Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Ρύθμιση 120 δόσεων: Δείτε πότε ανοίγει η πλατφόρμα για χρέη σε Εφορία και Ασφαλιστικά Ταμεία

- Advertisement -

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η ρύθμιση οφειλών προς τον ΕΦΚΑ σε έως 120 μηνιαίες δόσεις.

Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι η διαδικασία να ξεκινήσει εντός του Απριλίου και να ενταχθούν σε αυτήν όσο το δυνατόν περισσότεροι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες με χρέη προς τα πρώην Ταμεία ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΟΓΑ.

Τα βήματα για τη ρύθμιση των οφειλών προς τον ΕΦΚΑ:

Η διαδικασία επανυπολογισμού της αρχικής οφειλής με κούρεμα λόγω του νέου τρόπου υπολογισμού των εισφορών θα αφορά περίπου 560.000 οφειλέτες από τον πρώην ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ.

Τα παλαιά χρέη από το 2002 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016 θα υπολογιστούν εκ νέου με το νέο σύστημα, δηλαδή με βάση το πραγματικό φορολογητέο εισόδημα που δήλωνε στην Εφορία ο οφειλέτης, τη χρονική περίοδο κατά την οποία δημιουργήθηκαν.

Η ρύθμιση θα είναι αυτοτελής για τις ασφαλιστικές οφειλές προς τον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ, ανεξαρτήτως των διαδικασιών του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Θα εξαιρούνται μόνο εκείνοι για τους οποίους έχει ολοκληρωθεί η ένταξη στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, θα γίνεται με τρία απλά βήματα μέσα από την ηλεκτρονική εφαρμογή του ΕΦΚΑ και του ΚΕΑΟ.

Η ρύθμιση θα αφορά σε ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ανέργους, πολίτες δηλαδή οι οποίοι έκλεισαν τα βιβλία τους κι έχουν σωρεύσει ένα χρέος το οποίο θέλουν να ρυθμίσουν. Ο αριθμός των δόσεων θα διαμορφώνεται με βάση το ελάχιστο ποσό δόσης των 50 ευρώ.

Συνεπώς, για οφειλές από 6.000 ευρώ και άνω, όλοι όσοι ενταχθούν θα μπορούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε 120 δόσεις. Για τους οφειλέτες του πρώην ΟΓΑ εξετάζεται μικρότερο ποσό δόσης, πιθανότατα τα 30 ευρώ.

Ειδικά για τις οφειλές των μη μισθωτών για το διάστημα από το 2002 έως το 2016 θα δίνεται το δικαίωμα επανυπολογισμού του χρέους, με βάση το νέο σύστημα υπολογισμού των εισφορών. Η επιλογή θα είναι εθελοντική, καθώς χαμηλότερες εισφορές οδηγούν και σε χαμηλότερες συντάξεις.

Θα ρυθμίζονται οι βεβαιωμένες μέχρι την 31/12/2018 οφειλές, συνεπώς οι ασφαλισμένοι οφείλουν να καταβάλουν χωρίς καθυστέρηση τις εισφορές Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2019, ως βασική προϋπόθεση για να ενταχθούν στη ρύθμιση.

Περίπου 78.000 μη μισθωτοί άνω των 62 ετών δεν μπορούν να πάρουν σύνταξη σήμερα λόγω οφειλών. Οι 50.000 από αυτούς είναι πρώην ελεύθεροι επαγγελματίες του ΟΑΕΕ, ηλικίας 62 ετών και άνω, και οφείλουν σωρευτικά περίπου 3 δισ. ευρώ. Αλλοι περίπου 30.000 αγρότες έχουν ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές οφειλές ύψους 300 εκατ. ευρώ.

cnn.gr

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog