Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ποινική δίωξη σε Δούρου – Ψινάκη για το Μάτι! Αδικήματα που φθάνουν ως και δέκα χρόνια φυλακή

- Advertisement -

Ποινική δίωξη σε βάρος 20 ανθρώπων για την τραγωδία στο Μάτι άσκησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας.

Μεταξύ αυτών που διώκονται είναι η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, ο δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης, ο δήμαρχος Ραφήνας Ευάγγελος Μπουρνούς, ο πρώην γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης και στελέχη της Πολιτικής Προστασίας της ΕΛ.ΑΣ., της Πυροσβεστικής καθώς στον 65χρονο που ευθύνεται για την έναρξη της φωτιάς στο Νταού Πεντέλης.

Οι διώξεις σε βάρος των 20 ατόμων είναι σε βαθμό πλημμελήματος, όπως προβλέπει ο νόμος και αφορούν σε:

– Εμπρησμό από αμέλεια

– Ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή και διά παραλείψεως

– Σωματικές βλάβες κατά συρροή, δια παραλείψεως και από αμέλεια από υπόχρεους και μή.

Πρόκειται για αδικήματα για τα οποία ο νόμος προβλέπει ποινές ως πέντε χρόνια φυλάκισης που όμως μπορεί υπό εξαιρετικές περιστάσεις να φθάσουν ως και τα 10 χρόνια.

Η υπόθεση θα διαβιβαστεί σε ανακριτή, λόγω της σοβαρότητάς της και παρά το γεγονός ότι οι κατηγορίες είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα.

Παράλληλα, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών εξέδωσε απαλλακτική διάταξη για τέσσερα άτομα τα ονόματα των οποίων είχαν αναφερθεί σε μηνυτήριες αναφορές συγγενών θυμάτων και θυμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εισαγγελείς έχουν εντοπίσει ευθύνες και πριν την φονική πυρκαγιά και κατά τη διάρκεια αυτής.

Ειδικότερα, ευθύνες επιρρίπτουν για έλλειψη συντονισμού, σωρεία παραλείψεων και λαθών κατά την αντιμετώπιση της πύρινης λαίλαπας από Πυροσβεστικό Σώμα, ΕΛΑΣ, Περιφέρεια, τους δύο Δήμους της περιοχής (Ραφήνα, Μαραθώνα) και την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Κατά τη διάρκεια της πολύμηνης εισαγγελικής έρευνας και μέσα από τις 350 καταθέσεις συγγενών θυμάτων, θυμάτων και πολλών άλλων διαπιστώθηκε «απόλυτη ασυνεννοησία και κατάρρευση του συστήματος».

Την έρευνα διενέργησαν ο πρώην προιστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλίας Ζαγοραίος και οι εισαγγελείς πρωτοδικών Νίκος Φιστόπουλος και Κώστας Σπυρόπουλος.

difernews.gr

- Advertisement -

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Αν έχουν ευθύνη ναι! να πληρώσουν.Όμως ευθύνη έχουν σίγουρα, όλοι αυτοί που έδωσαν άδεις οικοδόμησης χωρίς να έχουν πάρει το παραμικρό μέτρο ασφάλειας ή ότι άλλο θα έπρεπε, σε μια περιοχή όπως το πανέμορφο Μάτι.Κάποτε ο Τρίτσης κατέθεσε ένα συγκεκριμένο χωροταξικό-πολεοδομικό νομοσχέδιο που περιλάμβανε κ τη συγκεκριμένη περιοχή.Το αποτέλεσμα? Τον ξήλωσαν από υπουργό, κ έχει μείνει στην μνήμη όλων, ο κόσμος από το υπουργείο, να τον χειροκροτεί όταν έφευγε…..

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog