Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

ΠΟΜΙΔΑ: Για να δώσουν το επίδομα ενοικίου, βάζουν πρόστιμο 100 ευρώ στους ιδιοκτήτες κατοικιών

- Advertisement -

Με επιστολή που υπογράφει ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς προς την ΑΑΔΕ υποστηρίζει πως για να λάβουν οι δικαιούχοι το επίδομα ενοικίου θα κληθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων να πληρώσουν 100 ευρώ πρόστιμο.

Συγκεκριμένα αναφέρει «Ενόψει της εφαρμογής των διατάξεων της ΚΥΑ Δ13οικ.10747/256 περί επιδότησης ενοικίου, πολλοί ενοικιαστές προκειμένου να την εισπράξουν, αξιώνουν από τους ιδιοκτήτες (εκμισθωτές) τη σύνταξη και υπογραφή αναδρομικών (από 1.1.2019) παρατάσεων των μισθωτικών συμβάσεων. Όμως η κατάθεση σήμερα, συμβάσεων παράτασης στην εφαρμογή της ΑΑΔΕ με αναδρομική ισχύ από 1.1.2019, επισύρει πρόστιμα ύψους 100€ σε βάρος των εκμισθωτών, καθώς θεωρείται εκπρόθεσμη».

Παράλληλα προτείνει «Θα συμφωνήσετε μαζί μας ότι είναι κοινωνικά άδικο, να πληρώνουν οι ιδιοκτήτες πρόστιμα προκειμένου να διευκολύνουν τους ενοικιαστές τους να εισπράξουν την επιδότηση ενοικίου. Για το λόγο αυτό παρακαλούμε να λάβετε υπόψη σας τα εξής:

1. Η αρχική μίσθωση κύριας κατοικίας έχει εκ του νόμου ελάχιστη τριετή διάρκεια, υποχρεωτική και για τα δύο μέρη ακόμη και αν έχει συμφωνηθεί για βραχύτερο χρονικό διάστημα ή για αόριστο χρόνο (άρθρο 2 παρ. 1 Νόμου 1703/1987 (ΦΕΚ Α145) & παρ. 5 του αρ. 1 του ν. 2235/1994).

2. Σύμφωνα με τον Αστικό Κώδικα, αν έχει λήξει το συμβόλαιο και ο ενοικιαστής παραμένει στο ακίνητο τότε θεωρείται ότι η μίσθωση έχει ανανεωθεί για αόριστο χρόνο (άρθρο 611 του Αστικού Κώδικα: «Η μίσθωση που συνομολογήθηκε για ορισμένο χρόνο λογίζεται ότι ανανεώθηκε για αόριστο χρόνο, αν μετά την παρέλευση του χρόνου που συμφωνήθηκε ο μισθωτής εξακολουθεί να χρησιμοποιεί το μίσθιο και ο εκμισθωτής το γνωρίζει και δεν εναντιώνεται»).

3. Εφόσον συνεπώς όλες οι ισχύουσες μισθώσεις έχουν αυτόματη τριετή αρχική διάρκεια και στη συνέχεια παρατείνονται σιωπηρά και αυτόματα επ΄αόριστο ενόσω οι συμβαλλόμενοι δεν έχουν αντίρρηση, είναι παράνομη η επιβολή προστίμου για δήθεν παράλειψη καταχώρησης συμφωνίας παράτασης ήδη ισχύουσας και καταχωρημένης μίσθωσης.

4. Επιπλέον είναι σαφές ότι ουδεμία υφίσταται νομική υποχρέωση του εκμισθωτή να υπογράψει και καταχωρήσει οπωσδήποτε παράταση μιας μίσθωσης, ιδιαίτερα μάλιστα αν αποτέλεσμα θα είναι ο μεν ενοικιαστής να εισπράξει το επίδομα, ο δε ιδιοκτήτης να πληρώσει και πρόστιμο 100€ για αυτό!!!

Για τους λόγους αυτούς σας παρακαλούμε να διευκρινίσετε άμεσα με απόφαση ή εγκύκλιό σας ότι:

1. Δεν απαιτείται νέα καταχώρηση στην ΑΑΔΕ για τις νεώτερες μισθώσεις, ήτοι όσες έχουν καταχωρηθεί στην εφαρμογή της ΑΑΔΕ με χρόνο έναρξης μετά την 1.10.2016. Πρόκειται για μισθώσεις που δεν έχουν συμπληρώσει ακόμη την τριετή νόμιμη διάρκειά τους και καλύπτουν ολόκληρο το διάστημα μέχρι την 30.9.2019.

2. Για τις παλαιότερες μισθώσεις, που έχουν συμπληρώσει την τριετία και έχουν ανανεωθεί σιωπηρά επ’ αόριστον, να μην επιβάλλονται πρόστιμα στους εκμισθωτές που καταχωρούν στην εφαρμογή της ΑΑΔΕ την ανανέωσή τους, για όσο διάστημα υποβάλλονται οι αιτήσεις για τη χορήγηση του επιδόματος ενοικίου.

3. Γενικότερα το εμπρόθεσμο της υποβολής στην εφαρμογή της ΑΑΔΕ, της παράτασης κάθε παλαιότερης μίσθωσης κύριας κατοικίας, θα πρέπει να κρίνεται με βάση την ημερομηνία της νέας συμφωνίας παράτασης και όχι την ημερομηνία λήξης του συμβατικού χρόνου στην οποία ανατρέχει.

iefimerida.gr

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog