Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Αποκάλυψη: Από ποιό ελληνικό κόμμα “εμπνεύστηκε” διακύρηξη και έμβλημα η Ντόρα;

- Advertisement -

Διαβάζοντας την ιδρυτική διακήρυξη της Δημοκρατικής Συμμαχίας, της Ντόρας Μπακογιάννη, στα σημεία που αυτοπροσδιορίζεται ιδεολογικά, μας θύμισε…

… τη διακήρυξη ενός άλλου πολιτικού σχηματισμού, του Ελληνικού Ανανεωτικού Ρεύματος (του Κινήματος των Ελλήνων Αμεσοδημοκρατών – Διαφωτιστών) που ιδρύθηκε το 2006.
Για του λόγου το αληθές παραθέτουμε τα σχετικά αποσπάσματα…

Πρώτα της Δημοκρατικής Συμμαχίας (ΔΗ.ΣΥ.):
Η Δημοκρατική Συμμαχία είναι δύναμη κεντρομόλος.
Αναπτύσσεται στην καρδιά του πολιτικού συστήματος, εκεί όπου υπάρχει σήμερα το μεγαλύτερο πολιτικό κενό. Εκεί όπου συγκλίνει πολιτικά η πλειονότητα των Ελλήνων.
Η Δημοκρατική Συμμαχία εμπνέεται από τις ιστορικά καταξιωμένες παγκόσμιες πολιτικές αρχές και τα ιδεολογικά ρεύματα:
• Του ανθρωπισμού, στον οποίο ο σύγχρονος πολιτικός πολιτισμός χρωστάει τη θεώρηση του ανθρώπου ως κεντρικής αξίας κάθε πολιτικού οράματος.
• Του Διαφωτισμού, στον οποίο η πολιτική Ευρώπη χρωστάει τον ορθολογισμό, την προσήλωση στην κριτική, τη χειραφέτηση του ανθρώπου, την πίστη στις ικανότητες του ανθρώπου για πρόοδο και την αναγόρευση της ατομικής ελευθερίας σε υπέρτατο πολιτικό αγαθό.
• και του φιλελευθερισμού, στον οποίο η σύγχρονη πολιτική και οικονομική στρατηγική στηρίζεται προκειμένου να θεμελιώσει τόσο την οικονομική, πολιτική και θρησκευτική ελευθερία του ατόμου, όσο και την απαραίτητη σε όλα τα πολιτικά συστήματα κοινωνική δικαιοσύνη.
• εμπνέεται επίσης και από τις ευρωπαϊκές κοινωνικές κατακτήσεις του 19ου και του 20ου αιώνα, που πάνω τους στηρίχθηκαν οι βασικές συντεταγμένες της κοινωνικής αλληλεγγύης στην Ενωμένη Ευρώπη της αυγής του 21ου αιώνα.
Οι Έλληνες σήμερα, περισσότερο ίσως από ποτέ άλλοτε στη σύγχρονη μεταπολιτευτική μας ιστορία, έχουν την ηθική, πολιτική, πολιτισμική, πατριωτική, αλλά και υλική ανάγκη να αναζητήσουν και να ακουμπήσουν δημιουργικά, χωρίς όμως παρωπίδες ή ιδεολογικά στεγανά, σε αξίες στέρεες και διαχρονικές, προκειμένου να συνομολογήσουν και να ενστερνιστούν ένα νέο πολιτικό όραμα.

Στη συνέχεια του Ελληνικού Ανανεωτικού Ρεύματος (Ε.Α.Ρ.):
Εμείς, ‘Έλληνες πολίτες στο ήθος και στο έθος, μέτοχοι της Ελληνικής Παιδείας και συνειδητοποιημένοι στις θεμελιώδεις και πατροπαράδοτες αρχές της γόνιμης Αμφισβήτησης, της ‘Έρευνας, της Ελευθερίας, της Εθνικής Ανεξαρτησίας και της Άμεσης Δημοκρατικής Διαδικασίας.

