Google Analytics

Κυριακή, 7 Ιανουαρίου 2018

Καραμανλικοί μύθοι τέλος! Όλο το ρεπορτάζ - "κόλαφος" για τον πρωτοφανή δημοσιονομικό εκτροχιασμό

Ένα αποκαλυπτικό εσωτερικό έγγραφο της Τράπεζας της Ελλάδας για τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας το 2009 φέρνει στο φως της δημοσιότητας η εφημερίδα «Καθημερινή». Στο εκτενές ρεπορτάζ του Γιάννη Παλαιολόγου, αποκαλύπτεται το έγγραφο που έχει ημερομηνία 6 Οκτωβρίου 2009 (δυο μόλις ημέρες δηλαδή μετά την επικράτηση του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές και μια ημέρα πριν ακόμη ορκιστεί πρωθυπουργός ο Γιώργος Παπανδρέου), και ενημερώνει τον κεντρικό τραπεζίτη της χώρας Γιώργο Προβόπουλο για τον «πρωτοφανή δημοσιονομικό εκτροχιασμό της Ελλάδας» και για το γεγονός ότι η «θέση της χώρας δεν είναι πλέον διατηρήσιμη»...


Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της Καθημερινής:

Η έκδοση του νέου βιβλίου του Γιάννη Παπαθανασίου, «8 μήνες» (Εκδόσεις Λιβάνη), για τη θητεία του ως υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησης Καραμανλή, επανέφερε στην επικαιρότητα τη συζήτηση σχετικά με τις ευθύνες για τη δημοσιονομική κατάρρευση του 2009-10. Το βιβλίο του κ. Παπαθανασίου αποτελεί μία ακόμα προσπάθεια του περιβάλλοντος Καραμανλή να μεταθέσει τις ευθύνες αυτές στις πλάτες της κυβέρνησης Παπανδρέου. Το ζήτημα έχει αναλυθεί επανειλημμένως –ενίοτε με κάποια αντικειμενικότητα, συνήθως με επιλεκτική χρήση στοιχείων και μνημειώδεις ανακρίβειες.

Εγγραφο των υπηρεσιών της Τραπέζης της Ελλάδος προς τον διοικητή της, Γιώργο Προβόπουλο, με ημερομηνία 6 Οκτωβρίου 2009 –δύο μέρες μετά την εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ– έρχεται να φωτίσει με αμείλικτο τρόπο την πραγματική κατάσταση που άφησε αποχωρώντας ο κ. Καραμανλής. Το συμπέρασμα των συντακτών του σημειώματος, γραμμένο σε πλάγια γραμματοσειρά για έμφαση, είναι: «Με βάση τα έως τώρα στοιχεία και τις εξελίξεις, καθώς και τις διαφαινόμενες προοπτικές, ευρισκόμεθα ενώπιον ενός πρωτοφανούς δημοσιονομικού εκτροχιασμού, ο οποίος δεν δικαιολογείται, παρά μόνο σε πολύ μικρό βαθμό, από την κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας. Είναι δε απολύτως βέβαιο ότι η παρούσα δημοσιονομική θέση της χώρας δεν είναι διατηρήσιμη».

Σύμφωνα με το έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στη διάθεση της «Κ» και το οποίo αφορά τις εξελίξεις στα δημόσια οικονομικά στο πρώτο εννεάμηνο του 2009, «τα δημοσιονομικά μεγέθη παρουσίασαν περαιτέρω σημαντική επιδείνωση τον μήνα Σεπτέμβριο». Συγκρίνοντας τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου του 2009 με αυτά του Σεπτεμβρίου του 2008, το έγγραφο, που συνέταξε η διεύθυνση οικονομικών μελετών της ΤτΕ, αναφέρει ότι «οι μηνιαίες δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού (Τ.Π.) αυξήθηκαν κατά 25,0%», ενώ τα «μηνιαία έσοδα μειώθηκαν κατά 24,2%».

Λόγω των εξελίξεων αυτών, σημειώνεται στο έγγραφο, το ταμειακό έλλειμμα του Σεπτεμβρίου έφτασε το 1,5% του ΑΕΠ, έναντι 1% κατά μέσον όρο στο προηγούμενο οκτάμηνο. Το ταμειακό δημοσιονομικό έλλειμμα, ως αποτέλεσμα, υπολογίζεται κατ’ ελάχιστον στο 9,7% στο εννιάμηνο και το ταμειακό πρωτογενές έλλειμμα σε 5,9% του ΑΕΠ.

Στο εννεάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, σύμφωνα με τη διεύθυνση οικονομικών μελετών της ΤτΕ, «αυξήθηκαν κατά 16,4%» σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2008, «λόγω αύξησης των πρωτογενών δαπανών» (των δαπανών εκείνων που δεν αφορούν την εξυπηρέτηση του χρέους). Πιο συγκεκριμένα, η έκρηξη των δαπανών οφειλόταν στην αύξηση των επιδομάτων (κοινωνικής αλληλεγγύης, ανέργων, πολυτέκνων κ.ο.κ.), «στην καθιέρωση ειδικών μισθολογίων για τους δικαστικούς και τους ιατρούς του ΕΣΥ», στην αυξημένη επιχορήγηση των ασφαλιστικών ταμείων, κ.ά.

Σημειώνεται επίσης στο έγγραφο ότι «εκκρεμούν ακόμα» (για το τελευταίο τρίμηνο) οι αυξήσεις στις συντάξεις του ΟΓΑ και στο ΕΚΑΣ, αλλά και υποχρεώσεις του Δημοσίου ύψους 15 δισ. ευρώ. H επιχορήγηση των τεσσάρων μεγαλύτερων ταμείων (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΟΓΑ) για το σύνολο του έτους θα έφτανε τα 11,026 δισ. ευρώ, δηλαδή 2,36 δισ. ευρώ περισσότερα από τα προϋπολογισθέντα.

Αναφερόμενο στις εξαγγελίες της κυβέρνησης περί περικοπών, το σημείωμα της ΤτΕ τονίζει ότι οι αποφάσεις «που έχουν ληφθεί από την αρχή του έτους έως σήμερα σχετικά με τις δαπάνες όχι μόνο δεν συνάδουν με οποιαδήποτε προσπάθεια συγκράτησης των δαπανών αλλά κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση».

Σχετικά με τα έσοδα, προβλέπεται η πιθανότητα να υπάρξει μία «ελαφρά ανάκαμψη» στο τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς. Ωστόσο, σημειώνεται ότι είναι «μικρές» οι πιθανότητες να εισπραχθούν τα προϋπολογισμένα έσοδα από τη ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους, ύψους 1,1 δισ. ευρώ (για την οποία έχει κάνει πολύ λόγο ο κ. Παπαθανασίου, εξαιτίας της κατάργησής της από το ΠΑΣΟΚ), από το ΕΤΑΚ (1,6 δισ. ευρώ) και τον «περιορισμό της φοροδιαφυγής» (0,4 δισ. ευρώ - τα εισαγωγικά είναι των συντακτών του εγγράφου). Ακόμα όμως κι αν εισπράττονταν τα προϋπολογισμένα ποσά για το ΕΤΑΚ και τους ημιυπαίθριους, σημειώνεται, το έλλειμμα θα μειωνόταν κατά μόλις 1,2% του ΑΕΠ.

Αιχμές για τις εκτιμήσεις που δόθηκαν στη Eurostat

Εχοντας μελετήσει τα στοιχεία, οι συντάκτες της έκθεσης προβαίνουν στην εξής πρόβλεψη: «Με βάση τις ως άνω εξελίξεις, το ταμειακό έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης εκτιμάται ότι σε ετήσια βάση θα διαμορφωθεί μεταξύ 30 και 35 δισεκ. ευρώ, ή 12,0% με 14,0% του ΑΕΠ». Μάλιστα, όπως αναφέρουν, αν συνεχιστεί η τάση του Σεπτεμβρίου, το έλλειμμα «ενδεχομένως να προσεγγίσει» το 15% του ΑΕΠ.

Ως εκ τούτου, τονίζεται, «οι εκτιμήσεις που γνωστοποιήθηκαν στις 30 Σεπτεμβρίου στην Eurostat στο πλαίσιο της Διαδικασίας Υπερβολικού Ελλείμματος ήταν εξαιρετικά αισιόδοξες». Σε άλλο σημείο του εγγράφου σημειώνεται ότι «ενώ όλοι οι δείκτες του εννεαμήνου υποδηλώνουν διπλάσιο έλλειμμα σε σχέση με το 2008, η γνωστοποίηση προς τη Eurostat εκτιμά ότι το έλλειμμα θα παραμείνει ουσιαστικά αμετάβλητο». Πρόκειται για αναφορά στην εκτίμηση της κυβέρνησης Καραμανλή, λίγες μέρες πριν από την εκλογική ήττα, ότι το έλλειμμα του 2009 θα έκλεινε στο 5,9% του ΑΕΠ (περίπου στα επίπεδα που είχε κλείσει και το 2008, πριν από τις αναθεωρήσεις προς τα πάνω που ακολούθησαν). Ο κ. Παπαθανασίου ισχυρίζεται – μεταξύ άλλων και στο νέο του βιβλίο– ότι, ως πρόβλεψη για το σύνολο του έτους, η εκτίμηση αυτή δεν αποτελεί στατιστικό στοιχείο και άρα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ψευδής. Ωστόσο, με δεδομένο ότι το έλλειμμα έχει ήδη φτάσει το 10% σε ταμειακούς όρους έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, η εκτίμηση ότι θα έπεφτε στο 6% μέχρι το τέλος του έτος δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ειλικρινής.

Το πλαίσιο

Είναι αλήθεια, όπως ισχυρίζεται ο κ. Παπαθανασίου και άλλοι στο περιβάλλον Καραμανλή, ότι ο κ. Παπανδρέου και το επιτελείο είχαν υιοθετήσει τότε τη συνήθη μηδενιστική αντιπολιτευτική τακτική: δεν προσέφεραν συναίνεση σε τίποτα (ούτε σε θετικά βήματα, όπως η παραχώρηση του ΣΕΜΠΟ του ΟΛΠ στην Cosco), ενώ ισχυρίζονταν ότι η οικονομία χρειαζόταν την εφαρμογή της παραδοσιακής κεϊνσιανής συνταγής για να ξαναπάρει μπρος (μετάφραση: περισσότερες δημόσιες δαπάνες).

Αλλά δεν κυβερνούσε το ΠΑΣΟΚ έως τον Οκτώβριο του 2009. Δεν αύξησε ο κ. Παπανδρέου τις δημόσιες δαπάνες από 45,1% του ΑΕΠ το 2006 σε 54,1% του ΑΕΠ τρία χρόνια αργότερα. Δεν εκτόξευσε εκείνος το χρέος από 181,5 δισ. ευρώ το 2003 σε 301 δισ. ευρώ το 2009. Ο ισχυρισμός ότι μπορούσε αυτή η πενταετία κακοδιαχείρισης, σε συνθήκες διεθνούς οικονομικής αναταραχής, να συμμαζευτεί μέσα σε τρεις μήνες και να αποτραπεί η δημοσιονομική κρίση πείθει μόνο όσους θέλουν να τον πιστέψουν για άλλους λόγους, που δεν έχουν να κάνουν με την οικονομική πραγματικότητα.

Πηγή: kathimerini.gr

25 σχόλια :

Ανώνυμος είπε... Best Blogger Tips

ΠΑΝΤΑ είμαι μπροστά από τα γεγονότα-ειδήσεις..!!
Και βέβαια κάθε φορά σε οποιαδήποτε κοινωνία –πολιτικά κόμματα θα υπάρχουν και μερικά λαμόγια…!!

Αφού τα είπες όλα και για όλους…!!
Μας απέμεινε η Χρ.Αυγή και η Ν.δούλα…
Έτσι δεν είναι φίλε μου αν κατάλαβα ΚΑΛΑ…??
Το ευρώ για μένα είναι σαν να σου δίνουν μια Ferrari….!!
Αν δεν ξέρεις να την κουμαντάρεις (οδηγείς..) θα την καταστρέψεις καθώς και εσύ σαν οδηγός θα πας κατά διαβόλου...
Δηλαδή αν το ψάξεις το 2004 όλες η τιμές ανάπτυξης ήσαν αρκετά καλοί..!
Με μια Ελλάδα πρωταθλητές Ευρώπης στο ποδόσφαιρο – Ολυμπιακοί αγώνες στο Ελλάδα κ.α…!!
Υπήρχε μια τεράστια αισιοδοξία- ώθηση στην Ελλάδα του τότε 2004…!!
Έτσι δεν είναι…??
Και ήλθε η Ν.Δούλα σε πέντε περίπου χρόνια τα έδωσε όλα….!
Π.χ ο σημερινός Πρόεδρος κος Παυλόπουλος
http://www.tanea.gr/news/politics/article/5027928/865-000-galazies-proslhpseis-me-th-boyla-paylopoyloy/
Και μας είπε ΄΄Τα δικά μας γαλάζια παιδιά ΄΄

Τρέχα στην ποιο πρόσφατη δήλωση του Γ.Κύρτσου (ευρωβουλευτής. ΝΔ) είπε: και βέβαια το έλλειμμα στο υπουργείο υγείας το 2004 ήταν 5 δις και ή Ν.Δ το πήγε σε πέντε χρόνια στα 15 δις..!!
ΤΟ Ευρώ (Ferrari..) σου φταίει…??
ΥΓ υπάρχει η παροιμία όπου λέει ΄΄καλλίτερα να ξέρεις παρά να έχεις..΄΄
Όπου σημαίνει αν δεν ξέρεις θα το χάσεις...
3 Ιανουαρίου 2018 - 5:09 μ.μ.

Ανώνυμος είπε...
YΓ Αεροδρόμιο-η Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου
Και όλες αυτές οι άλλες υποδομές ολυμπιακά χωριά-πισίνες και πολλά άλλα…
Το πασοκ φταίει όπου πήγαν κατά διαβόλου , και έγιναν σκουπίδια από τους τελείως άχρηστους της Ν. δούλας..??
Και τα Ζάππειο-προγράμματα- Θεσσαλονίκης του Τσίπρα
Το πασοκ έφταιγε…??
Σίγουρα έφταιξαν και 2-3 λαμόγια του πασοκ όπου κατέστρεψαν την εικόνα και προσφορά του πασοκ…!!
Αλλά όχι και να τα ρίχνουμε όλα στο πασοκ…!!!!
Και το ΕΥΡΩ ¨όπου δεν το διαχειριστήκαμε καλά…!!

Ανώνυμος είπε... Best Blogger Tips

ΥΓ2 Και ποιος τα γράφει αυτά Πηγή: kathimerini.gr …!!
Μια παραδοσιακή συντηρητική-δεξιά εφημερίδα….Έτσι…??

Ανώνυμος είπε... Best Blogger Tips

Χωρις να αμφισβητω τα οσα λεει η δεξια "Καθημερινη" θα πω απλως οτι ο διευθυντης της ειναι ομοτραπεζος των Κωστα Σημιτη και ΓΑΠ. Αλλωστε η δεξια Καθημερινη ηταν απο τις εφημερηδες που πρωτοστατησαν στο να εκλεγει το 2009 ο ακρως πετυχημενος και οφελιμος για την Ελλαδα και τους Ελληνες, Γιωργος Παπανδρεου, πρωθυπουργος.

Ανώνυμος είπε... Best Blogger Tips

Ναι οντως ο Καραμανλης ειναι ο μοναδικος υπευθυνος για τον δημοσιονομικο εκτροχιασμο στη χωρα μας! Η Ελλαδιτσα το 2001 μπηκε με το σπαθι της και με απολυτως ακριβη και ορθολογικα κριτηρια στην ζωνη του ευρω, πχ αν θυμαστε εικεινη την εποχη το απλο εμφιαλομενο νερακι που εκανε μεχρι τοτε 50δραχμες, βρεθηκε την αμεσως επομενη μερα να κοστιζει 50λεπτα του ευρω η αλλιως 170δραχμες, εν ολιγοις αμεσως αμεσως ΥΠΕΡΤΙΠΛΑΣΙΑΣΤΙΚΕ η τιμη του και δυστυχως το ιδιο συνεβει και με ολα τα βασικα ειδη πρωτης αναγκης και οχι μονο!! Επισης επι πασοκ επουδενι δεν υπερκοστολογιθηκαν 10 φορες παραπανω απο το κανονικο τους κοστος τα περιφημα "Ολυμπιακα εργα"! Παντου εκεινη την σοσιαλιστικη εποχη υπηρχε οικονομια, ταξη και νοικοκυρεμα...

Ανώνυμος είπε... Best Blogger Tips

ΟΤΑΝ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΣΤΟ ΝΤΙ ΜΠΕΙΤ ΕΙΠΕ ΣΤΟΝ ΓΕΩΡΓΑΚΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΑ ΕΙΠΕ Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΦΗΜΟ -ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΥΡΙΕ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ-ΚΑΙ ΤΑ ΙΔΙΑ ΖΩΑ ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΑΝ ΣΥΡΙΖΑ ΤΟΝ ΕΒΓΑΛΑΝ ΜΕ 40%!!!

Ανώνυμος είπε... Best Blogger Tips

Εσένα με τις κεφαλαίες.....
Αυτή η ατάκα του Ανδρίκου σε πείραξε...??
Τα τεράστια (καδρόνια..) ψέματα-και υποσχέσεις του Τσίπρα δεν σε άγγιξαν-μας αγγίζουν τώρα μέχρι τον λαιμό μας έχουν φτάσει...!
Είναι οφθαλμοφανές ο μπαμπάς πληρώνει ακόμη...??

Ανώνυμος είπε... Best Blogger Tips

Με 36 δις έλλειμα και μιλάνε οι Καραμανλικοί;;;Ρε πάτε καλα΄;

Ανώνυμος είπε... Best Blogger Tips

Πες τα να αγιάσει το στόμα σου!!!!! Φυσικά είσαι μπροστά από όλα. Δεν ξέρω οι άλλοι, αλλά εγώ έχω σε μεγάλη εχτίμηση τον κύριο υφηγητή της αφισοκολλητολογίας, διότι έχει διορατικότητα και νιονιό!

Ανώνυμος είπε... Best Blogger Tips

YΓ3
Κατάλαβα-κατάλαβα…!!
Κάποιο από εσάς μιλούν για μία τέλεια κοινωνία…!
Κάτι σαν την ΄΄η πολιτεία΄΄ του Πλάτωνος.
(αν έχετε διαβάσει..?)
Το μόνο όπου ξεχάσατε είναι να μας πείτε ποιο
κόμμα -πρόσωπο τα αντιπροσωπεύει όλα αυτά όπου
θέλετε-προσπαθείτε να μας πείτε…!
Για να καταλάβουμε και εμείς…?
Και μετά θα συνεχίσουμε στην ουτοπία σας γατόνια

Ανώνυμος είπε... Best Blogger Tips

Εντάξει κύριε υφηγητά της αφισοκολλητολογίας. Δεν έχουμε τις γνώσεις μας να διαβάσουμε την Πολιτεία Πλάτωνος, ούτε ξέρουμε τόσα γράμματα όσα εσείς να την διαβάσουμε και από το πρωτότυπο.

Ανώνυμος είπε... Best Blogger Tips

Εντάξει κύριε υφηγητά της αφισοκολλητολογίας. Δεν έχουμε τις γνώσεις μας να διαβάσουμε την Πολιτεία Πλάτωνος, ούτε ξέρουμε τόσα γράμματα όσα εσείς να την διαβάσουμε και από το πρωτότυπο.

Ανώνυμος είπε... Best Blogger Tips

Αυτό το άρθρο δημοσιεύθηκε από την καθημερινή στις 6-1-18 20:09
http://www.aek365.com/a-563554/apokaluptiko-eggrafo-gia-to-pw-afhse-thn-oikonomia-th-ellada-o-karamanlh-euriskometha-enwpion-eno-prwtofanou-dhmosionomikou-ektroxiasmou.htm

Και το δικό μου σχόλιο όπου λέει τα ίδια πράγματα σχεδόν αλλά απλά.. τρις μέρες νωρίτερα Θανάση
ήτοι στις 3 Ιανουαρίου 2018 - 5:09 μ.μ .....!

Ανώνυμος είπε... Best Blogger Tips

Μάλιστα, κύριε υφηγητά! Δεν το ήξερα αυτό το επιστημονικό site, αλλά τώρα το έμαθα από εσάς.

Ανώνυμος είπε... Best Blogger Tips

Άμα είσαι καλό παιδί ..πολλά έχεις να μάθεις από μένα.!

Ανώνυμος είπε... Best Blogger Tips

12:15 μ.μ. όπως το να "ρίξω" 800 και βάλε γυναίκες σαν κι εσάς? Ή δεν δηλώσατε αυτό το νούμερο?

Ανώνυμος είπε... Best Blogger Tips

Είπα σταμάτησα να μετρό μέχρι της οχτακόσιες..!
Μην ψαρόνης..
Καταλαβαίνω μερικοί σαν εσενα δεν μπορούν να το καταλάβουν..! Δεν πειράζει πάρα κάτω...

Αντρέας Λέκκας Ουαλία είπε... Best Blogger Tips

Όλα και όλα.Ο uncle Paul σε αυτό μπορεί να είναι και αληθινός. Εμείς οι παλιοί πάντα τον βλέπαμε με "συντροφιά "πότε "σολο"τώρα για την ποιότητα τις "συντροφιάς "δεν το γράφω ελληνικα γιατί δεν θα μου το περάσει το μπλοκ θα το γράψω greekegllish θα το καταλάβουν "savourofucker "!!Πλάκα κάνω uncle Paul μην μου τα ψάλλεις τώρα με ξέρεις ότι σε πειράζω

Ανώνυμος είπε... Best Blogger Tips

Πες τα ρε Αντρέα. Τα έχει οργώσει τα Εξαμίλια ως καρδιοκατακτητής ο τσοκαράτος greenguard!

Αντρέας Λέκκας Ουαλία είπε... Best Blogger Tips

Όχι και εξαμιλια. Εγώ δεν είπα τέτοια. Γιουροβιζιον ήταν ο uncle να μη βγάζουμε και άπλυτα στη φόρα.πλακιτσα να κάνουμε μεταξύ μας να περνάει η ώρα. Ούτε να παρεξηγηθεί κάνεις ούτε να αρπαζωμαστε. Αν εισαι εσύ που τον λες αφισοκολητη μήπως και εσύ κόλλαγες αφίσες στους άλλους blueguard δηλαδή

Ανώνυμος είπε... Best Blogger Tips

Ασφαλώς και δεν το είπες εσύ Αντρέα μου, εγώ το λέω περί εξαμιλίων. Σε διαβεβαιώ ότι είμαι εναντίον της αφισοκόλλησης γενικά. Δεν θα υπηρετώ εγώ άλλους ελπίζοντας σε τιμές και αξιώματα αργότερα. Δεν θα κρέμομαι από τα χείλη τους μήπως μου δώσουν ή όχι κάποια θεσούλα κάπου ίσα για να τους ευγνομονώ κιόλας μετά. Έχω τις πολιτικές μου πεποιθήσεις, αλλά μακρυά κι αγαπημένοι με όλους αυτούς.

Αντρέας Λέκκας Ουαλία είπε... Best Blogger Tips

Είπες και κάτι σωστό. Όλοι έχουν πολιτικές πεποιθήσεις ομαδικές πεποιθήσεις γενικά πεποιθήσεις αλλά ούτε να πειράζεις ούτε να σε πειράζουν οι πεποιθήσεις των άλλων αγαπητέ. Υπάρχουν και οι κολοτουμπες και οι όπου φυσάει ο άνεμος. αυτους να φοβάσαι τους φανατικούς και τους guard μην τους φόβου που λένε και οι μάγκες

Ανώνυμος είπε... Best Blogger Tips

"πλακιτσα να κάνουμε μεταξύ μας να περνάει η ώρα." ΑΜ ΚΑΛΑ ΛΕΩ ΕΓΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ, ΓΙΑΥΤΟ ΑΠΑΝΤΑΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΕΔΩ. ΕΤΣΙ ΝΤΑΜΑΖΑΚΟ??

Ανώνυμος είπε... Best Blogger Tips

Εγώ τον λέω αφισοκολλητή. Δηλαδή πρέπει να έχει αφισοκολλήσει κανείς για την πάρτη άλλου κόμματος για να πει κάποιον αφισοκολλητή, άμα τον έχει τσακώσει στα πράσσα?

Αντρέας Λέκκας Ουαλία είπε... Best Blogger Tips

Και εγώ κολουσα αφίσες κάποτε τη πάει να πει αυτό. Που είσαι ρε Κεφαλαία σε χάσαμε μήπως κολλάς αφίσες του Ζουραρη και του Καμεννου

Ανώνυμος είπε... Best Blogger Tips

Για δαύτον σου λέω Αντρίκο μου. Άσε εσένα. Δεν είναι ποτέ δυνατόν να συγκρίνω εσένα (που'χεις και καλή αίσθηση του χιούμορ) με αυτόν τον Ερυμάνθειο κάπρο με το μούσι. Δεν συγκρίνω ανόμια πράγματα.

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιό σας...

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το loutrakiblog.gr δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια.

 
Powered by Blogger