Google Analytics

Κυριακή, 7 Ιανουαρίου 2018

"Μαγκωμένοι" ο σεισμολόγοι μετά τον σεισμό στον Κορινθιακό! - Η περιοχή κάνει "τζιζ" και η... στατιστική "δείχνει" μεγαλύτερη δόνηση!- Μεγάλη ανησυχία στους σεισμολόγους προκαλεί ο σεισμός στον Κορινθιακό που σημειώθηκε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς - Ούτε για... αστείο δεν λένε με σιγουριά ότι ήταν ο κύριος κι αυτό
παραμένει το μεγαλύτερη ερώτημα - Η συγκεκριμένη περιοχή έχει τη μεγαλύτερη αλλοίωση του φλοιού της Γης σε ολόκληρη την Ελλάδα 
- "Διαβάζουν" την προϊστορία και παραμένουν σε επιφυλακή: Παρατήρηση ενός αιώνα δείχνει πως σε 17 μεγάλους σεισμούς άνω των 5,5 Ρίχτερ, οι 12 είχαν προσεισμική δραστηριότητα - Απαισιόδοξοι όταν ερωτώνται ποιο θα ήταν το κόστος ενός μεγάλου χτυπήματος του Εγκέλαδου στην περιοχή! - Λένε ανοιχτά πως δεν υπάρχει σοβαρή αντισεισμική θωράκιση παρά τους ισχυρούς σεισμούς που έχει "δώσει"!Τα ξημερώματα της τελευταίας ημέρας του 2017, η περιοχή του Κορινθιακού Κόλπου σείστηκε από μια όχι ιδιαίτερα ισχυρή αλλά αρκετά αισθητή σεισμική δόνηση. Ο σεισμός στον Κορινθιακό ήταν μεγέθους 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Οι σεισμολόγοι δηλώνουν ότι είναι πολύ νωρίς να κρίνουν αν πρόκειται για τον κύριο ή για προσεισμό. Ωστόσο, ο Κορινθιακός Κόλπος είναι η περιοχή με την υψηλότερη παραμόρφωση του φλοιού της Γης σε όλη την Ελλάδα. Συνεπώς αξίζει να δούμε τις εκτιμήσεις των ειδικών. Εκτιμήσεις που δημοσιεύονται σε σχετικό άρθρο του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής.
Σεισμός στον Κορινθιακό – Παράγοντας παραμόρφωση
Όπως προαναφέρθηκε, η περιοχή του Κορινθιακού Κόλπου είναι εκείνη με τη μεγαλύτερη αλλοίωση του φλοιού της Γης στην Ελλάδα. Αλλοίωση που όμως δεν δικαιολογείται από τη σεισμική δραστηριότητα, σύμφωνα με την έρευνα του διευθυντή Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Αθανάσιου Γκάνα. Κι αυτό γιατί η συγκεκριμένη παραμόρφωση και σε τέτοια ταχύτητα προκαλείται συνήθως με σεισμούς άνω των 6,5 Ρίχτερ.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η βόρεια και η νόται ακτή του Κορινθιακού Κόλπου απομακρύνονται μεταξύ τους με ετήσιο ρυθμό έως 15 χιλιοστών. Η περιοχή του Ξυλοκάστρου μέχρι Αλεποχώρι «ανοίγει» κατά ένα εκατοστό το χρόνο. Από την περιοχή του Αιγίου, ο Κόλπος καταγράφει παραμόρφωση περίπου 1,5 εκατοστό το χρόνο!

Γι′ αυτό και είναι πολύ σημαντικό να ερευνηθεί κατά πόσο τα ευρήματα της παραμόρφωσης υποδηλώνουν επερχόμενους ισχυρούς σεισμούς.Ή αν απλώς εξελίσσεται κάποιο τοπικό γεωλογικό φαινόμενο, όπως σημειώνει ο κ. Γκάνας.
Από την πλευρά του, ο δρ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος, διευθυντής Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, σημειώνει ότι στην επιστημονική έρευνα διεθνώς για τους προσεισμούς έχει παρατηρηθεί πως και οι μικρότερης έντασης σεισμοί έχουν προσεισμούς. Και όχι μόνο οι μεγάλοι.
«Αν και τα πρώτα 24ωρα εξελίσσονται ομαλά, ωστόσο δεν μπορούμε να πούμε ότι ο σεισμός στον Κορινθιακό των 4,7 Ρίχτερ ήταν ο κύριος. Η προσεισμική ακολουθία ενός μεγάλου σεισμού μπορεί να προηγηθεί μερικές μέρες μέχρι και μήνες. Πρέπει να δούμε πώς εξελίσσεται για να καταλήξουμε», αναφέρει ο δρ. Παπαδόπουλος. Ο οποίος συμπληρώνει ότι μέσα από την ενόργανη παρατήρηση σχεδόν ενός αιώνα της σεισμικής δραστηριότητας στον Κορινθιακό έχει καταγραφεί ότι σε 17 μεγάλους σεισμούς άνω των 5,5 Ρίχτερ, οι 12 είχαν προσεισμική δραστηριότητα.
«Αυτή η έξαρση μικρών σεισμών που καταγράφεται στον Κορινθιακό από τις 25 Δεκεμβρίου και κορυφώθηκε στις 31 Δεκεμβρίου με το σεισμό των 4,7 Ρίχτερ είναι κάτι που μας προβληματίζει και είμαστε επιφυλακτικοί», σημειώνει ο δρ. Παπαδόπουλος. Τονίζοντας παράλληλα πως ο τελευταίος σεισμός έγινε στην παράκτια περιοχή κοντά στην κωμόπολη της Θίσβης. Ανάμεσα δηλαδή από τις δύο μεγάλες εστίες σεισμών: Αυτή του 1970 που έδωσε 6,2 Ρίχτερ στην περιοχή Αντίκυρα κοντά στην Ιτέα και του σεισμού των Αλκυονίδων το 1981 με 6,7 Ρίχτερ.
Ποιο θα ήταν το κόστος αν γίνει ένας μεγάλος σεισμός στον Κορινθιακό;
Ο Γεράσιμος Χουλιάρας, Ερευνητής Σεισμολογίας στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, αναφέρει πως ο Κορινθιακός Κόλπος παρακολουθείται εδώ και 30 χρόνια από σεισμογράφους. Επειδή όμως υπάρχει μεγάλη σεισμική δραστηριότητα και παραμόρφωση, δεν υπάρχει κρατικός σχεδιασμός για το μεγάλο σεισμικό κίνδυνο της περιοχής.


«Το υψηλότατο κόστος ενός μεγάλου σεισμού στον Κορινθιακό δεν έχει εκτιμηθεί», δηλώνει ο κ. Χουλιάρας. Επισημαίνοντας ότι από το 1981 που καταγράφηκε ο τελευταίος μεγάλος σεισμός στην περιοχή αλλά και από το 1999 και το σεισμό της Πάρνηθας, δεν υπάρχει σοβαρή αντισεισμική θωράκιση. Κι αυτό παρά τον τριπλασιασμό της δόμησης και την επιβάρυνση που έχουν υποστεί εκατοντάδες χιλιάδες κτίρια από τους μεγάλους σεισμούς. Ο κόσμος δεν έχει πλέον λεφτά να επιδιορθώσει ό,τι πρέπει, συμπληρώνει.
«Τα κτίρια σκοτώνουν και όχι οι σεισμοί», είναι το μήνυμα του κ. Χουλιάρα. Ο οποίος καταλήγει λέγοντας: «Στα χρόνια της κρίσης οι έλεγχοι έχουν μείνει στάσιμοι και τα κτίρια είναι τρωτά σε ισχυρό σεισμό».

20 σχόλια :

Ανώνυμος είπε... Best Blogger Tips

Ενα ακομη γνωστο και ανησυχητικο στοιχειο ειναι οτι τα κτηρια εχουνε "μνημη" και "κρατανε" στον φερωντα οργανισμο τους φθορες, ρωγμωσεις, ζημιες. Πχ, αν ενα κτηριο αντεξει και δεν πεσει σε ενα σεισμο των 6,5 ριχτερ εχοντας ομως επιβαρυνθει σκελετικα, μπορει ενδεχομενως να καταρρευσει, καταπονημενο οπως θα ειναι, σε εναν μελλοντικο σεισμο ακομη και των 5 ριχτερ, εαν και εφοσον στο μεταξυ δεν επισκευασθει καταλληλως..

Ανώνυμος είπε... Best Blogger Tips

«Τα κτίρια σκοτώνουν και όχι οι σεισμοί»

Ανώνυμος είπε... Best Blogger Tips

Στον 2.22 ως σεισμολόγος-Κορινθιολόγος τί απαντάς Παυλάρα? Συμφωνάς ή διαφωνάς?

Ανώνυμος είπε... Best Blogger Tips

Επειδή έχω δει σε τι άθλια κατάσταση είναι πολλά κτίρια της παραλίας ,καλό θα είναι με το πρώτο τρίξιμο ,τρέξιμο και απομάκρυνση από το κτίριο ,το θεωρώ βέβαιο ότι η παραλία Λουτρακιου δεν θα έχει την τύχη του 1981.Καποιες επισκευές που έγιναν τότε δεν είχαν την επιμέλεια που έπρεπε,έχω προσωπική άποψη διότι μια από της δραστηριοτητες μου είναι και η ενίσχυση κτιρίων από το 1981 μεχρι σήμερα.

Ανώνυμος είπε... Best Blogger Tips

Ενα περιεργο πραγμα εκεινο το πλοιο που εκανε ερευνες στη θαλασσα μολις εφυγε αρχισαν οι σεισμοι τυχαιο δε νομιζω

Ανώνυμος είπε... Best Blogger Tips

9:14."Στο πρωτο τριξιμο, τρεξιμο και απομακρυνση απο το κτιριο". Αν φυσικα προλαβουμε αγαπητε φιλε...

Αντρέας Λέκκας Ουαλία είπε... Best Blogger Tips

Είπαμε το πλοίο έκανε τρύπα να μπούνε οι τσούχτρες!!Ρε παιδες η περιοχή είναι σεισμογενεις τη το ψάχνετε. Ο σεισμός του 81 Καλό έκανε που σταμάτησαν οι πολυκατοικίες και δεν θα είχαμε και το Καζίνο αφού έπεσε ο Απόλλωνας και η Περαχωρα έγινε ωραίο και νέο χωριό με τα σπίτια που χτίστηκαν. Τίποτα δεν είναι τυχαίο σε τούτη τη ζωή

Ανώνυμος είπε... Best Blogger Tips

10:46 μ.μ. Κριμα τα τοσα πανεμπιστημια που πηγες θα πρεπει να ξερεις οτι για να βγει πετρελαιο και οτι ερευνες γινονται σε θαλασσια περιοχη το τρυπανι τρυπαει το βυθο με αποτελεσμα να ενεργοποιουνται οι πλακες ετσι και στην Κεφαλλονια που εγινε ο σεισμος ψαχνανε τοτε για πετρελαιο και ανοιξε και κανενα βιβλιο τις προκοπης να μαθεις και τη ειναι το HAARP δεν ειμαι τοσο σπουδαγμενος οπως εσυ αλλα γνωριζω μερικα πραγματα

Αντρέας Λέκκας Ουαλία είπε... Best Blogger Tips

Είπα και εγώ δεν θα μου απαντηση ο "τσιλιαδορος"έτσι θα σε λέω τώρα, σαν του τσιλιαδορους που περιμένουν στην γωνία. Επιδη δεν έχω και πολλή όρεξη σήμερα μόνο θα σου πω δεν έχω πάει πανεπιστήμια. Για τους δύο γιους μου έχω πάει σε μερικά. Ανωτατατη ζαχαροπλαστικη έχω σπουδάσει στο Ζογκα και στο Βαρελα. Και από γεωτρήσεις και τέτοια δεν γνωρίζω. Αστείο είπα για της τσούχτρες και το έκανες θέμα. Να φοράς κράνος και το βράδυ που κοιμασε μην κάνει κάνα σεισμό και φας κάνα σοφά στο κεφάλι

Ανώνυμος είπε... Best Blogger Tips

7:34 μ.μ. Ποιά πανεπιστήμια? Τις τόσες pubs εννοείς.

Ανώνυμος είπε... Best Blogger Tips

Ποιά πανεπιστήμια; Τις pubs εννοείς. Θα μπερδεύτηκες ε;

Αντρέας Λέκκας Ουαλία είπε... Best Blogger Tips

Σας χρειάζεται κάνα κούνημα από σεισμό μπας και έρθει ο εγκέφαλος σας στα ίσια

Ανώνυμος είπε... Best Blogger Tips

Μην ανησυχείς νταμαζάκο για μας...
Και εσείς εκεί θα πάτε από κυκλώνα (storm..)
Ή από tsunami όπου θα σας έλθει από τον Ατλαντικό...!

Ανώνυμος είπε... Best Blogger Tips

κούνα κούνα κούνα, ξεκώλησε το ριμάδι Ανδρέα μου. Αει ξανακόλλα το τώρα.

Αντρέας Λέκκας Ουαλία είπε... Best Blogger Tips

Κουνηματα σεισμού εννοείς η τίποτα αλλά κουνηματα γιατί έχουν αλλάξει οι καιροί

Ανώνυμος είπε... Best Blogger Tips

Ρωτα τον uncle greenguard να σου το απαντησει

Αντρέας Λέκκας Ουαλία είπε... Best Blogger Tips

Πες το πρασινοφρουρο να το καταλάβουν και οι άλλοι. Ο uncle Paul είναι straight του έχετε πει τόσα άλλα σε αυτό πεσατε έξω

Ανώνυμος είπε... Best Blogger Tips

2:58 μ.μ. Τί να σου κάνω ρε Αντρέα, που δίνεις κι ωραίες απαντήσεις ενίοτε, όπως αυτή εδώ. Και επειδή υποκλίνομαι στην ωραία σου και έξυπνη απάντηση, δεν θα συνεχίσω. Το καλό καλαμπούρι αρέσει σε όλους μας.

Αντρέας Λέκκας Ουαλία είπε... Best Blogger Tips

Αυτό είναι καλό καλαμπουρι. Τίποτα περισσότερο όχι ξεκατίνιασμα τα. Να γελάμε στα σχόλια γιατί χιούμορ διαθετουμε όλοι

Ανώνυμος είπε... Best Blogger Tips

Όχι όλοι βρε Αντρέα. Δες για παράδειγμα τον μπαρμπα-τσέρουλα με τα θαμπά γυαλιά...μονίμως!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιό σας...

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το loutrakiblog.gr δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια.

 
Powered by Blogger