Εμείς, ‘Έλληνες πολίτες στο ήθος και στο έθος, ανήσυχοι για τα παρόν και το μέλλον της πατρίδας και του έθνους.
Εμείς, ‘Έλληνες πολίτες στο ήθος και στο έθος, αγανακτισμένοι από την σήψη και την παρακμή διαπιστώνουμε ότι:
Αυτό το κατεστημένο άθλιο ημεδαπό και παγκόσμιο σύστημα πού αντικατοπτρίζει την χειρίστη μορφή παρακμής και αλλοτρίωσης, δεν είναι δυνατόν να ανατραπεί παρά από ένα αδιάβλητο πολιτισμικό ρεύμα πολιτικής και κοινωνικής παρέμβασης, πού θα έχει την θέληση να επιφέρει την πλήρη ανανέωση αυτού του τόπου. Ένα Κίνημα αμετάκλητα προσηλωμένο και εμπνευσμένο από το αρχαιοελληνικό σύστημα άξιων και από τις διαχρονικής αξίας πολιτικές διακηρύξεις των Ελλήνων Φιλοσόφων. ‘Ένα πρώτιστο καθήκον, υπαγορευόμενο από την γνώση της Ελληνικής ιστορίας και ωθούμενο από την πατριωτική και δημοκρατική συνείδηση του έθνους μας. “Ήρθε η ώρα της πολιτικής, συνειδησιακής επανελλήνισης.
Προσηλωμένοι στα προαιώνια δημοκρατικά ιδεώδη, ελευθερόφρονες και πατριώτες, έχουμε ιστορικό χρέος απέναντι στους ιδεολογικούς και φυσικούς πρoπάτoρές μας, ήτοι τούς ‘Έλληνες Κλασσικούς και Ελληνιστές Φιλοσόφους, τούς ‘Έλληνες θεμελιωτές της Ευρωπαϊκής Αναγέννησης, τούς “Έλληνες Διαφωτιστές, τούς “Έλληνες Δημοκράτες διανοητές και τούς εθνικούς μας Ποιητές, να πορευθούμε στην οδό του Ορθού Λόγου πού οι ανωτέρω μας δίδαξαν και να προμαχήσουμε υπέρ του Ελληνικού ‘Έθνους και κυρίως υπέρ της Ελληνικής Παιδείας και του Ελληνικού Πολιτισμού, πού αποτελούν την βάση του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου πολιτισμού.
Υπεραμυνόμενοι του Ανθρωπισμού, της Πολιτικής ‘Ισότητας, της ‘Άμεσης Δημοκρατίας, της Ειρήνης, της Εθνικής Ανεξαρτησίας, με μία λέξη της ΕΛΕΥΘΕΡΟΠΡΕΠΕΙΑΣ.
Αντίθετοι στον κάθε είδους δογματισμό, όπως αυτός εκφράζεται σε πολιτικό, θρησκευτικό και κοινωνικό επίπεδο.
Με σύνεση, και από κοντά γνώση και συνείδηση ότι αποτελούμε τον σύγχρονο κρίκο μιας αδιάσπαστης στους αιώνες αλυσίδας ελευθερωτάτων και απροσκύνητων Ελλήνων, αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας απέναντι στους προγόνους και τούς απογόνους μας, δεσμευόμαστε να υπηρετήσουμε τα δίκαια της πατρίδας και του έθνους, και ψηφίζουμε για το Κίνημά μας το παρόν καταστατικό.

Άρθρο 1. ‘Ίδρυση
Το πολιτισμικό Κίνημα πολιτικής και κοινωνικής παρέμβασης που συμφωνήθηκε να ιδρυθεί στις 15 ‘Ιανουαρίου του 2006 ονομάζεται ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΟ ΡΕΥΜΑ.

‘Άρθρο 2. ‘Έδρα – ‘Έμβλημα
Ή έδρα του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ πολιτικά βρίσκεται στην Αθήνα επί της οδού Ακαδημίας 88, και ιδεολογικά τοποθετείται στους Δελφούς.
Το έμβλημά του έχει χρώμα πράσινο λαδί και απεικονίζεται από το γράμμα ‘Έψιλον, «Ε», γραμμένο κεφαλαίο, πλαισιωμένο από κλαδί ελιάς αριστερά του.

Άρθρο 3. Διεθνείς και εντόπιες σχέσεις – συνεργασίες
Το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΟ ΡΕΥΜΑ δεν συμμετέχει σε διεθνής ενώσεις πολιτικών κινημάτων, εφ’ όσον θεωρεί ότι κανένας γνωστός -ισμος δεν συμβαδίζει (ή πληροί) με τις αρχές της Ελληνικότητας ως πολιτικής κοσμοθεωρίας. ‘Ωστόσο, δύναται υπό προϋποθέσεις να συνεργασθεί με κινήματα η πολιτισμικούς φορείς της Ελλάδος η του εξωτερικού, που ασπάζονται και υπηρετούν τις θεμελιακές αξίες του.

‘Άρθρο 4. Θεμελιακές αξίες και στόχοι

Το Κίνημα τάσσεται υπέρ της ‘Άμεσης Δημοκρατίας. Με την δράση του προωθεί τις ανθρωπιστικές άξίες πού εκπορεύονται από τον Ελληνικό Πολιτισμό και την Ελληνική Παιδεία – Φιλοσοφία.

ΔΙΧΩΣ να ισχυριζόμαστε σε καμία περίπτωση οποιαδήποτε συγγένεια μεταξύ αυτών των δύο πολιτικών σχηματισμών (η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων στην ίδρυση του Ε.Α.Ρ. προερχόταν από το πατριωτικό ΠΑΣΟΚ και τον ευρύτερο δημοκρατικό ελληνοκεντρικό χώρο, σε αντίθεση με το “κίνημα” της Ντόρας που είναι διάσπαση της Δεξιάς), απλώς μαυρίσαμε στα δύο κείμενα τις “κοινές” λέξεις για να μη νομίζει η Ντόρα ότι δεν ξέρουμε από που αντιγράφει.
Και, για να μη ξεχνιόμαστε, το Ε.Α.Ρ. είχε σύμβολό του την ελιά, η οποία σήμαινε για το Ε.Α.Ρ. τη σοφία και τον Ορθό Λόγο. Για τη Ντόρα Μπακογιάννη μπορεί πάλι να συμβολίζει το… λάδωμα!

ΕΠΙΣΗΣ να επισημάνουμε , την προσπάθεια της Ντόρας Μπακογιάννη να καπηλευτεί ιδεολογικά τον Ευρωπαϊκό Διαφωτισμό, ο οποίος όχι μόνο είναι ξένος προς το νεοφιλελευθερισμό (που η ίδια εκφράζει), αλλά είναι και ο γεννήτορας του Σοσιαλισμού! Είναι γελοίο και απαράδεκτο πράγμα η Ντόρα να “δηλώνει” διαφωτίστρια! (Αλήθεια, ποιους Διαφωτιστές Έλληνες ή ξένους έχει διαβάσει; Θα θέλαμε να ξέρουμε). Με τη φόρα που έχει πάρει η κόρη Μητσοτάκη αύριο θα δηλώσει οπαδός του Ροβεσπιέρου και μεθαύριο και του… Μαρξ;
Όλα είναι πιθανά γι’ αυτή την πολιτική καιροσκόπο και σφετεριστή ξένων προς αυτήν ιδεολογιών, στην απεγνωσμένη προσπάθειά της να αποκτήσει ιδεολογική και πολιτική υπόσταση!
  
Στέφανος Μυτιληναίος

http://blogpress-gr.blogspot.com/

- Advertisement -

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog