Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Φράγμα Δόξα όπως λέμε γεφύρι της Άρτας…

- Advertisement -

ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ η ολοκλήρωση του φράγματος Δόξα!

Είναι απίστευτο, κι όμως αληθινό! Το μεγάλο έργο του Φράγματος Δόξα στην περιοχή του Φενεού μπορεί να έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια, αλλά…οι αγρότες δεν μπορούν ακόμα να ποτίσουν τα χωράφια και τις καλλιέργειές τους. Χρόνια ολόκληρα χρειάστηκαν για να ολοκληρωθούν οι προσπάθειες και τα αιτήματα για το μεγάλο αυτό έργο, που έγινε με σκοπό την άρδευση των 20.000 περίπου στρεμμάτων που υπάρχουν στον κάμπο του Φενεού. Παρόλα αυτά και παρότι το έργο προχώρησε, η Ελληνική γραφειοκρατία και το «κώλυμα» της κρατικής μηχανής, αλλά και η αναλγησία των υπευθύνων, κρατούν το νερό μακριά από τις καλλιέργειες των αγροτών που…νόμιζαν ότι θα έλυναν ένα μακροχρόνιο πρόβλημά τους. Γιατί όμως υπάρχει αυτή η καθυστέρηση στην άρδευση; Γιατί απλούστατα, η συγκεκριμένη μελέτη που αφορά αποκλειστικά το τελευταίο μέρος του έργου για την άρδευση και τα δίκτυα, έχει επικαιροποιηθεί 4 φορές μέχρι σήμερα (!) και παρόλα αυτά παραμένει στις καλένδες! Το αποτέλεσμα βέβαια αυτής της καθυστέρησης το πληρώνουν οι αγρότες που δεν μπορούν να αρδεύσουν τα κτήματά τους κι αυτό είναι το κακό… Να βλέπουν το νερό να ρέει άφθονο και να αποτελεί μόνο διακοσμητικό στοιχείο προς το παρόν και να μην μπορούν να πάρουν για να ποτίσουν τις καλλιέργειές τους! Επιτέλους κάποια στιγμή, οι (δήθεν) αρμόδιοι του εκάστοτε υπουργείου θα πρέπει να σκεφτούν και να αναλογιστούν, ότι τα δικά τους λάθη και τις δικές τους παραλείψεις, τις «πληρώνει» στο τέλος ο απλός και φτωχός λαός ο οποίος δεν φταίει σε τίποτα…. Το έργο επιβάλλεται να ολοκληρωθεί, βάση της σχετικής σύμβασης από την Ε.Ε., ειδάλλως σε λίγο καιρό θα ξεκινήσουν τα πρόστιμα. Πάντως, τόσο ο Νομάρχης Ν. Ταγαράς, όσο και ο Δήμαρχος Φενεού Σ. Σταματόπουλος, εμφανίστηκαν απαισιόδοξοι για τη συνέχιση και την ένταξη του έργου…


Ν. Ταγαράς –Νομάρχης Κορινθίας:

«Εμείς από την πλευρά μας πιέσαμε γα να γίνουν οι συμπληρωματικές μελέτες και να επικαιροποιηθεί η μελέτη, με τη συνεργασία της τότε ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Με τις τελευταίες εξελίξεις δεν ξέρω αν θα υπάρξει τελικά και αν θα γίνει η χρηματοδότηση του έργου. Οι πληροφορίες που έχω πάντως, δεν είναι καλές… Το κρίσιμο σε αυτό το σημείο, είναι η ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ. Με την ένταξη του έργου, αυτομάτως θα γίνει και η αναπροσαρμογή του Φ.Π.Α. (αυτό είναι ένα καθαρά διαδικαστικό θέμα και δεν τίθεται καν ως πρόβλημα). Από κει και πέρα είναι καθαρά θέμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Πάντως, επιβάλλεται να κατασκευαστούν τα δίκτυα, βάσει αυτών που περιμένει η Ε.Ε., ώστε να είναι ολοκληρωμένο το έργο».


Σ. Σταματόπουλος – Δήμαρχος Φενεού:

«Τον Ιούλιο του 2007 έγινε η τελευταία επικαιροποίηση! Και τώρα λόγω αλλαγής ποσοστού Φ.Π.Α. κ.τ.λ. χρειάζεται και νέα επικαιροποίηση! Το έργο έπρεπε να είχε προχωρήσει και να είχε ολοκληρωθεί, γιατί σε λίγο θα αρχίζουν τα πρόστιμα από την Ε.Ε. Είναι προϋπολογισμού 17 εκ. ευρώ, αλλά φοβάμαι ότι λόγω Ασωπού, μήπως δεν το δημοπρατήσουν. Οι αγρότες πάντως της περιοχής το περιμένουν «πως και πως», ενώ έχουμε και ομόφωνες αποφάσεις των Δημοτικών συμβουλίων».

Πηγή: Korintiannews

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog