Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Με θερμικές κάμερες ο φράκτης του Έβρου

- Advertisement -
Αναμένεται να κατασκευαστεί ως τον Απρίλιο στην περιοχή της Νέας Βύσσας και θα έχει μήκος 12,5 χιλιομέτρων.

Την… …περιοχή της Νέας Βύσσας Εβρου θα καλύψει κυρίως ο φράκτης με σίδερα και συρματοπλέγματα που ετοιμάζει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την αντιμετώπιση του κύματος παράνομων μεταναστών που εισέρχονται στη χώρα μας από τα ελληνο-τουρκικά σύνορα. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, στο συγκεκριμένο σημείο όπου βρίσκονται τα χερσαία σύνορά μας με την Τουρκία, μήκους 12,5 χιλιομέτρων, υπάρχουν μεγάλες εκτάσεις με χωράφια και έτσι δεκάδες λαθρομετανάστες περνούν σχεδόν καθημερινά στην Ελλάδα χωρίς τη συνδρομή διακινητών.

Στην υπόλοιπη μεθόριο υπάρχει το φυσικό σύνορο του ποταμού και εκεί περιπολούν διαρκώς τα μέλη της δύναμης ταχείας επέμβασης της Frontex στην οποία συμμετέχουν έλληνες και ευρωπαίοι αστυνομικοί.

Μάλιστα, όπως ανέφεραν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., έχει παρατηρηθεί σημαντική μείωση στον αριθμό των λαθρομεταναστών από τις αρχές Νοεμβρίου που ξεκίνησαν περιπολίες οι άντρες της Φρόντεξ. Ενδεικτικά μεταξύ Οκτωβρίου και Νοεμβρίου η μείωση έφτασε το 42,6%.

Κάμερες και αισθητήρες
Ο φράκτης δεν θα έχει ηλεκτροφόρα σύρματα, όπως συμβαίνει στα σύνορα ΗΠΑ- Μεξικού, και θα υπάρχουν θερμικές κάμερες αλλά και αισθητήρες που θα ανιχνεύουν κινήσεις ανθρώπων και θα στέλνουν σήμα σε κέντρο επιχειρήσεων που θα δημιουργηθεί στην περιοχή. Ανάλογος φράκτης χωρίζει και τα σύνορα Ισραήλ- Αιγύπτου. Αποτελεσματικότερος έχει αποδειχθεί ο φράκτης στην αφρικανική άκρη της ισπανικής μεθορίου, στη Θέουτα, αλλά εκεί μαζί με τα μέτρα αποτροπής λειτουργεί στην πράξη και η διακρατική συμφωνία συνεργασίας μεταξύ Ισπανίας και Μαρόκου.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., από τον Εβρο καθημερινά εισέρχονται στη χώρα μας 200- 250 λαθρομετανάστες. Βάσει στοιχείων των διωκτικών αρχών ο Εβρος αποτελεί πλέον τη «δημοφιλέστερη» είσοδο στη χώρα μας.

Μάλιστα το πρώτο 9μηνο του 2010 σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι παρατηρήθηκε αύξηση στον αριθμό των συλληφθέντων μη νόμιμων μεταναστών κατά 371,94%. Οπως αναφέρουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. ένας από τους λόγους που πλέον οι διακινητές ανθρώπων επιλέγουν τα χερσαία ελληνο-τουρκικά σύνορα είναι ότι πλέον έχουν καθαριστεί τα ναρκοπέδια στην ελληνική πλευρά, ενώ επίσης το «πέρασμα» αυτό είναι πια φθηνότερο από ό,τι η διέλευση μέσω Αιγαίου. «Δώρον – άδωρον» λένε οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις
«Δώρον – άδωρον» χαρακτηρίζουν εκπρόσωποι ελληνικών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που ασχολούνται με τα ζητήματα που αφορούν τους μη νόμιμους μετανάστες αλλά και κάτοικοι του Εβρου τη σκέψη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Οπως λένε, «η συντριπτική πλειοψηφία των λαθρομεταναστών επιλέγει να περνάει από το ποτάμι και όχι από τα χωράφια.Σε περίπτωση που κατασκευαστεί ο φράκτης δεν θα αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα αλλά αντίθετα θα κερδίσει χρήματα η κατασκευαστική εταιρεία και κυρίως οι σύγχρονοι δουλέμποροι καθώς θα δυσκολέψει η δουλειά τους και άρα θα ζητούν περισσότερα χρήματα από τους μη νόμιμους μετανάστες για να τους περάσουν στην απέναντι πλευρά (σημ.:αυτή τη στιγμή το κόστος του περάσματος είναι 400-500 ευρώ). Ωστόσο επειδή τα χερσαία σύνορα επεκτείνονται σε δεκάδες χιλιόμετρα, θα βρουν άλλα σημεία να εισέρχονται στη χώρα μας».
Η κατασκευή φρακτών και τοίχων έχει αποδειχθεί κατά το παρελθόν ότι είναι ένα βραχυπρόθεσμο μέτρο, το οποίο δεν συμβάλλει στη συνολική αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ρευμάτων, τόνισε ο εκπρόσωπος της αρμόδιας για τις εσωτερικές υποθέσεις επιτρόπου Σεσίλια Μάλστρομ ερωτηθείς για τις δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη για την κατασκευή φράκτη στον Εβρο. Ο κ. Μικέλε Τσερκόνε συμπλήρωσε ακόμη ότι η Επιτροπή δεν έχει ενημερωθεί επισήμως για τις προθέσεις της κυβέρνησης και έτσι δεν μπορεί να σχολιάσει προθέσεις ή δηλώσεις. Τόνισε, πάντως, ότι η αποτελεσματική διαχείριση των συνόρων και των μεταναστευτικών ρευμάτων περνά μέσα από τον πολιτικό διάλογο με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης μεταναστών.

Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ σημειώνει μεταξύ άλλων ότι « ο φράχτης που σχεδιάζει η κυβέρνηση να κατασκευάσει στον Εβρο μόνο πιο απάνθρωπη και αδιέξοδη μπορεί να κάνει την αντιμετώπιση των μεταναστών και προσφύγων.Δεν θα σταματήσει τη μαζική μετανάστευση και προσφυγιά,όπως δεν τη σταμάτησε και το τείχος στα σύνορα ΗΠΑ- Μεξικού».
«Οι δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη περί σχεδιασμού δημιουργίας φράκτη στον Εβρο αποτελούν ένα νέο ρατσιστικό κρεσέντο της κυβέρνησης του ΠαΣοΚ σε βάρος των μεταναστών και των προσφύγων» αναφέρεται σε ανακοίνωση του Τμήματος Δικαιωμάτων του Συνασπισμού.

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής δήλωσε ότι «είναι υποκρισία όταν κάποιοι μέχρι σήμερα καταγγέλλουν την Ελλάδα ότι αδυνατεί να φυλάξει τα σύνορά της σύμφωνα με τη Συνθήκη του Σένγκεν, να εμφανίζονται τώρα ως επικριτές της επειδή θέλει το αυτονόητο, να ενισχύσει τη φύλαξη των συνόρων της». Συμπλήρωσε ακόμη ότι «ίσως κάποιοι θα επιθυμούσαν να καταστεί η Ελλάδα κέντρο μακράς παραμονής και εξέτασης των αιτημάτων ασύλου των μεταναστών που έρχονται από όλο τον κόσμο και επιδιώκουν να φτάσουν στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ομως, η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει αυτό το βάρος.Γι΄ αυτό παίρνουμε μέτρα και επιμένουμε στην αναθεώρηση του Κανονισμού Δουβλίνο ΙΙ που φέρνει την Ελλάδα προ δυσβάσταχτων ευθυνών».
*tovima

- Advertisement -

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Εμχχ…ο προστάτης των μεγαλοκαρχαριών τι άλλο μπορούσε
    να κάνει.;;;
    Οι μεγαλοτραπεζήτες και το χρηματηστικό κεφάλαιο,δλδ οι
    αεριτζήδες,χρειάζονται την προστασία των μηχανησμών που
    έχουν θεσμοθετήσει.Κι΄έτσι τα υπάκουα όργανά τους φροντίζουν να παίρνουν τα ανάλογα και κατάλληλα μέτρα.
    Εμείς,ο κόσμος,τι περιμένουμε;;; να μας λυπηθούν.;;;!!!!

  2. Αμάν παιδιά του blog,κάντε κάτι, μαύρα γράμματα σε
    σε κριζόμαυρο φόντο δεν διβάζονται.
    Αντε,και ελπίζουμε,ύστερα από την ολιγοήμερη άδεια,να
    φορτίσατε καλά τις μπαταρίες και νάχετε μια καλή χρονιά
    … και μεις,βεβαίως βεβαίως…και να ελπίσουμε;;; με
    καλές ειδήσεις και σχόλια.!!!
    Ηλίας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog