Google Analytics

Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου 2017

L-Medical Λουτρακίου : Κερί στο αυτί: Πότε πρέπει να πάτε στον ΩΡΛ για καθαρισμό


Η ύπαρξη κυψελίδας στον έξω ακουστικό πόρο είναι μία φυσιολογική κατάσταση. Στην πραγματικότητα το "κερί", αποτελεί μία καφεοκίτρινη μάζα η οποία αποτελείται από το έκκριμα των κυψελιδοποιών,..
των σμηγματογόνων αδένων, τα αποπεπτωκότα επιθήλια, τις τρίχες και τη σκόνη.

Η σύσταση της είναι κληρονομική και μπορεί να είναι είτε ξηρής είτε υγρής μορφής, με την δεύτερη να είναι η επικρατούσα. Αποτελείται από αντισώματα, ένζυμα και έχει όξινο pH, παράγοντες στους οποίους οφείλεται η αντιμικροβιακή της δράση.

Ταυτόχρονα λόγω της κολλώδους σύστασης της παγιδεύει με ευκολία σκόνη, μικρόβια, επιθήλια.

Γράφει η κ. Κακάβα Κασσιανή*
Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος ενηλίκων & παίδων
Υποψήφια Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αθηνών

Η κυψελίδα φυσιολογικά αποβάλλεται από τον έξω ακουστικό πόρο, (έξω ους), με τις κινήσεις της κροταφογναθικής άρθρωσης κατά την μάσηση και την ικανότητα αυτοκαθαρισμού του αυτιού που ξεκινά από το επίπεδο της τυμπανικής μεμβράνης, συνεχίζεται ακτινοειδώς προς τον τυμπανικό δακτύλιο και το τοίχωμα του έξω ακουστικού πόρου.
 Η αποβολή της κυψελίδας μπορεί να εμποδιστεί από την επίδραση διαφόρων παραγόντων και να οδηγήσει στο σχηματισμό του βύσματος κυψελίδας. Το βύσμα κυψελίδας παρατηρείται στο 2-6% των φυσιολογικών ατόμων.

ΑΙΤΙΑ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΒΥΣΜΑΤΟΣ ΚΥΨΕΛΙΔΑΣ

Τα συχνότερα αίτια σχηματισμού βύσματος κυψελίδας, είναι ο συχνός καθαρισμός του έξω ακουστικού πόρου, (έξω ωτός), με βαμβακοφόρα αντικείμενα – μπατονέτες ή χρήση ξένων σωμάτων, οι συγγενείς ή επίκτητες στενώσεις του πόρου, (εξοστώσεις-οστεώματα) και τα ακουστικά βαρηκοΐας. Σε ένα μικρό ποσοστό ασθενών με βύσμα κυψελίδας, δεν ανευρίσκεται αίτιο σχηματισμού του. Σε αυτές τις περιπτώσεις πιθανολογείται κάποια διαταραχή στην ικανότητα αυτοκαθαρισμού του ωτός, (αποφρακτική κεράτωση, χολοστεάτωμα).

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΒΥΣΜΑΤΟΣ ΚΥΨΕΛΙΔΑΣ

Το βύσμα κυψελίδας συχνά αποτελεί τυχαίο εύρημα της κλινικής εξέτασης των αυτιών. Η παρουσία βυσμάτων συχνότερα προκαλεί αίσθημα ″βουλωμένου αυτιού″ και πτώση της ακοής όταν η απόφραξη του έξω ακουστικού πόρου γίνει πλήρης. Αυτό παρατηρείται κυρίως κατά την προσπάθεια καθαρισμού του αυτιού λόγω απώθησης της κυψελίδας προς τα μέσα, με αποτέλεσμα την παρεμπόδιση του φυσιολογικού αυτοκαθαρισμού του ωτός.

Άλλα συμπτώματα που μπορούν να παρατηρηθούν λόγω του βύσματος κυψελίδας, είναι η κατακράτηση νερού μετά το μπάνιο, οι εμβοές, το αίσθημα πληρότητας του αυτιού, η ζάλη, ο βήχας ή ακόμη και πόνος ιδιαίτερα όταν η σύσταση του είναι σκληρή και το μέγεθος του μεγάλο.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΒΥΣΜΑΤΟΣ ΚΥΨΕΛΙΔΑΣ

Σε περίπτωση που κατά την κλινική εξέταση, ο ωτορινολαρυγγολόγος διαπιστώσει παρουσία βυσμάτων κυψελίδας, θα πραγματοποιηθεί καθαρισμός του έξω ακουστικού πόρου (έξω ωτός), με ήπια αναρρόφηση και κάτω από άμεση όραση. Για καλύτερο αποτέλεσμα, συστήνεται να έχει προηγηθεί τοπική ενστάλαξη σταγόνων φυσικού ελαιολάδου θερμοκρασίας δωματίου ή baby oil, για χρονικό διάστημα περίπου 5 ημερών πριν την βραδινή κατάκλιση και τοποθέτηση στη συνέχεια ενός μικρού τεμαχίου βάμβακος στον έξω ακουστικό πόρο για την πρόληψη εκροής του υγρού και λεκιάσματος των κλινοσκεπασμάτων. Με αυτόν τον τρόπο, η κυψελίδα μαλακώνει και διευκολύνεται η απομάκρυνση της.

Αυτός ο τρόπος καθαρισμού του έξω ωτός και απομάκρυνσης της κυψελίδας, παρουσιάζει σημαντικά πλεονεκτήματα έναντι άλλων μεθόδων γιατί αποφεύγεται ο τραυματισμός της τυμπανικής μεμβράνης, η μόλυνση της κοιλότητας του μέσου ωτός σε περίπτωση ύπαρξης διάτρησης της τυμπανικής μεμβράνης και εξωτερικής ωτίτιδας από το νερό που χρησιμοποιείται για να γίνει ο καθαρισμός με διακλυσμό. Ο διακλυσμός, θα πρέπει να αποφεύγεται ιδιαίτερα σε ασθενείς με διάτρηση τυμπανικής μεμβράνης ή με ωτοχειρουργική επέμβαση στο ιστορικό τους.
Εάν μετά την απομάκρυνση της κυψελίδας, διαπιστωθεί τοπικός ερεθισμός ή μικροτραυματισμός, θα χορηγηθούν ωτικές σταγόνες αντιβιοτικού για να αποφευχθεί η ανάπτυξη φλεγμονής (εξωτερικής ωτίτιδας).

ΠΡΟΛΗΨΗ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΒΥΣΜΑΤΟΣ ΚΥΨΕΛΙΔΑΣ

Θα πρέπει να αποφεύγεται, η χρήση μπατονετών και άλλων αντικειμένων, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τον καθαρισμό της κυψελίδας, όπως τσιμπιδάκια, οδοντογλυφίδες, κλειδιά κ.ο.κ.

Μετά το μπάνιο, χρησιμοποίειστε μία μαλακή καθαρή πετσέτα για να απομακρύνετε το νερό που μένει στον έξω ακουστικό πόρο (έξω ους).

Επισκεφτείτε τον Ωτορινολαρυγγολόγο για προληπτικό έλεγχο και καθαρισμό των αυτιών σας, ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

*Η κυρία Κασσιανή Κακάβα είναι επιστημονικά υπεύθυνη του Ωτορινολαρυγγολογικού Τμήματος στο L - Medical


3 σχόλια :

Ανώνυμος είπε... Best Blogger Tips

Επειδή έχω ασχοληθεί πολύ με τα αυτιά μου λόγω καταδύσεων….
Έχω να προσθέσω εδώ δύο πράγμα για το κερί στα αυτιά….
Όταν κάνετε ντους μην φοβάστε να αφήνετε το χλιαρό νερό να πέφτει με σχετική πίεση μέσα στα αυτιά σας….
Μην τα σκαλίζετε πολύ..
Και τέλος το οξυζενέ είναι πάρα πολύ αποτελεσματικό στο κερί…!!
Γείρε στο μαξιλάρι σας στάζοντας μερικές σταγόνες στο αυτί σας, και περιμένετε 5-10 λεπτά…
Θα ακούσετε κάτι κριτσ-κρατσ μέσα στο αυτί σας
90 % θα λιώσει το κερί, και θα νιώσετε - ακούτε καλλίτερα και τέλος…!
Βέβαια αυτά στην απλή περίπτωση όπου δεν έχετε άλλα πρόβλημα ;opvw ωτίτιδας κ.α λοιμώξεις…
ΥΓ οι γιατροί δεν τα λένε αυτά ή δεν τα ξέρουν…!!
Και μην γελάτε έχω επισκεφτεί αρκετούς άσχετους ο.ρ.λα ..

Ανώνυμος είπε... Best Blogger Tips

ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΤΟ ΟΞΥΖΕΝΕ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΚΕΡΙ ΠΟΥ ΠΑΕΙ? ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΚΡΙΤΣ ΚΡΑΤΣ ΘΑ ΑΚΟΥΜΕ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ....!

Ανώνυμος είπε... Best Blogger Tips

Το οξυζενέ είναι ένα από τα καλύτερα μικροβιοκτόνα.
Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με αυτό...
Μπορεί και να το πιεις..!
Και ας πούμε ότι πάει στο τύμπανο 3cm περίπου από το εξωτερικό του αυτιού τίποτα δεν θα συμβεί..
Με δυο λόγια εγώ το έχω κάνει πολλές φορές με άριστα αποτελέσματα..!!
Εσύ μην το κάνεις, και μην πληρώνεις..!!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιό σας...

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το loutrakiblog.gr δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια.

 
Powered by Blogger