Google Analytics

Σάββατο, 12 Ιανουαρίου 2019

Γιατί είναι σημαντικό να τρώμε φυτικές ίνες και δημητριακά κάθε μέρα

Όσοι τρώνε κάθε μέρα πολλές φυτικές ίνες και πλήρη δημητριακά (ολικής άλεσης), έχουν μικρότερο κίνδυνο για διάφορες χρόνιες μη μεταδοτικές ασθένειες και είναι γενικά πιο υγιείς, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη, που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ)...
Η έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση ποσότητας τουλάχιστον 25 γραμμαρίων φυτικών ινών τη μέρα σχετίζεται με μια μείωση κατά 15% ως 30% στην πρόωρη θνησιμότητα από οποιαδήποτε αιτία, σε σχέση με όσους τρώνε μικρές ποσότητες τέτοιων διαιτητικών ινών.

Ειδικότερα, η κατανάλωση άφθονων φυτικών ινών σχετίζεται με μια μείωση κατά 16% ως 24% του κινδύνου για στεφανιαία νόσο, εγκεφαλικό, διαβήτη τύπου 2 και καρκίνο του παχέος εντέρου. Επίσης σχετίζεται με μικρότερο σωματικό βάρος και χαμηλότερο επίπεδο χοληστερίνης μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Για κάθε αύξηση κατά οκτώ γραμμάρια στην καθημερινή κατανάλωση φυτικών ινών, μειώνεται κατά 5% ως 27% ο κίνδυνος καρδιοπάθειας, διαβήτη τύπου 2 και καρκίνου του παχέος εντέρου, ενώ υπάρχει καλύτερη προστασία έναντι εγκεφαλικού και καρκίνου του μαστού.

Επίσης, κάθε αύξηση κατά 15 γραμμάρια στην καθημερινή κατανάλωση δημητριακών ολικής άλεσης οδηγεί σε μείωση κατά 2% ως 19% της πρόωρης θνησιμότητας, της στεφανιαίας νόσου, του διαβήτη τύπου 2 και του καρκίνου του παχέος εντέρου. Τα πλήρη δημητριακά είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, κάτι που εξηγεί την προστατευτική δράση τους.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Τζιμ Μαν του Πανεπιστημίου του Οτάγκο της Νέας Ζηλανδίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet, αξιολόγησαν (μετα-ανάλυση) όλες τις διαθέσιμες έρευνες (συνολικά 243 μελέτες) που έχουν γίνει έως τώρα σε όλο τον κόσμο σχετικά με τις φυτικές ίνες και τα πλήρη δημητριακά.

Οι περισσότεροι άνθρωποι διεθνώς καταναλώνουν λιγότερα από 20 γραμμάρια φυτικών ινών τη μέρα, ενώ η νέα μελέτη -που θα οδηγήσει σε νέες συστάσεις από τον ΠΟΥ- συμβουλεύει 25 ως 30 γραμμάρια καθημερινά, ενώ ακόμη η μεγαλύτερη ποσότητα προσφέρει έξτρα όφελος για την υγεία.

Η νέα μελέτη βρήκε επίσης ότι η διατροφή με φαγητά που έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο, παρέχει περιορισμένη προστασία μόνο έναντι του διαβήτη τύπου 2 και του εγκεφαλικού. Οι τροφές αυτές μπορεί να περιέχουν σάκχαρα, κορεσμένα λίπη και νάτριο (αλάτι), πράγμα που μειώνει το όφελός τους για την υγεία.

Αντίθετα, όπως επισημαίνει η νέα μελέτη, οι ωφέλειες από τις φυτικές ίνες και τα πλήρη δημητριακά είναι πιο ξεκάθαρες. «Τα οφέλη των ινών για την υγεία υποστηρίζονται από έρευνες τουλάχιστον 100 ετών», δήλωσε ο Μαν.

Αν και η μελέτη δεν δείχνει ότι οι ίνες ενέχουν κάποιους κινδύνους, οι ερευνητές επεσήμαναν ότι η μεγάλη κατανάλωσή τους μπορεί να έχει παρενέργειες για όσους έχουν χαμηλά επίπεδα σιδήρου ή άλλων ιχνοστοιχείων, επειδή οι φυτικές ίνες και τα πλήρη δημητριακά μπορούν να ρίξουν κι άλλο το επίπεδο του σιδήρου στον οργανισμό.

Εκτός από τα πλήρη δημητριακά, πολλές φυτικές ίνες υπάρχουν στα όσπρια, στα λαχανικά και στα φρούτα.

 newsbeast.gr

20 σχόλια :

Ανώνυμος είπε... Best Blogger Tips

Τα δημητριακά και γενικώς οι φυτικές ίνες βοηθούν πολύ και την καλή λειτουργία του εντέρου, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας, διότι έχω τονίσει πολλάκις και σε κάποιον συμπολίτη μας εδώ πως ο γέρος πάει ή από πέσιμο ή από...δέσιμο. Ελένη, την πολύ πολύ καλησπέρα και τα φιλιά μου στον Ανδρέα, τον κύριο Κώστα και τον Τάσο που έχουμε καιρό να τον ακούσουμε.

Ανώνυμος είπε... Best Blogger Tips

Δεν τα ξέρεις και πολύ καλά κα νίτσα..
Πάει και από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου..
Που να τα ξέρεις εσύ αυτά..
Και που τέτοια χαρά για σένα στα σκλσ…!?

Ανώνυμος είπε... Best Blogger Tips

2:28 Το σκόρδο κάνει καλό. Γιαυτό, συνέχεια ο μπακαλιάρο σκορδαλιά, έτσι? Τώρα εξηγείται. Αλλά κόψε και το ρημαδοτσιγάρο. Παφ-πουφ όλη την ώρα. Θέλε τα και πάθε τα. Συν Αθηνά και χείρα κίνει.

Ανώνυμος είπε... Best Blogger Tips

Ο μπακαλιάρος σκορδαλιά έχει πολλές φυτικές ίνες?

Ανώνυμος είπε... Best Blogger Tips

Καλά δεν το πήρατε το μήνυμα με το τι έχω πάθει τώρα τελευταία...!?
Μα πως...? σας έστειλα και φώτο...!!?
Η νίτσα μας δεν το είδε..??

Ανώνυμος είπε... Best Blogger Tips

Περαστικά σου! Εσύ κόμπαζες στο παρελθόν εδώ μέσα πως με τα λεφτά που έχεις δώσει για το τσιγάρο όλα τα χρόνια, θα είχες δική σου πολυκατοικία. Σου επιβάλαμε εμείς να καπνίζεις? Τόσες αντικαπνιστικές καμπάνιες δεν σε συγκίνησαν εσένα που βλέπεις μπροστά για την χώρα, σεισμούς κλπ αλλά όχι για τον εαυτόν σου? Εγώ πάντως ειλικρινά σου εύχομαι περαστικά και μακάρι να βάλεις μυαλό κόβοντας το τσιγάρο ειδεμή θα είσαι άξιος της μοίρας σου. Ελένη.

Ανώνυμος είπε... Best Blogger Tips

Βρε τι μας λες? Καπνίζεις σαν φουγάρο, πίνεις σαν άλογο, και ξενυχτάς μέχρι τα χαράματα πίνοντας, καπνίζοντας και βλέποντας τα αστέρια μέσα από το τηλεσκόπιο. Καλά δεν του λέω βρε Αντρέα? Δεν θέλουμε το κακό του αλλά εμείς του φταίμε ή το κεφάλι του που είναι πιο ξερό κι από τα Άριστα Ματσάγγου με την άσωτη ζωή που κάνει? Κώστας

ΑντρεαςΛεκκαςΟυαλλια⭐️⭐️⭐️⭐️ είπε... Best Blogger Tips

Καλησπερα στην Παρέα 😎

Ανώνυμος είπε... Best Blogger Tips

Αμήν να γίνει καλά ο πρασινοφρούραρχος γιατί τον θέλουμε δυνατό στις εκλογές που έρχονται.

Ανώνυμος είπε... Best Blogger Tips

Κάποτε ένας εξηντάρης ρώτησε τον γιατρό του…
Πότε θα πεθάνω.. δεν καπνίζω-πίνω-κοιμάμαι νωρίς κτλ
από το σαράντα μου….
Πόσο θα ζήσω .. ? και ο γιατρός του απαντά..
Εσύ έχεις πεθάνει από τα σαράντα σου..
αλλά δεν το ξέρεις…!!
Για αυτό όχι μαθήματα τέτοια σε μένα…
Ξέρω τι έκανα-τι κάνω- τι πρόκειται να γίνει….!
Τι να μου πείτε εσείς εμένα βρε ζωύφια..!?

Ανώνυμος είπε... Best Blogger Tips

Τι λες βρε? Αυτό που είπες είναι ανέκδοτο, εδώ μιλάμε για την πραγματικότητα. Ευχές για καλή ανάρρωση σου δώσαμε όλοι και δεν τις δέχεσαι. Για Όνομα του Θεού και της Παναγίας!!! Είπαμε και κάποιες χρήσιμες συμβουλές που δεν τις βγάλαμε από το μυαλό μας, αλλά τις λένε οι γιατροί. Για καρδιά, πρώτη αιτία, κάπνισμα. Για καρκίνους το ίδιο. Για αλτσχάϊμερ το ίδιο. Για εγκεφαλικά, το ίδιο. Εσύ θες να βγάλεις την ιατρική επιστήμη ψεύτικη? Ωραία. Άσε τα χάπια και πήγαινε στην κυρά μας την μαμή να σε κάνει καλά με τα ματζούνια. Συνέχισε να τρως τηγανιτό μπακαλιάρο, να καπνίζεις σας π...ης, να κοιμάσαι την ώρα που ο κοσμάκης σηκώνεται για να ξεκινήσει τη μέρα του και να πίνεις μέχρι κιρρώσεως ήπατος. Εδώ είσαι, εδώ είμαστε. Εσύ θα μας κάνεις να βγάλουμε από την ναφθαλίνη το σκούρο μας κοστούμι πολύ νωρίτερα! Συνέχισε έτσι, το λοιπόν. Βρε Αντρέα, τί έχει στο κεφάλι του αυτός? Σπανακόριζο έχει? Το ευχαριστώ για τις ευχές μας είναι να μας πει και ζωύφια. Κώστας

ΑντρεαςΛεκκαςΟυαλλια⭐️⭐️⭐️⭐️ είπε... Best Blogger Tips

Στο σχόλιο σου το 1054 σου βγάζω το καπέλο !Απο τα ποιο ωραία που έχεις γράψει και 100%σωστος !!

Ανώνυμος είπε... Best Blogger Tips

Αυτός στο ανέκδοτο δεν ήταν 70άρης και βάλε, όπως λένε εδώ, αλλά 60άρης. Επίσης, από τι έπασχε αυτός και πήγε στον γιατρό? Ρωτάω γιατί ίσως συγκρίνεις ανόμοια πράγματα. Φυσικά, περί πραγμάτων μιλάμε. Τάσος, με την καλησπέρα μου σε όλη την κομπανία.

Ανώνυμος είπε... Best Blogger Tips

Οι άντρες που καπνίζουν λένε οι γιατροί δεν μπορούν να αποδώσουν και στο κρεβάτι. Γιαυτό το έκοψα εδώ και 2 χρόνια και έχω δει άλλη ζωή. Ο ραβανίς

Ανώνυμος είπε... Best Blogger Tips

Εφόσον έκοψες το τσιγάρο και αισθάνεσαι καλλίτερα...
Ελα τώρα να μας πάρεις ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο..!?

Ανώνυμος είπε... Best Blogger Tips

Βρε Αντρέα, δεν είναι πλάκα αυτό!!!!!! Μην τον παροτρύνεις στην καταστροφή του, γιατί αυτουνού δεν του κόβει και πολύ (ούτε λίγο δηλαδή, αλλά τέλος πάντων). Με το να τον ενθαρρύνεις, τον τελειώνεις. Με διαγνωσμένο οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου πρέπει να προσέχει. Πλάκα-πλάκα, αλλά όχι και να τον χάσουμε από ανοησίες του. Μα χαζομάρα δεν είναι να πάει από τηλεσκόπιο ο καψερός? Εσύ για μπάϊ-πας τον πας σούμπιτο, μετά θα του ζητήσει ο γιατρός κανα χοντρό φακελάκι κι εκεί να δω αν θα κάνει μαγγιές και δεν θα το δώσει. Μωρέ θα το δώσει και θα του φιλήσει και το...χέρι του γιατρού. Πρόσεχε ανθυπίλαρχε! Ακολούθησε υγιεινό τρόπο ζωής για να σε χαρούμε και στο καρναβάλι που επέρχεται.

ΑντρεαςΛεκκαςΟυαλλια⭐️⭐️⭐️⭐️ είπε... Best Blogger Tips

Που είχες χαθεί αδερφε Ραβανις ?😮

Αντρέας Λέκκας Ουαλλια ☆☆☆☆ είπε... Best Blogger Tips

Για το περιστατικό με το γιατρό είπα το μπράβο όχι για τα άλλα. Πάντως θα του αφιερώσω το τραγουδάκι της μιας και μοναδικής Ρίτας "Αν κάνω άτακτη ζωή δικός μου είναι λογαριασμος"!Άστους να λένε" αρχηγε "κατά βάθος όλοι θέλουν το καλό σου και σε θέλουμε μαζί μας για πολλά ακόμα χρονιά αλλά να ακούς και τις συμβουλές μας για το καλό σου τα λένε τα παιδιά. Καλησπέρα πέρα ως πέρα ☆

Ανώνυμος είπε... Best Blogger Tips

Εδώ είμαι φίλε Αντρέα. Μου αρέσει πολύ αυτός ο διάλογος εδώ. Καλά δεν καταλαβαίνει πως πάει ντουγρού για κιλλίβαντα πυροβόλου ο άλλος?

Ανώνυμος είπε... Best Blogger Tips

Τώρα το είδα. Βάλε το δάχτυλό σου στην πρίζα για να γίνεις ο ίδιος ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιό σας...

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το loutrakiblog.gr δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια.

 
Powered by Blogger