Google Analytics

Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου 2016

Ποια είναι τα 3 σημεία - κλειδιά με τα οποία η Ελλάδα ρυθμίζει το χρέος;


Η επίσκεψη του Προέδρου των ΗΠΑ έρχεται στην καλύτερη στιγμή, καθώς ο κύριος Σόιμπλε είναι στριμωγμένος και οι συνθήκες ευνοούν άμεση ρύθμιση του χρέους. Τι τακτική πρέπει όμως να ακολουθήσει η Ελλάς για να κερδίσει τα μέγιστα στην ιστορική αυτή συνάντηση του Προέδρου Ομπάμα με τον πρωθυπουργό της χώρας μας;...


Οι αμερικάνικες προεδρικές εκλογές αποτέλεσαν ένα ακόμη ισχυρότατο πλήγμα στην παντοδυναμία του κυρίου Σόιμπλε στην Ε.Ε. Η θέση των γερμανικών πολυεθνικών που ρύθμιζαν τα ευρωπαϊκά δεδομένα αδυνατίζει, καθώς οι ΗΠΑ πλέον απομακρύνονται κατά ένα σκαλοπάτι από τη λογική της παγκοσμιοποίησης. Η νέα πολιτική των ΗΠΑ επιτρέπει αμφισβήτηση του «ιερατείου των Βρυξελλών» και των πολιτικών υπερφορολόγησης και λιτότητας που προώθησε η γερμανική ηγεσία στην Ευρώπη στο προηγούμενο διάστημα. Η ήττα του «οικονομικού ιμπεριαλισμού» του κυρίου Σόιμπλε επιτρέπει ευμενή διαπραγμάτευση του χρέους, απέναντι στην οποία ως τώρα ο κύριος Σόιμπλε και η παρέα του μας αντιμετώπισαν με ανείπωτη σκληρότητα και ιστορική αχαριστία, παραβιάζοντας την αρχή αμοιβαιότητας της Ε.Ε., οδηγώντας σε 6ετή κατάρρευση την Ελλάδα.

Η επίσκεψη, επομένως, στις 14-15 Νοεμβρίου, του Μπαράκ Ομπάμα στη χώρα μας, ο οποίος είναι εκείνο το πρόσωπο που στην παρούσα ιστορική στιγμή αποτελεί τον ισχυρότερο άνδρα του πλανήτη και τον μόνο ικανό να βοηθήσει άμεσα στην επίλυση του θέματος του χρέους, αποτελεί αναμφισβήτητη επιτυχία της κυβέρνησης Τσίπρα και μια λαμπρή, μια μοναδική ευκαιρία που παρουσιάζεται μια φορά στα 100 χρόνια, να ρυθμιστεί το θέμα του χρέους!

Η κυβέρνηση, για να ρυθμίσει το θέμα του χρέους, πρέπει να κάνει τρία συγκεκριμένα βήματα, μεταξύ άλλων.

Πρώτον έχει ιστορική υποχρέωση να θέσει το θέμα του χρέους αυτήν τη στιγμή, στη συνάντηση με τον Πρόεδρο Ομπάμα, αλλά με ΓΡΑΠΤΑ επιχειρήματα, νομικά, ιστορικά, χρηματοοικονομικά σε καλογραμμένες εκθέσεις, σε ένα συμπαγές κείμενο - μελέτη 100 - 150 σελίδων που να περιλαμβάνει 5 σημεία. «Κούρεμα» χρέους της τάξης του 50%, όπως πήραν οι Γερμανοί το 1953, όπου η Ελλάς ήταν πιστωτής των Γερμανών με αίτημα τα νομικά - χρηματοοικονομικά επιχειρήματα που χρησιμοποιήθηκαν στη διαγραφή χρέους της Γερμανίας το 1953 και διαγραφές χρεών άλλων χωρών. Να συζητήσει επίσης ώστε να κάνει άμεσα απαιτητές τις γερμανικές αποζημιώσεις που η Γερμανία οφείλει στην Ελλάδα από το 1990, όταν έγινε η Επανένωση της Γερμανίας. Να εμφανίσει σχέδιο μεταβίβασης του χρέους (δάνεια) από τα κράτη που τώρα εμφανίζονται ως δανειστές του ESM (διότι σε αυτά, από τις ευρωπαϊκές τράπεζες, φόρτωσαν το χρέος ο κύριος Σόιμπλε), πίσω στους ιδιώτες/τράπεζες με έκδοση ομολόγων ως 100 ετών τα οποία θα αντικαταστήσουν τα δάνεια. Και αναλυτική μελέτη, στην οποία να δείχνει ποιο είναι το ανώτατο ποσό που δύναται η ελληνική οικονομία να πληρώσει ετησίως ως χρέος, με βάση ιστορικά δεδομένα Ελλάδος, με βάση αλλά και με σύγκριση με άλλες χώρες, περιλαμβάνοντας επιπτώσεις διαγραφής του χρέους σε άλλα κράτη, αλλά και μετατροπής τους σε ομόλογα, έκδοσης ESM, Ελλάδος ή EKT, που θα μεταβιβαστούν σε ιδιώτες και 50% των οποίων θα διαγραφεί.

