Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Όλη η ομιλία του Γ. Πετρίτση στους Αγίους Θεοδώρους

- Advertisement -

Όλη η ομιλία του Γεωργίου Π. Πετρίτση στην ημερίδα που διοργάνωσε η Τ.Ε της Νέας Δημοκρατίας των Αγίων Θεοδώρων στις 25-7-10 με θέμα “Καλλικράτης και Οικιστική Ανάπτυξη”
ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ – ΟΙΚΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Η διοικητική αναδιάρθρωση της χώρας μέσω του σχεδίου «Καλλικράτης» για την νέα αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της αποκεντρωμένης διοίκησης, μπορεί να αποτελέσει μια ιστορική τομή στην αυτοδιοικητική και αναπτυξιακή εξέλιξη της χώρας μας.
Αναμφίβολα η αναδιάρθρωση αυτή επηρεάζει και τον χωροταξικό – πολεοδομικό σχεδιασμό κάθε νέου δήμου που δημιουργείται με τον νέο σχέδιο.
Τα τελευταία χρόνια στην παγκόσμια κοινότητα εμφανίστηκαν μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα και όχι μόνο. Η κλιματική αλλαγή, η υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων, η κακοποίηση του φυσικού περιβάλλοντος, η αστική μανία που διέπει τα μεγάλα αστικά κέντρα έχουν ως αποτέλεσμα να χειροτερεύουν τις συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων, υποβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής των πολιτών.

Για την επίλυση αυτών των προβλημάτων δημιουργήθηκε η έννοια της βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης η οποία και στηρίζεται στο δίπτυχο : προστασία περιβάλλοντος και οικονομία. Δηλαδή δεν αναφερόμαστε μόνο στην προστασία των φυσικών πόρων αλλά και στην ικανοποίηση των κοινωνικών – οικονομικών αναγκών που αφορούν την απασχόληση, την ανεργία κλπ .

Η ανάπτυξη νέων αντιλήψεων για τα προβλήματα αυτά μας οδήγησαν στην εξέταση νέων παραμέτρων για την εξεύρεση εργαλείων με σκοπό την αναβάθμιση του σχεδιασμού των πόλεων .

Ζητήματα που έχουν να κάνουν με την διαμόρφωση μιας μορφολογικής και αισθητικής εικόνας του οικιστικού περιβάλλοντος, στην προστασία πολιτιστικών στοιχείων αναφοράς, την ανάπτυξη κοινωνικών δομών της πόλης, την καλύτερη αξιοποίηση των ελεύθερων χώρων, την χρήση νέων μεθόδων και τεχνολογιών που δημιουργούν συνθήκες ανάπτυξης μιας δόμησης πιο φιλικής στο περιβάλλον με ενεργειακή απόδοση είναι αυτονόητα για κάθε πλέον πολίτη.

Στην διάρκεια των σπουδών μου στο ΕΜΠ στο τμήμα των πολιτικών μηχανικών είχα την τύχη να έχω καθηγητή έναν μεγάλο έλληνα δάσκαλο, τον Θεοδόση Τάσιο τον κορυφαίο καθηγητή μπετόν στην Ελλάδα τα τελευταία 50 χρόνια .
Η φράση κλειδί που χρησιμοποιούσε ήταν : «ο καλός μελετητής μηχανικός δεν είναι αυτός που μελετά μια ασφαλή κατασκευή αλλά αυτός που μελετά μια ασφαλή αλλά ταυτόχρονα και μια οικονομική κατασκευή». Δηλαδή δεν έχει νόημα να δημιουργήσω μια κατασκευή γιγαντιαίων διαστάσεων για την πλήρη αντισεισμικότητα της κατασκευής και να εξοντώσω ταυτόχρονα οικονομικά τον ιδιοκτήτη. Πρέπει να υπάρχει πάντα ο σωστός σχεδιασμός για το βέλτιστο αποτέλεσμα ασφάλειας και οικονομίας ταυτόχρονα.

Την αναφορά αυτή την κάνω για να καταδείξω την βασική αρχή που πρέπει να έχουν όλες οι μελέτες που εκπονούνται σε όλα τα επίπεδα του πολεοδομικού σχεδιασμού.
Αρχές που και θα προσφέρουν ισόρροπη και χωρική ανάπτυξη αλλά ταυτόχρονα να αντιμετωπίζει και ορθολογιστικά τις στεγαστικές ανάγκες των πολιτών.

Το ΓΠΣ /ΣΧΟΟΑΠ ( Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο και Σχέδιο Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης) έχει ως κύριο στόχο την ρύθμιση των πόλεων, των οικισμών και καλύπτουν μια διευρυμένη γεωγραφική περιοχή η οποία κατά κανόνα συμπίπτει με τα όρια των διευρυμένων με το σχέδιο ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ νέων Δήμων.
ΤΟ ΣΧΟΟΑΠ αποτελεί ένα νέο εργαλείο σχεδιασμού με το Ν. 2508/97 και αποτελεί ΓΠΣ του μη αστικού χώρου εφ’ όσον οι αντίστοιχοι οικισμοί είναι μικρότεροι των 2000 κατοίκων.
Με βάση τα στοιχεία του προαναφερθέντος Νόμου επιτυγχάνεται ταυτόχρονα η ρύθμιση του χώρου και στις εντός αλλά και στις εκτός σχεδίου πόλεως περιοχές, έτσι ώστε η ικανοποίηση αναγκών ένταξης περιοχών σε σχέδια ή προς πολεοδόμηση ζώνες να εξισορροπείται με τις απαιτούμενες ρυθμίσεις προστασίας του χώρου, δηλαδή στην ουσία συνιστούν τοπικό χωροταξικό σχεδιασμό παρέχοντας το πλαίσιο για την χωρική οργάνωση όλου του διευρυμένου δήμο .

Στην περιοχή μας δυστυχώς και τα 2 ΓΠΣ των δήμων Λουτρακίου-Περαχώρας και Αγίων Θεοδώρων έχουν μείνει πίσω.

Στο Δήμο Λουτρακίου-Περαχώρας μόλις πριν 15 ημέρες αναρτήθηκε η 2η φάση του ΓΠΣ με τις προβλεπόμενες χρήσεις σε όλα τα όρια του υπάρχοντος Καποδιστριακού δήμο , οριοθετώντας χρήσεις , αρτιότητες στις εκτός σχεδίου περιοχές καθώς και όρους δόμησης.
Όμως επειδή όλες αυτές οι διαδικασίες απαιτούν σημαντικό χρόνο για να ολοκληρωθούν και ήδη έχουμε αργήσει πάρα πολύ, εκτιμώ ότι απαιτείται συνεχής και συντονισμένη προσπάθεια καθώς και πίεση σε όλα τα εμπλεκόμενα όργανα γνωμοδότησης και λήψης αποφάσεων ώστε να ολοκληρωθούν γρήγορα όλες οι διαδικασίες.
Στου Αγίους Θεοδώρους το ΓΠΣ θα έλεγα ότι έχει παγώσει αφότου έχει
εκπονηθεί η Α΄φάση ενώ έχει ανατεθεί η Β φάση και απαιτείται εξίσου σημαντική προσπάθεια για την ολοκλήρωση του.

Σε όλον αυτό το γενικό σχεδιασμό και την οικιστική ανάπτυξη μέσα σε πλαίσια κανόνων και περιορισμών υπάρχει η γνωστή « παθογένεια» της Ελληνικής επικράτειας που στο νέο διευρυμένο δήμο υπάρχει σε αφθονία και δεν είναι άλλη από την αυθαίρετη δόμηση.
Ένα φαινόμενο που ταλανίζει εδώ και 50 περίπου χρόνια όλη την χώρα που δημιουργήθηκε από την ανετοιμότητα της πολιτείας να ικανοποιήσει τις στεγαστικές ανάγκες μεγάλου αριθμού μετακινούμενων πολιτών.
Με λίγα λόγια η αυθαίρετη πολεοδομική πρωτοβουλία αντικατέστησε την έλλειψη εθνικής στρατηγικής πολιτικής .
Για την αποφυγή της αυθαίρετης δόμησης πρέπει :
1. Άμεση ολοκλήρωση των ΓΠΣ με δυνατότητα πολεοδόμησης μέρους των οικισμών που υπάρχει αυθαίρετη δόμηση
2.Ολοκλήρωση του κτηματολογίου
3.Ταχύτερη διαδικασία για εντάξεις σε σχέδια πόλεως
4.Αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης σε επιστημονικό προσωπικό και χρήση των νέων τεχνολογιών
5.Αλλαγή νοοτροπίας των πολιτών που θεωρούν και ίσως να έχουν και δίκιο ότι κάνω σήμερα θα νομιμοποιηθεί αύριο αφού η ίδια η πολιτεία πολλές φορές εδώ και δεκαετίες εκτιμά το ζήτημα της αυθαίρετης δόμησης ως πολιτικό ζήτημα, η οποία επιζητά την πολιτική ομηρία κάτω από την ενδεχόμενη νομιμοποίηση καλύπτοντας ταυτόχρονα και την αδυναμία τήρησης του θεσμικού πλαισίου μέσα από ένα διαβρωμένο πολλές φορές κρατικό μηχανισμό.

Όμως για να είμαστε αισιόδοξοι και να επιτύχουμε στόχους πρέπει να προσπαθήσουμε πολύ και αυτό είναι και ένα δικό μου προσωπικό στοίχημα για το νέο διευρυμένο Δήμο Λουτρακίου-Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων

1. Να επιταχύνουμε τις διαδικασίες ολοκλήρωσης των 2 ΓΠΣ τα οποία με τον πιθανώς νέο χωροταξικό σχεδιασμό με τον σχέδιο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ να χρειάζονται επανεξέταση στο σύνολο του νέου δήμου. Μόνο με αυτό το εργαλείο στα χέρια μας θα σταματήσει η ανεξέλεγκτη δόμηση όλων των χρήσεων παντού, αφού καθορίζει επακριβώς όλες τις θεσμοθετημένες ζώνες για κάθε είδους οικοδομική δραστηριότητα. Χωρίς αυτό το εργαλείο η κάθε δημοτική αρχή όσο και να προσπαθεί για περαιτέρω αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών δεν θα τα κατάφερε , εκτιμώ (και πιστέψτε με ότι έχω την γνώση λόγω της ενασχόλησης μου 8 χρόνια στα έδρανα του Νομαρχιακού Συμβουλίου και εισηγητής προς έγκριση ή μη από το Ν.Σ δεκάδων Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) ότι πρέπει να δώσουμε αυτή την δημαρχιακή θητεία όλη μας την προσπάθεια για να ολοκληρωθούν και εγκριθούν τα 2 ΓΠΣ αν θέλουμε να επιτύχουμε το γενικότερο καλό αυτού του τόπου.
2. Να ενισχύσουμε με επιστημονικό προσωπικό, το ήδη λειτουργών εδώ και 17 χρόνια πολεοδομικό γραφείο στο Λουτράκι, ώστε να μπορεί γρήγορα να προχωρά και το κομμάτι των χωροταξικών σχεδιασμών αλλά και να προλαμβάνει την αυθαίρετη δόμηση, όπως επίσης πρέπει να ενισχυθεί και η ήδη υπάρχουσα τεχνική υπηρεσία των Αγίων Θεοδώρων η οποία μέχρι σήμερα έχει δώσει άριστα δείγματα γραφής, ως μια πολύ καλά συγκροτημένη τεχνική υπηρεσία και δεν το λέω για να κολακέψω την δημοτική αρχή και τους υπαλλήλους, αλλά επειδή γνωρίζω πολύ καλά πως λειτουργούν όλες οι τεχνικές υπηρεσίες των Δήμων του Νομού Κορινθίας (αφού είχα την δυνατότητα ως Αντινομάρχης Κορινθίας στον τομέα των πολεοδομικών και τεχνικών θεμάτων να συνεργάζομαι μαζί τους) εκτιμώ ότι παρά την έλλειψη προσωπικού ανταποκρίνεται πλήρως στα καθήκοντα της.
3. Να υπάρξει άμεση τροποποίηση των όρων δόμησης στο κέντρο των Αγίων Θεοδώρων με μείωση του αριθμού των ορόφων ( το Λουτράκι το κατάφερε μεν αργά το 1994 αλλά περιέσωσε ότι δυνατόν μπορούσε)
4. Να δημιουργήσουμε δίκτυο γεωλογικών δεδομένων και στους Αγίους Θεοδώρους όπως έχει ξεκινήσει το Λουτράκι εδώ και 7 χρόνια περίπου, αφού αξιοποιήθηκε μελέτη του καθηγητή Κου Λέκκα που αφορούσε την εδαφολογική σύσταση όλης της περιοχής του σχεδίου πόλεως του Λουτρακίου και για την έκδοση οικοδομικής αδεία απαιτείται (εκτός των άλλων μελετών) πλέον υποχρεωτικά και η γεωλογική μελέτη, ας μην ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε σε μια έντονα σεισμογενή περιοχή .
5. Να σκεφθούμε πολύ σοβαρά την δημιουργία επιχειρηματικού πάρκου στην περιοχή, αυτή αφού αυτό θα επιλύσει πολύ σημαντικά προβλήματα σε ότι αφορά την επιχειρηματική- βιομηχανική δραστηριότητα, δίνοντας άλλο αέρα στην μορφή της βιομηχανικής περιοχής των Αγίων Θεοδώρων
6. Δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων σ’ όλα τα δημόσια κτίρια, ή τουλάχιστον αυτών που έχουν την κατάλληλη επιφάνεια, για πλήρη εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας
Δεν θέλω να σας κουράσω περισσότερο ,θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε πολλά ακόμα θέματα που απασχολούν την ανάπτυξη της περιοχή, για το πάρκιν, το κυκλοφοριακό, το δίκτυο ομβρίων , την λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού την αξιοποίηση του ορεινού όγκου των Γερανείων την ύδρευση της πόλεως και των οικισμών κλπ όμως επειδή πιστεύω αυτά ότι θα αναλυθούν αναλυτικά και εμπεριστατωμένα στο πρόγραμμα μας και επειδή η σημερινή ημερίδα αφορούσε την οικιστική ανάπτυξη, εκτιμώ ότι με τις προτάσεις του συνδυασμού μας ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΠΡΟΟΔΟΥ – ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ οριοθετούμε εκείνους τους στόχους που η επίτευξη τους θα δώσει εκείνη την δυναμική για να ξεφύγει όλος ο νέος διευρυμένος δήμος προς τα μπροστά.

Σας ευχαριστώ πολύ

- Advertisement -

8 ΣΧΟΛΙΑ

  1. "Να σκεφθούμε πολύ σοβαρά την δημιουργία επιχειρηματικού πάρκου στην περιοχή"… Και γιατί να μην το υποσχεθούμε κύριε Πετρίτση; Τι μας εμποδίζει; Όλοι ξέρουμε ότι κάτι τέτοιο στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε θα "έφτιαχνε" μερικές οικογένειες καθώς θα τους έδινε λίγο ψωμάκι…

  2. γιώργαρε είμαι μαζί σου γιατί είσαι γνήσιο παιδί,δουλευταράς,φτωχόπαιδο και θα πας καλά αν αποβάλλεις το παπαδαριό και τον μέντορά σου τον λάκη παπαφωτίου.πάντως μέχρι στιγμής είσαι ο νούμερο ένα να μπείς δεύτερη κυριακή αφού ο γέρου τα έκανε μαντάρα με την μαλακία που έστειλε στα δημ.σχόλια σχετικά με την ανωνυμία στα μπλογκς και πείραξε πολύ κόσμο που ασχολείται με διαδίκτιο όπως εμένα που τον πίστευα.θα μου πείς ότι επειδή ψηφίζω ΠΑΣΟΚ γιατί υποστηρίζω εσένα και όχι τον Κώστα Λογοθέτη;για τον απλό λόγο ότι τον Κώστα υποστηρίζει ο λαμογιοδημοσιογράφος του Παύλου και βγάζει ΠΟΛΎ ΒΡΩΜΙΆ όλη αυτή η υποστήριξη.
    peter

  3. όλοι οι κεντροδεξιοί ψηφίζουν τον άνθρωπό μας που είναι ο Γ.Πετρίτσης,πλέον ο αγώνας για να πέσει ο ανίκανος πρωθυπουργός θα κριθεί από τις δημοτικές και τις περιφερειακές εκλογές

  4. Ρε παιδιά διάβασα κάπου ότι στη συγκέντρωση ήταν και ο Γέρου. Αν είναι αλήθεια ήμαρτον!!! Έχει το θράσος και πηγαίνει και σε κομματικές εκδηλώσεις της Ν.Δ; Ποιοί του χαϊδεύουν τα αυτιά και γιατί, άραγε;;; Καλά το ΠΑΣΟΚ άπλωσε τα πλοκάμια του και στην Τ.Ε της Ν.Δ Αγ.Θεοδώρων;
    Αλλά ξέχασα έχει στο ψηφοδέλτιο τη Μαρία κι έτσι έγειρε προς τα δεξιά.!!!

  5. Εμπεριστατωμένη τοποθέτηση όσον αφορά την οικιστική ανάπτυξη. Είναι βέβαια στο αντικείμενό του. Μπράβο στο Γιώργο!
    Οι Αγιοθεοδωρίτες έχουμε πλέον πειστεί για την προσωπικότητα του Πετρίτση και τον στηρίζουμε με χίλια…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog