Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΓΑΠ:«Να ανοίξουμε δρόμους και να σπάσουμε ταμπού»

- Advertisement -

Η παρουσίαση του νέου, πρότυπου σχολείου και οι συγχωνεύσεις των αγροτικών συνεταιρισμών συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η κυβέρνηση πρέπει να γίνει φορέας αλλαγής, να διατηρεί τα αντανακλαστικά της και τις αισθήσεις της ζωντανές με νέα ερεθίσματα. «Αυτό θέλει ο ελληνικός λαός να είμαστε, όπως έχω ξαναπεί, αντιεξουσιαστές στην εξουσία» τόνισε ο πρωθυπουργός.
Στο Υπουργικό παρουσιάστηκε βίντεο για τη δημιουργικότητα και τα εκπαιδευτικά συστήματα, στο πλαίσιο διαλέξεων που διοργανώνει το κίνημα «TED».
«Μέσα στην πολλή δουλειά αυτής της κυβέρνησης χρειάζεται να μην πνιγόμαστε και από την διαχείριση της καθημερινότητας. Χρειάζεται, λοιπόν, να έχουμε συνεχή ερεθίσματα για τις μεγάλες αλλαγές που έρχονται».

Παράλληλα, μοίρασε στους υπουργούς ερωτηματολόγιο σχετικά με τα πιλοτικά προγράμματα που παρουσιάζονται.

Αναφερόμενος στο πιλοτικό πρόγραμμα των 800 ολοήμερων Δημοτικών Σχολείων, που παρουσιάστηκε από την υφυπουργό Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου, επεσήμανε ότι μέσα από τα πιλοτικά προγράμματα δείχνει στην κοινωνία, με απτό τρόπο, έμπρακτα, πού πηγαίνει.

«Αποτυπώνουν δηλαδή, ή πρέπει να αποτυπώνουν, έμπρακτα τις αρχές και τις αξίες μας, αλλά και τον τελικό στόχο μιας συγκεκριμένης πολιτικής» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Νέο, πρότυπο σχολείο
Τη φιλοσοφία του νέου σχολείου παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο η υφυπουργός Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα το 4ο Δημοτικό Σχολείο Θέρμης στη Θεσσαλονίκη.

Η υφυπουργός επισήμανε ότι επιδιώκεται βελτίωση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης και επαναπροσδιορισμός της φιλοσοφίας του αναλυτικού προγράμματος με επίκεντρο το μαθητή και όχι την ύλη, εμπλουτισμός του αναλυτικού προγράμματος με την διδασκαλία επιπρόσθετων γνωστικών αντικειμένων, υιοθέτηση σύγχρονων μεθόδων διδασκαλίας κ.λπ.

Τόνισε ακόμη ότι επιδιώκεται ο περιορισμός και, στη συνέχεια, η μείωση στο ελάχιστο των περισσοτέρων απογευματινών δραστηριοτήτων των μαθητών σε χώρους εκτός σχολείων, όπως τα φροντιστήρια. Επιδιώκεται, επίσης, η μείωση της ταλαιπωρίας των παιδιών και των εξόδων των γονέων, αφού η διδασκαλία της πληροφορικής και των ξένων γλωσσών θα οδηγήσει σταδιακά σε πιστοποίηση μέσα στο δημόσιο σχολείο.

Η υφυπουργός έδωσε στοιχεία για τα ολοήμερα δημοτικά σχολεία που λειτουργούν με ενιαίο αναμορφωμένο πρόγραμμα σήμερα. Πρόκειται για 801 δωδεκαθέσια δημοτικά, με τον μεγαλύτερο μαθητικό πληθυσμό στο επίπεδο των περιφερειών, καθώς καλύπτουν το 30% περίπου του συνολικού μαθητικού πληθυσμού. Το σύνολο των μαθητών τους ανέρχεται σε 204.206.

Μεταξύ των αλλαγών που έγιναν είναι η εισαγωγή του θεσμού της φιλαναγνωσίας στις α’ και β’ τάξεις, η εισαγωγή της διδασκαλίας των αγγλικών στις α’ και β’ τάξεις, η εισαγωγή των τεχνολογιών για δύο ώρες εβδομαδιαίως σε όλες τις τάξεις, κλπ. Αύξηση μίας ώρας των μαθηματικών στην α’ και β’ τάξη, αύξηση των ωρών του μαθήματος φυσικής αγωγής και προσθήκη μίας διδακτικής ώρας για διδασκαλία χορού.

Το εβδομαδιαίο υποχρεωτικό πρόγραμμα του σχολείου τροποποιείται και οι ώρες διδασκαλίας αυξάνονται κατά 10 στις α’ και β’ τάξεις, κατά πέντε στις γ’ και δ’ και κατά τρεις στις ε’ και στ’. Η αύξηση των διδακτικών ωρών δεν αποτελεί όμως πρόσθετο βάρος, καθώς οι μαθητές μαθαίνουν να συμμετέχουν σε ευχάριστες και δημιουργικές δραστηριότητες.

Το Δημοτικό Σχολείο Θέρμης έχει πλήρη εξοπλισμό, δηλαδή κάθε αίθουσα έχει υπολογιστή, τηλεόραση, βίντεο, έξι αίθουσες έχουν προβολέα με πίνακες, ενώ επίσης υπάρχουν θέατρο 136 θέσεων, βιβλιοθήκη, κουζίνα, εστιατόριο, αίθουσα φυσικής, χημείας με ξεχωριστό παρασκευαστήριο, αίθουσα εικαστικών κλπ.

