Google Analytics

Τετάρτη, 2 Αυγούστου 2017

Στεφάνι Κορινθίας : Περιμένοντας την πανσέληνο με πολιτιστικές εκδηλώσεις


Ο Μορφωτικός & Εκπολιτιστικός Σύλλογος Στεφανίου Κορινθίας στα πλαίσια του 6ου Πολιτιστικού Ανταμώματος Στεφανίου, διοργανώνει από τις 6 έως τις 15 Αυγούστου 2017...
στο χώρο του Κέντρου Πολιτισμού (πρώην Δημοτικού Σχολείου) ένα πλούσιο πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων με στόχο,όπως κάθε χρόνο,την επαφή του κοινού με την ιστορία, τον πολιτισμό και την επιστήμη της Αστρονομίας.

Κεντρική εκδήλωση που θα εγκαινιάσει  το φετινό Πολιτιστικό Αντάμωμα είναι η Βραδιά Αστρονομίας &Κλασικής Μουσικής με τίτλο «Προσμένοντας την Πανσέληνο» που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 6 Αυγούστου 2017 και ώρα 20:30στο χώρο του Αστεροσκοπείου Στεφανίου,υπό την αιγίδα του Δήμου Κορινθίων. Η βραδιά είναι αφιερωμένη στον εορτασμό της επιστροφής του ερευνητικού τηλεσκοπίου των 30 ιντσών στο ανακαινισμένο πια οικίσκο του.

Το Αστεροσκοπείο Στεφανίου περιήλθε το 2013 στην ιδιοκτησία του Δήμου Κορινθίων, ενώ φέτος ξεκίνησαν οι εργασίες διαμόρφωσής του σε κέντρο έρευνας και διάδοσης της επιστήμης της Αστρονομίας με στόχο να αναδειχτεί σε ζωντανή και όχι μόνο μουσειακή παρακαταθήκη πολιτισμού και επιστήμης για τον τόπο.Πρώτο μεγάλο ορόσημοαποτελεί η ανακαίνιση του οικίσκου και η επανεγκατάσταση του ερευνητικού τηλεσκοπίου των 30 ιντσών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που εγκαταστάθηκε το 1971 στο Στεφάνι και το οποίο εξελίχθηκετις επόμενες δεκαετίες σε ένα από τα πιο σημαντικά ερευνητικά όργανα της Ευρώπης καιστο κορυφαίο τηλεσκόπιο του κόσμου σε παρατηρήσεις αστέρων εκλάμψεων.

Την εκδήλωση θα πλαισιώσει οργανικό σύνολο που στελεχώνεται από τουςκαταξιωμένους και βραβευμένους Κορίνθιους σολίστ: Κάρκουλα Εύα - Φλάουτο, Παϊβανά Γεωργία – Βιολί, Παϊβανάς Γιάννης – Βιολί και Παϊβανάς Νίκος – Βιόλα.

Το παρόν στην εκδήλωση θα δώσουν και τα μέλη της Ομάδας Αστρονομίας της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κορίνθου οι οποίοι θα ταξιδέψουν το κοινό με τα τηλεσκόπια τους στη Σελήνη και τον καλοκαιρινό νυχτερινό ουρανό.

Στο Κέντρο Πολιτισμού προβάλλονται και φέτος δύο περιοδικές ιστορικό-λαογραφικές εκθέσεις. Από την μία η έκθεση «Δρόμοι της Ξενιτιάς – Η μετανάστευση στο Στεφάνι στις αρχές του 20ου αιώνα», η οποία πραγματεύεται την μεγάλη υπερπόντια μετανάστευση προς την Αμερική που έλαβε χώρα στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου, και παρέσυρε σημαντικό μέρος των κατοίκων του χωριού στη ξενιτιά μαζί με κοντά μισό εκατομμύριο Ελλήνων.Και από την άλλη η έκθεση «Η Καλλιέργεια του Καπνού», η οποία αναδεικνύει τα στάδια της καλλιέργειας του καπνού και την τοπική ιστορία του μέσα από λαογραφικά αντικείμενα, έγγραφα και φωτογραφίες, ενώ δεν παραλείπει να αναφερθεί και στην παγκόσμια ιστορία του καπνού αλλά και στην ιστορία της Ελληνικής καπνοβιομηχανίας και, τη σημασία του καπνού ως βιομηχανικό φυτό μέγιστης οικονομικής σημασίας για τη χώρα.

Συνοπτικά το πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων που απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους έχει ως εξής :ΚΥΡΙΑΚΗ 6/8/2017

20:30 Αστεροσκοπείο Στεφανίου

«Προσμένοντας την Πανσέληνο» - Βραδιά Αστρονομίας & Κλασικής Μουσικής για τον εορτασμό της επιστροφής του τηλεσκοπίου των 30 ιντσών στον ανακαινισμένο οικίσκο του.

