Google Analytics

Τετάρτη, 17 Ιανουαρίου 2018

Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας: Αναγκαία η προστασία μας από τον Ιό της Τριστέτσας 

Από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής  της Περιφερειακής  Ενότητας Κορινθίας   ανακοινώνεται η αναγκαιότητα προστασίας  της Περιφερειακής μας Ενότητας και κατ’ επέκταση της Χώρας από τον Ιό της Τριστέτσας που προσβάλει τα εσπεριδοειδή.

Μετά από επίσημες δειγματοληψίες που διενεργήθηκαν σε καλλιέργειες αλλά και  σε πολλαπλασιαστικό υλικό εσπεριδοειδών σε φυτώρια της περιοχής μας, διαπιστώθηκε η παρουσία του ιού της Τριστέτσας των εσπεριδοειδών σε δείγματα φυτών, από το επίσημο εργαστήριο του Μπενακείου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου.
Ο επιβλαβής οργανισμός εντοπίστηκε σε  φυτώριο εσπεριδοειδών στην περιοχή του Δήμου Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης, ο ιός βρέθηκε σε δενδρύλλια πολλαπλασιαστικού υλικού.
Η Υπηρεσία μας  βάσει της υπ' αριθ. 121285/665/5-9-2006 (Β΄1416) ΚΥΑ « Μέτρα επείγοντος χαρακτήρα για τον περιορισμό και την εξάλειψη του επιβλαβούς οργανισμού ιού της Τριστέτσας των  εσπεριδοειδών»   θα προβεί  σε   όλες  τις απαραίτητες  ενέργειες  που επιβάλει η παραπάνω ΚΥΑ και  η ισχύουσα φυτοϋγειονομική νομοθεσία σύμφωνα με το ΠΔ 365/2002, για την προστασία της παραγωγής από τον εν λόγο επιβλαβή οργανισμό. Άμεσα επίσης θα προχωρήσει στην οριοθέτηση ζωνών με απόφαση Περιφερειάρχη, δειγματοληψία και αποστολή δειγμάτων για εργαστηριακό έλεγχο στα επίσημα εργαστήρια από καλλιέργειες εσπεριδοειδών της γύρω περιοχής, για να ελεγχτεί η πιθανότητα διασποράς του επιβλαβούς οργανισμού.
Οι φυτωριούχοι   σε συνεργασία με το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης & Ελέγχου Κορινθίας και την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ΠΕ Κορινθίας θα πρέπει να προμηθεύονται υγιές πολλαπλασιαστικό υλικό για το παραγόμενο πολλαπλασιαστικό υλικό τους και να χορηγούν στους πελάτες τους όλα το νόμιμα παραστατικά που προβλέπονται από την εθνική και κοινοτική νομοθεσία.
Οι  παραγωγοί θα πρέπει να χρησιμοποιούν αποκλειστικά υγειές  πολλαπλασιαστικό υλικό το οποίο να έχει παραχθεί σύμφωνα με την ισχύουσα κοινοτική και εθνική νομοθεσία και να συνοδεύεται από τα κατά περίπτωση νόμιμα αποδεικτικά έγγραφα (Φυτουγειονικό Διαβατήριο,  Πιστοποιητικό Φυτουγείας, τιμολόγια αγοράς κτλ)
 Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να επιδειχτεί στην διακίνηση ευπαθών φυτών (εσπεριδοειδή) από τον ιό της Τριστέτσας,  τα οποία θα πρέπει να είναι εφοδιασμένα με όλα τα νόμιμα παραστατικά σε διαφορετική περίπτωση απαγορεύεται η διακίνηση τους και θα επιβάλλονται στους παραβάτες οι προβλεπόμενες ποινικές και διοικητικές κυρώσεις σύμφωνα με την εθνική και κοινοτική νομοθεσία.
Επίσης παρακαλούμε για την άμεση ενημέρωση μας στην περίπτωση που διαπιστωθούν ύποπτα συμπτώματα σε καλλιέργειες εσπεριδοειδών  που προσομοιάζουν με αυτά που προκαλεί ο ιός της Τριστέτσας των εσπεριδοειδών, στα  τηλέφωνα της υπηρεσίας (2741363332, 2741363336 και 2743022038). 
             
Ο ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ
                                                                                                      
                               
                                                                                                        ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΦΛΩΡΟΣ


Πίνακας Διανομής
ΠΡΟΣ:
           1) Γραφείο Τύπου Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας
           2) Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Κορινθίας
         κ. Πελοπίδα Καλλίρη
         e-mail: grafeioantiperif@pekorinthias.gr
    3) Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα & Δασικής Πολιτικής
         κ. Α. Γκίκα
               e-mail: agikas8@otenet.gr .          
    4) ΥΠ.Α.Α.Τ.
        Δ/νση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής
        Λ.Συγγρού 150, 176 71 Αθήνα
5) Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξη και Ελέγχων – Κορινθίας
ΑΧΕΠΑ – Βέλου
Τ.Κ. 20002 -  Βέλο
 6) ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΥΤΩΡΙΟΥΧΩΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
               Εθν. Αντιστάσεως 25
Τ.Κ. 20400 – Ξυλόκαστρο
7) ΕΝΩΣΗ ΦΥΤΩΡΙΟΥΧΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (Ε.Φ.Ε),
     Κισσάμου 11, ΤΚ 104 43, Αθήνα
    (e-mail: unionofnurseries@gmail.com)
8) ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΔΙΩΤΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
     ( email )
9) Ε.Α.Σ. Δερβενίου
Τ.Κ 20009 – Δερβένι  
10) Ε.Α.Σ. Νεμέας
Τ.Κ. 20500 – Νεμέας
11) Ε.Α.Σ. Κιάτου
    T.K. 20200 - Κιάτο
12) Ε.Α.Σ. Βόχας
               Τ.Κ. 20006 – Βραχάτι
13) Ε.Α.Σ. Ξυλοκάστρου
Τ.Κ. 20400 – Ξυλόκαστρο
14) Ε.Α.Σ. Κορίνθου
5 χιλ. Κορίνθου – Άργους
Τ.Κ. 20100 – Κόρινθος
15) Δήμοι της Π.Ε. Κορινθίας
               έδρες τους
 ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ  ΔΙΑΝΟΜΗ
1) Υπόψη Φυτουγειονομικών ελεγκτών
ΔΑΟΚ Κορινθίας
(email)
2) Γ.Α.Ο. Νεμέας
(email)
             3) Γ.Α.Ο. Κιάτου
               (email)
             4) Γ.Α.Ο. Ξυλοκάστρου
               (email)
             5) Γ.Α.Ο. Δερβενίου

               (email)

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιό σας...

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το loutrakiblog.gr δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια.

 
Powered by Blogger