Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ο «Αλέ» τα… εξηγεί ωραία

- Advertisement -

Ο Νίκος Αλέφαντος σχολιάζει τη…
..μεγάλη ευρωπαϊκή επιτυχία του Παναθηναϊκού στο katimagiko.gr και αναλύει γιατί ο «πρέσβης» είναι πλέον τόσο προβλέψιμος σαν ομάδα.

 «Σιγά την ομάδα τη Ρούμπιν Καζάν! Πολλή διαφήμιση είχε πέσει. Δικαίως είναι εκεί που είναι βαθμολογικά στον όμιλο, στα τάρταρα δηλαδή… Η Κοπεγχάγη ήταν πιο ομάδα, πιο δυνατή. Και κακώς έβγαλε ο προπονητής τους τον Τούρκο. Στην άμυνά τους είχαν προβλήματα στα στημένα, ειδικά στο τέλος έσκαγαν μπάλες δίπλα τους, έτρωγαν αναμπουμπούλες, ο δε τερματοφύλακας μόνο ασφάλεια δεν ενέπνεε.

 Το θέμα είναι ότι ο Παναθηναϊκός αν έκανε κάτι στο τέλος, το έκανε όχι από συνδυασμούς, όχι με ένα-δύο ή ωραίες προσωπικές ενέργειες, αλλά από στημένες φάσεις, φάουλ και κόρνερ, και από γεμίσματα. Αυτό δεν είναι ποδόσφαιρο, το είχα πει και στο προηγούμενο ματς του ΠΑΟ με την Κοπεγχάγη, όλοι ψάχνουν τον Σισέ.

 Οι αντίπαλοι του ΠΑΟ δεν είναι κορόιδα. Λίγο να μελετήσεις τον Παναθηναϊκό καταλαβαίνεις τι γίνεται… Δύο παίκτες κλείνουν μπρος και πίσω τον Σισέ και απενεργοποιείται ο Παναθηναϊκός φέτος. Διότι το πρόβλημα ξεκινάει από τα χαφ. Ούτε δημιουργούν φάσεις ούτε κοντά στο γκολ είναι. Δεν έρχεται, ρε παιδί μου, ούτε ένας από τα χαφ δίπλα στον Σισέ ή πίσω του να απειλήσει. Και αυτό δεν το λέω μόνο για τώρα που είχε ο Παναθηναϊκός απώλειες ποιοτικούς παίκτες όπως ο Λέτο, ο Γκοβού, ο Νίνης, αυτό γινόταν και στα προηγούμενα ματς που τους είχε. 

 Πάντως τα τρεξίματα του Παναθηναϊκού ήταν καλύτερα αυτή τη φορά σε σχέση με την Κοπεγχάγη. Φαίνεται ότι αυτός ο γυμναστής που έφεραν κάνει δουλειά και προσπαθεί γρήγορα να αναστήσει την ομάδα σε αυτόν τον τομέα. Διότι πριν η κατάσταση ήταν δραματική!

 Ειδικά αφού βγήκε ο Κατσουράνης, που «βαδίζει» με τον ξεζουμισμένο Καραγκούνη, ο Παναθηναϊκός έτρεξε περισσότερο στο τέλος. Έπαιξε κι ο Μπουμσόνγκ που θυμάσαι ότι σου είχα πει πως ήταν έγκλημα που δεν τον είχε βάλει με την Κοπεγχάγη και είχε βάλει τον… «γκαζοζέ» Ζιλμπέρτο. Τα αργοκίνητα λεωφορεία με το υγραέριο στην Κατοχή μού είχε θυμίσει, τον είχε εκθέσει ο Νιόπλιας που τον έβαλει στο κέντρο της άμυνας. Η άμυνα του Παναθηναϊκού προχθές ήταν πολύ πιο δυνατή.

 Δεν με πείθει αυτός ο Παναθηναϊκός ότι μπορεί να χτυπήσει τον Ολυμπιακό, ούτε καν ότι μπορεί να χτυπήσει την ΑΕΚ, η οποία με εξέπληξε με τον Άρη! Βέβαια στο ποδόσφαιρο όλα γίνονται και έχουμε δει να γίνονται ανατροπές στα ντέρμπι, όμως έτσι όπως βλέπω τις ομάδες το τελευταίο χρονικό διάστημα, ο Παναθηναϊκός θα έχει πρόβλημα και με την ΑΕΚ και με τον Ολυμπιακό τις επόμενες δύο αγωνιστικές. Και να ξέρεις, εκεί θα ρίξει όλο το βάρος του ο ΠΑΟ πλέον, διότι τελειώσανε απ’ το Τσάμπιονς Λιγκ. Πρέπει να του φύγει ο… πάτος του Παναθηναϊκού για να ανατρέψει την κατάσταση, άντε να πάει στο Γιουρόπα Λιγκ το πολύ. Τώρα θα δείξει στο πρωτάθλημα αν μπορεί να χτυπήσει τον τίτλο. Σε αυτές τις δύο αγωνιστικές.

 Μου άρεσε ο Μαυρίας στο λίγο που τον είδα. Είναι πολύ μικρός στην ηλικία, αλλά είδα ταχύτητα, είδα καλό κορμί, είδα και θράσος, θέλω να τον ξαναδώ. Τον πέταξε μέσα σε υψηλό επίπεδο, στο Τσάμπιονς Λιγκ. Να τον ξαναδούμε.

 Με ρωτάς, Θέμη, αν θα ανανέωνα εγώ το συμβόλαιο του Βύντρα. 100%! Είναι χρήσιμος ο Βύντρα. Τον βάζουν δεξιά, τον βάζουν αριστερά, τον βάζουν στόπερ, τον έχουν κάνει… λάστιχο και δεν αξίζει όλα όσα έχει ακούσει κατά καιρούς το παιδί. Γιατί, είναι καλύτεροι οι άλλοι που έχουν στον Παναθηναϊκό; Είναι καλύτεροι οι άλλοι ρε; Ο Βύντρα είναι του 7 και παίζει το 7. Εντάξει, έχει κάνει κάποιες γκέλες, αλλά ειδικά φέτος είναι ο καλύτερος πίσω. Είναι πειθαρχημένος, είναι γρήγορος, είναι πείσμων, ανεβαίνει κιόλας πιο ψηλά πλέον, είναι δυναμικό στοιχείο.

 Η ΑΕΚ παρουσίασε ένα πρόσωπο εκπληκτικό στον Άρη. Στην τακτική που κοιτάω πάντα εγώ, πήρε άριστα. Ο Χιμένεθ έδεσε ωραία την άμυνα, ήταν κοντά μεταξύ τους οι τέσσερις πίσω, τα δύο στόπερ με τους ακραίους μπακ, είχαν πολύ σωστές αλληλοκαλύψεις. Ήταν εκπληκτικός ο Μανωλάς, και ο Δέλλας ήταν καλός, και μπορώ να πω ότι πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα βγάζει τρεις γρήγορους στόπερ! Αβραάμ Παπαδόπουλο, Παπασταθόπουλο, Μανωλά. Ο Μανωλάς έχω μάθει ότι γυμνάζεται στο στίβο. Καλά κάνει, μπορεί να πάρει κι άλλη βελτίωση στην έκρηξη. Ο Δέλλας ήταν το μυαλό. Βρήκαν μπροστά τους παίκτες όχι γρήγορους, όπως ο Τσέζαρεκ και ο Κόκε, και αυτό τους διευκόλυνε. Με τον Σισέ βέβαια αντίπαλο τα πράγματα θα είναι διαφορετικά. Ο Σισέ ένα τσακ θέλει για να σου φύγει και να το καρφώσει. Αλλά είναι μόνος του.

 Ο Χιμένεθ κέρδισε κατά κράτος τον Κούπερ με ένα τέχνασμα. Επειδή ο Κούπερ έχει κόλλημα με το 4-4-2 και το ήξερε ο Χιμένεθ αυτό, όλη τη βδομάδα έλεγε ότι θα παίξει 4-4-2 όπως ο Άρης, αλλά παρουσίασε ένα 4-3-3 βγάζοντας στον αντίπαλό του παίκτη παραπάνω στο κέντρο! Και τι παίκτη. Σε φοβερή κατάσταση ήταν ο Καφές. Ο δε Ντιόπ, πρώτη φορά τον είδα έτσι φέτος, τόσο ευέλικτο, ήταν μπροστά από τα σέντερ μπακ, δίπλα του ήταν ο Μάκος ο οποίος έκανε καλό παιχνίδι, εργάτης, κάλυπτε και βοήθαγε τον Λαγό αριστερά μαζί με τον αριστερό στόπερ. Έπαιρνε την πρώτη μπάλα από τα σέντερ μπακ ο Ντιόπ και ο Καφές έβγαινε μπροστά ως κρυφός κυνηγός, όπως ο Φουστέρ στον Ολυμπιακό. Γενικώς δεν σου κρύβω ότι πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια η ΑΕΚ μού θύμισε Ολυμπιακό!

 Στο πρώτο γκολ της ΑΕΚ ήταν για σεμινάριο η κίνηση του Καφέ απ’ την αρχή ως το τέλος. Αυτός έκοψε στα μετόπισθεν της ΑΕΚ το σουτ του Κάλβο, αυτός έδωσε την μπαλιά να φύγουν ταχύτατα μπροστά οι συμπαίκτες του, αυτός ακολούθησε τη φάση 55 μέτρα και επερχόμενος έβαλε το γκολ μετά την απόκρουση του Σηφάκη! Βρέθηκε από τη μία περιοχή στην άλλη, άρχισε εκείνος και τελείωσε εκείνος τη φάση. Ήταν κίνδυνος-θάνατος ο Καφές όταν έβγαινε μπροστά. Ο Κούπερ είχε δύο χαφ στον άξονα, ενώ η ΑΕΚ τρεις, αυτούς τους δύο του Άρη τους σκάσανε οι της ΑΕΚ! Ερχόταν πίσω κι έδινε βοήθειες κιόλας ο Λεονάρντο, αλλά και ο Σκόκο, όταν χανόταν η μπάλα.

 Ο δε Τζιμπούρ ήταν σε εκπληκτική μέρα, έπαιξε τέλεια τη θέση του σέντερ φορ. Να βλέπεις έναν Τζιμπούρ να είναι όχι μόνο με τη μπάλα στα πόδια τρομερός, αλλά και χωρίς την μπάλα, κινιόταν κάθετα κατά μέτωπο, συνδυαζόταν ωραία με τον Σκόκο και με την μπάλα και χωρίς την μπάλα, άλλαζαν θέσεις μεταξύ τους, και όχι μόνο αυτό αλλά ερχόταν ανάμεσά τους και χωνόταν και ο Καφές! Τα δύο στόπερ του Άρη τα… ξεπατώσανε. Δεν ήταν τυχαίο το 0-4. Δεν ήταν ο Άρης τραγικός, η ΑΕΚ τον έκανε να φαίνεται έτσι. Η ΑΕΚ εξέπληξε. Αν δεν πάει να σακατευτεί η ΑΕΚ στο ευρωπαϊκό ματς, αν φυλάξει δυνάμεις και δεν έχει απώλειες με τραυματισμούς, δεν βλέπω τον Παναθηναϊκό καλά στο ντέρμπι… Στα εξηγώ ωραία;»!
Συντάκτης: Θέμης Σινάνογλου
katimagiko.gr

- Advertisement -

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog