Google Analytics

Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου 2017

Άρθρο του Γιάννη Πανούση που δημοσιεύθηκε πέρισυ (20-9-2016) αλλά παραμένει επίκαιρο


Κατασκευαστές άξιων και αξιών
Η πατρίδα περνάει μία δύσκολη φάση αναθεωρήσεων κι αναπροσαρμογών. Δεν αναφέρομαι στην οικονομική κρίση, η οποία μ’ έναν αιφνίδιο και βίαιο τρόπο διέσπασε την ελληνική κοινωνία και υποβάθμισε τις ζωές των ελλήνων,...
αλλά κυρίως στο μέγα ερώτημα «πού ήταν το λάθος και πώς θα βγούμε από το φαύλο κύκλο χωρίς εθνικές περιπέτειες».

Η χώρα γέμισε με «πρώην». Και δεν μιλάω για πρώην λαμόγια και διαπλεκόμενους που οδηγήθηκαν στη Δικαιοσύνη ή έχασαν τα προνόμιά τους. Αυτοί όχι μόνον επιβιώνουν αλλά [μερικοί] εξακολουθούν να κυβερνούν «παρασκηνιακώς».

Μιλάω για πρώην εργαζόμενους, πρώην αυτοαπασχολούμενους, πρώην ασφαλισμένους [και ασφαλείς], πρώην αισιόδοξους κι εντέλει πρώην ευτυχισμένους έλληνες.

Η πατρίδα αναζητεί μία εξίσωση σωτηρίας έξω από τις συνεχώς μετακινούμενες «κόκκινες γραμμές» και τις κακότεχνες καμπύλες αναξιόπιστων οικονομικών δεικτών.

Ώρες-ώρες μοιάζει ο ελληνικός λαός να είναι θυμωμένος για τον τρόπο που ιστορικά συγκροτήθηκε, άλλοτε εκνευρισμένος που οι ξένοι δεν μας αναγνωρίζουν «δικαίωμα προτίμησης ή περιούσιας αυθαιρεσίας» [;], συχνά έκπληκτος επειδή οι αμπελοφιλοσοφίες των πολιτικών και των διανοουμένων, οι εξεγέρσεις κατά παντός και οι ιδεολογικές παλινδρομήσεις δεν αρκούν για να πειστεί η ανθρωπότητα ότι εμείς «θα τη σώσουμε».

Η  Πόλις και ο Οίκος τελούν υπό διαρκή κίνδυνο κατάρρευσης όμως στην Αγοραία Δημοκρατία μας περιπλανώμενοι κι απαίδευτοι δημαγωγοί φλυαρούν περί του δικαιώματος στη διαφθορά, στη διαπλοκή και στην καταστροφή, ενώ το φιλοθεάμον κοινό εξορκίζει το Κακό πίνοντας μπύρες και τραγουδώντας αντιστασιακά άσματα.

Αναρωτιέμαι τί συμβαίνει εάν ουδείς σέβεται τους κανόνες της Πολιτείας. Γιατί π.χ. να υπάρχει Κράτος; Ποιόν εκπροσωπεί και ποιόν προστατεύει μία ανομική κοινωνία;Ποιών αξιών αποτελεί φρουρό και εγγυητή το Δίκαιο; Τί το κοινό έχουν ένας πυρπολητής αναρχικός κι ένας κυνικός τραπεζίτης αν όχι ότι υπόκεινται στην ίδια έννομη τάξη κι έχουν συνυπογράψει το ίδιο κοινωνικό συμβόλαιο; Αν κάτι τέτοιο δεν ισχύει γιατί να μην εξοντώνει ο ένας τον άλλον;

Κυβέρνηση και γενικότερα πολιτικό σύστημα που δεν καλούν όλους στη νομιμότητα και τη συμμόρφωση με τους νόμους [που στο κάτω-κάτω οι ίδιοι ψηφίζουν στη Βουλή], που δεν μπορούν ν’ αντέξουν τις επιτυχίες των άριστων, που τρέφονται εκλογικά με τις αποτυχίες της χώρας, που δυστροπούν με την κριτική,που υπονομεύουν τους θεσμούς για να βρεί δρόμο να περάσει ο λαϊκισμός συνιστούν την καλύτερη συνταγή για την εθνική καταστροφή [άλλωστε το έργο αυτό το έχουμε ξαναδεί στο παρελθόν σε πολλές παραλλαγές].

Χώρα που δεν προβλέπει αλλά συνεχώς επιχειρεί [άκομψα κι αδέξια] να δικαιολογήσει [ούτε καν να εξηγήσει] δεν έχει μέλλον.

Κυβέρνηση που κατασκευάζει «άξιους» [μέσω νομοθετικών τροπολογιών ή επιβράβευσης του Τίποτα] και που προσδοκά να κατασκευάσει «νέες αξίες» [;] [οι οποίες θα υπερβαίνουν τηφιλελεύθερη Δημοκρατία και θα εξαπλώνονται στο πεδίο της «διαρκούς επανάστασης»] πρέπει να ξαναδιαβάσει την Ιστορία και να στοχασθεί τα λόγια του τραγικού ποιητή Αγάθωνα «Εις το σημείον τούτο μόνον υστερεί ο Θεός. Δεν ημπορεί να κάμνη τα γενόμενα μη γενόμενα».

***Άρθρο του καθηγητή Γιάννη Πανούση στο Βήμα της Κυριακής με θέμα:"Κατασκευαστές άξιων και αξιών".

7 σχόλια :

Ανώνυμος είπε... Best Blogger Tips

ΥΓ
Ξέρω ότι δεν θα τα γράψετε αυτά ..
Αλλά έκανα ένα testing…Για να δώ άμα αυτό το ζώων όπου μου γράφει συνέχεια και με αποκαλεί πρασινοφρουρό…..!
Αν ξέρει τον όρο, το τι σημαίνει πρασινοφρουρός…?
Και ποιος ήταν τότε αυτός… εγώ…???

**Παρότι είναι επηρεασμένος από τις ιδέες του ΚΚΕ Εσωτερικού κάποιες συγκυρίες λειτούργησαν και βρέθηκε στο χώρο του ΠΑΣΟΚ. «Από το 1978 έως το 1983 ήμουν ΠΑΣΟΚ, ότι και αν αυτό σημαίνει.
(δηλ 2 χρόνια πριν έλθει το πασοκ.. φαινόταν τότε..!)
Το 1983 αρχίζω να καταλαβαίνω τι γίνεται και παίρνω μια απόσταση από τους μηχανισμούς του ΠΑΣΟΚ. Δεν έπαψα να έχω φίλους όμως. Το 1988-1989, με το σκάνδαλο Κοσκωτά, κάνω επίσημη δήλωση ότι αποχωρώ. Η οριστική απομάκρυνση από το χώρο του ΠΑΣΟΚ έγινε το 2001-2002 όταν είπα ότι δεν θέλω να έχω καμία σχέση.
(δηλαδή 2 χρόνια πριν έλθει η ΝΔ… φαινόταν τότε…!)
ΥΓ 2 γράφω μπας και ξυπνήσουν μερικά από εσάς..
αλλά δεν τα καταφέρνω…
Έτσι είναι η πουτάνα οι κοινωνία..!!
ΥΓ3 και όπως ξέρετε δεν έχω πρόβλημα να βάλω το ονομά μου..
Διότι απλός δεν έχουν ίχνος ψέματος ,
ή συκοφαντίας, απλός είναι πολ. γεγονότα….!


Μαρκουλάκης Γ. είπε... Best Blogger Tips

@ΑνώνυμοςΚύριε Πανούση, από αμπελοφιλοσοφίες έχουμε χορτάσει στην χώρα μας.Οι καιροί απαιτούν ξεσηκωμούς κ αποφασιστικότητα.Καθήστε λοιπόν να πίνετε το καφεδάκι σας στο ''κολωνάκι'' και αφήστε μας ήσυχους να δούμε πως θ αντιμετωπίσουμε τα προβλήματά μας.

Ανώνυμος είπε... Best Blogger Tips

9:53 μ.μ. Είχε παράρτημα και στην Τραπεζούντα το ΠΑΣΟΚ?

Ανώνυμος είπε... Best Blogger Tips

Όλα το πασοκ φταίει, εσείς του Τσιπράκου ή της Ν. δούλας δεν ξέρεται τίποτα..!
Ούτε και κος Πανούσης δεν ξέρει, για αυτό έφυγε το 2002 από το πασοκ..
Για να έχει πάντα άλλοθι να λέει :
εγώ σας τα έλεγα..!
Τα ίδια θα μας λέει και μετά σύριζα εποχή..!

**Γιώργος Κύρτσος: Η κυβέρνηση Καραμανλή πρωταγωνίστησε στη χρεοκοπία ..
«Στη ΝΔ δεν έχουν αποφασίσει ακόμα τι ακριβώς συνέβη από το 2004 μέχρι το 2009. Αν δηλαδή η τότε κυβέρνηση Καραμανλή συνέβαλε στη χρεοκοπία του ελληνικού δημοσίου ή όχι.»
Εσείς τι πιστεύετε;
Συνέβαλε ναι ή όχι;
«Εγώ λέω ότι πρωταγωνίστησε, όχι απλώς συνέβαλε και το χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι η επιδότηση του ασφαλιστικού το 2004 ήταν 5δισ. τον χρόνο από τον προϋπολογισμό και μέχρι το 2009 έφτασε τα 15 δισ.»

Ανώνυμος είπε... Best Blogger Tips

1988-1989 επίσημη αποχώρηση, αλλά οριστική 13 χρόνια αργότερα. Χαχαχαχαχαχα!!!!!

Ανώνυμος είπε... Best Blogger Tips

allo prasinofrouros, allo prasinofrourarxos!

Ανώνυμος είπε... Best Blogger Tips

3.42, nionio, niania!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιό σας...

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το loutrakiblog.gr δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια.

 
Powered by Blogger