Δεύτερον, η κυβέρνηση πρέπει να σταθεί αποφασιστική στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, σημείο - κλειδί για χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού, ευκολότερη διαγραφή, σήμα στις αγορές και ενίσχυση συμμαχιών σε θέματα χρέους σε ΗΠΑ και αλλού.

Τρίτον, καλώς ή κακώς, η Ελλάς ίσως χρειαστεί να κάνει κάποιους συμβιβασμούς σε θέματα συμφερόντων ΗΠΑ ώστε να πάρει το «OK» από τις ΗΠΑ για τη διαγραφή του χρέους. Ας μην ξεχνάμε ότι οι ΗΠΑ αποτελούν τον μεγαλύτερο, ίσως τον μόνο βασικό σύμμαχό μας στο θέμα του χρέους, είναι εκείνη η υπερδύναμη που μπορεί να διαγράψει το χρέος και να βοηθήσει την Ελλάδα.

Σε μια εποχή που η Τουρκία αλληθωρίζει προς αντιδημοκρατικές κατευθύνσεις, ο ρόλος της Ελλάδος ως δύναμης σταθερότητας αποκτά άλλη δυναμική, ανάλογη με τη δυναμική που είχε στον Β’ παγκόσμιο πόλεμο, ως αναχώματος στις δυνάμεις φασισμού και γεωπολιτικής αστάθειας τις οποίες συνέτριψε ο ελληνικός λαός με σύμμαχο κυρίως την ελεύθερη δύση. Ο πρωθυπουργός στις συζητήσεις με τον Μπαράκ Ομπάμα θα ήταν χρήσιμο να τονίσει ότι όλες οι μεγάλες χώρες έχουν χρεοκοπήσει κατά καιρούς και η Ελλάς αξίζει μια ιστορική ευκαιρία διαγραφής χρέους που θα την βοηθήσει στον 21ο αιώνα να ενδυναμώσει την οικονομική και πολιτική σταθερότητα στη χώρα και τα Βαλκάνια. Θα είναι εις όφελος των Ελλήνων πολιτών, αλλά και των συμφερόντων των ΗΠΑ και της δύσης στην περιοχή. Όφελος για την ανάπτυξη και την παγκόσμια σταθερότητα!


Του Κωνστανίνου Βέργου
* Ο κ. Κωνσταντίνος Βέργος είναι Καθηγητής Χρηματοοικονομικών, Πανεπιστήμιο Πόρτσμουθ, Αγγλία.

Το παρόν άρθρο εκφράζει τις προσωπικές απόψεις του γράφοντος, δεν αποτελεί οδηγό ή σύσταση για επενδύσεις οποιασδήποτε μορφής προς οιονδήποτε και για οτιδήποτε τίτλο ή παράγωγο αυτού.

πηγή: Liberal

1 σχόλια :

Ανώνυμος είπε... Best Blogger Tips

ΤΟ ΤΡΙΓΩΝΟ ΕΙΝΑΙ > ΑΡΙΣΤΕΡΑ/ΤΣΙΠΡΑΣ/ΛΑΟΣ

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιό σας...

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το loutrakiblog.gr δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια.

 
Powered by Blogger