικής Ελλάδας και πολύ διαφορετική από εκείνους της Γεωργίας.

Η μελέτη στο Πλατύ Ημαθίας

Τον οποιονδήποτε ισχυρισμό ότι οι προσφυγικής καταγωγής Έλληνες της Ανατολής έχουν προσμίξεις στη γενετική τους σύσταση με τους Τούρκους, ή οι γηγενείς Έλληνες Μακεδόνες με τους Βούλγαρους, καταρρίπτει η έρευνα στην οποία στηρίχτηκε ο Κ. Τριανταφυλλίδης στο Πλατύ Ημαθίας. Το χωριό κατοικείται σήμερα σε ποσοστό 90% από Πόντιους και Καππαδόκες και κατά 10% από γηγενείς Έλληνες.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα του καθηγητή, το DNA των κατοίκων του συγκεκριμένου χωριού παρουσιάζει μεγάλη γενετική ομοιότητα με αυτό των υπόλοιπων κατοίκων της Ελλάδας και ελάχιστη με τη γενετική σύσταση Τούρκων και Βούλγαρων.

Ένας άλλος μύθος που κατέρριψε η έρευνα του κ. Τριανταφυλλίδη, είναι οι όποιοι ισχυρισμοί ότι οι Πομάκοι είναι Τούρκοι. «Από την έρευνα τεκμηριώνεται ότι οι Πομάκοι είναι γηγενής πληθυσμός, ο οποίος ζούσε τα τελευταία 2.500-3.000 χρόνια στην οροσειρά της Ροδόπης», μας λέει.
Αποδείχθηκε γενετικά ότι οι Πομάκοι έχουν μεγάλη σχέση με τους Έλληνες και τους Βούλγαρους και ελάχιστη με τους Τούρκους.

Ελληνική γενετική «υπογραφή» στις αποικίες

Ακόμα και σήμερα, μετά από περισσότερα από 2.500 χρόνια, ανιχνεύεται η γενετική υπογραφή των Ελλήνων στις αποικίες της Αρχαιότητας. Είναι αξιοσημείωτο ότι το 37% του DNA των σημερινών κατοίκων της Σικελίας (μέρος της Μεγάλης Ελλάδας) προέρχεται από τους Έλληνες, ενώ αντίστοιχη προέλευση έχει και το 17% του DNA των σημερινών κατοίκων της Προβηγκίας στη Νότια Γαλλία, όπου υπήρξαν αποικίες όπως αυτή της Μασσαλίας.«Είναι εντυπωσιακό, επίσης, ότι το DNA των λειψάνων Νεολιθικής Εποχής που βρέθηκαν στην Ιρλανδία και στη Νοτιοανατολική Σουηδία έχει προέλευση από την ανατολική Μεσόγειο και κυρίως από τις Μυκήνες. Επίσης, η μελέτη του DNA λειψάνων της Νεολιθικής Εποχής από σπήλαιο του οροπεδίου του Λασιθίου έδειξε ότι είναι παρόμοιο με το DNA των σημερινών κατοίκων της συγκεκριμένης περιοχής. Η σύγκριση έγινε με 135 διαφορετικούς πληθυσμούς από την Ευρασία και την Αφρική.

»Δεν βρέθηκε καμία ένδειξη προέλευσης του DNA των νεολιθικών Κρητών από την Αφρική, άρα δεν ευσταθεί και η άποψη που έχει διατυπωθεί ότι ο νεολιθικός πολιτισμός της Κνωσού είναι αφρικανικής προέλευσης».

Ο Homo Sapiens στην ΕλλάδαΣύμφωνα με γενετικά στοιχεία, πριν από 53.000 χρόνια έφτασε στον ελλαδικό χώρο ο «Σοφός Άνθρωπος» (Hopo Sapiens) και όχι πριν από 45.000 χρόνια, όπως δείχνουν τα ιστορικά στοιχεία. Για 5.000 χρόνια δε, συνυπήρξε με τον Άνθρωπο του Νεάντερταλ.

Επίσης, με βάση τα γενετικά στοιχεία, το DNA των σημερινών κατοίκων της Ευρώπης –κατά συνέπεια και των Ελλήνων– προέρχονται σε ποσοστό 2-4% από τον Άνθρωπο του Νεάντερταλ και το υπόλοιπο από τον Homo Sapiens.

Στη Νεολιθική Εποχή (πριν από περίπου 10.000 χρόνια) οι άνθρωποι μετακινήθηκαν από τη βορειοδυτική Ανατολία και τη Λεβαντίνη (σημερινές Συρία και Ισραήλ) προς τα νησιά του Αιγαίου και τη Θεσσαλία (ο γνωστός Πολιτισμός του Σέσκλου) και στη συνέχεια από τον ελλαδικό χώρο μέσω των κοιλάδων Αξιού και Δούναβη μετακινήθηκαν προς την Κεντρική Ευρώπη και διά θαλάσσης προς τη δυτική Μεσόγειο.«Αυτό τεκμηριώνεται από τη σύγκριση DNA μεταξύ νεολιθικών λειψάνων στον ελλαδικό χώρο και στην Ευρώπη, αλλά και από πολιτιστικά αγαθά, για παράδειγμα περιδέραια, τα οποία κατασκευάστηκαν στο Αιγαίο και βρέθηκαν σε νεολιθικούς τάφους της Δυτικής Ευρώπης», κατέληξε ο Κ. Τριανταφυλλίδης.

