Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Πεφταστέρια στον ουρανό 17 και 18 Νοεμβρίου!

- Advertisement -

Αν τη νύχτα της 17ης Νοεμβρίου και τη νύχτα της 18ης Νοεμβρίου έχει ξαστεριά – και ανήκετε στους τυχερούς που δεν ζουν σε μαγαλούπολη- μπορείτε να απολαύσετε και πάλι την βροχή των αστεριών στον ουρανό.  Πρόκειται για τη γνωστή μας βροχή των «Λεοντιδών» που ονομάστηκαν έτσι γιατί εκδηλώνονται στο μέρος του ουρανού που βρίσκεται ο αστερισμός του Λέοντα και προέρχονται από την τροχιά το κομήτη Tempel-Tuttle.
 Οι άνθρωποι παρατήρησαν για πρώτη φορά τα διάσημα πλέον πεφταστέρια το 1883 κι από τότε μελετούν την συμπεριφορά τους που παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον. Η δραστηριότητα των Λεοντιδών αυξομειώνεται και έχει παρατηρηθεί ότι κάθε 33 χρόνια η «βροχή» μεταβάλλεται σε «θύελλα» χωρίς κανείς να μπορεί να εξηγήσει το γιατί!
 Μετά το 2002 που συνέβη η τελευταία «θύελλα», η δραστηριότητα των μετεώρων μειώθηκε, αν και μεταβάλλεται απρόβλεπτα από χρόνο σε χρόνο. Η πτώση έχει ταχύτητα περίπου 71 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο και ο αριθμός των σωμάτων υπολογίζεται σε 15 ανά ώρα.
 Ο κομήτης Tempel-Tuttle κινείται αντίθετα προς την γη και γι΄αυτό αναπτύσσεται μεγάλη ταχύτητα. Η φορά της κίνησης του κομήτη είναι αντίθετη από τη φορά της κίνησης της γης. Γι αυτό τον λόγο οι συγκρούσεις είναι σφοδρές, οι ταχύτητες μεγάλες και οι θερμοκρασίες υψηλές, καθώς τα κομμάτια του πλανήτη περνάνε μέσα από την ατμόσφαιρα. Έτσι καίγονται και λάμπουν εντυπωσιακά. Αυτή είναι η επιστημονική ερμηνεία.
 Εσείς αν ξυπνήσετε χαράματα – τότε μπορείτε να παρατηρήσετε καλύτερα τα αστέρια να πέφτουν – κάντε και καμιά ευχή καλού κακού.
*pylestv

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog