Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Internet: Mια ακόμα χαμένη ελληνική ευκαιρία;

- Advertisement -

Ενας λόγος για να εξηγήσουμε το γιατί η Ευρωπαική Ενωση θέλει να επιβάλλει την πρόσβαση κάθε πολίτη της σε ευρυζωνική γραμμή Ιντερνετ και από την άλλη να εξοργιστούμε που ακόμα παλεύουμε με κακές γραμμές και ακόμα χειρότερες υπηρεσίες στην Ελλάδα.
Εχουμε χάσει πολλά τραίνα προόδου στο παρελθόν, μάλλον έρχεται η ώρα να χάσουμε ακόμα ένα. Γιατί το λέμε αυτό, θα πεις…

Γιατί πολύ απλά, όταν το Ίντερνετ ξεκίνησε την «καριέρα» του στα μέση της δεκαετίας του 1990, θεωρήθηκε ότι θα βελτίωνε σημαντικά τη διαφάνεια στις τιμές, θα έδιωχνε επιτέλους τους μεσάζοντες και θα έκανε τις αγορές να λειτουργήσουν αποτελεσματικότερα. Σχεδόν δεκαπέντε χρόνια μετά, οι μελέτες αποδεικνύουν πως τα πράγματα έχουν κάπως έτσι – και πως το «εφφέ του Ιντερνετ» είναι εντονότερο από εκείνο των κινητών τηλεφώνων, λίγα χρόνια πριν. Ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Οι πανεπιστημιακές μελέτες αποδεικνύουν περίτρανα πως το Ιντερνετ δεν ήρθε απλά για να μας δώσει τη δυνατότητα να ποστάρουμε διάφορα στο Facebook. Το Διαδίκτυο είναι ένα πολύτιμο εργαλείο ανάπτυξης. Μάλιστα η ευεργετική του επίδραση στην οικονομία μιας χώρας είναι μεγαλύτερη από εκείνη των κινητών τηλεφώνων. Το 2009, έρευνα της Παγκόσμιας Τράπεζας διαπίστωσε πως η αύξηση στη χρήση κινητών κατά 10% σε μια αναπτυσσόμενη χώρα σήμαινε περίπου αύξηση 0.8 μονάδων στο ακαθάριστο εθνικό προιόν ανά άτομο και 0.6 μονάδων στις ανεπτυγμένες χώρες. Για απλές τηλεφωνικές συνδέσεις Ιντερνετ, η αύξηση ήταν μεγαλύτερη: 1.1 μονάδες και 0.75 μονάδες αντίστοιχα. Οσο για τις γρήγορες ευρυζωνικές, η αύξηση ανέβαινε στις 1.4 και τις 1.2 μονάδες.

Προχωρώντας περισσότερο, ερευνητές του πανεπιστημίου του Harvard απέδειξαν πως στην περιοχή του ποταμού Νίγηρα στην Αφρική η χρήση κινητών έφερε πτώση των τιμών των προιόντων κατά 4% και αύξηση κερδών κατά 8% στον τομέα της αλιείας. Το σημαντικότερο είναι πως υπήρξε εξομάλυνση τιμών ανάμεσα σε κεντρικές και απομακρυσμένες περιοχές. Ακόμα μεγαλύτερη ήταν η επίδραση του Ιντερνετ εκεί, που βέβαια ακόμα ως υποδομή βρίσκεται σε εμβρυϊκό στάδιο στη Μαύρη Ηπειρο.

Αυτό για να καταλάβουμε και με νούμερα πόσο σημαντικό είναι να έχεις μια υποδομή της προκοπής στη χώρα που ζεις. Διότι ενώ το κινητό είναι ένα εύκολο μέσο, που ο καθένας μπορεί λίγο πολύ να αποκτήσει, το Ιντερνετ είναι ακόμα ακριβό και δυσπρόσιτο. Απαιτεί υποδομές, απαιτεί να αγοράσεις υπολογιστή και να πληρώνεις πάγιο σε γραμμή (πολύ μεγαλύτερο κόστος) και παράλληλα να έχεις κάποιες γνώσεις που σίγουρα δεν είναι για όλους. Όταν καταφέρουμε να το κάνουμε εύκολο και φτηνό, τότε θα έχουμε ένα ακόμα εργαλείο στα χέρια μας. Προς το παρόν βέβαια, προσπαθούμε να τα βγάλουμε πέρα με την κακή εξυπηρέτηση και τις κακές γραμμές, ενώ πολλές περιοχές της ελληνικής επαρχίας ακούν περί Ίντερνετ μόνο στα διαφημιστικά trailer…

Πηγή: Menslounge.gr

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog