Πόσοι από μας την ώρα που οδηγούμε δεν έχουμε μιλήσει στο κινητό, ή δεν έχουμε στείλει ένα γρήγορο SMS στην φίλη που μας περιμένει; Καλά το κατάλαβα! Γιατί απλά όλοι μας το έχουμε κάνει, είτε γιατί ήταν ανάγκη είτε γιατί δεν το θεωρήσαμε και τόσο σημαντικό.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, το 90% των οδηγών θεωρεί ότι η χρήση κινητού κατά την διάρκεια της οδήγησης πρέπει να χαρακτηριστεί ως παράνομη, ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι 51% των οδηγών παραδέχεται ότι έχει χρησιμοποιήσει το κινητό τηλέφωνο ενώ οδηγούσε. Η έρευνα έγινε για λογαριασμό Ασφαλιστικών Εταιριών του εξωτερικού, προσπαθώντας να τονίσει το παράδοξο του συλλογισμού “δεν πρόκειται να συμβεί σε εμένα“.

Πιστεύουμε ότι εμείς, είμαστε πιο έξυπνοι από αυτούς που είχαν τροχαία ατυχήματα επειδή ήταν απρόσεκτοι αλλά πρακτικά είμαστε το ίδιο! Αντί να είμαστε πιο προσεχτικοί στον δρόμο, καθώς όλοι γνωρίζουμε ότι η χρήση του κινητού αποσπά την προσοχή του οδηγού, στην καθημερινότητα μας είναι συνηθισμένη η εικόνα του οδηγού που τρώει, μιλάει στο τηλέφωνο και στέλνει γραπτά μηνύματα, ή βάζει λιπ γκλος (ναι κυρία μου για σένα το λέω…) την ώρα που οδηγεί. Η ασφαλής οδήγηση δεν περιλαμβάνει μόνο την γνώση του κώδικα οδικής κυκλοφορίας και την γνώση της πορείας του οχήματος, αλλά απαιτεί να είμαστε σε εγρήγορση και να αντιλαμβανόμαστε τι συμβαίνει γύρω μας ανά πάσα στιγμή, πράγμα το οποίο είναι πολύ δύσκολο όταν μιλάμε στο κινητό ή στέλνουμε γραπτά μηνύματα του τύπου “σε 10΄ στο λιμάνι“…