Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εξαιτίας μιας κοινής οπτικής αυταπάτης, της οποίας οι άνθρωποι πέφτουν συχνά θύματα, καταλήγουν. με πονοκέφαλο από το πολύ ποτό.
Μια καλή μέθοδο για να μην μεθάτε ανακάλυψαν Βρετανοί επιστήμονες. Όπως υποστηρίζουν, οι άνθρωποι που πίνουν κρασί, μπίρα ή ουίσκι σε χαμηλό ποτήρι , καταλήγουν να πίνουν σχεδόν διπλάσια ποσότητα σε σχέση με όσους πίνουν σε ψηλό ποτήρι. Οπότε, συνιστούν ανεπιφύλακτα η κατανάλωση αλκοόλ να γίνετε σε ψηλά ποτήρια…
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε υπό τον καθηγητή πειραματικής ψυχολογίας Τσαρλς Σπενς του πανεπιστημίου της Οξφόρδης.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εξαιτίας μιας κοινής οπτικής αυταπάτης, της οποίας οι άνθρωποι πέφτουν συχνά θύματα, καταλήγουν. με πονοκέφαλο από το πολύ ποτό.
Σύμφωνα με τον Σπενς, το μάτι και ο εγκέφαλος τείνουν να υπερεκτιμούν τις κάθετες αποστάσεις και να υποεκτιμούν τις οριζόντιες, με συνέπεια οι άνθρωποι να βάζουν συστηματικά μεγαλύτερες μερίδες αλκοόλ στα χαμηλά πλατιά ποτήρια και μικρότερες στα ψηλά λεπτά ποτήρια.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι στην εν λόγω “παγίδα” δεν πέφτουν μόνο οι “ερασιτέχνες” που το βράδυ πίνουν ένα – δύο ποτηράκια στο σπίτι τους μετά τη δουλειά, αλλά και οι επαγγελματίες μπάρμαν και σερβιτόροι που υπολογίζεται ότι κατά μέσο όρο βάζουν 26% παραπάνω αλκοόλ στα χαμηλά ποτήρια σε σχέση με τα ψηλά.
Όμως το κυριότερο πρόβλημα το έχουν οι μη επαγγελματίες, που εκτιμήθηκε ότι μπορούν, χωρίς να το καταλάβουν, να πιουν μέχρι και 80% περισσότερο σε ένα κοντό ποτήρι σε σχέση με ένα ψηλό, ακόμα και στην περίπτωση που τα δύο ποτήρια, όταν είναι γεμάτα, περιέχουν ακριβώς τον ίδιο όγκο αλκοόλ