Google Analytics

Τετάρτη, 15 Μαρτίου 2017

Μαρία Θελερίτη: «Γυναίκες και πολιτισμός: Από την προϊστορική φεμινιστική ουτοπία στο διαδίκτυο»


Χαιρετισμό απηύθυνε η βουλεύτρια του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Θελερίτη Μαρία, εκπροσωπώντας τον πρόεδρο της Βουλής, Βούτση Νικόλαο, στην εκδήλωση  με θέμα:  «Γυναίκες και πολιτισμός: Από την προϊστορική φεμινιστική ουτοπία στο διαδίκτυο»,...
που διοργάνωσε στις 10 Μαρτίου 2017, η Περιφέρεια Αττικής και ο Τομέας Ισότητας των Φύλων της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Γυναικών.

Στον χαιρετισμό της η βουλεύτρια Θελερίτη Μαρία ανέφερε πως ο πολιτισμός ήταν και σε σημαντικό βαθμό εξακολουθεί να είναι ανδροκεντρικός πολιτισμός, και ως εκ τούτου διαμορφώνει πολιτισμικά πρότυπα που υποτιμούν τις γυναίκες, αποσιωπώντας ή και διαστρεβλώνοντας τη συμβολή τους στο σύγχρονο κοινωνικό, πολιτικό και πολιτισμικό γίγνεσθαι, μέσα από στερεότυπα σεξισμού και βίας, τα οποία αντέχουν στο χρόνο. Καταλυτικό ρόλο σε αυτό διαδραματίζει η περιορισμένη συμμετοχή των γυναικών σε θέσεις ευθύνης και κέντρα λήψης αποφάσεων, καθώς και το γεγονός ότι τα δικαιώματα, τα αιτήματα και οι αγώνες των γυναικών και του φεμινιστικού κινήματος δεν αποτελούν μέρος της σύγχρονης πολιτικής ατζέντας ή αναδεικνύονται μόνο σε περιστασιακή βάση.

Οι θεσμοί και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης αναπαράγουν  τα κυρίαρχα και σεξιστικά στερεότυπα για τους ρόλους των φύλων, προωθώντας και προβάλλοντας συγκεκριμένα πρότυπα συμπεριφοράς και δράσης που δεν αμφισβητούν και πολύ περισσότερο δεν ανατρέπουν τις διακρίσεις με βάση το φύλο. Με αυτόν τον τρόπο συμβάλλουν αποφασιστικά στην εμπέδωση μιας κουλτούρας υποτίμησης των γυναικών, και αντιμετώπισής τους ως πολιτών δεύτερης κατηγορίας των οποίων ο λόγος δεν ακούγεται, δεν καταγράφεται και δεν λαμβάνεται υπόψη.

Η 8 του Μάρτη και η Παγκόσμια Ημέρα των Γυναικών όπως ανέφερε και η Μ. Θελερίτη, φέρνει στο προσκήνιο τους αγώνες, τα φεμινιστικά αιτήματα και τα δικαιώματα των γυναικών και καθιστά επιτακτική τη δέσμευση όλων μας, ανδρών και γυναικών, πως θα αγωνιστούμε για την εξάλειψη των ανισοτήτων και διακρίσεων με βάση το φύλο, και για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και του σεξισμού. Στον αγώνα αυτό την πρωτοκαθεδρία έχουν οι νέοι δημιουργοί και οι νέες καλλιτέχνιδες, που μέσω των έργων και της δουλειάς τους μπορούν να ανατρέψουν στερεότυπες και παγιωμένες αντιλήψεις για τον κόσμο, εμπλουτίζοντας τη ματιά μας και ανοίγοντας καινοτόμους δρόμους για την κατάκτηση της ισότητας των φύλων με τον μοναδικό τρόπο της τέχνης.

9 σχόλια :

Ανώνυμος είπε... Best Blogger Tips

διαβαζω μπλα μπλα μπλα ..'προϊστορικη' , κατεβαζω και βλεπω φωτογραφια ...
με επιασε ταχυπαλμια !!!!

Ανώνυμος είπε... Best Blogger Tips

Εγώ στην θέση σου θα έψαχνα τρύπα βαθιά να μπω και οχι να λέω αλλα λόγια να αγαπιόμαστε!!!!

Ανώνυμος είπε... Best Blogger Tips

Η δίκη για τους συριζα-άνελ θα είναι δίκαιη.

Ανώνυμος είπε... Best Blogger Tips

Κυκλοφορήστε καλέ έξω να συναντήσετςε την αγάπη του κόσμου!

Ανώνυμος είπε... Best Blogger Tips

Εξευτελισμός για την Κορινθία που ψήφισε τέτοιον βουλευτή!

Ανώνυμος είπε... Best Blogger Tips

Που να κυκλοφορήσει ? τολμάει?

Ανώνυμος είπε... Best Blogger Tips

Για τη θελεριτη, το καταλαβαινω το θεμα γυναικες. αλλα το θεμα πολιτισμος πως δενει μαζι της?????

Ανώνυμος είπε... Best Blogger Tips

στη φωτογραφία φαίνεται 25 χρόνια νεότερη. Τί έγινε? Σταμάτησε τον χρόνο....η ίδια ή το photoshop?

Ανώνυμος είπε... Best Blogger Tips

5:49 μ.μ. σωστος !!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιό σας...

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το loutrakiblog.gr δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια.

 
Powered by Blogger