Η ε’ τάξη του σχολείου συμμετέχει σε μορφωτική επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη και η στ’ στη Βουλή. Επίσης, όλες οι τάξεις επισκέπτονται και παρακολουθούν μονοήμερα προγράμματα των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.
Συγχωνεύσεις αγροτικών συνεταιρισμών
Τους περίπου 6.400 συνεταιρισμούς καλεί η κυβέρνηση να συγχωνευτούν μέχρι το τέλος του έτους, διαφορετικά θα μείνουν εκτός ενισχύσεων από Κοινοτικά προγράμματα. Υπολογίζεται ότι από αυτούς, μόνο οι 1.000 είναι ενεργοί, ενώ οι υπόλοιποι 5.400 έχουν απλώς τη σφραγίδα.
Το μήνυμα έστειλε σήμερα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Σκανδαλίδης, παρουσιάζοντας το σχέδιο νόμου για την αναδιάρθρωσή τους, που αναμένεται να οδηγήσει τους περισσότερους σε συγχωνεύσεις.
«Την ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση φέρει η πολιτική εξουσία και εννοώ διαφορετικές κυβερνήσεις. Μια πολιτική εξουσία που ενώ θέσπιζε νόμους δεν είχε μια σταθερή γραμμή που να υπερβαίνει τον κομματισμό και τον κρατισμό, δεν υπήρχε πουθενά και ποτέ εποπτεία και έλεγχος, παρ’ ότι το υπουργείο Γεωργίας μπορεί με βάση το ισχύων θεσμικό πλαίσιο να παραγγείλει ελέγχους ακόμη … και από τον τελευταίο οικονομολόγο του Οικονομικού Επιμελητηρίου», ανέφερε ο κ. Σκανδαλίδης.
Το σχέδιο νόμου προβλέπει τρεις νέες μορφές συνεταιριστικής δράσης: Τις αγροτικές συνεταιριστικές οργανώσεις (ΑΣΟ), τις αγροτικές εταιρικές συμπράξεις (ΑΕΣ) με μορφή κεφαλαιουχής εταιρείες ΑΕ-ΕΠΕ και τις ομάδες παραγωγών (ΟΠ), σύμφωνα με το κοινοτικό κανονιστικό πλαίσιο.

Στη νέα διάρθρωση όλοι οι συνεταιρισμοί αγροτικών προϊόντων αλλά και οι ενώσεις θεωρούνται πρωτοβάθμια.

Οι τρείς παραπάνω κατηγορίες συνεταιριστικών οργανώσεων καταχωρούνται στο εθνικό Μητρώο συλλογικών αγροτικών οργανώσεων, το οποίο δημιουργείται στο υπουργείο θα καταχωρηθούν σε δύο κατηγορίες: Τους ενεργούς συνεταιρισμούς και τους μη ενεργούς.

Οι μη ενεργοί συνεταιρισμοί (όσοι δεν έχουν τζίρο) σε δύο εταιρικές χρήσεις θα διαγράφονται από το μητρώο και θα οδηγούνται σε εκκαθάριση, διαδικασία που αναμένεται να οδηγήσει στη συγχώνευση των οργανώσεων. Παράλληλα, ιδρύεται εποπτική Αρχή η οποία θα αξιολογεί, εποπτεύει και ελέγχει τους συνεταιρισμούς σε ετήσια βάση.

Εκτός από τις οργανώσεις αναμορφώνονται οι διεπαγγελματικές οργανώσεις και συστήνονται εταιρίες μη κερδοσκοπικές για την προώθηση των προϊόντων που θα μετέχουν στο «καλάθι προϊόντων περιφέρειας», με την επωνυμία Διατροφική Σύμπραξη.

Προωθείται τέλος, η συμβολαιακή γεωργία. Το συμβόλαιο θα έχει τη νομική μορφή γραπτής σύμβασης και θα περιλαμβάνει το είδος, τον όγκο των προϊόντων την τιμή, τους χρόνους και τα σημεία παράδοσης τον τρόπο και τον χρόνο πληρωμής το παραγωγού κ.λπ.

Το νομοσχέδιο επιφέρει αλλαγές και στην ΠΑΣΕΓΕΣ. Την διοίκηση της θα εκλέγουν οι οργανώσεις που μετέχουν στο μητρώο με καθολική ψηφοφορία των παραγωγών κατά αυτοδιοικητική περιφέρεια.

Κυρίαρχο κριτήριο για να παραμείνει ένας οργανισμός ενεργός,θα είναι να έχει ελάχιστο εταιρικό κεφάλαιο 60.000 ευρώ.
*taneaonline

- Advertisement -

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ρε μεγάλε αντιεξουσιαστή,τι κάθεσαι;;; Φτιάξε καμιά
    μολότωφ και βγες να κάνεις καμιά κατάληψη,να συγκρουστείς
    με τα χρυσαύγουλα των ασφ-αλητών, <>, ε! και
    μετά βάλε τους "αντιεξουσιαστές" στην εξουσία!!! !!!!!
    μπουχααχαχαχαχαχχααααα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog