Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Δεν θα πιστέψετε ποιοι διεκδικούν το Νόμπελ Ειρήνης – Και μη χειρότερα!

- Advertisement -

Υποψηφιότητες για όλα τα γούστα περιέχει ο φετινός κατάλογος για το Νόμπελ Ειρήνης. Τόσοι πολλοί ειρηνόφιλοι και δεν το ξέραμε!…

Φέτος η λίστα των υποψηφίων είναι μακρά! 318 υποψηφιότητες, –ο δεύτερος μεγαλύτερος αριθμός όλων των εποχών– σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ινστιτούτου Νόμπελ. Από αυτές τις 318 υποψηφιότητες, οι 215 αφορούν πρόσωπα και οι 103 οργανισμούς.

Και για να έχετε καλύτερη εικόνα, μεταξύ των “ειρηνόφιλων” που διεκδικούν το βραβείο: Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ (!), ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ (!) αλλά και τα Λευκά Κράνη, την οργάνωση των Σύρων εθελοντών διασωστών.

Η ταυτότητα των υποψηφίων κρατείται μυστική επί 50 χρόνια όμως εκείνοι που τους έχουν προτείνει (βουλευτές και υπουργοί απ’ όλες τις χώρες, άλλοι Νομπελίστες, πανεπιστημιακοί κλπ.) συχνά ανακοινώνουν ποιον στήριξαν.

Φέτος στη λίστα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, ο φυλακισμένος Σαουδάραβας μπλόγκερ Ραέφ Μπαντάουι και ο Αμερικανός καταμηνυτής ατασθαλιών Έντουαρντ Σνόουντεν, ο άνθρωπος που αποκάλυψε το εύρος των παρακολουθήσεων από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προτάθηκε από έναν συμπατριώτη του –η ταυτότητά του παραμένει άγνωστη– ο οποίος θέλει να αναγνωριστεί ως θετική η “ιδεολογία της ειρήνης δια της ισχύος”. Υποψήφια είναι και η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU) που έχει επικρίνει ορισμένα από τα μέτρα που έχει λάβει ο πλανητάρχης.

Ένας Νορβηγός βουλευτής πρότεινε για το Νόμπελ Ειρήνης τον πάπα Φραγκίσκο επειδή “είναι ένας από τους ελάχιστους που αψήφησαν τον Ντόναλντ Τραμπ”.

Ο φετινός αριθμός των υποψηφίων είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος στην ιστορία του θεσμού. Πέρσι είχαν προταθεί 376 πρόσωπα και οργανισμοί και το Νόμπελ δόθηκε τελικά στον πρόεδρο της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος για τις προσπάθειες που κατέβαλε για να τερματιστεί ο εμφύλιος στη χώρα του. Η Επιτροπή Νόμπελ που απονέμει το βραβείο θα ανακοινώσει την επιλογή της στις 6 Οκτωβρίου.

Ακολουθούν τα Νόμπελ Ειρήνης των τελευταίων ετών:

documentonews.gr

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog