Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Έλληνας γιατρός αφαιρεί όγκους από τους πνεύμονες με λέιζερ!

- Advertisement -

 Μια συσκευή λέιζερ που υπόσχεται να καταστρέψει τελείως καρκινικούς όγκους στους πνεύμονες, μεγάλους όσο σχεδόν ένα γραμματόσημο, χρησιμοποιεί ο έλληνας γιατρός, Γιώργος Λαδάς στη Βρετανία.

  Επικεφαλής θωρακοχειρουργός στο Βασιλικό Νοσοκομείο Μπρόμπτον (Royal Brompton Hospital) του Τσέλσι, ο κ. Λαδάς εφαρμόζει με αξιοσημείωτη επιτυχία τη μέθοδό του.

 Οπως αναφέρει σήμερα η εφημερίδα “Το Βήμα”, το λεγόμενο «λέιζερ των πνευμόνων», που κοστίζει περίπου 120.000 λίρες, «σημαδεύει» τους όγκους με ακτίνες φωτός που έχουν ενέργεια ισοδύναμη με 70 φούρνους μικροκυμάτων, ενώ επιτρέπει τη συντόμευση της επέμβασης και παραμονής στο νοσοκομείο, καθώς και την ταχύτερη ανάνηψη των ασθενών.

 Από το 1997 μέχρι σήμερα, ο έλληνας γιατρός είχε πραγματοποιήσει εκατοντάδες παραδοσιακές επεμβάσεις αφαίρεσης μεταστατικών όγκων στους πνεύμονες, μια διαδικασία αργή, που διαρκούσε μέχρι και 12 ώρες, ώσπου ο έλληνας ερευνητής άρχισε να εφαρμόζει τη νέα τεχνική.

  Αν και το «λέιζερ των πνευμόνων» μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε πρωτογενείς όγκους (που ξεκινάνε από τον πνεύμονα), συνήθως αξιοποιείται για δευτερογενείς όγκους που αποτελούν μετάσταση όγκου ο οποίος ξεκίνησε σε άλλο σημείο του σώματος. Οπως εξήγησε στην βρετανική εφημερίδα Daily Mail ο κ. Λαδάς “όταν έχεις να κάνεις με δευτερεύοντες, μεταστατικούς όγκους, είναι σύνηθες να βρίσκεις δέκα ή και περισσότερους σε κάθε πνεύμονα του ασθενούς. Καθήκον σου είναι να τους αφαιρέσεις διασώζοντας όσο το δυνατόν περισσότερο πνεύμονα μπορείς”.

  Παράλληλα, το λέιζερ σφραγίζει τον περιβάλλοντα ιστό του πνεύμονα, γεγονός που σημαίνει ότι δεν υπάρχει αιμορραγία που συμβαίνει με τη συμβατική μέθοδο ή διαρροή αέρα. Ο χρόνος της επέμβασης μειώνεται αφού δεν χρειάζεται να ράψει ξεχωριστά κάθε αγγείο ή αεραγωγό, με αποτέλεσμα οι ασθενείς αναρρώνουν γρηγορότερα και παίρνουν νωρίτερα εξιτήριο. Ουσιαστικά μειώνεται στο μισό περίπου και ο χρόνος που ο ασθενής παραμένει σε γενική αναισθησία (σε δύο ή τρεις ώρες κατά μέσο όρο).

 Μέχρι τώρα ο κ. Λαδάς έχει κάνει πάνω από 45 αφαιρέσεις όγκων των πνευμόνων με λέιζερ, με εξαιρετικά αποτελέσματα. Ο έλληνας γιατρός εκπαιδεύτηκε στη Γερμανία και Αυστρία στη νέα τεχνική, πριν προχωρήσει στην εφαρμογή της μεθόδου, πήρε σχετική άδεια από την αρμόδια επιτροπή του βρετανικού νοσοκομείου όπου εργάζεται, η οποία διασφαλίζει την ασφάλεια των ασθενών.

Πηγή: pyles

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog