Google Analytics

Σάββατο, 17 Ιουνίου 2017

«Φρένο» στο ψάρεμα στον Κορινθιακό

Το «καμπανάκι του κινδύνου» για την κατάσταση στον Κορινθιακό κόλπο έκρουαν εδώ και χρόνια οι οικολόγοι όμως, όταν πια το πρόβλημα με τις τσούχτρες έφερε σε απόγνωση τουριστικούς φορείς και κατοίκους από το Λουτράκι μέχρι και την Πάτρα, η αφύπνιση έγινε μαζική και φτάνει πλέον στα όρια του γενικού συναγερμού...


Του ΠΑΝΟΥ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ

Χθες, στην Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής, οικολογικές οργανώσεις και φορείς από τέσσερις Περιφέρειες -Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος, Στερεάς και Αττικής- συζήτησαν θέμα της περιβαλλοντικής καταστροφής του Κορινθιακού και της απονέκρωσης του θαλάσσιου οικοσυστήματος.

ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΙΕΙΑ
Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην αξιολόγηση του φαινομένου με τις μέδουσες ενώ υπήρξε και παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου καθώς εκτός από τους τραυματισμούς, απειλείται η φετινή τουριστική περίοδος.
Το συμπέρασμα που προέκυψε ήταν ότι η καταστροφή του θαλάσσιου οικοσυστήματος έχει ως αποτέλεσμα να επικρατούν πλέον σε μόνιμη βάση στον Κορινθιακό παρεπιδημούντα είδη, όπως οι μέδουσες, απειλώντας και τη ζωή των κατοίκων!

Οπως ανακοινώθηκε χθες, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελος συζητά την ένταξη τόσο του Κορινθιακού όσο και του Αμβρακικού Κόλπου στη Δυτική Ελλάδα, στις προστατευόμενες περιοχές Natura.

«Εχει προηγηθεί συζήτηση, με τον κ. Φάμελο, η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση αναμένεται να βγει σύντομα και θα περιορίσει την αλιεία» αναφέρει στην «Π» ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας Ανδρέας Ριζούλης.

Η ΑΠΟΝΕΚΡΩΣΗ
«Παρατηρούμε μεγάλες μηχανότρατες από το Βόρειο Αιγαίο και αλλού και να κάνουν ''επίθεση'' σ' έναν μικρό κόλπο» ανέφερε ο εκπρόσωπος της Οικολογικής Κίνησης Πάτρας Γιώργος Κανέλλης στην συνεδρίαση. Σύμφωνα με τον κ. Καννέλη η εμφάνιση μεδουσών που δεν υπήρχαν μέχρι σήμερα στον Κορινθιακό, οφείλεται και στην «επίθεση» που δέχεται ο Κόλπος από τις απαγορευμένες κατά τα άλλα μηχανότρατες και τα δίχτυα βυθού.

Σύμφωνα με μελέτη της GreenPeace (Report 2009), σε βάθος 40 ετών στον Κορινθιακό, το 65-70% των ψαριών είναι προϊόν υπεραλίευσης. Η παράνομη χρήση της μηχανότρατας ως αλιευτικό εργαλείο, σπαταλάει περί το 45% της ψαριάς και προκαλεί ανυπολόγιστες περιβαλλοντολογικές καταστροφές στον βυθό των θαλασσών και συνεπώς στα θαλάσσια του οικοσυστήματα. «Πρέπει να έχουμε μέτρια αλιευτική δραστηριότητα για να έχουμε ψάρια αλλά και ισορροπία του οικοσυστήματος με μείωση του αριθμού των τσουχτρών που κερδίζουν έδαφος αυτή την περίοδο» καταλήγει ο κ. Κανέλλης.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΔΗΜΑ-ΚΑΤΣΑΝΙΩΤΗ
Το θέμα της αύξησης του πληθυσμού των μεδουσών φέρνουν και στην Ολομέλεια της Βουλής, με κοινή ερώτησή τους προς τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης, οι βουλευτές Αχαΐας, Ανδρέας Κατσανιώτης και Κορινθίας, Χρίστος Δήμας,

«Το φαινόμενο της ραγδαίας αύξησης του αριθμού των μεδουσών, που παρατηρείται εσχάτως στον Κορινθιακό Κόλπο ως αποτέλεσμα της υπεραλίευσης και της έξαρσης της παράνομης αλιείας, έχει προκαλέσει ανησυχία στους κατοίκους όλων των παραλιακών περιοχών και έχει επιφέρει προβληματισμό στον επιστημονικό κόσμο. Επιπλέον, ιδιαίτερη ανησυχία υπάρχει στους επιχειρηματίες της ευρύτερης περιοχής, αφού το φαινόμενο μπορεί να λειτουργήσει ανασταλτικά για τους επισκέπτες των παραθαλάσσιων περιοχών» αναφέρεται στην παρέμβαση.

ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ
Σύμφωνα με Σουλτάνα Ζερβουδάκη, ερευνητή στο Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας του ΕΛΚΕΘΕ (Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών) το πρόβλημα με τις μέδουσες οφείλεται στην αύξηση της θερμοκρασίας της θάλασσας. «Αν συνεχίσει η κλιματική αλλαγή, θα ζούμε σε ωκεανό με μέδουσες» αναφέρει η κ. Ζερβουδάκη. Το πρόβλημα οφείλεται επίσης στην υπεραλιεία η οποία αφανίζει τους «θηρευτές» των μεδουσών.

Ενδεικτικά το δελφίνι καταναλώνει πάνω από 80 κιλά θαλάσσιων ασπόνδυλων σε ημερήσια βάση και η χελώνα πάνω από 100 με 120 κιλά, καθώς οι μέδουσες αποτελούν τη βασική της τροφή. «Τα δίχτυα, οι χελώνες και τα μεγάλα ψάρια θα μπορούσαν ενδεχομένως να συμβάλουν, όμως για να έρθουν, παραδείγματος χάρη, οι χελώνες θα πρέπει παράλληλα να δημιουργηθούν και αμμώδεις προστατευμένες περιοχές που θα μπορούν να γεννήσουν τα αβγά τους» διευκρινίζει η κυρία Ζερβουδάκη.

16 σχόλια :

Ανώνυμος είπε... Best Blogger Tips

Toυς ψαραδες ποιος θα τους αποζημειωσει και ποιος θα τους δινει να ζουνε αυτοι και οι οικογενειες τους ποιος

Ανώνυμος είπε... Best Blogger Tips

Για ποιους ψαράδες μιλάς..??
Εδώ στο Λουτράκι είναι έξι με δίχτυα κ.α ..
Οι τέσσερις έχουν και άλλα εισοδήματα ήτοι
συντάξεις-μισθούς- δημ. υπάλληλοι κ.α….
Δεν είναι δική μου δουλειά, ας ψάξει το λιμεναρχείο…!
Και τέλος το δικό τους χωράφι προστατεύουμε..!!!!

ΜΑΡΙΑ ΚΛΑΔΟΥ είπε... Best Blogger Tips

Και αυτο που λες φίλε μου είναι ένα πρόβλημα.Όμως δεν μας είπαν να σταματήσει ολοκληρωτικά το ψάρεμα,απλός να περιοριστει σε βαθμό όπου και οι ψαράδες θα είναι ευχαριστιμένοι και να μην κινδυνευει η θαλασσια ζωή όπως οταν υπάρχει υπεραλιεία...

Ανώνυμος είπε... Best Blogger Tips

Οι ψαράδες έχουν φέρει τα πράγματα εκεί που είναι. Η απληστία του ψαρά. Καλά να πάθετε και να μη ξανα πιάσετε ψάρια ποτέ για να μάθετε

Ανώνυμος είπε... Best Blogger Tips

Και η απάντηση στο παραπάνω σχόλιο είναι: Αν τουρίστας για τουρίστας δεν πατάει το πόδι σε αυτές τις περιοχές οι ψαράδες που ακριβώς θα πουλάνε τα ψάρια τους.

Ανώνυμος είπε... Best Blogger Tips

ο τσίπρας θα τους αποζημειώσει. Για να κονομάνε δηλαδή οι ψαράδες πρέπει να υποφέρουμε οι υπόλοιποι?

Ανώνυμος είπε... Best Blogger Tips

Ως ψαράς (ερασιτέχνης) θέλω να πω πως η κατάσταση κυρίως με τα δίχτυα έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Υπήρχαν βράδυα τα περασμένα καλοκαίρια όπου δεν υπήρχε καν χώρος να ψαρέψουμε εμείς οι ερασιτέχνες λόγω των διχτυών που υπήρχαν σε όλα τα βάθη και σημεία. Ενώ τον χειμώνα που δεν υπάρχουν λουόμενοι οι ντόπιοι παράκτιοι αλιείς, καθώς και Κορίνθιοι έριχναν δίχτυα τόσο ρηχά, δύο με τρία μέτρα, σε σημείο όπου τα φελλάρια από τα δίχτυα ξενέριζαν, δηλ. έβγαιναν στην επιφάνεια. Τέλος ας μην ξεχνάμε την παρουσία τεράστιων επαγγελματικών τρατών τόσο από την Κόρινθο όσο και από άλλα μέρη της Ελλάδας.

Ανώνυμος είπε... Best Blogger Tips

Εγώ έχω να πω για το σχόλιο του παρά πάνω Ανωνιμου,ο οποίος τα λέει πολυ σωστά ,οτι μερική ψαράδες επαγγελματίες στο Λουτρακι ειναι μισθωτοί συνταξιούχοι του δημοσιου,και όμως αυτοι ρίχνουν ανεξέλεγκτα μέτρα διχτυών με μικρά σκαφάκια,και βεβαίως πουλούν τα ψαράκια τους αφορολόγητα και μαύρα ευρώ ,αυτοι είμαστε και κατα τα αλλά θα πάμε μπροστά "

Ανώνυμος είπε... Best Blogger Tips

ston 11:46 π.μ
Συμφωνώ απόλυτα κύριε μου..!
Τώρα κε alexaco έρχονται και άλλοι πολλοί στα λόγια μου, όπου έχω πει κατά κόρον ...!
Ότι το λιμεναρχείο δεν κάνει σωστά την δουλειά του..
Και μερικά παράσιτα μου λεν να φέρω αποδείξεις...!!
Υπάρχει υπέρ αλιεύσεις του κόλπου, και το αστείο,
και από πολλούς άπληστους χαμηλοσυνταξιούχους- δημ.υπαλήλους κ.α ...
Όπου το παίζουν επαγγελματίες, και το λιμεναρχείο θα έπρεπε να τους ξέρει..!!
Διότι αυτή είναι οι δουλειά τους......
Αλλά έχω πει και το άλλο ΄΄κόρακας κοράκου΄΄ μάτι δεν βγάζει... (στο δημόσιο τομέα..)
Για αυτό και η Ελλάδα πάει πίσω...!!

george koutroutsos είπε... Best Blogger Tips

Να μην ξαναψαρεψει κανένας επαγγεματίας. Αυτοί ευθύνονται. Όταν τον Μάιο υποτίθεται γεννούν τα ψάρια και απαγορεύεται για τους ερασιτέχνες αυτοί τα ρημαζουν. Καλά να πάθουν. Να μην βγάζουν ούτε ευρώ πια

Ανώνυμος είπε... Best Blogger Tips

Βεβαίως και το ΛΥΜΕΝΑΡΧΕΙΟ δεν κάνει σωστά τη δουλειά του,για κάντε μια καταγγελία οτι κάποιος ψαρεύει παράνομα,ακόμα Κ με οξυγόνο,θα βρείτε σίγουρα το μπελά σας ακόμα και με εμφάνιση στο δικαστήριο ,γιαυτο παραβλέπεις τις παρανομίες και λες άσε να κουρεύονται ,ΑΥΤΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ?????

pipi είπε... Best Blogger Tips

Το παν μέτρον άριστον, το γνωρίζει κάποιος;;;;; Αφήστε την φύση να κάνει την δουλειά της, σταματήστε την υπεραλιευση. Μην σκοτώνετε τις χελώνες, μην καταστρέφετε το περιβάλλον δεν σας ανήκει αποκλειστικά, ανήκει σε όλους , ανήκει στα ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ!!!!

