Google Analytics

Τρίτη, 25 Ιουλίου 2017

«Παρέδωσε το σπίτι, για να μην το βγάλουμε σε πλειστηριασμό»


Συνταγή από… Ιρλανδία και Ισπανία «μαγειρεύουν» οι διοικήσεις των τραπεζών, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων...


Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», οι δανειολήπτες που είναι αντιμέτωποι με τον πλειστηριασμό θα μπορούν να παραδώσουν εθελοντικά στις τράπεζες τα κλειδιά των ακινήτων που αποκτήθηκαν ή είναι συνδεδεμένα με ενυπόθηκα «κόκκινα» δάνεια, πετυχαίνοντας συγκριτικά καλύτερη διευθέτηση του υπόλοιπου της οφειλής ή και διαγραφή της.

Η λύση αυτή (amicable solution) εφαρμόζεται κατά κόρον στο εξωτερικό, σε χώρες όπως η Ιρλανδία ή η Ισπανία, αναφέρουν τραπεζικά στελέχη στην εφημερίδα. Αναμένεται να δοκιμαστεί και στην Ελλάδα το τελευταίο τρίμηνο του 2017, καθώς οι μακροπρόθεσμες λύσεις που προέκριναν μέχρι σήμερα οι τράπεζες- μη πληρωμή τόκων ή παράταση της διάρκειας αποπληρωμής του δανείου- δεν εξάλειψαν το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων, αν και ρύθμισαν ένα ικανοποιητικό μέρος τους.
«Στο εξωτερικό οι συναινετικές λύσεις υπερέχουν των πλειστηριασμών.

 Οι τράπεζες, δηλαδή, προσεγγίζουν τους πελάτες, για τους οποίους ήδη έχει εκδοθεί διαταγή πληρωμής και τους προτείνουν την εθελοντική παράδοση ακινήτου», επισημαίνει στον «Ελεύθερο Τύπο» υψηλόβαθμος τραπεζικός παράγοντας, προσθέτοντας πως η συγκεκριμένη λύση δεν μπορεί -τουλάχιστον για την ώρα- να εφαρμοστεί μαζικά στην Ελλάδα, αφού θα προκαλούσε κατάρρευση της ήδη ταλαιπωρημένης εγχώριας κτηματαγοράς.

Σύμφωνα με τον ίδιο τραπεζικό παράγοντα, η λύση της εθελοντικής παράδοσης ενέχει διπλό όφελος: αφενός η αξία του ακινήτου -μετά τον επανυπολογισμό από πλευράς της τράπεζας- θα είναι μεγαλύτερη από την τιμή που θα πετύχαινε στον πλειστηριασμό και αφετέρου, το υπόλοιπο της οφειλής είτε θα κουρεύεται/ρυθμίζεται είτε θα διαγράφεται, λαμβάνοντας υπόψη και τις προβλέψεις του εκάστοτε χρηματοπιστωτικού ιδρύματος.

«Οι χαμηλές εμπορικές αξίες των ακινήτων λόγω οικονομικής κρίσης και ανύπαρκτης αγοράς (μείωση 40%-70%) ορίζουν την τιμή εκκίνησης του πλειστηριασμού, στον οποίο πιθανόν να προβεί η τράπεζα. Με χαμηλή τιμή εκκίνησης και όχι πολύ υψηλότερη τιμή πλειστηριάσματος -λόγω γενικής ανέχειας- η τελική τιμή/αξία δεν θα καλύπτει την οφειλή, ώστε να εξοφληθεί αυτή, επομένως η τράπεζα θα ρευστοποιεί και άλλα περιουσιακά στοιχεία του δανειολήπτη (πιθανόν και όλη την ακίνητη περιουσία του εάν η αξία του δανείου και, επομένως, της οφειλής προς την τράπεζα είναι μεγάλη) έως την εξόφληση της οφειλής του.

Κατά συνέπεια, ο δανειολήπτης θα χάνει την περιουσία του σε πλειστηριασμούς σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, ενώ προσπάθησε μία ολόκληρη ζωή να την αποκτήσει», αναφέρει από την πλευρά της, η δικηγόρος, εξειδικευμένη σε τέτοια ζητήματα, κ. Ανδριάνα Ζαχαρίου.

Σύμφωνα με την ίδια, η λύση της εθελοντικής παράδοσης του ακινήτου θα είναι αποτελεσματική μόνο εάν η τράπεζα αναλαμβάνει τη δέσμευση ότι παύει να έχει περαιτέρω απαιτήσεις και δεν εξακολουθεί να αξιώνει από τον πιστούχο προσαυξημένο υπόλοιπο της οφειλής.

Πηγή: iapopsi.gr

5 σχόλια :

Ανώνυμος είπε... Best Blogger Tips

Παραδώστε τις τράπεζες στο κράτος για να μην τις κάψουμε

Ανώνυμος είπε... Best Blogger Tips

Μην μασατε, είναι ο ΣΦΥΡΙΖΑ στην εξουσία . Δεν είναι οι τράπεζες, αυταπάτες είναι. Κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη έλεγε ο λαοπρόβλητος ηγέτης που εμείς πιστέψαμε. Όλοι στο Σύνταγμα για να χορέψουμε Σύντροφοι!!!

Ανώνυμος είπε... Best Blogger Tips

Που είναι Οι Συριζαίοι να σχολιάσουν τα γεγονότα ρε παιδιά; Πρίν λίγο καιρό ήταν συνέχεια όξω και την έλεγαν στους "γερμανοτσολιάδες". Τώρα μήπως είναι όλοι στο Σύνταγμα και δεν έχουν χρόνο να σχολιάσουν;;;

Ανώνυμος είπε... Best Blogger Tips

Σώβρακα και σπίτι στις μασέλες τραπεζίτη, με τις ευλογίες του Αρβανίτη (που του διόρισε ο Τσίπρας ολο το σόι για να τον ανταμείψει που είπε δημοσίως τον Σαμαρά μ@λ@λ@.)

Ανώνυμος είπε... Best Blogger Tips

Θα το παραδώσουμε όταν μας τελειώσουν οι σφαίρες λολοι που δεν καταλαβαίνετε τι κάνετε και τι λέτε

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιό σας...

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το loutrakiblog.gr δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια.

 
Powered by Blogger