Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Οι λόγοι που ορισμένοι άνθρωποι χρειάζονται λιγότερο ύπνο…

- Advertisement -

Οι περισσότεροι από μας έχουμε ανάγκη από περίπου 8 ώρες νυχτερινού ύπνου για να έχουμε την καλύτερη δυνατή απόδοση στη διάρκεια της ημέρας. Ωστόσο οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι …
 … υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που μπορούν να κοιμηθούν μόλις 6 ή και λιγότερες ώρες και να ξυπνήσουν φρέσκοι και γεμάτοι ενέργεια.
Σίγουρα σας έχει τύχει να έχετε γνωρίσει άτομα που μπορεί να πέφτουν στο κρεβάτι στις 12 τη νύχτα και να σηκώνονται στις 6 το πρωί και παρόλα αυτά να μην ξυπνάνε κουρασμένοι ή με την αίσθηση ότι τους λείπει ύπνος.
«Τα άτομα αυτά έχουν πολύ μικρότερες απαιτήσεις ύπνου», εξηγεί η ερευνήτρια Ying-Hui Fu, καθηγήτρια νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο.
«Αποδεικνύεται κατά κάποιο τρόπο ότι είναι γενετικά προγραμματισμένα για να αρκούνται σε σχετικά λίγες ώρες ύπνου.»
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο ύπνος ελέγχεται από τουλάχιστον δύο διαδικασίες, μία που ονομάζεται κιρκαδιανός ρυθμός και καθορίζει το χρονοδιάγραμμα σχετικά με το πότε θα πάτε για ύπνο και πότε θα ξυπνήσετε. Η δεύτερη είναι μια ομοιοστατική διαδικασία, η οποία ρυθμίζει τη διάρκεια του ύπνου.
Αν και δεν είναι σίγουρη πόσοι άνθρωποι φέρουν μια τέτοια γενετική μετάλλαξη, η Ying-Hui Fu σημειώνει ότι είναι μάλλον σπάνια, αφού έχει εντοπιστεί σε ελάχιστα άτομα.
Για να κατανοήσουν πώς η γενετική μετάλλαξη επηρεάζει τον ύπνο , η Ying-Hui Fu και οι συνεργάτες της προχώρησαν σε γενετική τροποποίηση ποντικιών, έτσι ώστε να έχουν είτε δύο αντίγραφα του μεταλλαγμένου γονιδίου είτε μόνο ένα.
Σε σύγκριση με τα φυσιολογικά ποντίκια, τα ποντίκια με ένα μεταλλαγμένο γονίδιο κοιμούνταν περίπου 1,2 ώρες λιγότερο, και τα ποντίκια με δύο μεταλλαγμένα γονίδια κοιμούνταν 2,5 ώρες λιγότερο. Τα μεταλλαγμένα ποντίκια ανέκαμπταν ταχύτερα από τα φυσιολογικά ποντίκια από την έλλειψη ύπνου.
Τα αποτελέσματα του πειράματος θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη θεραπεία των διαταραχών του ύπνου, τονίζουν οι ερευνητές.
Επόμενος στόχος για την Ying-Hui Fu και τους συνεργάτες της είναι να καταφέρουν να βρουν άλλα γονίδια, που συνδέονται με την ομοιόσταση ύπνου.
«Αυτό είναι κάτι που μας δίνει μια ένδειξη ότι υπάρχει ένα γονίδιο που ρυθμίζει την ομοιόσταση ύπνου», δήλωσε η καθηγήτρια νευρολογίας. «Αφού εντοπίσουμε πολλά γονίδια, μπορούμε να πάρουμε μια εικόνα για το πώς δρα ο μηχανισμός ομοιόστασης ύπνου, πώς το σώμα μας ρυθμίζει την ποσότητα του ύπνου που χρειαζόμαστε».

Πηγή: typos.com

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog