Όπως προκύπτει από διαβαθισμένα διπλωματικά τηλεγραφήματα της Βρετανίας,
που σήμερα “αποχαρακτηρίστηκαν”, “το Ισραήλ το 1980 ήταν έτοιμο να ρίξει στους Άραβες γείτονές του ατομική βόμβα,στο πλαίσιο σύρραξης μαζί τους” και όπως ειδικά σημειώνει ο πρεσβευτής Τζον Ρόμπινσον, στις 4 Μαΐου του 1980, “εάν πρόκειται να καταστραφούν οι Ισραηλινοί, θα πέσουν μαχόμενοι, θα είναι έτοιμοι να κάνουν χρήση ενός ατομικού τους όπλου”.

Το Ισραήλ, επίσημα ποτέ ούτε επιβεβαίωσε, ούτε διέψευσε εάν κατέχει ατομικά όπλα, στο πλαίσιο επίσημης πολιτικής του να διατηρούνται αμφιβολίες και συγχύσεις για την κατηγορία αυτήν εξοπλισμών του.

Τα εν λόγω αρχεία αποδεσμεύτηκαν σήμερα Πέμπτη, στο πλαίσιο παρέλευσης 30ετίας από της σύνταξής τους.

Ο ίδιος πρεσβευτής, σημειώνει πως “τρέφει λίγες ελπίδες, ότι θα ευοδωθούν οι συνομιλίες για ειρηνική διευθέτηση του Μεσανατολικού, υπό την αιγίδα της Ουάσινγκτον”.

“Όσο στην Ιερουσαλήμ, αλλά και στη Δυτική όχθη, δεν επικρατεί ειρήνη που να ικανοποιεί την παλαιστινιακή πλευρά, οι Παλαιστίνιοι θα ωθούνται στον εξτρεμισμό. Οι μετριοπαθείς κυβερνήσεις στην περιοχή, όπως και τα δυτικά συμφέροντα, θα απειλούνται. Θα αυξάνονται οι δυνατότητες για μία σοβιετική διείσδυση κι επιρροή στη Μ.Ανατολή. Άρα κι ο κίνδυνος ενός νέου πολέμου”, σημειώνει τέλος ο πρεσβευτής Τζον Ρόμπινσον την 4η Μαΐου 1980.
*protothema