Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Η Ευρώπη βάζει στο στόχαστρο YouTube και Google News για τα ψηφιακά πνευματικά δικαιώματα

- Advertisement -

Νέους κανόνες στην αγορά βάζει η Ευρώπη με την οδηγία για τα ψηφιακά πνευματικά δικαιώματα, βάζοντας στο στόχαστρο τους αμερικανικούς κολοσσούς της τεχνολογίας, που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη.

Η νέα Οδηγία επιδιώκει να υποχρεώσει τους γίγαντες του Διαδικτύου όπως το YouTube ή το Google News να καταβάλουν στους δημιουργούς περιεχομένου (καλλιτέχνες, μουσικούς, ηθοποιούς αλλά και δημοσιογράφους, την αμοιβή που τους οφείλουν πραγματικά.

Μετά από τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των διαπραγματευτών πριν από ένα περίπου μήνα (13 Φεβρουαρίου), το σχέδιο Οδηγίας θα επηρεάσει τις μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες, όπως το YouTube της Google, το Google News ή το Facebook, καθότι θα τους υποχρεώσει να αμείβουν σωστά δημιουργούς για τη δουλειά τους, από την οποία αποκομίζουν τεράστια κέρδη.

Οι πλατφόρμες «τσεπώνουν» όλα τα οφέλη

Μέχρι σήμερα, οι πλατφόρμες «τσεπώνουν» όλα τα οφέλη, ενώ οι καλλιτέχνες, οι εκδότες ειδήσεων και οι δημοσιογράφοι βλέπουν τη δουλειά τους να κυκλοφορεί ελεύθερα, ενώ στην καλύτερη περίπτωση λαμβάνουν πολύ μικρή αμοιβή.

Στόχος λοιπόν είναι οι μεγάλες online πλατφόρμες να αποζημιώνουν δημοσιογράφους και καλλιτέχνες όταν χρησιμοποιούν έργα τους.

Τι προβλέπει η νέα οδηγία

Η νέα Οδηγία δεν επηρεάζει καθόλου τους ιδιώτες χρήστες. Οι χρήστες θα μπορούν να ανεβάζουν περιεχόμενο σε διαδικτυακές πλατφόρμες και οι εν λόγω πλατφόρμες θα συνεχίσουν να μπορούν να φιλοξενούν το εν λόγω περιεχόμενο, εφόσον σέβονται το δικαίωμα των δημιουργών σε δίκαιη αμοιβή. Επί του παρόντος, οι διαδικτυακές πλατφόρμες ανταμείβουν τους δημιουργούς σε εθελοντική βάση και μόνο σε πολύ περιορισμένο βαθμό, διότι δεν φέρουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενο που φιλοξενούν και ως εκ τούτου, δεν έχουν κίνητρο να συνάψουν συμφωνίες με κατόχους δικαιωμάτων.

Πιο “χαλαρή” η οδηγία για τις νεοφυείς πλατφόρμες

Η Οδηγία, όπως συμφωνήθηκε, περιλαμβάνει ειδικές διατάξεις που υποχρεώνουν τα κράτη-μέλη να προστατεύουν την ελεύθερη φόρτωση και κοινοποίηση έργων για σκοπούς παράθεσης, κριτικής, σχολιασμού, γελοιογραφίας, παρωδίας ή μίμησης. Η πιο προφανής συνέπεια των διατάξεων αυτών είναι ότι θα συνεχίσει να είναι δυνατή η χρήση διαδικτυακών memes και αρχείων GIF. Στην πραγματικότητα, χάρη στις διατάξεις αυτές, η χρήση τους θα είναι ακόμη πιο ασφαλής απ’ ό,τι στο παρελθόν, δεδομένου ότι προηγουμένως η προστασία των εν λόγω έργων εξασφαλιζόταν με διάφορες εθνικές νομοθεσίες, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αποκλίσεις μεταξύ των κρατών μελών.

Η Οδηγία θα είναι πιο “χαλαρή” όσον αφορά τις νεοφυείς πλατφόρμες. Οι πλατφόρμες που είναι νεότερες των 3 ετών, έχουν ετήσιο κύκλο εργασιών κάτω των 10.000.000€ και μέσο μηνιαίο αριθμό μοναδικών επισκεπτών κάτω των 5.000.000, θα υπόκεινται σε πολύ ελαφρύτερες υποχρεώσεις σε σχέση με τις μεγάλες και καθιερωμένες πλατφόρμες.

Τέλος, αν και η Οδηγία έχει ως στόχο να βοηθήσει όλους τους δημιουργούς να έχουν ισχυρότερη διαπραγματευτική θέση όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο οι διαδικτυακές πλατφόρμες χρησιμοποιούν το έργο τους, κατά κύριο λόγο θα επωφεληθούν οι μικρότεροι φορείς.

 

Πηγή: dikastiko.gr

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog