Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Αν αυτή είναι η υπαρκτή Αριστερά αλίμονο στη Δημοκρατία

- Advertisement -

Αν η αριστερά «λύνει» τα προβλήματα με τη βία ή τις κυβερνητικές δολιχοδρομίες τότε «αλίμονο για τη δημοκρατία», τονίζει μιλώντας στο liberal.gr o πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος λίγες ώρες μετά την διακοπή του συνεδρίου της συνομοσπονδίας και τα όσα έγιναν στην Καλαμάτα όπου είχε προγραμματιστεί η διεξαγωγή του. Ταυτόχρονα ασκεί κριτική αφήνει αιχμές για «υπόγειες διαδρομές» του ΠΑΜΕ με την κυβέρνηση με στόχο να πληγούν τα συνδικάτα.

Ιδιαίτερα επικριτικός ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ δηλώνει ότι είχε ζητηθεί να υπάρξει προστασία από την ΕΛΑΣ αφού ήταν γνωστές οι προθέσεις του ΠΑΜΕ που οργανωμένα κινήθηκε όπως διαπιστώθηκε τελικά, αλλά τελικά όλοι αδιαφόρησαν. Μάλιστα αναφέρει πως είχε ενημερωθεί η πολιτική και φυσική ηγεσία της αστυνομίας, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αλλά και η εισαγγελία Πρωτοδικών Καλαμάτας χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Τα όσα έγιναν τις ημέρες που είχε προγραμματιστεί το συνέδριο είναι ενδεικτικά για την κατάσταση που επικρατεί. Κυρίως για την ανοχή της πολιτείας που για τον Γιάννη Παναγόπουλο «φάνηκε πως υπάρχουν υπόγειες διαδρομές του συνδικαλιστικού βραχίονα του ΚΚΕ με την Κυβέρνηση με στόχο να πλήξουν τα συνδικάτα. Έχουν όπως φαίνεται μια ταύτιση… επιδιώξεων».

Σχετικά με τα επεισόδια αναφέρει πως οι εικόνες είναι χαρακτηριστικές και αποκαλύπτει πως έχουν κάνει το γύρο του κόσμου μέσα από όσα είδαν και κατέγραψαν οι αντιπροσωπείες συνδικάτων του εξωτερικού που είχαν προσκληθεί να μετάσχουν στις διεργασίες.

Παράλληλα δηλώνει πως η ΓΣΕΕ προτίθεται να προβεί σε όλες τις νόμιμες ενέργειες δεδομένες και τις κρατικής απραξίας και εκφράζει την ανησυχία του για τις εξελίξεις αν και σημειώνει πως ευτυχώς η σημερινή διοίκηση διαθέτει χρόνο ως προς τη θητείας της.

Συνέντευξη στον Τάσο Ευαγγελίου

– Είδαμε αυτή τη φορά στο συνέδριο της ΓΣΕΕ να επιχειρείται παρέμβαση από το ΠΑΜΕ με τρόπο που προκαλεί ερωτήματα. Τι συνέβη; Υπήρξε προστασία από την πλευρά της πολιτείας;

μΠραγματικά αυτό είναι το κυρίαρχο που πρέπει να δούμε. Η βία και η τρομοκρατία, σε κάθε δημοκρατική κοινωνία πρέπει να είναι καταδικαστέες, αλλά πρέπει να μας απασχολήσει και το κατά πόσο τελικά πολίτες που ασκούν τα νόμιμα δικαιώματά τους τυγχάνουν της προστασίας που παρέχει ο νόμος. Στην περίπτωση του συνεδρίου της ΓΣΕΕ στην Καλαμάτα αυτό όχι μόνο δεν συνέβη αλλά, αντιθέτως, αμφισβητήθηκε, επι της ουσίας, αν μπορούμε να ασκούμε τα δημοκρατικά δικαιώματά μας όπως αυτό του εκλέγειν και εκλέγεσαι.

