Google Analytics

Δευτέρα, 3 Ιουλίου 2017

Συνέντευξη γροθιά στο στομάχι του Σόιμπλε στα «Νέα»: "Δεν κόβω εγώ τις συντάξεις των Ελλήνων"

Το ελληνικό χρέος δεν είναι πρόβλημα αυτή τη στιγμή, τόνισε για μία ακόμη φορά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξη στα «Νέα»...
«Μελλοντικά ίσως το χρέος καταστεί πρόβλημα για την Ελλάδα. Τότε θα πρέπει να συζητηθεί. Αλλά αν εστιαστεί τώρα η συζήτηση στο χρέος, το οποίο δεν αποτελεί πρόβλημα για τα επόμενα χρόνια, τότε ξεχνάει κανείς να κάνει αυτό που είναι αναγκαίο, δηλαδή να εφαρμόσει τις απαραίτητες για την Ελλάδα αλλαγές», υπογράμμισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, σημειώνοντας ακόμη «θα φροντίσουμε να καταστεί εφικτή η πρόσβαση στις αγορές. Και όταν η ελληνική οικονομία δεν θα εξαρτάται πλέον από τη βοήθεια, θα δούμε αν και εφόσον είναι απαραίτητα περαιτέρω βήματα».

Αυτό θα γίνει το καλοκαίρι του 2018, τόνισε ο κ. Σόιμπλε, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση του. «Αν το ΔΝΤ με τις αρνητικές του προγνώσεις δικαιωθεί, θα πρέπει η Ελλάδα να λάβει περισσότερα μέτρα στο τέλος του προγράμματος. Αν όχι, όπως προβλέπει η αισιόδοξη πρόγνωση της κυβέρνησης και των θεσμών, τότε δεν θα χρειαστούν. Ας υλοποιήσουμε το πρόγραμμα και μετά βλέπουμε τι θα έχει επιτευχθεί», συμπλήρωσε.

Ο Γερμανός υπουργός τόνισε ακόμη ότι δεν ευθύνεται εκείνος για τις περικοπές στις συντάξεις. Σε ερώτηση σχετικά με το ότι έγινε η «προσωποποίηση του κακού» στην κρίση στην Ελλάδα, απάντησε:

«Μπορώ να καταλάβω ότι στην πολιτική αντιπαράθεση είναι ευκολότερο να λες: πρέπει δυστυχώς να μειώσουμε τις συντάξεις διότι το ζητά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών. Αυτό βέβαια δεν είναι σωστό, διότι παραπλανά τους πολίτες που έχουν εν μέρει διαφορετική γνώμη. Δεν ξέρετε πόσοι Ελληνες μου λένε ''Εχετε απόλυτο δίκιο''. Αλλά δεν μιλώ καθόλου για αυτά. Δεν θέλω να κάνω την κατάσταση δυσκολότερη».

Σε άλλο σημείο ανέφερε ότι δεν είναι σωστό κάποιοι στην Ελλάδα να παρουσιάζουν ότι είναι υπεύθυνοι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί ή η γερμανική κυβέρνηση. «Η επεξεργασία των μέτρων γίνεται μεταξύ θεσμών και ελληνικής κυβέρνησης η οποία έχει πολλά περιθώρια να πει: είναι προτιμότερο να γίνει αυτό και όχι το άλλο».

Ακόμη, χαρακτήρισε επικίνδυνη στάση το να λέει η κυβέρνηση ότι δεν είναι το δικό της πρόγραμμα αλλά υποχρεώνεται να το εφαρμόσει. «Το κόμμα του κ. Τσίπρα προεκλογικά είχε υποσχεθεί ότι θα καταργούσε τα προνόμια των εφοπλιστών. Η κυβέρνηση δεν το έκανε για τους δικούς της λόγους. Είναι απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης και της βουλής οι εφοπλιστές να προστατεύονται αλλά να γίνονται αλλού περικοπές».

Οταν ρωτήθηκε γιατί δεν γίνεται με την Ελλάδα αυτό που έγινε με τη Γερμανία το 1953, δηλαδή διαγραφή του μισού χρέους, απάντησε:

«Η κατάσταση στην Ελλάδα, ευτυχώς, δεν είναι συγκρίσιμη με της Γερμανίας μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Ελλάδα λαμβάνει βοήθεια από τον ESM με όρους όπως όλες οι άλλες χώρες. Ολες αυτές οι χώρες κατόρθωσαν έπειτα από ένα πρόγραμμα να επιστρέψουν στις αγορές. Αλλωστε τότε επρόκειτο για τα χρέη από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο και η Γερμανία δεν είχε κυριαρχία, αλλά τέσσερις δυνάμεις κατοχής».

Ο κ. Σόιμπλε ανέφερε ακόμη ότι το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα θα είναι και το τελευταίο με συμμετοχή του ΔΝΤ. «Για την περίπτωση που κάποτε χρειαστούμε ξανά ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα διάσωσης, πρέπει να εξελιχθεί ο ESM σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο», ενώ σε σχετική ερώτηση για το αν αυτό αφορά την Ελλάδα επεσήμανε: «Δεν θα έπρεπε να μιλάμε για νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα. Η Ελλάδα εργάζεται για να επιτύχει αυτό αυτό πρόγραμμα. Τέτοιες εικασίες είναι επιβλαβείς και για τις αγορές».

Ακόμη, μεταξύ άλλων είπε:

Για τον Αλέξη Τσίπρα

«Ο κ. Τσίπρας υποσχέθηκε στις εκλογές του 2015 ότι δεν θα δεχτεί κανένα πρόγραμμα. Με είχε επισκεφθεί προηγουμένως και του είπα: «Αν το υπόσχεστε προεκλογικά, πρέπει να σας ευχηθώ, για το δικό σας συμφέρον, να μην εκλεγείτε. Διότι δεν θα μπορέσετε να τηρήσετε αυτή την υπόσχεση η Ελλάδα δεν μπορεί να μείνει στο ευρώ χωρίς πρόγραμμα βοήθειας συνδεδεμένο με μέτρα».

Το έκανε παρόλα αυτά, κέρδισε τις εκλογές, αλλά δεν μπόρεσε να εκπληρώσει την υπόσχεσή του. Για αυτό η Ελλάδα πέρασε ένα πικρό εξάμηνο. Αυτός ο μισός χρόνος και η πρόσθετη ζημιά που προκλήθηκε είναι δική του ευθύνη».

Για το ότι για τον κ. Τσίοπρα είναι κατ' εξοχήν ακραίος εκφραστής του νεοφιλελευθερισμού

«Ανοησίες. Είμαι Χριστιανοδημοκράτος. Ο κ. Τσίπρας δεν με ξέρει τόσο καλά».

Για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο

«Αντιμετωπίζουμε ανοιχτά ο ένας τον άλλον. Ο κ. Τσακαλώτος είπε σε όλους ότι είναι μαρξιστής. Αλλά είναι υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, κατά συνέπεια προσπαθούμε στο πλαίσιο των πεποιθήσεών μας να πετύχουμε την καλύτερη δυνατή λύση. Αν τον ρωτήσετε πιθανόν να σας το πει: όταν έχει προβλήματα, μερικές φορές μου τηλεφωνεί και του προσφέρω τη βοήθειά μου».

Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη

«Μίλησα με τον κ. Μητσοτάκη όπως ακριβώς μίλησα και με τον κ. Τσίπρα όταν ήταν αρχηγός της αντιπολίτευσης. Σέβομαι κάθε πολιτικό και δεν τους βαθμολογώ».

Για τον Γιάνη Βαρουφάκη

«Δεν έκανα ούτε το 1% των δημόσιων δηλώσεων που έκανε εκείνος για μένα. Ο κ. Βαρουφάκης με όσα λέει δημοσίως και την ποικιλομορφία των εξιστορήσεών του είναι ασυναγώνιστος. Δεν μπορώ να τον ανταγωνιστώ. Αλλά την αξίωση να τον πάρω στα σοβαρά, δυστυχώς την έχει χάσει προ πολλού».

2 σχόλια :

Ανώνυμος είπε... Best Blogger Tips

Το πιο ενδιαφερον σημειο απο τη συνεντευξη ειναι εκεινο στο οποιο μιλαει για τα προνομια των ελληνων εφοπλιστων που δεν εχουν θιγει:

Περα απο το γεγονος οτι ο κυριουλης δειχνει να μην εχει πραγματικα την ελαχιστη αντιληψη για το πώς λειτουργει αυτη η αγορα στην Ελλάδα αλλα και παγκοσμιως, αποκαλυπτει εδω το βαθυ του πονο. Τον δικο του και ολων των μεγαλων γερμανικων τραπεζων που χρηματοδοτησαν αδρα ( κοντα στο μισο τρις το πιθανο τελικο ανοιγμα) την αποπειρα αναδειξης των γερμανων εφοπλιστων σε παγκοσμια δυναμη.
Μια προσπαθεια που απετυχε παταγωδως επειδη απεναντι ειχε τα δικα μας γατονια.
Ουτε το μπρεξιτ μπορει να δωσει λυση στο προβλημα του αυτο. Και ηδη φαινεται οτι το καταλαβαινει.

Τα λοιπα της συνεντευξης αναμενομενα, ποσω μαλλον που στηθηκε και δημοσιευτηκε στα ΝΕΑ.

Θα επανελθω αργοτερα με επομενο σχολιο

Ανώνυμος είπε... Best Blogger Tips

Τωρα σχετικα με το επειγον ή οχι της ρυθμισης του χρεους. Αυτα που εδω ονομαζουμε μεσοπροθεσμα μετρα για το χρεος.

Ο καλος κυριουλης παιρνει ατακα απο τα ΝΕΑ για να εκφρασει τη γραμμη τηε Γερμανιας, των περισσοτερων απο τους λοιπους εταιρους-δανειστές και συγχρονως της εντοπιας συμμοριας των συμφεροντων πολιτικων τε και οικονομικων.

Το χρεος ταχα μου δεν ειναι τρεχον προβλημα γιατι οι πληρωμες μεχρι το 2021 δεν επιβαρυνουν σημαντικα τα δημοσια οικονομικα (7-10% του ΑΕΠ).

Προκειται για σαθρο, σαθροτατο επιχειρημα για τους παρακατω λογους.

Οι σοβαροι επενδυτες δεν θα ερθουν σε μια χωρα που θα υποστηριζεται μεχρι και το 2018 τουλαχιστον μονο με ενεσεις του ESM. Με επιτοκιο δανεισμου γυρω στο 5% οπως τωρα υπαρχει αδυναμια εξυπηρετησης του χρεους μεσω των αγορων στο μεσοπροθεσμο ορατο διάστημα. Παραλληλα γνωριζουν οτι μετα το 2021 χωρις ρυθμιση χρεους και σταθερη επαφη με τις αγορες χρηματος σε επιτοκια το πολυ γυρω στο 3% το παιγνιο δεν βγαινει. Κανεις σοβαρος επενδυτης δεν αγνοει τα παραπανω δεδομενα.

Επομενως ενα νεο προγραμμα μετα το 2018, οπως ευχονται εκ βαθους καρδιας ο σοιμπλες και τα ΝΕΑ ειναι το εν τω βαθει ζητουμενο, αφου χωρις τουλαχιστον το ενα εκ των δυο ρυθμιση χρεους ή επιτυχη εξοδο στις αγορες ο επενδυτης δεν το σκεφτεται καθολου. Με ενα εκ των δυο αρχιζει απλα να το σκεφτεται.

Αυτος ο στοχος της διαρκους εξαρτησης μπορει να επιτευχθει ακριβως με την ασαφεια της μορφης,του τροπου αλλα και του χρονου εφαρμογης των λεγομενων μεσοπροθεσμων ρυθμισεων.

Ενα προσθετο ζητημα ειναι οτι ολες οι προβλεψεις συγκλινουν στο οτι τα βασικα επιτοκια των κεντρικων τραπεζων θα αυξανονται ενω τα μετρα ποσοτικης χαλαρωσης θα αποσυρονται σταδιακα στο επομενο ορατο διαστημα. Αυτο σημαινει οτι μια μεσοπροθεσμη ρυθμιση με σταθερα χαμηλα επιτοκια επιβαρυνει τους δανειστες περισσοτερο απο οτι θα ηθελαν. Η προοπτικη σφιχτης νομισματικης πολιτικης ειναι εμφανης σημερα σε ΗΠΑ, Ευρωζωνη, Ιαπωνια και Κινα.

Παραλληλα υπαρχουν οι γνωστοι πολιτικοι λογοι, εκλογες στη Γερμανια, που επιβαλλουν στο σοιμπλε αυτη τη στάση ή καλυτερα τη συνεχιση της ιδιας στασης.Η πιθανοτητα αλλου πολιτικου σχηματος στη καγκελαρια ειναι μαλλον ισχνη οποτε θα δουμε μια απο τα ιδια και μετα το Σεπτεμβριο.

Κοντολογις ο σχεδιασμος παραμενει ο ιδιος. Νεες δεσμευσεις και νεα συμφωνια μετα το καλοκαιρι του 2018. Μεταθεση του προβληματος - θαψιμο κατω απο το χαλι, διαρκης αποικιοκρατικος ελεγχος και ξεπουλημα, αναπτυξη και δανειακα κεφαλαια με το σταγονομετρο, συμμετοχη στη ποσοτικη χαλαρωση του Ντραγκι νουκου και επενδυσεις ληστρικου χαρακτηρα εκει που υπαρχει ενδιαφερον και οπου εξασφαλιζεται οτι σημαντικο μερος της προστιθεμενης αξιας θα επιστρεφει ατοφιο στους εξω. Τουρισμος, ενεργεια, διαμετακομιστικο εμποριο.

Αυτο ευχεται ο σοιμπλες, αυτο ευαγγελιζονται ( κυριολεκτικα βαγγελη μου ) και τα εγκυρα ΝΕΑ.

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιό σας...

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το loutrakiblog.gr δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια.

 
Powered by Blogger