Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

«ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΠΑΝΤΟΥ»

- Advertisement -

 Ο Αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας κ. Γιώργος Δέδες έδωσε πρόσφατα συνεντεύξεις στα τοπικά τηλεοπτικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.
        Μέσα από αυτές τις παρεμβάσεις του, ο κ. Δέδες είχε την δυνατότητα να προβάλλει τα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά του «Καλλικράτη» και τις δυνατότητες που διαθέτει γενικότερα η περιφέρεια Πελοποννήσου και ειδικότερα ο νομός Κορινθίας για την πολύπλευρη ανάπτυξή τους. Επίσης τόνισε την ανάγκη που υπάρχει για ένα νοικοκύρεμα στα οικονομικά και τον περιορισμό στις σπατάλες από τα θεσμικά όργανα της αυτοδιοίκησης α’ και β΄ βαθμού.
Τόνισε χαρακτηριστικά ότι «Υπήρξε μεγάλη σπατάλη σε κονδύλια που αφορούν τις δημόσιες σχέσεις, πολιτιστικές εκδηλώσεις, προμήθειες, δαπάνες δηλαδή μη παραγωγικές που δεν επιστρέφονται με την μορφή έργων στον πολίτη . Σε αυτή την εποχή, σ΄αυτή την δύσκολη συγκυρία, πρέπει να αναπροσαρμόσουμε τους στόχους. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να σπαταλάμε τα ποσά που σπαταλούσαμε μέχρι χθες. Δεν έχουμε το δικαίωμα να αγνοούμε τις καθημερινές ανάγκες και τα πολλά προβλήματα των πολιτών, που στερούνται και το τελευταίο ευρώ.»
Στη συνέχεια ο κ. Δέδες έκανε αναλυτική αναφορά σε θέματα οικονομικής διαχείρισης και διαφάνειας τονίζοντας χαρακτηριστικά:
«Οικοδομούμε μια νέα πολιτική οικονομικής διαχείρισης με άξονα την διαφάνεια. Η προεκλογική μας δέσμευση για διαφάνεια παντού, δεν ήταν μόνο ένα σύνθημα, αλλά θέλουμε να γίνει καθημερινή πρακτική μας από την 1/ 1 του 2011 που αναλαμβάνουμε και μάλιστα με συγκεκριμένο τρόπο. Δεσμευτήκαμε και θα υλοποιήσουμε:
 1ον  ο Περιφερειάρχης και οι πέντε αντιπεριφερειάρχες, όλοι οι περιφερειακοί σύμβουλοι της παράταξης μας θα δημοσιοποιήσουμε με την ανάληψη των καθηκόντων μας, το πόθεν έσχες της κινητής και της ακίνητης περιουσίας μας. Ώστε να γνωρίζει και ο τελευταίος Κορίνθιος πολίτης , να γνωρίζει και ο τελευταίος πελοποννήσιος πολίτης, πως μπαίνουμε στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και στο τέλος της θητείας μας να μπορεί να συγκρίνει και να κρίνει,  να αξιολογήσει εάν μέσα στην διαδρομή μας υπερασπιστήκαμε το δημόσιο συμφέρον και το δημόσιο χρήμα.
2ον  θα δημοσιεύονται σε όλα τα ΜΜΕ και στο διαδίκτυο, όλες οι δαπάνες, όλα τα εντάλματα πληρωμής, όχι μόνο το ποσό, όσο μικρό ή μεγάλο και να είναι, αλλά κυρίως και το όνομα του εργολάβου και του προμηθευτή και βέβαια  και  η αιτιολόγηση της δαπάνης. Θα πρέπει να είναι σαφές ότι διαθέσαμε αυτά τα χρήματα, τα πήρε αυτός ο προμηθευτής ή αυτός ο εργολάβος και για το συγκεκριμένο έργο, για να ξέρει ο πολίτης εάν τα χρήματα που διαθέτει από το υστέρημα του για να χρηματοδοτήσει την αυτοδιοίκηση, να χρηματοδοτήσει το ελληνικό κράτος, πιάνουν τόπο ή σπαταλιούνται αντιπαραγωγικά.
3ον θα προχωρήσουμε στην δραστική περικοπή των μη παραγωγικών δαπανών. Δεν μπορούμε να έχουμε δαπάνες για χαρτικά και αναλώσιμα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ ετησίως. Δεν μπορούμε να έχουμε τις ίδιες δαπάνες για κοινωνικές εκδηλώσεις και δημόσιες  σχέσεις. Πρέπει να αναπροσαρμόσουμε και να περικόψουμε δραστικά όλες τις μη παραγωγικές δαπάνες, ώστε να δημιουργήσουμε ένα ταμείο για να μπορέσουμε άμεσα να χρηματοδοτήσουμε μικρές ή μεγάλες αναπτυξιακές παρεμβάσεις.»
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Δέδες στην ανάγκη προώθησης ώριμων μελετών από τους θεσμικούς φορείς της Κορινθίας ώστε να ενταχθούν και να χρηματοδοτηθούν  από το ΕΣΠΑ (τέταρτο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης).
Επισήμανε με έμφαση πως «πρέπει να κινηθούμε άμεσα στην ένταξη έργων στο ΕΣΠΑ και αυτή την στιγμή οι ρυθμοί είναι απογοητευτικοί . Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου υπάρχει πολύ μικρή απορροφητικότητα και αυτό γιατί δεν υπάρχουν ώριμες μελέτες. Μελέτες με συγκεκριμένες προδιαγραφές σαν και αυτές που ζητάει η ευρωπαϊκή Ένωση και το κράτος μας, ώστε να ενταχθούν και να γίνουν συγκεκριμένα έργα.
Μέχρι τώρα υπήρξε μια αδράνεια στην Πελοπόννησο, στην ωρίμανση μελετών για την ένταξη στα ευρωπαϊκά προγράμματα. Οι ρυθμοί απορρόφησης του ΕΣΠΑ είναι απογοητευτικά χαμηλοί , άρα πρέπει να σηκώσουμε μανίκια, δουλεύοντας μαζί με τις υπηρεσίες, μαζί με τους υπαλλήλους, ώστε σύντομα να έχουμε ώριμες μελέτες σε έργα συγκεκριμένου χαρακτήρα, έργα αναπτυξιακά, έργα υποδομών, έργα που θα ανασυγκροτήσουν τον παραγωγικό και τον κοινωνικό ιστό της περιοχής μας.»
Επίσης αναφέρθηκε εκτενώς θέτοντας ως πρώτη προτεραιότητα στην ατζέντα της περιφέρειας Πελοποννήσου προς αντιμετώπιση, την διαχείριση των απορριμμάτων και την διαχείριση των υδάτινων πόρων. Τόνισε χαρακτηριστικά ότι αυτά τα δύο μείζονα θέματα «δεν τα θέτουμε εμείς αλλά η ζωή και η πραγματικότητα. Οι επίλυση τους αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη της περιοχής μας αλλά και την βελτίωση τις ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας. Γι’αυτό είμαστε διατεθειμένοι και υποχρεωμένοι να εφαρμόσουμε  συγκεκριμένες πολιτικές για την αντιμετώπισή τους.»

- Advertisement -

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Όπου ακούς "νοικοκύρεμα στα οικονομικά"και ότι οι
    "πολιτιςτικές εκδηλώσεις"είναι σπατάλη,περίμενε
    τα χειρότερα.
    Τα υπόλοιπα είναι έτσι,για νάχουνε κάτι να λένε.

  2. ΓΙΑΤΙ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΟΙ ΠΑΣΟΚΟΙ ? ΝΑ ΤΩΡΑ ΑΥΤΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΦΑΝΕΡΟ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΕΙ ? ΑΡΧΙΖΕΙ ΚΑΙ ΜΑΣ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΣΠΑΤΑΛΕΣ ΣΤΟ ΧΑΡΤΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΛΕΕΙ ΚΑΙ ΜΙΑ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΠΙΟ ΣΟΒΑΡΑ ΑΝ ΟΧΙ ΤΟ ΣΟΒΑΡΟΤΕΡΟ ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ….

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog