Google Analytics

Σάββατο, 24 Ιουνίου 2017

Κορινθιακός Κόλπος: Ένα προαναγγελθέν οικολογικό έγκλημα που κανείς δεν πρόλαβε...

Εδώ και χρόνια σύλλογοι, φορείς και οικολογικές οργανώσεις ζητούν την ανακήρυξη του Κόλπου σε προστατευόμενη θαλάσσια περιοχή...

Καταστροφική καθυστέρηση. Αυτές οι δυο λέξεις μπορούν να περιγράψουν το τί συμβαίνει στον Κορινθιακό Κόλπο. Για πάνω από μια δεκαετία, πολίτες, τοπικοί φορείς, οικολογικές οργανώσεις, δημοτικά και νομαρχιακά συμβούλια, βουλευτές, ζητούν την ανακήρυξη του Κόλπου σε προστατευόμενη θαλάσσια περιοχή, ωστόσο ουδείς από την κεντρική εξουσία τους ακούει και κανείς δεν εφαρμόζει τον Κανονισμό 1967/2006 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έτσι σήμερα, φτάσαμε σε οριακό σημείο.

Η υπεραλίευση σε συνδυασμό με την καταστροφή των οικοσυστημάτων από την ανθρώπινη δραστηριότητα έχει αρνητικές επιπτώσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον. Επιπτώσεις που μέχρι σήμερα, ίσως, να μην γίνονταν ορατές με «γυμνό μάτι», ωστόσο, όσοι αυτές τις ημέρες όσοι πηγαίνουν για μπάνιο, τόσο στον Κορινθιακό, όσο και στον Πατραϊκό Κόλπο, δεν μπορούν να κολυμπήσουν από την ύπαρξη μεγάλου αριθμού μεδουσών.

Η αύξηση του πληθυσμού μεδουσών οφείλεται, στην υπεραλίευση και στη συνεχιζόμενη μόλυνση του Κορινθιακού. Για αυτό και το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, προτείνει ο Κορινθιακός να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να απαγορευτεί η αλιεία για έναν χρόνο.
                       
Φωτογραφία του 2008 από τη διαμαρτυρία που είχε γίνει στη γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου για την διάσωση του Κορινθιακού

Φώναζαν αλλά κανείς δεν άκουγε…

Ωστόσο, τα μέτρα έπρεπε να ληφθούν χρόνια πριν και παρά τις φωνές κανείς από την κεντρική εξουσία δεν άκουγε.

Χαρακτηριστική είναι μια ερώτηση που είχε καταθέσει στη Βουλή το 2010, ο τότε βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης, προς τον τότε υφυπουργό Περιβάλλοντος και βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας Νίκο Μωραΐτη για το θέμα. Αξίζει να διαβαστεί, τόσο η ανακοίνωση, όσο κυρίως ο διάλογος που έγινε πριν από επτά χρόνια στη Βουλή για τον Κορινθιακό Κόλπο, με τα δεδομένα του σήμερα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που είχε στείλει τότε ο Νίκος Τσούκαλης:

«Άλλα αντ’ άλλων ήταν η απάντηση του υφυπουργού Περιβάλλοντος κ. Μωραΐτη σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Τσούκαλη για την προστασία του Κορινθιακού κόλπου. Ο κ. υφυπουργός απέφυγε να απαντήσει ευθέως για το αν προτίθεται η κυβέρνηση να χαρακτηρίσει τον Κορινθιακό Κόλπο ως Προστατευόμενη Περιοχή σύμφωνα με τον Κανονισμό 1967/2006 της Ε.Ε και αναφέρθηκε μόνο στον προγραμματισμό του ΥΠΕΚΑ για τις απαιτήσεις της Οδηγίας 60/2000 για τα νερά.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Μωραΐτης ανέφερε πως "έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία για την προκήρυξη των έργων εκπόνησης των σχεδίων διαχείρισης προκειμένου να αντιμετωπιστεί συνολικά και συστηματικά το πρόβλημα διαχείρισης και προστασίας των υδάτων. Τα σχέδια περιλαμβάνουν υποχρεωτικά προγράμματα μέτρων και προγράμματα παρακολούθησης της κατάστασης των υδάτων. Θα περιέχουν όλα τα στοιχεία, πληροφορίες και εκτιμήσεις που είναι απαραίτητα για την προστασία και διαχείριση των υδάτων με διακριτοποίηση σε επίπεδο λεκάνης απορροής ποταμού, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και τα παράκτια ύδατα. Επίσης το ΥΠΕΚΑ έχει ολοκληρώσει το σχεδιασμό για τη διαμόρφωση δικτύου παρακολούθησης της κατάστασης των επιφανειακών υδάτων, καθώς και των υπόγειων υδάτων".

Στην παρέμβασή του ο κ. Τσούκαλης επεσήμανε πως η ερώτησή του δεν απαντήθηκε μιας και δεν αναφερόταν στη διαχείριση των υδατικών πόρων, γεγονός που φανερώνει το τεράστιο πρόβλημα συνεννόησης μεταξύ των υπουργείων Περιβάλλοντος και Αγροτικής ανάπτυξης .

Στην ερώτηση μου ανέφερε ο κ. Τσούκαλης, μεταφέρω ένα αίτημα, το οποίο πιστεύω ότι και εσείς θα έπρεπε να γνωρίζετε ως Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, γιατί μας απασχολεί όλους, σε όλη τη λεκάνη του Κορινθιακού. Αναφέρομαι συγκεκριμένα, σε χαρακτηρισμούς προστατευόμενης περιοχής του Κορινθιακού Κόλπου, σύμφωνα με τον Κανονισμό 1967/2006. Το δεύτερο ερώτημα μου, είναι στο κατά πόσο προτίθεστε να αναθέσετε μέσα στα πλαίσια του ΕΣΠΑ, εκπόνηση ολοκληρωμένης μελέτης βιώσιμης διαχείρισης, του συμπλέγματος του Κορινθιακού Κόλπου.

Ο Κορινθιακός Κόλπος, είναι ένας κόλπος ο οποίος υφίσταται αφόρητες πιέσεις τόσο σε επίπεδο περιφερειακό όσο και σε επίπεδο εντός του ίδιου του Κόλπου. Είναι ένα αίτημα, το οποίο το γνωρίζει πάρα πολύ καλά το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, γι’ αυτό σας λέω ότι υπάρχει πρόβλημα συνεννόησης. Χαρακτηριστικά, σας λέω ότι υπάρχει ομόφωνη απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αιτωλοακαρνανίας, Νομαρχιακού Συμβουλίου Αχαΐας, Κορινθίας και όλων των Νομαρχιακών, πενήντα τρεις δήμοι, ο κ. Δήμας, όλοι, όλα τα κόμματα, όλες οι πανελλήνιες οικολογικές οργανώσεις.
                           
Φωτογραφία του 2003 από κινητοποίηση κατοίκων και συλλόγων για τον Κορινθιακό Κόλπο
Κλείνοντας τη συζήτηση ο κ. Μωραΐτης ανέφερε: "Εγώ θα συμφωνήσω όμως, μαζί σας, ότι χρειάζονται μεγαλύτερες πρωτοβουλίες, μεγαλύτερες παρεμβάσεις και τα Υπουργεία σίγουρα θα συνεννοηθούν μεταξύ τους και πιστεύω ότι με μια σοβαρή και υπεύθυνη συνεργασία και της αυτοδιοίκησης και των υπουργείων, θα μπορέσουμε πράγματι να καταλήξουμε σε ένα σχέδιο το οποίο θα εγγυάται το μέλλον του Κορινθιακού Κόλπου".

thebest.gr

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιό σας...

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το loutrakiblog.gr δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια.

 
Powered by Blogger