Google Analytics

Σάββατο, 3 Ιουνίου 2017

"Ρουκέτα" του Reuters! "Νέο μνημόνιο η λύση για το χρέος"

Ένα σενάριο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, το οποίο μεταθέτει την αποπληρωμή των επιτοκίων μέχρι το 2048, θα σήμαινε ότι οι πιστωτές της Eυρωζώνης θα αναβάλουν την είσπραξη έως και 123 δισ. ευρώ, σύμφωνα με πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας...


Τα παραπάνω δημοσιεύει το Reuters και αναφέρει πως σύμφωνα με τους υπολογισμούς του γερμανικού ΥΠΟΙΚ, οι οποίοι περιέχονται σε επιστολή η οποία εστάλη σε μέλος του Κοινοβουλίου (σ.σ. διαβάστε στη συνέχεια του κειμένου το ρεπορτάζ για την επιστολή), εξετάζονται διάφορα σενάρια από την πλευρά της Ευρωζώνης αλλά και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας σχετικά με το ελληνικό ζήτημα.

"Μία τέτοια επιμήκυνση στην αποπληρωμή των επιτοκίων θα πρέπει να συνοδεύεται από μία de facto νέα δανειακή σύμβαση το μέγεθος της οποίας θα εξαρτάται από την εξέλιξη των επιτοκίων", αναφέρει το ρεπορτάζ του Reuters.

Και συνεχίζει: "Ο εκτιμώμενος όγκος των αναβαλλόμενων τόκων μέχρι το 2048 θα είναι περίπου 118-123 δισεκατομμύρια ευρώ", προσθέτοντας πως ο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκε να σχολιάσει το έγγραφο.

Το δημοσίευμα του Reuters καταλήγει: "Το ΔΝΤ, από την πλευρά του, αναφέρει πως δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει στο υπάρχον πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, μέχρι να πάρει εγγυήσει πως το χρέος θα είναι βιώσιμο. Το ΔΝΤ εκτίμησε πως η ελληνική οικονομία θα έχει ανάπτυξη μόνο 1% το χρόνο και πως η Ελλάδα θα επιστρέψει σε πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 1,5% από το 2023, μετά από πέντε χρόνια πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5%.

Η Ελλάδα χρειάζεται περίπου 7 δισ. ευρώ σε δάνεια από το πακέτο διάσωσης των 86 δισ. ευρώ για να ξεπληρώσει τη δόση του Ιουλίου, όμως η εκταμίευση αυτή εξαρτάται από την εκτίμηση των δανειστών σχετικά με την πρόοδο του προγράμματος, το συμπέρασμα δηλαδή της δεύτερης αξιολόγησης".

Η αποκάλυψη του Bloomberg για τα σχέδια του ESM
Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ) εκτιμά ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μπορεί να αποκατασταθεί με μία σειρά μεσοπρόθεσμων μέτρων που θα περιορίσουν τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες στο 20,9% του ΑΕΠ το 2060, σύμφωνα με έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών που έχει σταλεί σε Γερμανούς βουλευτές, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το σενάριο του ΕΜΣ είναι λιγότερο απαισιόδοξο (όσον αφορά την υπόθεση για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας) από αυτό του ΔΝΤ και λιγότερο αισιόδοξο από αυτό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ειδικότερα, προβλέπει τη σταδιακή μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος, υποθέτοντας μέσο μακροπρόθεσμο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ (Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος) κατά 1,8% και μέσο ρυθμό αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ κατά 1,3%. Χωρίς μέτρα, το χρέος θα ανερχόταν με το σενάριο αυτό στο 136% του ΑΕΠ το 2060 και οι ακαθάριστες δανειακές ανάγκες της στο 31% του ΑΕΠ.

Ο ΕΜΣ αναφέρει ότι η βιωσιμότητα του χρέους με βάση το σενάριο αυτό μπορεί να διασφαλισθεί με μία σειρά μεσοπρόθεσμων μέτρων που περιλαμβάνουν:

     ---> Την κατάργηση του αυξημένου περιθωρίου στα επιτόκια.
     ---> Την επιστροφή των κερδών από ANFA και SMP (σ.σ.: που έχουν η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης από τις αγορές ελληνικών ομολόγων).
    --->  Από τον ανασχεδιασμό (reprofiling) των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) ως εξής:

* Με επιμήκυνση της σταθμισμένης μέγιστης μέσης διάρκειας των δανείων του ΕΤΧΣ κατά 15 χρόνια
* Με πλαφόν στις αποπληρωμές των δανείων του ΕΤΧΣ στο 0,4% του ΑΕΠ έως το 2050
* Με τη μερική αναστολή πληρωμών τόκων για δάνεια του ΕΤΧΣ έως το 2050. Η Ελλάδα θα πλήρωνε 1% κατ' ανώτατο όριο, το επιπλέον ποσό θα μεταφερόταν στο μέλλον.

Ο ανασχεδιασμός των δανείων του ΕΤΧΣ «θα αποτελούσε εκ των πραγμάτων ένα νέο δάνειο», το επιτόκιο του οποίου θα εξαρτάτο από τις εξελίξεις των επιτοκίων, σύμφωνα με το έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών.

Το ύψος της μετάθεσης πληρωμών τόκων έως το 2048 θα ανερχόταν μεταξύ 84 και 89 δισ. ευρώ και δεν θα χρειάζονταν με το σενάριο αυτό τα μη χρησιμοποιημένα κεφάλαια του ΕΜΣ. Με βάση το απαισιόδοξο σενάριο, ο ανασχεδιασμός των δανείων θα ανέρχονται (θα οδηγούσε σε μεταφορές) 123 δισ. ευρώ, ενώ με το αισιόδοξο σενάριο θα περιορίζονταν σε 34 δισ. ευρώ.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ - ΜΠΕ

5 σχόλια :

Ανώνυμος είπε... Best Blogger Tips

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ my ass. Απευθείας αντιγραφή από το μαγαζάκι του εισαγγελάτου. Ακόμα και ο εντελώς παραπλανητικός τίτλος

Ανώνυμος είπε... Best Blogger Tips

Και για όσους θα ήθελαν να το ψάξουν και γνωρίζουν αγγλικά , έχει ενδιαφέρον το πώς ο αθώος συντάκτης του νιουσιτ μεταφράζει το ντε φάκτο δανεισμό που προκύπτει ως αποτέλεσμα του deferral σε νεα ντε φάκτο δανειακή σύμβαση που θα ΠΡΈΠΕΙ να συνοδεύει τη διαδικασία απομείωσης. Για τους πράγματι ενδιαφερόμενους το κείμενο του Reuters υπάρχει σε σύνδεσμο αν αναζητήσετε το : Greek debt relief could mean creditors waiting for up to 123 billion euros: paper.
Κοντολογίς καλοί μου ιστολόγοι καλό το κοπυ πειστ, πιασάρικος και ο τίτλος που αντιγράψατε αλλά δεν τρώνε όλοι εδώ κουτόχορτο

Ανώνυμος είπε... Best Blogger Tips

Ρε φίλε,έχετε υπογράψει δυο μνημόνια χωρίς λεφτά και σε ενοχλεί που λένε για τρίτο;Λιώμα είσαι;Άντε ξεκουμπιστείτε από δω που τρουπώσατε όλοι στο δημόσιο

Ανώνυμος είπε... Best Blogger Tips

Κουτσαβάκη 11:15
Σπανίως αντιδρώ σε σχόλια αλλά εδώ ας μου επιτραπεί μια απάντηση:
Πέρα από τη πλήρη ασχετοσύνη σου και την αδυναμία σου να καταλάβεις στοιχειωδώς σε τι αναφέρομαι, πέρα από το απαράδεκτο του ύφους και τη τζάμπα μαγκιά σου, πέρα από τη προφανή άρνηση να διαβάσεις αυτό που προτείνω ( πιθανόν εδώ να μη βοηθούν ούτε τα αγγλικά σου, ούτε η στοιχειώδης κατανόηση του ειδικού δημοσιογραφικού ιδιόλεκτου και ορισμένων οικονομικών όρων ) διαπράττεις το σφάλμα να μιλάς στο πληθυντικό. Μάλλον εσύ τα κοπάνησες και με βλέπεις διπλό και τριπλό.

Ακόμα χωρίς να με γνωρίζεις μου προσάπτεις οικονομική σχέση με το δημόσιο. Έπεσες μέσα σαΐνι μου. Η μοναδική και τελευταία φορά ήταν πριν 36 χρόνια και για 4 μήνες, όταν ακόμα εσύ δεν είχες γεννηθεί. Έκτοτε διάγω τον οικονομικό μου βίο αποκλειστικά στον ιδιωτικό τομέα.
Το "ρε φίλε" της εισαγωγής σου το εκλαμβάνω ως γκροτέσκο αστείο.

ΥΓ: είναι προφανές ότι οποιαδήποτε άλλη συζήτηση δεν χωρεί μεταξύ μας. Θα μείνεις αναπαντήτος εδώ και προσπάθησε να μην υπερβείς τα νομικά εσκαμμένα.

Ανώνυμος είπε... Best Blogger Tips

ΕΘΥΜΟΥΜΑΙ ΕΠΙ ΕΠΟΧΗΣ ΝΔ ΠΑΣΟΚ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΤΟ ΠΟΛΥ ΕΝΤΟΣ 3ΜΗΝΟΥ ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΔΕΝ ΠΕΡΝΟΥΣΑΝ ΘΑ ΦΤΩΧΕΥΕ Η ΕΛΛΑΣ. ΤΩΡΑ ΚΟΝΤΕΥΕΙ ΧΡΟΝΟΣ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΟΛΑ ΚΑΛΑ. ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΑΝ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΟΙ ΔΕΞΙΟΙ.
ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟ 2019

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιό σας...

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το loutrakiblog.gr δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια.

 
Powered by Blogger