Από το πρωί, 3 δημοτικοί αστυνόμοι, έχουν βγεί “παγανιά” και ενημερώνουν τους καταστηματάρχες για τα μέτρα και τα πρόστιμα του αντικαπνιστικού νόμου.

Μάλιστα, σε πολλά μαγαζιά κοίταξαν και τα βιβλία επιθεωρήσεων, ενώ ζήτησαν να τοποθετηθεί όσο το δυνατόν πιό γρήγορα το σήμα της απαγόρευσης του καπνίσματος και το τετράδιο ελέγχου που πρέπει να έχει κάθε μαγαζί.

Από την άλλη, όσο εντείνονται οι έλεγχοι, τόσο κορυφώνονται και οι αντιδράσεις των επιχειρηματιών του χώρου, οι οποίοι βλέπουν τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται, καθώς -όπως σημειώνουν- ανήκουν στον κλάδο, που επλήγη πρώτος από την οικονομική ύφεση, σημειώνοντας πτώση τζίρου έως και 50%.

Παρατηρούν ότι ο αντικαπνιστικός νόμος εφαρμόζεται στην πιο δύσκολη οικονομική συγκυρία και διαβλέπουν πως ίσως αποτελέσει για πολλές επιχειρήσεις «ταφόπλακα», με συνέπεια την απώλεια δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας, δεδομένου ότι όπου εφαρμόστηκε στην Ευρώπη, παρατηρήθηκε περαιτέρω πτώση του τζίρου κατά 10-30%.

Πάντως, οι εστιάτορες δηλώνουν πως δεν σκοπεύουν να «πέσουν αμαχητί» και σχεδιάζουν νέες πρωτοβουλίες αντίδρασης για το προσεχές διάστημα.