-Ζητούν κλείσιμο προβληματικών και ζημιογόνων επιχειρήσεων του δημοσίου και των δήμων
-Θεωρούν δεδομένη την απόλυση των υπαλλήλων που θα καταργείται η θέση
Μπορεί για προφανείς λόγους να καθυστέρησαν στην ανακοίνωση του ελλείμματος αλλά σήμερα τα στελέχη της τρόικας συναντήθηκαν με τον υπουργο οικονομικών και ήταν ξεκάθαροι.

Απαίτησαν τη ……λήψη των μέτρων που θα μειώσουν κατά 30% τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. ΔΕΚΟ, δήμοι, οργανισμοί του δημοσίου χωρίς λόγο ύπαρξης μπαίνουν στο στόχαστρο για το τελικό ξεκαθάρισμα.

Είναι αυτονόητο πως οι ρυθμίσεις θα περιλάβουν και την μείωση προσωπικού αφού πολλοί οργανισμοί θα κλείσουν ή θα συγχωνευθούν.

Ταυτόχρονα τέθηκε τελεσίγραφο έως το τέλος του χρόνου για το πραγματικό-και όχι με ημίμετρα τύπου Ρέππα- άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, την αντικατάσταση των κλαδικών με ατομικές συμβάσεις. Ζητήθηκε σχέδιο εξορθολογισμού δαπανών σε άμυνα, παιδεία, υγεία καθώς και ενδεχόμενων νέων παρεμβάσεων στο ασφαλιστικό σύστημα.

Τα παραπάνω αποτελούν όρους και προυποθέσεις για την έγκριση και χορήγηση της τρίτης δόσης του δανείου.

Ο υπουργός Οικονομικών φέρεται να “καλύφθηκε ” πίσω από μια γενική αντιπρόταση περί εξορθολογισμού των δαπανών του Δημοσίου.  Πάντως, στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Πεταλωτής, ο οποίος υπάρχει περιθώριο να περικοπεί η στατάλη στο δημόσιο και  ότι η κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα για να υπάρξει εξορθολογισμός της λειτουργίας του δημοσίου. Ωστόσο, για άλλη μία φορά δήλωσε ότι δεν θα υπάρξουν περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και δεν θα γίνει καμία απόλυση.

Η συζήτηση βεβαίως θα καταλήξει πολύ γρήγορα μιας και την προσεχή Πέμπτη 18 Νοεμβρίου κατατίθεται στη Βουλή ο προυπολογισμός του 2011 ενώ ακολουθεί και το φορολογικό νομοσχέδιο.

Προηγουμένως όμως, συγκεκριμένα Τρίτη και Τετάρτη, μέσα στο κλίμα έντασης που επικρατεί στην Ευρώπη με το θέμα της Ιρλανδίας, ο κος Παπακωνσταντίνου θα πρέπει με σαφήνεια και πειστικότητα να λάβει την έγκριση των ομολόγων του στα συμβούλια Eurogroup και Ecofin.

Τα νούμερα του ελλείμματος

– Το 2009 το έλλειμμα σύμφωνα με την αναθεώρηση έφθασε το 15,4% που σημαίνει 36,150 δισεκατομμύρια ευρώ
– Το 2010 το έλλειμμα θα βρεθεί στο 9,4% άρα 22 δισεκατομμύρια ευρώ.
Αυτό σημαίνει πως η απόκλιση του στόχου για έλλειμμα 18,5 δισ ευρώ (δηλαδή 8,31) θα έχει μία διαφορά της τάξεως των 3,5 δισ ευρώ.
– Η υποχρέωση του ελλείμματος για το 2011 είναι 7,3% δηλαδή 17,2 δισ ευρώ, δηλαδή θα χρειαστεί προσαρμογή περίπου 5 δισεκατομμυρίων ευρώ έναντι του στόχου που ήταν 1,3 δισ ευρώ.
*newsit