Παίζουν οι μουσικοί: Κάρκουλα Εύα | Φλάουτο, Παϊβανά Γεωργία |Βιολί, Παϊβανάς Γιάννης | Βιολί και Παϊβανάς Νίκος | Βιόλα.Στη συνέχεια τα μέλη της Ομάδας Αστρονομίας της Δημοτικής Βιβλιοθήκη Κορίνθου θα ξεναγήσουν το κοινό με τα τηλεσκόπια τους στον καλοκαιρινό νυχτερινό ουρανό.Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου ΚορινθίωνΤΡΙΤΗ  8/8/2017

19:00 Πέτρινη βρύση «Ρυάκι»

«Ένα νερό Κυρά Βαγγελιώ»

Η ιστορία της Βαγγελιώς που έγινε τραγούδι. Θεατρικό  δρώμενο από την Ομάδα Νέων Στεφανίουστη πέτρινη βρύση στο Ρυάκι.ΤΕΤΑΡΤΗ 9/8/2017

21:00 Αμφιθέατρο Δημοτικού Σχολείου

Θεατρική παράσταση «Ο κατά Φαντασίαν Ασθενής» του Μολιέρου

από την Θεατρική Σκηνή Κορίνθου «ΑΝΕΜΗ» σε σκηνοθεσία Στάθη Τσολάκη

Είσοδος: 2 ΕυρώΠΕΜΠΤΗ 10//8/2017

18:00 Αμφιθέατρο Δημοτικού Σχολείου

Βραδιά με δραστηριότητες - αθλοπαιδιές  από την Ομάδα Νέων ΣτεφανίουΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11/8/2017

17:00 Αίθουσα Πολιτισμού

«Το Μυστήριο του Ταξιάρχη»

2ο Κυνήγι Θησαυρού Στεφανίου με την Ομάδα Νέων ΣτεφανίουΣΑΒΒΑΤΟ 12/8/2017

21:00 Αμφιθέατρο Δημοτικού Σχολείου

«Παραδοσιακό Χορευτικό Αντάμωμα»

Παραδοσιακοί χοροί με τη συμμετοχή των χορευτικών ομάδων του

Πολιτιστικού & Λαογραφικού Συλλόγου Ξυλοκέριζας

Πολιτιστικού Συλλόγου Κλένιας «Ο Άγιος Παντελεήμων»

Μορφωτικού & Εκπολιτιστικού Συλλόγου Στεφανίου Κορινθίας22:00 Αμφιθέατρο Δημοτικού Σχολείου

«Ζωντανή Μουσική»

Το Λαϊκοδημοτικό Συγκρότημα «ΜΟΤΙΒΟ» θα μας διασκεδάσει ως τις πρώτες πρωινές ώρες.ΔΕΥΤΕΡΑ 14/8/2017

20:00 Προαύλιο Ι.Ν. Κοίμησης Θεοτόκου

«Εσπέρου μελωδίες»

Μουσική βραδιά με τραγούδια του Μάνου Χατζηδάκη από την Χορωδία Ομάδας Νέων Στεφανίου στο προαύλιο χώρο του μεταβυζαντινού ναού της Κοιμήσεως Θεοτόκου.

Φωνητικά - Αρμόνιο | Ανδριανοπούλου Χαριτίνη

Φωνητικά - Φλάουτο| Ριζόγιαννη Κατερίνα

Κιθάρα | Ανδριανοπούλου Ελένη

Φωνητικά| Καφαντάρη Βασιλική, Μπινιάρη Δήμητρα, Σκούρτη Ελευθερία, ΜπαλάφαςΑναστάσης

Ποίηση - απαγγελία | Μαντζαγρή ΓεωργίαΩράριο λειτουργίας Λαογραφικών Εκθέσεων:

11-13/8    18:00-22:00    

14-15/8    10:00 -14:00 & 17:00-22:00

-Τις ώρες  λειτουργίας της  έκθεσης θα  είναι ανοικτή και η Αίθουσα Πολιτισμού, η οποία θα φιλοξενεί τα παιδιά για παιδικές δημιουργίες

-Οι περιοδικές εκθέσεις «Δρόμοι της Ξενιτιάς» & «Η Καλλιέργεια του Καπνού»  θα παραμείνουν ανοιχτές έως και το τέλος του 2017  για επισκέψεις σχολείων, συλλόγων και μεμονωμένων επισκεπτών0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιό σας...

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το loutrakiblog.gr δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια.

 
Powered by Blogger