Ο Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης έχει τα τελευταία 35 χρόνια αφιερώσει τη ζωή του στην έρευνα της γενετικής σύστασης των Ελλήνων και συνόψισε τα συμπεράσματά του στο βιβλίο του Η γενετική ιστορία της Ελλάδος – Το DNA των Ελλήνων, το οποίο κυκλοφόρησε το 2014 από τις εκδόσεις Δ. Κυριακίδη, αλλά και στο δίγλωσσο (ελληνικά και αγγλικά) υπό έκδοση έργο του Η γενετική καταγωγή των Ελλήνων. Θα είναι 240 σελίδων σε γλώσσα εκλαϊκευμένη, με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τα πολλά στοιχεία αρχαιογενετικής, δηλαδή μελέτες DNA σε λείψανα Παλαιολιθικής και Νεολιθικής Εποχής και Εποχής του Χαλκού.

11 σχόλια :

Ανώνυμος είπε... Best Blogger Tips

Εμ βεβαια,ειναι γνωστο οτι οι βαρβαροι που περασαν απο εδω ολους τους προηγουμενους αιωνες,εφερναν κ τις γυναικες τους μαζι.

Ανώνυμος είπε... Best Blogger Tips

9:38 ο άνθρωπος είναι επιστήμονας εσύ τη;

Ανώνυμος είπε... Best Blogger Tips

Ο άνθρωπος είναι επιστήμονας και εμείς άνθρωποι με κοινή λογική. Εσύ τι;

Ανώνυμος είπε... Best Blogger Tips

Τι,τελικα οι Ελληνες με κατι εκατοντάδες πολεις ανα τη Μεσογειο δεν εξαφανιστηκαν ολοι;Οι Ελληνες δεν υπαρχουν μονο από το 1830 και μετα;Κλαψτε ουγκανοι αναρχικουληδες.

Ανώνυμος είπε... Best Blogger Tips

Μην βάζετε τέτοια άρθρα και χαλάτε την σούπα των Ελληνόφωνων που σκούζουν πολλά χρόνια τώρα ότι είμαστε Τούρκοι,Σλάβοι,Οστρογότθοι.Η προσπάθεια απο-ελληνοποίησης της ιστορίας μας και της φυλής μας ξεκίνησε από τις αρχές του 19ου αιώνα και συνεχίζεται μέχρι τις μέρες μας.Μου έλεγε ένας Άγγλος δάσκαλος το 1999 στο Ηραίο ότι απορώ με εσάς τους Έλληνες,έχετε την μεγαλύτερη ιστορία απ'όλα τα έθνη,δώσατε σε όλη την Δύση τα φώτα του πολιτισμού,πέρασαν από αυτή την ευλογημένη γη όλοι οι μεγάλοι κατακτητές και παρ΄ολα αυτά η φυλή σας έμεινε ακέραια.Τον ρωτώ από που το έχει συμπεράνει αυτό και μου λέει ότι το έπος του 1940 έδειξε ότι στην σύγχρονη Ελλάδα υπάρχουν ακόμα Λεωνίδες,Θεμιστοκλήδες,Μιλτιάδηδες.Τον ευχαρίστησα για την ωραία κουβέντα και αποχαιρετιστήκαμε.

Γ.Κ.

Αμπέμπε Λελέκουα είπε... Best Blogger Tips

O τύπος είναι γνωστό σε όλους ότι είναι ένα τεράστιο HOAX!
Η επιστημονική κοινότητα γελάει μαζί του...

Ανώνυμος είπε... Best Blogger Tips

11:07 μ.μ. το "εμείς άνθρωποι με κοινή λογική" μου άρεσε πολύ. Εσύ έχεις λογική; Σκέψου το μόνος σου μέσω της ψήφου σου στον Αλέξη

Ανώνυμος είπε... Best Blogger Tips

Καλημέρα σας!Μιλά το τρολ ΑΜΠΕΜΠΕ ΛΕΛΕΚΟΥΑ για έναν καθηγητή Πανεπιστημίου και άπαντες στο διαδίκτυο έχουν κρατήσει την ανάσα τους.Λόγω του γεγονότος ότι ο ΑΜΠΕΜΠΕ ΛΕΛΕΚΟΥΑ ανήκει στην επιστημονική κοινότητα(των τρολ)γνωρίζει τι λέγεται και τι για τον οποιοδήποτε καθηγητή του ΑΠΘ.Γελάει ο κόσμος με την προσπάθεια που κάνετε ορισμένοι να αποδομήσετε ότι ελληνικό υπάρχει αλλά δεν...Η αλήθεια πάντα μα πάντα θα επικρατεί,όσο σκληρή κ αν είναι για τα εθνομηδενηστικά γούστα των τρολ τύπου ΑΜΠΕΜΠΕ ΛΕΛΕΚΟΥΑ.

Νικηφόρος Λυκίδης είπε... Best Blogger Tips

Να πω και γω ένα επιχείρημα που είχα ακούσει πριν από χρόνια και μου φάνηκε σωστό.
'Εμείς οι σημερινοί Έλληνες είμαστε συνέχεια των προηγούμενων. Το αποδεικνύει η τάση για διχόνοια που έχουμε και οι αναλαμπές ηρωισμού που δείχνουμε".

Ανώνυμος είπε... Best Blogger Tips

Καποτε λοιπον πηραν δειγματα dna απο τις Μυκηνες και τα συγκριναν με τα σημερινα dna των Ελληνων οι αποδηξεις που βγηκαν ηταν οτι το dna το σημερινο ειναι το ιδιο με αυτο των Μυκηνων οποτε οπως καταλαβατε ο εν λογω λεει αρλουμπες

Ανώνυμος είπε... Best Blogger Tips

Εσύ δεν είσαι επιστημονική κοινότητα είσαι ένα τίποτα 10:29 π.μ.

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιό σας...

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το loutrakiblog.gr δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια.

 
Powered by Blogger