Google Analytics

Πέμπτη, 27 Ιουλίου 2017

O Απόστολος Παπαφωτίου και o Γιώργος Πετρίτσης παραβρέθηκαν στην επέτειο της Μάχης των Δερβενακίων (φωτο)


Από την επέτειο της Μάχης στα Δερβενάκια της 26ης Ιουλίου 1822 (όχι μόνο μια εξωτερική εκδήλωση αλλά μια αδιάκοπη ενδόμυχη συλλογή)...


Μια μάχη κρίσιμη και καθοριστική για την επιβίωση της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821. Νικητές υπήρξαν οι ενωμένοι Έλληνες υπό την καθοδήγηση του αρχιστράτηγου Θεοδώρου Κολοκοτρώνη και πολλών αγωνιστών.

Ο αρχιστράτηγος παραμένει - μέχρι σήμερα - επίκαιρος και διαχρονικός στις αρετές του που δεν περιορίσθηκαν στις μοναδικές στρατιωτικές ικανότητες, αλλά στη σωφροσύνη, στη σοφία, στην αγάπη προς την πατρίδα, στη συνεχή προσφορά.

Όλα αυτά αποτυπώνονται στο λόγο που εκφώνησε, στις 8 Οκτωβρίου 1838 στους μαθητές, στο βράχο της Πνύκας στην Αθήνα, τμήμα του οποίου παρατίθεται και παρουσιάζει όλο το νόημα της Επαναστάσεως:

«.....Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι ήμεθα, ούτε πως δεν έχομεν άρματα, ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις, ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε, "πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιτοκάραβα βατσέλα", αλλά, ως μία βροχή, έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της Ελευθερίας μας… και όλοι, και οι κληρικοί και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι συμφωνήσαμεν σ’ αυτό το σκοπό και κάναμεν την επανάσταση.

Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοιαν και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι… Ο ένας πήγαινε στον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα στο στρατόπεδο και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμεν και εις την Κωνσταντινούπολη…

Τόσο τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουαν Έλληνα και φεύγαν χίλια μίλια μακριά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός κι ένα καράβι μια αρμάδα. Αλλά δεν εβάσταξε. Ήλθαν μερικοί και ηθέλησαν να γένουν μπαρμπέρηδες εις του κασίδη το κεφάλι. Μας πονούσε το μπαρμπέρισμά τους μα τι να κάνουμε; Είχαμε κι αυτουνών την ανάγκη.

Από τότε ήρχισεν η διχόνοια και εχάθη η πρώτη προθυμία και ομόνοια. Κι όταν έλεγες του Κώστα να δώσει χρήματα διά τας ανάγκας του έθνους, ή να πάει στον πόλεμο, τούτος πρόβαλλε το Γιάννη. Και με αυτό τον τρόπο κανείς δεν ήθελε να συντράμει, μήτε να πολεμήσει. Και τούτο εγίνετο, επειδή δεν είχαμε έναν αρχηγό και μίαν κεφαλή.....»

Το νόημα της Επαναστάσεως παρουσιάστηκε εύστοχα από τον δεινό ομιλητή κ. Φώτη Σπυρόπουλο, μαζί με αναφορές στη Στρατηγική του Αγώνα που εφάρμοσε ο Κολοκοτρώνης.  

Δρ. Απόστολος Ε. Παπαφωτίου
Εντεταλμένος Σύμβουλος Πελοποννήσου
Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π.
6 σχόλια :

Ανώνυμος είπε... Best Blogger Tips

Ασφαλέστατα βαρυσήμαντο γεγονός που άλλαξε την τύχη της Ελλάδος για να μην λέγεται σήμερα η Θελερίτη Φάτμα, ο Τσόγκας Χασάν και ο Ψυχογιός Μουσταφά. Κανείς από το τρίο Στούτζες δεν παρεβρέθη? Αν ήταν όμως εκδήλωση για τους αντάρτες της...εθνικής αντιστάσεως 44-49, θα πήγαιναν, φορώντας μέχρι και γραβάτα με κόκκινο γαλύφαλο στο πέτο, ίσως και στο αυτί!

Ανώνυμος είπε... Best Blogger Tips

Τώρα κρύβονται γιατί φοβούνται τη γιούχα!!

Ανώνυμος είπε... Best Blogger Tips

Σε κάνα έργο που να αφορά το Λουτράκι να δούμε πότε θα τους δούμε να παρουσιάζονται να το εγκαινίασουν ξεχασμένοι ειμαστε

Ανώνυμος είπε... Best Blogger Tips

Τα μεγάλα έργα Πετρίτση είναι σαν τα μεγάλα έργα του Γκιώνη!
Δεν φαίνονται δια γυμνού οφθαλμού Πρέπει πρώτα να κατεβάσεις καμιά νταμιτζάνα ούζο για να αρχίσεις να τα βλέπεις.

Ανώνυμος είπε... Best Blogger Tips

Αιωνία σου η μνήμη, αρχιστράτηγε!!!!!!!

Ανώνυμος είπε... Best Blogger Tips

Ο Θεόδωρος είναι ο αρχιστράτηγος της ιστορίας των Ελληνικών στρατευμάτων από το 1453 έως τον αιώνα τον άπαντα. Αν είχε ο σημερινός αρχηγός Αποστολάκης, και ο κάθε Αποστολάκης πριν και μετά, να αντιμετωπίσει 30.000 εχθρούς με μία χούφτα ανυποτάκτων ανταρτών, θα την είχε κάνει φεύγοντας από την Πελοπόννησο με κρις-κραφτ φέρον διπλή μηχανή ώστε να μην τρέχει απλώς, αλλά να πετάει πάνω από το νερό.

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιό σας...

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το loutrakiblog.gr δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια.

 
Powered by Blogger