Google Analytics

Τετάρτη, 19 Ιουλίου 2017

Εξοικονομώ κατ’ οίκον: Από Σεπτέμβριο το πρόγραμμα αναβάθμισης των κατοικιών


Πρεμιέρα κάνει τον Σεπτέμβριο το νέο πρόγραμμα ''Εξοικονομώ κατ' οίκον'', το οποίο θα επιδοτεί μέχρι και το 70% της δαπάνης για ενεργειακές εργασίες αναβάθμισης κατοικιών....

 Η βασική διαφορά με το προηγούμενο πρόγραμμα είναι ότι δεν θα απαιτείται πλέον τραπεζικό δάνειο, γεγονός που είχε λειτουργήσει ως αντικίνητρο στο παρελθόν για πολλούς ενδιαφερόμενους.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Τα Νέα», στο νέο πρόγραμμα ο επιλέξιμος προϋπολογισμός του σχεδίου αναβάθμισης μιας κατοικίας θα φτάνει τα 25.000 ευρώ, και με δεδομένο ότι το ανώτατο ποσοστό ενίσχυσης μπορεί να διαμορφωθεί στο 70%, το ταβάνι της επιδότησης διαμορφώνεται στα 17.000 ευρώ. Το επιπλέον ποσό (έως τα 25.000 ευρώ) θα καλύπτεται είτε από ιδία συμμετοχή, είτε από τραπεζικό δάνειο που πλέον είναι προαιρετικό.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι αν αθροίσει κάποιος στον αρχικό προύπολογισμό των 300 εκατ. ευρώ και την ιδία συμμετοχή, τότε αναμένεται να ενεργοποιηθούν συνολικά 500 εκατ. ευρώ, όπως εκτιμά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης.

Το ποσοστό επιχορήγησης καθορίζεται ανάλογα με έξι εισοδηματικές κατηγορίες που ξεκινούν από τα 0-20.000 ευρώ και φτάνουν κλιμακωτά έως και τα 45.000 ευρώ.

Εκτός από την κατάργηση της προϋπόθεσης τραπεζικού δανεισμού, η άλλη διαφορά με το προηγούμενο πρόγραμμα είναι ότι η αίτηση θα γίνεται και θα διεκπεραιώνεται ηλεκτρονικά σε κάθε στάδιο μέσω της πλατφόρμας http//exoikonomisi.ypeka.gr. Εκτός από τους νέους ενδιαφερόμενους, μέρος από τα διαθέσιμα κεφάλαια θα διατεθούν για να καλύψουν εκκρεμείς αιτήσεις από το παλιό πρόγραμμα. Εν προκειμένω έχουν εξασφαλιστεί επιπλέον πόροι (135 εκατ. ευρώ) προκειμένου να ικανοποιηθούν 15.000 εκκρεμείς από το παρελθόν αιτήσεις, δηλαδή το 50% των περίπου 35.000 δικαιούχων, οι οποίοι δεν στάθηκε δυνατόν να ενταχθούν στο προηγούμενο πρόγραμμα, λόγω εξάντλησης των σχετικών κονδυλίων.

Στις επιλέξιμες κατοικίες υπάγονται μονοκατοικίες, πολυκατοικίες (ως σύνολο ή μεμονωμένα διαμερίσματα), εφόσον χρησιμοποιούνται ως κατοικίες, φέρουν οικοδομική άδεια, υπάγονται βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της «Δ» και δεν έχουν κριθεί κατεδαφιστέες.
Οι επιλέξιμες εργασίες αφορούν αντικατάσταση κουφωμάτων και συστημάτων σκίασης, τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κέλυφος (συμπεριλαμβανομένων δώματος, στέγης και πιλοτής), αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης, καθώς και του συστήματος παροχής ζεστού νερού χρήσης. Ο επιλέξιμος προϋπολογισμός ανά έργο δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 250 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, με ανώτατο ποσό τα 25.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.

Επιπλέον καλύπτονται από το πρόγραμμα το κόστος διενέργειας των ενεργειακών επιθεωρήσεων (δύο, πριν και μετά την υλοποίηση των παρεμβάσεων) και η αμοιβή του συμβούλου έργου (αναλαμβάνει τη διαδικασία υποβολής της αίτησης). Ο τελικός επιλέξιμος προϋπολογισμός καθορίζεται βάσει των παραστατικών δαπανών που θα προσκομίσει ο δικαιούχος και δεν μπορεί να υπερβαίνει τα ανώτατα όρια ανά κατηγορία δαπάνης.

Πηγή:Newspost.gr

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιό σας...

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το loutrakiblog.gr δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια.

 
Powered by Blogger