Google Analytics

Τετάρτη, 21 Ιουνίου 2017

Ο Κορινθιακός εκπέμπει SOS


Αποτέλεσμα της κίνησης των θαλάσσιων ρευμάτων, αλλά και της υπεραλίευσης, είναι οι διαστάσεις που έχει λάβει φέτος η παρουσία μεδουσών στον Κορινθιακό Κόλπο....


Και δεν είναι η μόνη συνέπεια: η υπεραλίευση πλήττει τα θαλάσσια λιβάδια ποσειδωνίας και οδηγεί στη μείωση των θηρευτών των αχινών, που οδηγεί με τη σειρά της στην αύξησή τους και στην «υπερβόσκηση» των υποθαλάσσιων οικοσυστημάτων. Οι επιστήμονες ζητούν να κηρυχθεί στο σύνολό του ο Κορινθιακός θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή, κάτι που έχει πλέον δρομολογηθεί.

Τα οικολογικά προβλήματα του Κορινθιακού Κόλπου ήταν το θέμα της τελευταίας συνεδρίασης της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής. Η συζήτηση ξεκίνησε από το ζήτημα που απασχολεί φέτος όλες τις παράκτιες περιοχές: τη μεγάλη αύξηση των μεδουσών. «Οι μέδουσες στον Κορινθιακό είναι κάτι σαν τον πυρετό σε ένα μικρό παιδί. Επειδή δεν ξέρει να μας πει αν πονάει, καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα και το ψάχνουμε. Οι μέδουσες μας δείχνουν την έκταση της υπεραλίευσης. Μόνο όταν χάσουμε τις ανέσεις μας, καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικό είναι να διαφυλάξουμε τον φυσικό πλούτο», ανέφερε ο Σταμάτης Χαλβατζής, πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας και Ορθολογικής Ανάπτυξης του Κορινθιακού «ο Αρίων». «Αυτό που γίνεται στον Κορινθιακό δεν έχει προηγούμενο. Είναι μια κλειστή θάλασσα και δεν μπορεί να επιτρέπεται χωρίς καμία προστασία και ελεγκτικούς μηχανισμούς να γίνεται υπεραλίευση και μάλιστα από γρι γρι», προσέθεσε ο δήμαρχος Κορινθίων, Αλέξανδρος Πνευματικός.

«H αύξηση των μεδουσών είναι ένα συγκυριακό πρόβλημα», εκτίμησε ο Παναγιώτης Παναγιωτίδης, διευθυντής ερευνών στο ΕΛΚΕΘΕ. «Οι μέδουσες του πελάγους, αυτές που τσιμπούν πολύ ενοχλητικά, εγκλωβίζονται πολλές φορές σε κόλπους από τυχαία γεγονότα, όπως τα ρεύματα και οι άνεμοι. Γι’ αυτό πιστεύω ότι το φαινόμενο θα υποχωρήσει».

Ομως η υπεραλίευση του Κορινθιακού είναι γεγονός και έχει πολλές συνέπειες. Η Μαρία Σαλωμίδου, επιστημονική υπεύθυνη σε πρόγραμμα αξιολόγησης των θαλάσσιων ειδών και οικοτόπων στη χώρα μας, συμμετέχει στη μελέτη του Κορινθιακού από το 2009. «Λόγω της υπεραλίευσης έχουν χαθεί τα φύκια σε μεγάλη έκταση και στον Κορινθιακό. Η έλλειψη των σαργοειδών ψαριών, που είναι εξειδικευμένοι θηρευτές των αχινών, προκαλεί την ανεξέλεγκτη αύξησή τους. Οι αχινοί, που είναι... “τα κατσίκια της θάλασσας”, προκαλούν υποβρύχια ερημοποίηση. Στον Κορινθιακό υπάρχει και ένα άλλο πρόβλημα, η παράνομη αλιεία του πετροσωλήνα, για τη συλλογή του οποίου καταστρέφονται τα βράχια των ακτών».

Παλιές «αμαρτίες»

Υπάρχουν όμως και οι «παλαιές αμαρτίες». «Η απόρριψη λάσπης από το εργοστάσιο παραγωγής αλουμινίου έχει πλέον σταματήσει, αλλά το πρόβλημα των 40 ετών απόρριψης δεν έχει τελειώσει», ανέφερε ο Γιώργος Παπαθεοδώρου, καθηγητής Θαλάσσιας Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών. «Σήμερα η κόκκινη λάσπη, που έχει εκατοντάδες φορές υψηλότερες συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων από τα φυσικά ιζήματα, καταλαμβάνει περισσότερα από 200 τ. χλμ. στον πυθμένα του Κορινθιακού», ανέφερε, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει σχέδιο για την αποκατάσταση του οικοσυστήματος.

Παρ’ όλα αυτά, ο Κορινθιακός «αντιστέκεται». Οπως ανέφερε η κ. Σαλωμίδου, ο κόλπος με τα λιβάδια ποσειδωνίας, τις υποθαλάσσιες εκλύσεις αερίων, τους υφάλους και τους κοραλλιογενείς σχηματισμούς είναι μια γοητευτική μικρογραφία της Μεσογείου. Οπως συμπλήρωσε ο Αλέξανδρος Φραντζής, πρόεδρος του Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών «Πέλαγος», ο Κορινθιακός φιλοξενεί τέσσερα είδη δελφινιών και μάλιστα έχει καταγραφεί και ένα είδος «υβρίδιο», κάτι που δεν έχει παρατηρηθεί πουθενά στον κόσμο. Επιπλέον, δημιουργούνται «μεικτά» κοπάδια από διαφορετικά είδη, κάτι που δεν συμβαίνει ανοιχτοπέλαγα. Οι επιστήμονες ζητούν να ενταχθεί ο Κορινθιακός στο δίκτυο των θαλάσσιων Natura, κάτι που έχει ήδη δρομολογηθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος. «Η ένταξη του Κορινθιακού στις προστατευόμενες περιοχές μπορεί να αποτελέσει το πρώτο, πολύ σημαντικό θεσμικό βήμα», ανέφερε η Κατερίνα Ιγγλέζη, πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής. «Ο Κορινθιακός “βρέχει” τέσσερις περιφέρειες, επομένως ένας ενιαίος χωρικός σχεδιασμός θα αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο».

Πηγή : Γιώργος Λιάλιος για την  Καθημερινή

10 σχόλια :

Ανώνυμος είπε... Best Blogger Tips

Λέτε να μας άφησαν οι τσούχτρες;Εδώ και μια εβδομάδα δεν έχω δει καμία από αυτές......Κάνουμε μπάνιο στο Λουτράκι χωρίς τον φόβο τους.Μακαρι για το καλό της τοπικής οικονομίας.

Ανώνυμος είπε... Best Blogger Tips

Εδω και 20 μερες καθημερινα δεν υπαρχει ουτε δειγμα και δεν μιλα κανεις,μπορει να οφειλεται στα ρευματα αλλα ο κοσμος πλεον κολυμπα ανετα.

Ανώνυμος είπε... Best Blogger Tips

Όταν εξαφανιστούν οι τσούχτρες από μόνες τους χωρίς καμία παρέμβαση (γιατί απλά δεν έχει προλάβει κάνεις να κάνει κάποια παρεμβαση) τότε να δω πως οι ειδικοί τσουχτρολογοι θα το συνδέσουν με την υπεραλιευση.και κατ επέκταση με τα σχέδια περί natura όπου εκεί είναι ο απώτερος στόχος. .....τα ευρωπαϊκά προγράμματα και η διαχείριση από συλλόγους και μκο. Έφτασαν οι αυτόαποκαλούμενοι οικολόγοι να προτείνουν ως λύση την επιστράτευση δελφινιών στην υπηρεσία του ανθρώπου. Να ταράχτει χωρίς καμία μελέτη το οικοσύστημα και να κυνηγήσουν και να αιχμαλωτισουν θηλαστικά προκειμένου να δώθει λύση στο πρόβλημα των λουομένων.

Ανώνυμος είπε... Best Blogger Tips

Στο Λουτράκι δεν υπάρχει ούτε μια τσούχτρα τουλάχιστον της δέκα τελευταίες μέρες…..
Το ψάχνω προσωπικά με μάσκα κ.α…!!
Γιατί αρέσκεστε να αναδημοσιεύεται το θέμα..
Όπου δεν προσφέρουν τίποτα στον τόπο…???

Ανώνυμος είπε... Best Blogger Tips

Θα εβδομάδα πάντως δεν έχω δει παρά μόνο μία όλη κι όλη. Μην βάζετε μεγάλουςβκαι παραπλανητικούς τίτλους γιατί τον Σεπτέμβρη θα κλαίμε με τα άδεια ταμεία μαγαζαυορες και ξενοδόχοι. Σας διαβάζει και κόσμος εκτός Λουτρακίου. Άιντε δεν σας κόβει καθόλου.....

Ανώνυμος είπε... Best Blogger Tips

Ενα ζητημα καθαρα συπτωματικο οπως το χαρακτηρισαν οι ειδικοι επιστημονες του ελκεθε προσπαθησαν και προσπαθουν οι επιτηδιοι δηθεν οικολογοι να το εκμεταλευτουν προκειμενου να χαρακτηριστει ο κορινθιακος νατουρα.
ΑΥΤΟ ηταν το ζητουμενο. Μια περιοχη νατουρα επιβλεπεται απο αρμοδιους φορεις (περιβαντολογικες οργανωσεις) και χρηματοδοτειται αππ ευρωπαικα προγραμματα. Κανετε τους συνειρμους και θα αντιλειφθητε τον ρολο των τσουχτρολογων . Η υπεραλιευση απο μονη της πρεπει να ελεγθει αλλα μεχρι το νατουρα υπαρχουν πολλα ευρω δρομος......

Ανώνυμος είπε... Best Blogger Tips

8:08 και το ΕΛΚΕΘΕ να παρει κονδύλια για να μελετήσει τον Κορινθιακό θέλει. Αποκαλυφθηκαν όλοι τους ...

Armonistas είπε... Best Blogger Tips

@Ανώνυμος

Όταν γράφεις ανώνυμα μπορείς να λες ότι μακακία θες. Τζάμπα είναι...

Armonistas είπε... Best Blogger Tips

@Ανώνυμος

Όταν γράφεις ανώνυμα μπορείς να λες ότι μακακία θες. Τζάμπα είναι...

Ανώνυμος είπε... Best Blogger Tips

Η μία επιστημονας επώνυμα είπε ότι φταίει η υπεραλιευση σε συνδυασμό με την αύξηση της θερμοκρασίας της θάλασσας. Ο άλλος επιστημονας στην επιτροπή της βουλής επώνυμα είπε ότι κάτι τις εγκλωβισε στον κορινθιακο και απλά ή θα φύγουν ή θα εκλείψουν. Ενας απο τους δυο τουλαχιστον λεει μακακιες Η επωνυμία δεν σε γλυτώνει από την μακακία και επίσης η κονόμα αμβλύνει τις αντιστάσεις σε αυτήν. ...

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιό σας...

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το loutrakiblog.gr δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια.

 
Powered by Blogger