Και μάλιστα σε μια νόμιμη, και το τονίζω, μαζική και αναγνωρισμένη συνδικαλιστική οργάνωση. Κοιτάξτε το να συζητούν κάποιοι αν τα συνδικάτα είναι καλά ή κακά, αν η ΓΣΕΕ είναι καλή ή κακή είναι κατά τη γνώμη μου περιττό στην παρούσα φάση. Δεν είναι αυτό το ερώτημα. Αυτό μπορεί να κριθεί και να απαντηθεί από τα ίδια τα μέλη καταψηφίζοντας τις ηγεσίες. Πλέον όμως μετά από όσα έγιναν αυτό που πρέπει να τεθεί και να απαντηθεί είναι αν μια οργάνωση που πληροί όλες τις προϋποθέσεις του νόμου έχει την προστασία του νόμου. Η περίπτωση του συνεδρίου μας και των όσων έγιναν δεν πρέπει απλά να προβληματίσει πρέπει να οδηγήσει σε λύση.

Οφείλω πάντως να δηλώσω πως μετά από όσα έγιναν και με αφορμή τη στάση της Πολιτείας φάνηκε πως υπάρχουν υπόγειες διαδρομές του συνδικαλιστικού βραχίονα του ΚΚΕ με την Κυβέρνηση με στόχο να πλήξουν τα συνδικάτα. Έχουν όπως φαίνεται μια ταύτιση… επιδιώξεων. Και οι δύο ενοχλούνται από δημοκρατικά ελεύθερα ανοιχτά αγωνιστικά συνδικάτα.

– Μέσα από ανακοινώσεις και προαναγγελίες ξέρατε πως θα υπάρξουν αυτά τα γεγονότα.

Ακριβώς, για αυτό ενημερώσαμε την πολιτική και τη φυσική ηγεσία της ΕΛΑΣ, την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και την εισαγγελία Πρωτοδικών Καλαμάτας. Είχαμε ζητήσει την έννομη προστασία. Εμείς δεν είμαστε άνθρωποι να αυτοδικήσουμε. Ούτε θα βάζαμε τους συνέδρους να πάρουν ξύλα και κοντάρια και να αντιπαρατεθούν με αυτούς που ήρθαν με σκοπό να σταματήσουν δημοκρατικές διαδικασίες έχοντας τα ανάλογα «εργαλεία».

Υπάρχει άλλωστε πολύ υλικό, ήδη έχει κυκλοφορήσει, που δείχνει και πως κινήθηκαν και τι έκαναν αλλά και ποιος τελικά ήταν ο στόχος τους. Εισέβαλαν μέχρι και στο Μέγαρο Χορού της Καλαμάτας που γινόταν η εκδήλωση προς τιμήν του συνεδρίου αν και επρόκειτο για μια πολιτιστική εκδήλωση. Οι εικόνες να σπρώχνονται και να να προπηλακίζονται γυναίκες και άνθρωποι ηλικιωμένοι είναι χαρακτηριστικές. Εμείς ως ηγεσία της ΓΣΕΕ δεν τολμούσαμε να διανοηθούμε ποτέ ότι θα φτάναμε σε αυτά τα σημεία.

Ζητήσαμε την έννομη προστασία αλλά δυστυχώς η αστυνομία ήταν απούσα. Από την πλευρά της ήταν απούσα και η πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου παρότι είχε ενημερωθεί για το σοβαρό ενδεχόμενο να υπάρξουν ανάλογες καταστάσεις. Και θέλω να τονίσω ότι όχι απλά καταγγέλλουμε τη στάση αυτή, αλλά είμαστε διατεθειμένοι να προχωρήσουμε και σε ενέργειες που προβλέπει η νομοθεσία της χώρας μας.

– Το ΠΑΜΕ διαφοροποιείται από τη ΓΣΕΕ, γιατί ταυτόχρονα εμπλέκεται στις εξελίξεις εντός της συνομοσπονδίας;

Εδώ ανοίγει ένα άλλο κεφάλαιο. Το ΠΑΜΕ εφαρμόζει μια από παλιά τακτική. Είναι η τακτική του «και μέσα και έξω». Και «μέσα» στη ΓΣΕΕ όσο παρέχονται συνδικαλιστικές καλύψεις από αυτή θέλουν να είναι και «εκτός» για να εφαρμόζουν την πολιτική που το κόμμα τους υπαγορεύει. Κακά τα ψέματα στη χώρα μας τα συνδικάτα, μετά την Μεταπολίτευση, συγκροτήθηκαν με τη βοήθεια των κομμάτων κάτι που οδήγησε και στη χειραγώγηση τους. Όμως κάποια στιγμή άρχισαν να και να τάσσονται με κριτική στάση ακόμη και προς τα ίδια τα κόμματα που επιδιώκουν τη διαχείρισή τους.

Το ΠΑΜΕ όμως συνεχίζει να λειτουργεί ως ένας σκληρός βραχίονας του ΚΚΕ αφού ενδιαφέρεται αποκλειστικά και μόνο για τις τακτικές και τις επιλογές του κόμματος. Στο πλαίσιο αυτό κρατά και το «δίπορτο». Οι υπόλοιποι, στο όνομα της δημοκρατίας στο όνομα της οργανωτικής ενότητας του συνδικαλιστικού κινήματος, δεν έχουμε προβεί ποτέ σε διοικητικό μέτρο αλλά τελικά αυτό το εκλαμβάνουν ως αδυναμία.

Δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά, η δημοκρατία δεν έχει πολλούς τρόπους να αμυνθεί και σίγουρα κανείς από αυτούς που διαθέτει δεν συνδέονται με τη βία και την τρομοκρατία. Είναι τρόποι καταδικαστέοι και εντάσσονται στις αντιλήψεις αυτών που είναι εχθροί της.

– Είστε συνδικαλιστής πολλά χρόνια. Έχετε δει ανάλογες καταστάσεις;

Όχι τέτοιες καταστάσεις δεν έχουν ξανασυμβεί. Πάντα υπήρχαν αντιρρήσεις, από όλες τις παρατάξεις, αλλά ποτέ δεν αμφισβητήθηκε ένα συνέδριο και φυσικά ποτέ δεν επιχειρήθηκε η δια της βίας διάλυσή του. Μίλησαν για λαθροθηρία αλλά υπάρχουν δικλείδες για να διαπιστωθεί αν αυτό συμβαίνει. Εδώ βρεθήκαμε μπροστά στο φαινόμενο να θέλει το ΠΑΜΕ να επιβάλλει ποιοι θα συμμετάσχουν στο συνέδριο. Ήθελαν για παράδειγμα, να μη λάβουν μέρος μεγάλες οργανώσεις όπως για παράδειγμα η Πανελλήνια Ναυτεργατική Ομοσπονδία που όλοι ξέρουμε τι εκπροσωπεί. Εκπροσωπεί τον ναυτικό κόσμο της χώρας. Δεν πρέπει αυτοί να συμμετέχουν;

Αυτό που έγινε όπως σας είπα δεν έχει συμβεί ξανά και δεν το έχω δει πουθενά, ειδικά στις χώρες της Ευρώπης. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να σας πως ότι εκτεθήκαμε σε διεθνές επίπεδο αφού στο συνέδριο της ΓΣΕΕ είχαν κληθεί να λάβουν μέρος αντιπροσωπείες ξένων χωρών. Είχαμε 50 αντιπροσωπείες από όλο τον κόσμο που δυστυχώς είδαν, βίωσαν αλλά και κατέγραψαν τη βία και τους προπηλακισμούς. Το γεγονός αυτό δεν εκθέτει μόνο τα συνδικάτα. Εκθέτει τη χώρα μας. Εκθέτει την ίδια τη δημοκρατία.

– Ακούμε συχνά ότι υπάρχει και άλλη αριστερά με αφορμή τα όσα έχει κάνει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Λέγεται πως δεν είναι αυτή η πραγματική Αριστερά αλλά μια άλλη. Ποια είναι αυτή η Αριστερά; Αυτή που είδαμε στο συνέδριό σας;

Ζητάτε από έναν άνθρωπο που είναι γνωστή η πολιτική του ταυτότητα να κάνει κριτική, αλλά ειλικρινά θέλω να σας πω κάτι μετά από όσα έγιναν. Αν αυτή είναι η υπαρκτή αριστερά τότε αλίμονο και για τη δημοκρατία. Αν τελικά η αριστερά λύνει τα προβλήματα με τη βία και τις απειλές ή ακόμη χειρότερα με τις κυβερνητικές δολιχοδρομίες τότε δεν ξέρω τι να πω. Μόνο ότι με αυτόν τον τρόπο αμαυρώνονται αγώνες που έχουν γίνει στο παρελθόν.

Προσωπικά ταύτιζα την Αριστερά με αγώνες για δημοκρατία και κοινωνική προκοπή. Όχι με αγώνες για μικρο-εξουσιαστικές λογικές και υπεράσπιση αναχρονιστικών αντιλήψεων.

liberal

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog