Google Analytics

Δευτέρα, 8 Ιανουαρίου 2018

Η αυτοθυσία του Νίκου Τεμπονέρα παραμένει ζωντανή 27 χρόνια μετά (εικόνες – video)

Επιμέλεια: Αντώνης Ρηγόπουλος
Ήταν λίγο μετά τις 10 το βράδυ της 8ης Γενάρη του 1991, όταν ο
καθηγητής Νίκος Τεμπονέρας, που περιφρουρούσε κατάληψη σε σχολείο της Πάτρας, έπεφτε νεκρός από τον σιδερολοστό του μέλους της ΟΝΝΕΔ Αχαΐας, Γιάννη Καλαμπόκα.
Το χρονικό της τραγικής νύχτας, οι διατάξεις του επίμαχου πολυνομοσχεδίου, οι τέσσερις νεκροί που ακολούθησαν τη δολοφονία Τεμπονέρα, η αποφυλάκιση του Γιάννη Καλαμπόκα και η μετέπειτα ζωή του, στο αφιέρωμα του altsantiri.gr που ακολουθεί, με αφορμή τη συμπλήρωση 27 ετών από τη δολοφονία.
Το χρονικό της δολοφονίας Τεμπονέρα
Τα τέλη του 1990 βρήκαν τον χώρο της Παιδείας σε μεγάλο αναβρασμό εξαιτίας του πολυνομοσχεδίου που προωθούσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη μέσω του υπ. Παιδείας Βασίλη Κοντογιαννόπουλου.
Η αλλαγή του χρόνου «βρήκε» το 70% των σχολείων της επικράτειας υπό κατάληψη και οι μαθητικές και φοιτητικές διαδηλώσεις ήταν καθημερινό φαινόμενο σε όλη τη χώρα.
Το βράδυ της 8ης Ιανουαρίου μέλη της ΟΝΝΕΔ, της νεολαίας της ΝΔ, υπό την πρόφαση των «αγανακτισμένων πολιτών» επιχείρησαν να «σπάσουν» την κατάληψη του 3ου Γυμνασίου – Λυκείου Πάτρας.
Οι καταληψίες μαθητές, έχοντας στο πλευρό τους και τον καθηγητή τους Νίκο Τεμπονέρα (μέλος του Εργατικού Αντιμπεριαλιστικού Μετώπου – ΕΑΜ), συνεπλάκησαν με τους εξωσχολικούς της ΟΝΝΕΔ στην πύλη του σχολείου. Ήταν εκείνη η στιγμή, που ο καθηγητής Νίκος Τεμπονέρας έπεφτε νεκρός, χτυπημένος στο κεφάλι με σιδερολοστό.
Φυσικός αυτουργός της δολοφονίας Τεμπονέρα ήταν ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Αχαΐας και δημοτικός σύμβουλος Ιωάννης Καλαμπόκας. Επίσης για την ίδια δολοφονία κατηγορήθηκε και το μέλος της ΟΝΝΕΔ Αλέκος Μαραγκός, ωστόσο απαλλάχθηκε με βούλευμα.
Το 3ο Λύκειο Πάτρας, τόπος του φονικού, φέρει μέχρι και σήμερα το όνομα του Νίκου Τεμπονέρα.
Στο παρακάτω video δείτε οπτικοακουστικά ντοκουμέντα εκείνης της τραγικής νύχτας
Ακόμα τέσσερις νεκροί τις επόμενες ημέρες στην Αθήνα
Στις 10 Ιανουαρίου, την ημέρα της κηδείας του Ν. Τεμπονέρα, πραγματοποιείται στην Αθήνα μια από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις των τελευταίων δεκαετιών.
Από την κηδεία του Νίκου Τεμπονέρα
Η διαδήλωση χτυπιέται από την αστυνομία και η Αθήνα μετατρέπεται σε ένα τεράστιο πεδίο μάχης. Τα ΜΑΤ ρίχνουν άκριτα δακρυγόνα, κάποια από τα οποία σε κλειστούς χώρους.
Αυτή η πρακτική των ΜΑΤ οδήγησε σε πυρκαγιά σε μιας πολυκατοικίας επί της Πανεπιστημίου στο ισόγειο της οποίας στεγαζόταν το κατάστημα Κ. Μαρούσης. Τέσσερα άτομα εγκλωβίστηκαν στα γραφεία που στεγάζονταν στους ορόφους της, με αποτέλεσμα τον θάνατο τους.
Η φωτιά στο κατάστημα Κ. Μαρούσης
Το Πολυνομοσχέδιο της Ποδιάς: Τι προέβλεπε
Με το πολυνομοσχέδιο που θα έφερνε η κυβέρνηση στη Βουλή θα επέρχονταν τεράστιες αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.
Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ξεχώρισαν ιδιαίτερα οι διατάξεις που αφορούσαν την κατάργηση της παροχής δωρεάν πανεπιστημιακών συγγραμμάτων. Επίσης προβλέπονταν μεγάλες περικοπές στις κοινωνικές παροχές των φοιτητών, όπως στη δωρεάν σίτιση και στέγασή τους. Η λειτουργία ιδιωτικών ΑΕΙ, μπήκε για πρώτη φορά στο «μενού» των εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων, μια προσπάθεια που συνεχίστηκε από τις επόμενες κυβερνήσεις για δεκαετίες.
Επίσης, βίαιες αντιδράσεις προκάλεσαν και οι αναχρονιστικές διατάξεις που αφορούσαν τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και προέβλεπαν την κατάργηση του δικαιώματος των αδικαιολόγητων απουσιών, την κατάργηση των σχολικών περιπάτων και εκδρομών, και την επιβολή ομοιόμορφης ενδυμασίας. Αυτή η διάταξη ήταν αυτή που έδωσε στη νομοθετική πρωτοβουλία και τον χαρακτηρισμό «Πολυνομοσχέδιο της Ποδιάς».
Το πολυνομοσχέδιο θέσπιζε επίσης γραπτές εισαγωγικές εξετάσεις από το γυμνάσιο στο λύκειο χωρίς τη δυνατότητα επανεξέτασης, ενώ παράλληλα επιχειρούσε και να αυστηροποιήσει τον πειθαρχικό έλεγχο των μαθητών, επεκτείνοντάς τον ακόμη και στην εξωσχολική ζωή τους.
Ο Ανδρέας Παπανδρέου, αμέσως μετά τη δολοφονία Τεμπονέρα, κατηγόρησε ως ηθικό αυτουργό τον υπ. Παιδείας Βασίλη Κοντογιαννόπουλο, ο οποίος την επόμενη ημέρα παραιτήθηκε, παραχωρώντας τη θέση του στον Γιώργο Σουφλιά.
Λίγα εικοσιτετράωρα αργότερα, στις 14 Ιανουαρίου, ο Σουφλιάς ακυρώνει με τροπολογία όλα τα ΠΔ του Κοντογιαννόπουλου, ενώ υπόσχεται αύξηση των δαπανών για την παιδεία, αλλά και ότι θα σταματήσουν οι διώξεις εναντίον μαθητών και καθηγητών, σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της μεγάλης κρίσης.
Από τη δολοφονία στην απελευθέρωση, 7 χρόνια δρόμοςΈργα και ημέρες του Γιάννη Καλαμπόκα
Ο Καλαμπόκας δικάστηκε στο Βόλο και καταδικάστηκε πρωτόδικα για φόνο εκ προμελέτης σε ισόβια δεσμά.
Αργότερα, η ποινή του μειώθηκε σε 17 χρόνια και 3 μήνες, ωστόσο αποφυλακίστηκε μόλις 7 χρόνια μετά τη φυλάκισή του, λόγω «καλής συμπεριφοράς».
Ο Γιάννης Καλαμπόκας κατά τη διάρκεια της δίκης του
Οι δικηγόροι που ανέλαβαν την υπεράσπιση του Καλαμπόκα ήταν κάποιοι από τους σημαντικότερους ποινικολόγους της εποχής, όλοι τους προερχόμενοι από τον ευρύτερο χώρο της Δεξιάς. Ανάμεσά τους και ο μετέπειτα βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Μιχάλης Αρβανίτης.
Αρκετά χρόνια αργότερα, τον Μάιο του 2012, η οργάνωση «Αντιφασιστική Περίπολος Περιοχής Μεταμόρφωσης Βόλου», σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι επιτέθηκε στον βουλευτή της Χρυσής Αυγής Παναγιώτη Ηλιόπουλο, σε τσιπουράδικο της περιοχής, ενώ τόνιζε μεταξύ άλλων ότι «αναμεσά τους (σ.σ. στην παρέα του Ηλιόπουλου), ήταν ο δολοφόνος του καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα (Πάτρα 1991) και πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Γιάννης Καλαμπόκας»
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Γιώτας Κοντογεωργοπούλου στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα της Αχαΐας thebest.gr, ο Καλαμπόκας «μετά την 7χρονη έκτιση της ποινής του, άνοιξε μια επιχείρηση διαχείρισης κοινοχρήστων και εξυπηρέτησης πολυκατοικιών και προσπάθησε να χτίσει τη ζωή του από την αρχή. Είναι παντρεμένος με δημοσιογράφο και πατέρας δύο παιδιών».
Ο Γιάννης Καλαμπόκας, δεύτερος από δεξιά.
Η κ. Κοντογεωργοπούλου, αναφέρει επίσης ότι «μετά από λίγα χρόνια, έκλεισε την επιχείρηση καθώς έπιασε δουλειά στην Εθνική Τράπεζα, εργάστηκε πρώτα στην Αθήνα και στη συνέχεια σε υποκατάστημα του Βόλου. Όπως αποκάλυψε ο γιος του δολοφονημένου Νικου Τεμπονέρα, ο Καλαμπόκας σήμερα εργάζεται ως προϊστάμενος της Εθνικής Τράπεζας σε παράρτημα του Βόλου».
Πηγές: To Bήμα, Ριζοσπάστης, SanSimera.gr, paremvasis.gr, Info-War.gr, Wikipedia, thebest.gr, e-radio.gr

11 σχόλια :

Ανώνυμος είπε... Best Blogger Tips

Νίκο Τεμπονέρα (μέλος του Εργατικού Αντιμπεριαλιστικού Μετώπου – ΕΑΜ) !!!!

τα ονοματα των τεσσαρων νεκρων στην πολυκατοικια τα ξερουμε ???

Η ΔΕΝ μας νοιαζουν ???

Ανώνυμος είπε... Best Blogger Tips

Πηγές: To Bήμα, Ριζοσπάστης, SanSimera.gr, paremvasis.gr, Info-War.gr, Wikipedia, thebest.gr, e-radio.gr

ρεπορταζ κατα το ΔΟΚΟΥΝ !!!

Ανώνυμος είπε... Best Blogger Tips

Ο Ρουπακιάς που σκότωσε τον Φύσα, φόραγε μπλούζα της ΧΑ και η ΧΑ κατηγορείται ως εγκληματική οργάνωση. Πάνω από 100 στελέχη της φυλακίστηκαν.
Ο Τεμπονέρας (δεν φόραγε μπλούζα της ΝΔ) ήταν αρχηγός της ΟΝΕΔ. Είχε στα χέρια του έγγραφο της ΝΔ με οδηγίες για αυτά που ακολούθησαν. Ποιος και πότε κατηγόρησε την ΝΔ ως εγκληματική οργάνωση;
Καληνύχτα σας.

Ανώνυμος είπε... Best Blogger Tips

Μου αρέσει που ότι ηλίθιο σχόλιο γράφουν το ανεβάζετε με τους άσχετους ουγκανους.

Ανώνυμος είπε... Best Blogger Tips

Διόρθωση του 9.29 Ο Καλαμπόκας ήταν της ΝΔ όχι ο Τεμπονέρας γράψτε λάθος

Ανώνυμος είπε... Best Blogger Tips

Μια ζωή οι δεξιοι, ακόμα και σήμερα εξουσιάζουν την Ελλαδιτσα με μεθόδους μαφίας. Αρχαιοκαπηλοι,καταχραστεί δημοσίου χρήματος και πολλά άλλα...
Αυτά για τους αφελείς δεξιούς...

Ανώνυμος είπε... Best Blogger Tips

11:37 π.μ. Μέσα στους Δεξιούς εντάσσεις και Κουτσόγιωργα με τα Πάμπερς? Ανδρέα με τα Πάμπερς και τη ροζ βίλα? Τσοχατζόπουλο με μίζες εξοπλιστικών? Παπακωνσταντίνου με λίστα Λαγκάρτ? Αυτά για τους παρωπυδικούς "ανθρώπους"...

Ανώνυμος είπε... Best Blogger Tips

Μια ζωή οι αριστεροι, ακόμα και σήμερα εξουσιάζουν την Ελλαδιτσα με μεθόδους μαφίας. Αρχαιοκαπηλοι,καταχραστεί δημοσίου χρήματος και πολλά άλλα...
Αυτά για τους αφελείς αριστερούς...

Ανώνυμος είπε... Best Blogger Tips

βρε τα ονοματα των τεσσαρων τα γνωριζει κανεις ????

Ανώνυμος είπε... Best Blogger Tips

Τα ονόματά τους είναι πασίγνωστα: Κώστας ο κονσερβοκούτης, Σάκης ο κοκκινοσφαγέας, Ηλίας ο χασάπης με το γαρούφαλο και Βαγγέλης ο σταλινοπνίχτης.

Ανώνυμος είπε... Best Blogger Tips

Έχασε η βενετιά βελόνι...

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιό σας...

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το loutrakiblog.gr δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια.

 
Powered by Blogger