Ανώνυμος είπε... Best Blogger Tips

ston 10:37 μ.μ
Πολύ σωστά τα λες…!!
Ότι θέλουν ακούνε αυτοί…!!!
Όλα ξεκινούν από αυτό:
Έχεις ακούσει ποτέ κάποιος να εκδιωχθεί ως ανεπαρκής από δημόσια υπηρεσία…???
Χιλιάδες ελεύθερη επαγγελματίες έχουν πέσει έξω…!!!
Αυτό.. για αυτούς όπου καταλαβαίνουν…. τα λέει όλα…!

Ανώνυμος είπε... Best Blogger Tips

Οι ερασιτέχνες ψαράδες (που είμαι και εγώ ένας από αυτούς) που βγάζουν ένα κιλό ή δύο την ημέρα δεν κάνουν καταστροφή γιατί αυτά τα ψάρια θα 'ξαναγινουν' . Οι τρατες που σκουπίζουν τον βυθό και αυτοί που ρίχνουν Δύχτια πέντε και εξι χιλιόμετρα στα ρυχα φταίνε .σε αυτούς να απαγορεψουν το ψαρεμα γιατί αυτοί δεν ανοικουν στην κοινότητα της ψαροσυνης . Δεν ξέρουν να ζουν μαζί με τη θάλασσα αλλά να ζουν εις βάρος της . Για αυτό φίλοι ερασιτέχνες ψαράδες να ενοιμεροθουμε κατάλληλα για να ξέρουμε τι πρέπει να πιάσουμε ποτέ και τι εργαλεία να χρησιμοποιήσουμε. Ώστε να υπάρχουν αξιόλογα αλιεύματα στον κορινθιακό σε βάθος χρόνου.

Ανώνυμος είπε... Best Blogger Tips

Τι λετε ρε να υποφέρετε επειδή θελουν η ψαραδες να ζησουν ντροπη σας για να κανετε μπανια εσείς η να κανετε διαφιμισει στους τουρίστες Πρέπει να ριχνετε το βαρος στους ψαρεδες για της τσουχτρες ενω αυτοι απλα κανουν την δουλειά τους

Ανώνυμος είπε... Best Blogger Tips

Και εγώ ερασιτέχνης ψαράς είμαι και λέω τούτο ,ο παραπάνω σχολιαστής καλα τα λέει ο ανθρωπος,πραγματι φταίνε η ψαράδες, όπως είπες ρίχνουν ανεξέλεγκτα δίχτυα χωρίς να έχουν όριο στα μέτρα διχτυών ανάλογα με τα μέτρα του καϊκιού τους,τόσα μέτρα καΐκι έχεις τόσα μέτρα θα ρίξεις ,όχι επειδής κάποιοι εχουν περισσότερα χρήματα παίρνουν τόσα δίχτυα να φάνε το τόπο ,
αυτοι ειναι η καταστροφή του Κορινθιακού κόλπου ,και αυτοι καταστρέφουν και το επαγγελματους,γιατί κάποια ημέρα δεν θα βρουν ουτε αχινούς ,αυτοι είμαστε ,και για ολα αυτά φταίει το ίδιο το κράτος που δεν ασχολείται διόλου με το θέμα, αυτά και αλλα πολλά ,
Υ Σ. κάτι ακόμα ,λέω και για κάποιους που εχουν συντάξεις δημοσίου ίσως και παχουλες ,και όμως αυτοι ψαρεύουν με πολλά μέτρα διχτυών ,και πουλούν και τα ψάρια τους,
Και οι αρμόδιοι κλίνουν αυτιά και μάτια ,ολα αυτά,φίλοι μου,
Καλο μας βραδυ,ελπίζω κάποιος να βάλει τα πράγματα στην θέσει του ????

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιό σας...

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το loutrakiblog.gr δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια.

 
Powered by Blogger