Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Κίνημα Ενεργών Πολιτών: Νερό – Ενέργεια

- Advertisement -

Η πόλη του Λουτρακίου έχει γίνει γνωστή στα πέρατα της οικουμένης από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα, για το μεταλλικό επιτραπέζιο νερό της.

Το αγαθό αυτό οι σύγχρονοι ταγοί του τόπου, το έχουν εγκαταλείψει στην τύχη του.
Στη συνέχεια γνωστό έγινε και το ιαματικό νερό του τόπου, το οποίο αναγνωρίσθηκε παγκοσμίως για τις μοναδικές θεραπευτικές του ιδιότητες.
Απαιτείται δραστική παρέμβαση για τη δημιουργία παράλληλου δικτύου και εξεύρεση κατάλληλου ύδατος για τις δευτερεύουσες χρήσεις.
Σύσταση δημοτικής υπηρεσίας έκτακτων περιστατικών σε 24ωρη βάση, ώστε να επιδιορθώνονται τυχούσες βλάβες του δικτύου.
Μεταλλικό νερό
Μέχρι σήμερα, αν και πολλές φορές έχει συζητηθεί και ζητηθεί, δεν έχει γίνει καμία απολύτως εκπόνηση διεθνούς μελέτης για την προστασία του υδροφόρου ορίζοντα, αν και όλοι γνωρίζουν ότι η κατάσταση είναι πλέον οριακή.
Όλοι γνωρίζουν, ότι υπό τις ακολουθούμενες συνθήκες, τα αμέσως επόμενα χρόνια το νερό κινδυνεύει να αλλοιωθεί.
Συνεχίζουν χωρίς ενοχή, ευελπιστώντας ότι η «βόμβα» δεν θα σκάσει στα χέρια τους.
Η κατανάλωση του υπάρχοντος μεταλλικού πόσιμο νερού, να περιορισθεί με αυστηρά και λογικά μέτρα.
Πρέπει να προσδιορισθεί μέση κατά κεφαλή ημερήσια κατανάλωση με γνώση όλων ανεξαιρέτως των ετήσιων και των εποχικών καταναλωτών. Σημειούμενες υπερβάσεις στην κατανάλωση να υπόκεινται σε τσουχτερές επιβαρύνσεις χωρίς συμψηφισμούς με μέτρο σύγκρισης την ετήσια κατανάλωση.
Υδροφόρος ορίζοντας
Όσον αφορά την επιφάνεια του υδροφόρου ορίζοντα, την έκταση των χιλιάδων στρεμμάτων, είναι αναγκαίο να περιφραχθεί και να φυλάσσεται ως προστατευόμενη ζώνη μεταλλασσόμενος σε περιαστικό πάρκο στο οποίο θα χωροθετηθούν ΑΠΕ και να απαγορευθεί η οποιαδήποτε χρήση και ανθρώπινη δράση που μπορεί να προκαλέσει μόλυνση στο νερό.
Για τα σπίτια που υπάρχουν εντός των ορίων του επιβάλλεται να βρεθεί οριστική λύση. Σε συνεννόηση με τους κατοίκους και με πολιτισμένο

τρόπο να δοθεί τέλος στο πρόβλημα δεκαετιών.
Είναι αναγκαίο να υποβληθεί πρόταση εξαγοράς σε όσους θέλουν να πωλήσουν κατοικίες, ενώ ο δήμος να διευκολύνει με οικονομικά κίνητρα τη μετοίκιση όσων το επιθυμούν.
Να σταματήσουν πλέον να εξαγοράζονται οικόπεδα, αλλά από τούδε και στο εξής να εξαγοράζονται από το δήμο κατοικίες και να διευκολύνεται η μετοίκηση των κατοίκων τους.
Προτιμότερη η δημιουργία, νέου χωροθετημένου πράσινου οικισμού.
Διενέργεια μελέτης και για τον υδροφόρο ορίζοντα των Αγ. Θεοδώρων, με συνδυασμένη μελέτη κατανάλωσης και τιμολογιακής πολιτικής.
Στα Πίσια και το Σχοίνο απαιτείται να αναπτυχθεί η διενέργεια ερευνών για να δοθεί οριστική λύση στο θέμα της υδροδότησης και των δύο χωριών.
Ιαματικό νερό
Με την κατασκευή του Thermal Spa Λουτράκι, δεν σημαίνει ότι ολοκληρώθηκε η ανάπτυξη στον ιαματικό τουρισμό.
Κατασκευάσθηκε όπως κατασκευάσθηκε, κόστισε όσο κόστισε, ενώ η υπερχρέωση κατασκευής του είναι τεράστια και δυσβάσταχτη για τα οικονομικά του δήμου.
Τώρα είναι ώρα να το προβάλλουμε όχι μόνο στο εσωτερικό, αλλά και το εξωτερικό. Για το λόγο αυτό απαιτείται επιθετικότατη πολιτική προβολής του Thermal Spa Λουτράκι με όλα τα μέσα που μπορούν να αξιοποιηθούν. Αιχμή του δόρατος σ’ αυτήν την κατεύθυνση οι θεραπευτικές ιδιότητες του ιαματικού νερού.
Όσον αφορά το νέο κτίριο μαζί με το παλαιό, απαιτείται η εξωτερική αισθητική τους να προσαρμοστεί και να αποτυπώνει τα παλαιά λουτρά, αντιγράφοντας φωτογραφίες που υπάρχουν, έτσι ώστε να αποκτήσουν ενιαία εικόνα.
Κατά δεύτερο λόγο, να διερευνηθεί η δυνατότητα του υπάρχοντος υδροφόρου ορίζοντα.
Να προστατευθεί το ιαματικό νερό και να επιβληθεί η διασύνδεση των υπερκείμενων κατοικιών με το αποχετευτικό δίκτυο. Να τιμωρηθούν με βαρύτατα πρόστιμα, όσοι αποδειχθεί ότι προκαλούν ρυπάνσεις.
Γιατί το ιαματικό μας νερό με τις θεραπευτικές ιδιότητές του δεν είναι απλώς άλλο ένα ιαματικό νερό.
Ακόμη, με την ανάλογη εξειδικευμένη προβολή του μπορεί να προσελκύσει υψηλής εισοδηματικής τάξης επισκέπτες για θεραπεία απ’ όλον τον κόσμο.

Το ιαματικό νερό, όπως ακριβώς και το μεταλλικό νερό Λουτρακίου δεν μπορούν να διατίθενται ανεξέλεγκτα. Μαζί με τη μαρίνα επιβάλλεται να αποτελούν κόκκινη γραμμή για τον τόπο.
Δημιουργία φράγματος
Το βρόχινο νερό, που άλλες περιοχές το χρησιμοποιούν κατ’ αρχήν για πόσιμο, μπορούμε κάλλιστα να το αξιοποιήσουμε για δευτερεύουσα χρήση. Έτσι, στο σημείο που συναντώνται χείμαρροι και ρέματα μεταξύ των θέσεων Σκάρπα, Κάτω Χαρβάτι, Πολιτεία, κάλλιστα μπορεί να δημιουργηθεί φράγμα και το βρόχινο νερό να διοχετεύεται και να συγκεντρώνεται στο μεγαλύτερο ποσοστό τους και να μην χάνεται αφενός στη θάλασσα, αφετέρου να μην κινδυνεύσει από έντονη βροχόπτωση να προέλθει κυρίως στο Λιβαδάκι, κάποια μελλοντική καταστροφή, δεδομένου ότι έχει αλλάξει ολοκληρωτικά η χρήση της περιοχής.
Βιολογικός καθαρισμός
Επέκταση του αποχετευτικού δικτύου με υποχρεωτική διασύνδεση όσων κατοικιών δεν το έχουν πραγματοποιήσει μέχρι και σήμερα.
Ένταξη στο αποχετευτικό δίκτυο των νέων περιοχών που θα ανοικοδομηθούν με το νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο.
Αναβάθμιση λειτουργίας σε τριτοβάθμια επεξεργασία και επέκταση του υπάρχοντος εργοστασίου βιολογικού καθαρισμού.
Επιστροφή στην πόλη του καθαρού πλέον ύδατος για δευτερεύουσες χρήσεις ή πότισμα και πλύση δημοτικών χώρων. Η προοπτική αυτή θα συμβάλλει καθοριστικά στη μείωση της κατασπατάλησης του μεταλλικού νερού.
Φροντίζοντας φυσικά και δραστικά στον όσο το δυνατό μεγαλύτερο περιορισμό των εκπεμπόμενων οσμών, που υποβαθμίζουν την ποιότητα διαβίωσης κατοίκων στις παρακείμενες εκτάσεις.
Ιδιαίτερα δε, την περιοχή της Ποσειδωνίας που έχει σημαντικές αρχαιότητες.
Επιτάχυνση για άμεση αποπεράτωση και λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού των Αγ. Θεοδώρων.ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Δίνεται προτεραιότητα και προκηρύσσεται άμεσα διεθνής μελέτη για τη μετατροπή μεγάλου μέρους του υδροφόρου ορίζοντα σε μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέσω Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Φωτοβολταϊκό πάρκο
Η επένδυση που θα γίνει, στο κόστος της, θα περιλαμβάνει και το σύνολο

σχεδόν των απαλλοτριώσεων που επιβάλλεται να γίνουν στη συγκεκριμένη έκταση.
Πρέπει να διευκρινισθεί ότι το διοικητήριο-γραφεία αυτού του έργου, θα πρέπει να κατασκευασθεί εκτός υδροφόρου ορίζοντα για να μην υπάρχει σε ημερήσια βάση ανθρώπινη παρουσία, δεδομένου ότι η λειτουργία του θα είναι ηλεκτρονική.
Ακόμη να προβλεφθεί, ότι στα νέα δημοτικά κτίρια που θα αναγερθούν, θα επιβάλλεται με αρχιτεκτονική μελέτη, ανατολικά – μεσημβρινά – δυτικά να τοποθετούνται φωτοβολταϊκά συστήματα, που θα αυξάνουν το παραγόμενο προϊόν του δήμου.
Ολόκληρη η έκταση του υδροφόρου ορίζοντα μπορεί να μεταβληθεί σε μια μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ΑΠΕ με συνδυασμό φυσικών πηγών, ήλιος, αέρας και νερό.
Όταν η επένδυση αυτή θα αποσβεσθεί, τότε όλοι οι κάτοικοι θα μπορούν να απολαμβάνουν δωρεάν ή με πολύ χαμηλό κοστολόγιο ρεύμα.
Η εταιρεία που θα συσταθεί να είναι λαϊκής βάσης με μετόχους όλους ανεξαιρέτως τους δημότες – κατοίκους της πόλης.
Φυσικό αέριο
Η μεταφορά φυσικού αερίου στα διυλιστήρια Κορίνθου, επιβάλλει την αξιοποίηση του «καθαρού» καυσίμου και στις δύο μεγάλες πόλεις του δήμου μας. Τόσο δηλαδή, της πόλης του Λουτρακίου, όσο και των Αγ. Θεοδώρων.
Έτσι, θα επιτευχθεί η αξιοποίηση του φυσικού αερίου, αφενός στην οικιακή κατανάλωση, όσο και στη βιομηχανική ή βιοτεχνική χρήση.

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog