Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

“Έφυγε” ο Γιάννης Δαλιανίδης

- Advertisement -

Την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 87 ετών, άφησε το
Σάββατο (16/10) ο γνωστός σκηνοθέτης Γιάννης Δαλιανίδης, που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» με αναπνευστικά προβλήματα και πολυοργανική ανεπάρκεια.
Ο Γιάννης Δαλιανίδης γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη στις 31 Δεκεμβρίου του 1923 και μεγάλωσε από θετούς γονείς. Ξεκίνησε την καριέρα του ως χορευτής και χορογράφος χρησιμοποιώντας το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο «Γιάννης Νταλ».
Από το 1958 άρχισε να γράφει σενάρια για κινηματογραφικές ταινίες. Το πρώτο του σενάριο ήταν για την ταινία «Το Τρελοκόριτσο».
Την σκηνοθετική του καριέρα την ξεκίνησε το 1959 με την ταινία «η Μουσίτσα» και ακολούθησε την ίδια χρονιά η ταινία «Λαός και Κολωνάκι».
Το 1961 ξεκίνησε η συνεργασία του με την Φίνος Φιλμς με την ταινία «Ο Κατήφορος». Η ταινία σημείωσε μεγάλη επιτυχία και η καριέρα του Δαλιανίδη εκτινάχτηκε.
Ακολούθησε η δημιουργία μιας σειράς ταινιών, κυρίως Μιούζικαλ, ένα είδος στο οποίο διακρίθηκε ιδιαίτερα.
Συνολικά έχει σκηνοθετήσει περισσότερες από 60 ταινίες, στις περισσότερες από τις οποίες έχει γράψει το σενάριο ο ίδιος.
Από την δεκαετία του 1970 εργάστηκε και στην τηλεόραση δημιουργώντας αρκετές τηλεοπτικές σειρές, οι περισσότερες απ’ τις οποίες σημείωσαν μεγάλη επιτυχία.
Η κηδεία του θα γίνει τη Δευτέρα στις 3 μ.μ., από το 1ο Νεκροταφείο Αθηνών

- Advertisement -

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ενας φιλος του Λουτρακιου, εφυγε… κριμα… φρν ειναι πολυ… και δεδομενου οτι ερχονται και εκλογες, νοιωθω οτι ειναι ολο και λιγοτεροι… ο Θεος να τον συγχωρεσει που πηγε την Ελλαδα ενα βημα παραπερα…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog