Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Πανελλήνιες: Αυτές είναι οι «πράσινες» σχολές εισαγωγής χωρίς εξετάσεις

- Advertisement -

Βελτιώσεις και τροποποιήσεις αναμένονται στο πολύπλοκο εξεταστικό σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ, προκειμένου αυτό να προχωρήσει χωρίς προβλήματα. Μέχρι στιγμής, τέσσερα φαίνονται να είναι τα «αγκάθια» του νέου συστήματος.

Όπως άλλωστε παραδέχθηκε και ο ίδιος ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, λέγοντας χαρακτηριστικά (αναφερόμενος στο γεγονός ότι προς το παρόν ο βαθμός του απολυτηρίου δεν θα υπολογίζεται για την εισαγωγή): «Θέλουμε πρώτα να εδραιωθεί αυτό το σύστημα -άρα θα δίνουμε συγκεκριμένες οδηγίες, θα κάνουμε τις μελέτες μας αφού δούμε τις εξετάσεις- και όταν αυτό καθιερωθεί και εδραιωθεί, τότε θα αρχίσουμε να μετράμε τους βαθμούς του απολυτηρίου ως μέρος της βαθμολογίας για την εισαγωγή».

Οι τέσσερις γρίφοι

1. Πράσινες (ελεύθερης πρόσβασης) και κόκκινες (εισαγωγής με Πανελλαδικές) σχολές:

Ένα από τα ζητήματα που προκύπτουν είναι με ποια κριτήρια θα κάνουν τις επιλογές τους στο μηχανογραφικό, οι μαθητές της Γ’ Λυκείου και κυρίως αυτοί που έχουν χαμηλές βαθμολογίες. Θα δηλώνουν αυτό που πραγματικά θέλουν να σπουδάσουν ή θα επιλέγουν σχολές με πολύ χαμηλές βάσεις μόνο και μόνο για να εισαχθούν κάπου χωρίς Πανελλαδικές; Και θα μπορούν να ανταποκριθούν στις πανεπιστημιακές ανάγκες ή θα καταλήγουν αιώνιοι φοιτητές.

Σήμερα, τα τμήματα που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν «πράσινα» είναι 99, σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ, στα οποία πέρυσι εισήχθησαν με βαθμούς κάτω της βάσης, δεκάδες υποψήφιοι (δηλαδή ακόμα και 4.000 ή 5.000 μόρια).

2. Απολυτήριες εξετάσεις σε επίπεδο διεύθυνσης κατεύθυνσης και όχι σε κάθε σχολείο ξεχωριστά

Με την αλλαγή αυτή το σύστημα των απολυτήριων εξετάσεων καθίσταται πιο αντικειμενικό και αδιάβλητο όχι όμως και δίκαιο καθώς ο βαθμός δυσκολίας των θεμάτων θα διαφέρει από δήμο σε δήμο, όπως αντίστοιχα και η βαθμολόγηση. Εφόσον -σύμφωνα με το υπουργείο- από το 2021 οι βαθμοί του απολυτηρίου θα μετρούν για την εισαγωγή στα ΑΕΙ, αυτό δημιουργεί πρόβλημα.

3. Πρώτο μηχανογραφικό για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου τον Οκτώβρη

Τα αποτελέσματα θα βγαίνουν τον Νοέμβριο, κάτι που σημαίνει ότι οι υποψήφιοι θα αρχίζουν την προετοιμασία τους για τις εισαγωγικές εξετάσεις και μετά κάποιος θα διακόπτει εάν έχει δηλώσει σχολή ελεύθερης πρόσβασης και αποφασίσει να εισαχθεί σε αυτή χωρίς εξετάσεις.

4. Κατάργηση του 5ου μαθήματος

Η δυνατότητα να δηλώνουν σχολές δύο πεδίων, καταργείται και πλέον οι υποψήφιοι πρέπει να κάνουν πιο προσεκτικές επιλογές. Δεν ανακοινώθηκε η κατανομή των σχολών στα επιστημονικά πεδία. Άρα πώς θα επιλέγει ο υποψήφιος επιστημονικό πεδίο όταν δεν θα γνωρίζει ποιες σχολές περιλαμβάνει;

cnn.gr

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!

Περιεχόμενα άρθρου

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog